Ухвала
від 12.05.2014 по справі 5024/2076/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

"12" травня 2014 р. Справа № 5024/2076/2011

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М. Б., при секретарі Шикаловій В.О., розглянувши справу

за заявою: Бериславської міжрайонної державної податкової інспекції Херсонської області Державної податкової служби

до боржника: відкритого акціонерного товариства "Бериславський сирзавод", м. Берислав Херсонської області

про визнання банкрутом

за участю представників сторін:

від кредитора Пенсійного фонду України в Бериславському районі: Головченко Т.М. (посвідчення 476 від 27.08.2012р.), представник за довіреністю № 1984/07 від 07.05.2014р.;

від кредитора Бериславського районного центру зайнятості: Ломакіна А.М., представник за довіреністю № 02-07/34 від 15.01.2014р.;

від кредитора ПАТ "Банк Форум": Харитонова М.М. (паспорт серії НОМЕР_1, виданий Дніпровським ВМ ХМВ УМВС України в Херсонській області 25.11.2008р.), представник за довіреністю від 18.03.2014р.;

від ліквідатора боржника: Логвіненко Ю.В. (паспорт серії НОМЕР_2, виданий Жовтневим РВ ДМУ УМВС України в Дніпропетровській області 16.08.2004р.), представник за довіреністю серії ВРЛ № 243359 від 22.06.2011р.

в с т а н о в и в:

Провадження у справі про банкрутство відкритого акціонерного товариства "Бериславський сирзавод" порушено ухвалою від 26.10.2011р.

Постановою господарського суду від 08.11.2011р. боржника - ВАТ "Бериславський сирзавод", м. Берислав Херсонської області визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру відповідно до положень ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" і призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Клигіну І.В., яку зобов'язано здійснити ліквідаційну процедуру і подати до суду звіт і ліквідаційний баланс.

Ухвалою господарського суду від 31.01.2012р. процедуру ліквідації, передбачену ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" припинено, здійснено перехід до загальних судових процедур банкрутства і відкрито ліквідаційну процедуру, передбачену ст. 22 цього Закону.

Ухвалою суду від 24.12.2013р. арбітражного керуючого Клигіну І.В. усунуто від виконання обов'язків ліквідатора банкрута ВАТ "Бериславський сирзавод", призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Бразалук С.С. та продовжено строк ліквідаційної процедури і повноважень ліквідатора на три місяці.

29.04.2014р. до суду звернулася ліквідатор банкрута Бразалук С.С. із клопотанням про визнання Товарної біржі "Альянс", м. Дніпропетровськ учасником у справі № 5024/2076/2011 про банкрутство відкритого акціонерного товариства "Бериславський сирзавод" як організатора аукціону з продажу майна банкрута.

Ухвалою від 29.04.2014р. суд, для розгляду заявленого ліквідатором банкрута клопотання, призначив судове засідання із викликом представників учасників провадження.

05.05.2014р. від голови комітету кредиторів надійшло клопотання, в якому ПАТ "Банк Форум" просить суд задовольнити подане ліквідатором банкрута клопотання та визнати Товарну біржу "Альянс", м. Дніпропетровськ учасником у справі № 5024/2076/2011 як організатора аукціону з продажу майна відкритого акціонерного товариства "Бериславський сирзавод".

До початку судового засідання від Товарної біржі "Альянс", м. Дніпропетровськ на виконання вимог ухвали суду надійшли завірені належним чином копії реєстраційних документів, які судом розглянуто та долучено до матеріалів справи.

Представник ліквідатора банкрута Бразалук С.С. в судовому засіданні підтримала заявлене клопотання, просить суд його задовольнити, надала суду протокол засідання комітету кредиторів від 10.04.2014р., на якому було затверджено організатора торгів з продажу майна банкрута та визначено винагороду організатора торгів від реалізації майна відкритого акціонерного товариства "Бериславський сирзавод".

Присутні в судовому засіданні представники кредиторів не заперечують проти визнання Товарної біржі "Альянс", м. Дніпропетровськ учасником у справі про банкрутство відкритого акціонерного товариства "Бериславський сирзавод".

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників провадження, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ст. 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції, чинній до 19.01.2013р.), у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає скарги на дії учасників ліквідаційної процедури та здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Постановою від 08.11.2011р. боржника відкрите акціонерне товариство "Бериславський сирзавод", м. Берислав Херсонської області визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру відповідно до положень ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" і призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Клигіну І.В.

Ухвалою господарського суду від 31.01.2012р. процедуру ліквідації, передбачену ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" припинено, здійснено перехід до загальних судових процедур банкрутства і відкрито ліквідаційну процедуру, передбачену ст. 22 цього Закону.

Ухвалою суду від 24.12.2013р. арбітражного керуючого Клигіну І.В. усунуто від виконання обов'язків ліквідатора банкрута, призначено ліквідатором ВАТ "Бериславський сирзавод" арбітражного керуючого Бразалук С.С. та продовжено строк ліквідаційної процедури і повноважень ліквідатора на три місяці.

Як слідує з матеріалів справи (протоколу засідання комітету кредиторів від 10.04.2014р.), з метою вжиття заходів ліквідаційної процедури, що стосується реалізації майнових активів банкрута, ліквідатором арбітражним керуючим Бразалук С.С. в газеті "Бесплатно всегда" було розміщено оголошення про проведення конкурсу з визначення організатора торгів з реалізації майна банкрута ВАТ "Бериславський сирзавод". На адресу ліквідатора надійшли пропозиції від Товарної біржі "Альянс", м. Дніпропетровськ та Товарної біржі "Європейська", м. Дніпродзержинськ.

На засіданні комітету кредиторів від 10.04.2014р. було вирішено надати перевагу Товарній біржі "Альянс" (код ЄДРПОУ 30010264, м. Дніпропетровськ, вул. Б. Хмельницького, 16) як такій, що запропонувала найменшу суму винагороди.

З 19.01.2013 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 22 грудня 2011 року № 4212-VI, яким внесено зміни до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 14 травня 1992 року за № 2343-XII, відповідно до п. 1-1 Прикінцевих та перехідних положень якого положення цього Закону застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання чинності цим Законом.

Абзацом другим п.1-1 вищезазначених положень передбачено, що положення цього Закону, що регулюють продаж майна в провадженні у справі про банкрутство, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом.

З огляду на вищевикладене, при розгляді судом даної справи в частині продажу майна застосовуються положення Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції, яка чинна з 19.01.2013 року.

За приписами ч.1 ст.49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції, чинній з 19.01.2013р.) продаж майна боржника в провадженні у справі про банкрутство здійснюється в порядку, встановленому цим Законом, шляхом проведення торгів у формі аукціону, за винятком майна, продаж якого відповідно до законодавства України здійснюється шляхом проведення закритих торгів.

Відповідно до ч.6 ст. 49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" організатором аукціону є визначена замовником фізична або юридична особа, що має ліцензію на проведення торгів і з якою замовник аукціону уклав договір на проведення аукціону. Організатор аукціону визначається замовником за конкурсом, що проводиться у визначеному замовником порядку, основними критеріями якого вважаються наявність ліцензії, достатній, але не менш як три роки, досвід проведення аукціонів, запропонована найменша сума винагороди. Організатором аукціону не може бути заінтересована особа стосовно боржника, кредиторів та замовника аукціону.

Згідно ч.5 ст. 49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" замовником є ліквідатор, призначений господарським судом у порядку, встановленому цим Законом.

В абзаці 4 пункту 33 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.2013 №01-06/606/2013 "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212-VI)" звернуто увагу на те, що організатор аукціону згідно з частиною шостою статті 49 Закону визначається замовником аукціону за конкурсом. Чинним законодавством не передбачено ліцензування діяльності з проведення торгів, тому організатором аукціону може бути особа, яка відповідно до установчих документів має право на здійснення такої діяльності. Господарський суд має перевіряти порядок визначення організатора аукціону. Організатор аукціону діє на підставі ухвали господарського суду про визнання його учасником провадження у справі про банкрутство.

З моменту визнання організатора аукціону учасником провадження у справі про банкрутство він має право оскаржувати тільки ті судові рішення, які стосуються організації та проведення аукціону за його участю.

Як слідує з матеріалів справи, Товарна біржа "Альянс" є юридичною особою, внесена до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців за ідентифікаційним кодом 30010264, дата державної реєстрації 14.07.1998 року, місцезнаходження: м. Дніпропетровськ, вул. Б. Хмельницького, 16. Відповідно до даних ЄДР та згідно Статуту, біржа здійснює види діяльності, серед яких управління фінансовими ринками, надання послуг щодо укладення товарних угод, надання послуг щодо продажу на аукціоні об`єктів приватизації, в тому числі об`єктів незавершеного будівництва, надання послуг щодо продажу майна, що перебуває у державній власності, відчуження якого можливе з дозволу органів приватизації тощо.

Враховуючи вищевикладене, перевіривши порядок визначення організатора аукціону, суд вважає, що клопотання про визнання організатора аукціону - Товарної біржі "Альянс" учасником провадження у справі про банкрутство ВАТ "Бериславський сирзавод" є обґрунтованим, відповідає вимогам діючого законодавства, а тому підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції, чинній до 19.01.2013р.), ст. 49 Закону (в редакції, чинній з 19.01.2013р.), ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

у х в а л и в:

1. Клопотання ліквідатора банкрута відкритого акціонерного товариства "Бериславський сирзавод" арбітражного керуючого Бразалук С.С. задовольнити.

2. Визнати Товарну біржу "Альянс" (код ЄДРПОУ 30010264, м. Дніпропетровськ, вул. Б. Хмельницького, 16) учасником у справі № 5024/2076/2011 про банкрутство відкритого акціонерного товариства "Бериславський сирзавод" (код ЄДРПОУ 00447497, юридична адреса: 74300, Херсонська область, м. Берислав, вул. Херсонська, 215) як організатора аукціону з продажу майна банкрута.

3. Копію ухвали надіслати учасникам провадження.

Суддя М.Б. Сулімовська

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення12.05.2014
Оприлюднено15.05.2014
Номер документу38647936
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/2076/2011

Ухвала від 29.04.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 29.04.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 18.12.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 18.11.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 13.11.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 17.09.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 19.08.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Постанова від 15.05.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Поліщук B.Ю.

Ухвала від 12.05.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 12.05.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні