Ухвала
від 29.04.2014 по справі 813/2016/13-а
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 квітня 2014 р. Справа № 8808/13

Колегія суддів Львівського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді - Гулида Р.М.,

суддів - Кузьмича С.М., Улицького В.З.

при секретарі судового засідання - Гелецького П.В.,

за участю:

представника відповідача - Шемеляк Г.Т.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові апеляційну скаргу Городоцької міжрайонної Державної податкової інспекції Львівської області Державної податкової служби на постанову Львівського окружного адміністративного суду від 14 травня 2013 року у справі за позовом Городоцької міжрайонної Державної податкової інспекції Львівської області Державної податкової служби до Фермерського господарства "Унія" про визнання недійсними установчих документів, -

ВСТАНОВИЛА:

Городоцька міжрайонна Державна податкова інспекція Львівської області Державної податкової служби звернулася з позовом до Фермерського господарства "Унія", в якому просить визнати недійсними установчі документи відповідача.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що установчі документи відповідача не відповідають вимогам Закону України "Про фермерське господарство", а саме до складу засновників Фермерського господарства "Унія" входять особи, які не є родичами або членами сім'ї відповідно до закону. У зв'язку з цим просить визнати установчі документи відповідача недійсними.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 14 травня 2013 року, в задоволенні позову відмовлено.

Не погодившись із зазначеним судовим рішенням, Городоцька міжрайонна Державна податкова інспекція Львівської області Державної податкової служби подала апеляційну скаргу до Львівського апеляційного адміністративного суду, в якій просить скасувати оскаржувану постанову та прийняти нову, якою позов задоволити повністю.

В обґрунтування доводів апеляційної скарги зазначає, що приймаючи оскаржувану постанову суд першої інстанції порушив норми матеріального права, а допущена упереджена оцінка зібраних доказів та довільне трактування законодавства за текстом постанови, не відповідає фактичним обставинам справи, що призвело до неправильного вирішення справи по суті позовних вимог.

Заслухавши доповідача - суддю Львівського апеляційного адміністративного суду, дослідивши матеріали справи, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, а постанову суду першої інстанції без змін, мотивуючи це наступним.

Судом першої інстанції встановлено, що Фермерське господарство "Унія" набуло статусу юридичної особи 26 червня 2001 року, після реєстрації Городоцькою районною державною адміністрацією Львівської області за №704.

Засновником фермерського господарства є ОСОБА_2. Рішенням №1 від 23.05.2005 р. "Про внесення змін до складу засновників Фермерського господарства "Унія" введено до складу засновників ОСОБА_3 31 травня 2005 року проведено державну реєстрацію зміни установчих документів (номер запису 1395105000/000222), а саме затверджено нову редакцію Статуту Фермерського господарства "Унія" та змінено число засновників фермерського господарства, шляхом включення до їх складу ОСОБА_3. Зміни засновників Фермерського господарства "Унія" підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 12.12.2012 р. за №15363952.

Згідно заяв про видачу паспорта за формою №1, що власноручно заповнювались ОСОБА_2 та ОСОБА_3, для отримання внутрішніх паспортів родинні зв'язки між засновниками Фермерського господарства "Унія" не були встановлені.

Однак, факт родинного зв'язку між засновниками Фермерського господарства "Унія" підтверджується інформаційною довідкою Виконавчого комітету Новосільської сільської ради Городоцького району Львівської області від 12.04.2013 р. №109 у якій зазначається, що бабця ОСОБА_4 ОСОБА_5 була рідною сестрою ОСОБА_6, який був дідом дружини ОСОБА_2 - ОСОБА_7. Таким чином дружина ОСОБА_2 - ОСОБА_7 є сестрою ОСОБА_4 у четвертому ступені споріднення.

Щодо посилань апелянта на те, що членами даного фермерського господарства є особи, які між собою не є родичами або членами сім'ї відповідно до Закону України «Про фермерське господарство», слід зазначити наступне.

Частиною 1 статті 3 Закону України "Про фермерське господарство" передбачено, що членами фермерського господарства можуть бути подружжя, їх батьки, діти, які досягли 14-річного віку, інші члени сім'ї, родичі, які об'єдналися для спільного ведення фермерського господарства, визнають і дотримуються положень Статуту фермерського господарства. Членами фермерського господарства не можуть бути особи, які працюють у ньому за трудовим договором.

Згідно з ч.3 ст.3 вказаного Закону, до членів сім'ї та родичів голови фермерського господарства відносяться дружина (чоловік), батьки, діти, баба, дід, прабаба, прадід, внуки, правнуки, мачуха, вітчим, падчерка, пасинок, рідні та двоюрідні брати та сестри, дядько, тітка, племінники як голови фермерського господарства, так і його дружини (її чоловіка), а також особи, які перебувають у родинних стосунках першого ступеня споріднення з усіма вищезазначеними членами сім'ї та родичами (батьки такої особи та батьки чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти).

Однак, на момент вступу ОСОБА_3 до складу засновників Фермерського господарства "Унія" та реєстрації нової редакції статуту цього господарства діяв Закон України "Про фермерське господарство" від 19.03.2003 р., а стаття 3 зазначеного Закону України доповнена ч.3, яка передбачає обмеження для осіб, які можуть відноситись до членів сім'ї та родичів голови фермерського господарства, лише Законом України від 21.10.2009 р.

З врахуванням зазначеного та у відповідності до принципу дії закону в часі слід вказати, що закон не має зворотної дії і регулює ті правовідносини, які виникли після набрання ним чинності, а відтак підстав для застосування до відносин, що виникли при внесенні змін до статуту Фермерського господарства "Унія" від 31.05.2005 р., положень ч.3 ст.3 Закону України "Про фермерське господарство" (в редакції від 21.10.2009 р.) немає. Тому, немає підстав для визнання недійсними установчих документів Фермерського господарства "Унія" в межах цього спору.

Відповідно до п.п.20.1.12. п.20.1. ст.20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право у випадках встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця та/або про визнання недійсним установчих засновницьких документів суб'єктів господарювання.

Згідно з п.3 ч.1 ст.10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" до функцій Державної податкової служби України належить контроль за своєчасністю подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансі, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевірка достовірності цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів.

Вказана норма кореспондує норми Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", яким визначені підстави для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи внаслідок неподання податкової звітності.

У свою чергу, згідно зі ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Отже, компетенція Державної податкової служби України поширюється саме на відносини у сфері оподаткування. Враховуючи наведене органи державної податкової служби вправі звертатися з вимогами про припинення юридичної особи чи визнання недійсними її установчих документів не у всіх випадках, передбачених законодавством, а лише в тих, коли податкові органи реалізовують свою владну компетенцію. Тому органи державної податкової служби вправі звертатися з позовом про визнання недійсними установчих документів суб'єкта господарювання лише в разі, якщо підставою для такого звернення є невиконання таким суб'єктів своїх обов'язків, визначених податковим законодавством.

Таким чином, апелянтом жодних доказів невиконання відповідачем обов'язків, передбачених податковим законодавством не надано. А згідно з довідки Городоцької міжрайонної державної податкової інспекції Львівської області Державної податкової служби №1940/10-19 від 27.02.2013 р., станом на 27.02.2013 р. у відповідача відсутня заборгованість із сплати податків і зборів перед бюджетом, що підтверджується також даними облікової картки платника податків Фермерського господарства "Унія".

Враховуючи зазначене, у Городоцької МДПІ Львівської області ДПС не має повноважень для звернення до суду з позовом про визнання недійсними установчих документів Фермерського господарства "Унія", з підстав відсутності між його засновниками факту родинного зв'язку.

А відтак, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції у відповідності до вимог ст.200 КАС України, правильно встановив обставини справи, ухвалив законне та обґрунтоване судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права, доводи апеляційних скарг не спростовують висновків суду, а тому підстав для його скасування немає.

Керуючись ч.3 ст. 160, ст. 195, ст. 196, п.1 ст. 198, ст. 200, п.1 ч.1 ст. 205, ст. 206, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Городоцької міжрайонної Державної податкової інспекції Львівської області Державної податкової служби - залишити без задоволення, а постанову Львівського окружного адміністративного суду від 14 травня 2013 року у справі №813/2016/13-а - без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до адміністративного суду касаційної інстанції протягом двадцяти днів з дня набрання ухвалою законної сили.

Головуючий: Р.М. Гулид

Судді: С.М. Кузьмич

В.З. Улицький

Повний текст ухвали виготовлено і підписано 05.05.2014 року

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.04.2014
Оприлюднено19.05.2014
Номер документу38695867
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/2016/13-а

Ухвала від 10.06.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бившева Л.І.

Ухвала від 10.06.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бившева Л.І.

Ухвала від 29.04.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Гулид Р.М.

Постанова від 14.05.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулик Андрій Григорович

Постанова від 14.05.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулик Андрій Григорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні