Ухвала
від 14.12.2006 по справі 1/664-26/210
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

1/664-26/210

       ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


УХВАЛА

                  

14.12.06                                                                                           Справа  № 1/664-26/210

Львівський апеляційний господарський суд у м. Львові в складі колегії:

судді-доповідача                              Мельник Г.І.

суддів                                        Новосад Д.Ф.

                                             Михалюк О.В.

при секретарі: Попко Р.

розглянувши апеляційну скаргу Львівської міської Ради від 1.09.06р. №1.7 вих - 437

на постанову господарського суду Львівської області від 04.08.2006 року

у справі      №1/664-26/210

за позовом приватного підприємства «Фітал», м. Львів

до відповідача Виконавчого комітету Львівської міської Ради, м. Львів

про скасування рішення та визнання права власності          

   за участю представників:

від позивача: Семигородський В.І., Мичка Б.Р.    

від відповідача: Харечко Д.О.

В ході судового засідання представникам сторін права та обов'язки, передбачені ст.ст. 49, 51 КАС України роз'яснено, заперечення щодо складу суду не поступило.

Встановив: постановою господарського суду Львівської області (суддя Деркач Ю.Б.) від 04.08.2006 року у справі №1/664-26/210 задоволено позовні вимоги.

Відповідач з прийнятою постановою не погоджується, подав до Львівського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу, в якій просить постанову скасувати та прийняти нову постанову, якою відмовити в задоволенні позовних вимог, оскільки вважає, що позивачу видано дозвіл на виконання будівельних робіт, на проектування тимчасового об'єкту та затверджено проект відведення земельної ділянки для будівництва дитячого відпочинкового комплексу на розі вул. Мазепи-Миколайчука. Однак, позивач звернувся до комісії для прийняття в експлуатацію об'єкту на вул. Мазепи, 25а. Вважає, що згідно ст. 376 ЦК України даний об'кт вважається самочинним будівництвом, і особа, яка здійснила будівництво не набуває права власності на нього.

Позивач у запереченні на апеляційну скаргу зазначив, що будівництво об'єкта на розі вулиць Мазепи-Миколайчука в м. Львові ПП «Фітал»здійснювало у відповідності до Закону України «Про планування і забудову територій», зокрема, позивачем отримано дозвіл на проведення будівельних робіт, погоджена проектно-кошторисна документація. Проведені будівельні роботи відповідають діючим державним будівельним нормам, порушень вимог органів Державного архітектурно-будівельного контролю, державного санітарно-епідеміологічного і пожежного нагляду та Держохоронпраці при будівництві не виявлено, що підтверджується актом Державної технічної комісії про готовність закінченого будівництвом об'кта до експлуатації від 15.11.04р. А тому, вважає, що у відповідача не було підстав для відмови у затвердженні акта Державної технічної комісії про готовність до введення в експлуатацію дитячого відпочинкового комплексу. Тому просить залишити постанову місцевого господарського суду без змін, апеляційну скаргу без задоволення.

За клопотанням відповідача справа слуханням відкладалася з 11.12.06р. на 14.12.06р.

Розглянувши апеляційну скаргу, вивчивши матеріали справи, наявні в ній докази, заслухавши пояснення представників сторін, колегія Львівського апеляційного господарського суду вважає, що постанову господарського суду Львівської області від 04.08.2006 року слід залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.          При цьому колегія виходила з наступного:

Ухвалою Львівської міської ради №1367 від 13.12.2001 р. ПП «Фітал»було погоджено місце розташування земельної ділянки та дозволено збір матеріалів попереднього погодження для складання проекту відведення земельної ділянки площею 592 м2 в тимчасове короткострокове користування на умовах оренди терміном на 3 роки для будівництва дитячого відпочинкового комплексу на розі вул. Мазепи - Миколайчука в м. Львові.

02.04.2002р. наказом департаменту землеустрою та планування забудови міста Львівської міської Ради №66  ПП „Фітал" надано дозвіл на проектування тимчасового дитячого відпочинкового комплексу на розі вул. Мазепи - Миколайчука у м. Львові.

Відповідно до статті 24 Закону України «Про планування і забудову територій»фізичні та юридичні особи, які мають намір здійснити будівництво об'єктів містобудування на земельних ділянках, що належать їм на праві власності чи користування, зобов'язані отримати від виконавчих органів відповідних рад дозвіл на будівництво об'єкта містобудування.

Статтею 29 вказаного Закону передбачено, що документом, який засвідчує право на виконання будівельних робіт, є дозвіл на виконання будівельних робіт, який видається інспекцією архітектурно-будівельного контролю на підставі проектної документації, документа, що засвідчує право користування чи право власності на землю, рішення виконавчого комітету місцевої ради чи місцевої адміністрації про дозвіл на будівництво.

Згідно «Положення про порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт»затвердженого наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від  5 грудня 2000 р. №273 дозвіл на виконання  будівельних робіт з нового будівництва, реконструкції, реставрації та капітального ремонту будинків, споруд та інших об'єктів, розширення і технічного переоснащення є документом, що посвідчує право забудовника (замовника) та генерального підрядника на виконання будівельних робіт, у відповідності до затвердженої проектної документації, підключення до інженерних мереж та споруд та надає право відповідним службам на видачу ордера на проведення земляних робіт. Дозвіл  на  виконання  будівельних  робіт  надається  інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю, які одночасно ведуть реєстр наданих дозволів.

Встановлено, що ПП «Фітал»отримало в інспекції державного архітектурно-будівельного контролю дозвіл на виконання будівельних робіт №569/02 від 21.10.02р., а саме на будівництво тимчасового дитячого відпочинкового комплексу на розі вулиць Мазепи-Миколайчука.

29.07.04р. інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю позивачу взамін вищевказаного дозволу був виданий дозвіл №569/02 на виконання будівельних робіт на розі вулиць Мазепи-Миколайчука.

Крім того, ухвалою Львівської міської ради від 03.07.2003р. №677 було затверджено приватному підприємству "Фітал" проект відведення, та надано в оренду терміном на 5-ть років земельну ділянку площею 0,0592 га. на розі вулиць Мазепи-Миколайчука без права капітального будівництва і оформлення права власності. Зобов'язано ПП "Фітал" в місячний термін укласти з Львівською міською радою договір оренди земельної ділянки терміном на 5-ть років та зареєструвати у Львівській міській раді.

1.07.04р. Львівською міською Радою винесено ухвалу, якою внесено зміни до ухвали Львівської міської Ради №677 від 3.07.03р. та викладено п. 2 в новій редакції. Зокрема, було затверджено ПП «Фітал»проект відведення, та надано в оренду терміном на 5-ть років земельну ділянку площею 0,0592 га., в тому числі у межах червоних ліній площею 0,0492 га., на розі вулиць Мазепи-Миколайчука для будівництва дитячого відпочинкового комплексу.

Дані обставини стверджені документальними доказами у справі та не заперечуються відповідачем.

Відповідно до п.п. 1 п. б) ч. 1 ст. 31 Закону України «Про місцеве самоврядування»від 21.05.1997р. №280/97-ВР до компетенції виконавчих органів міських рад належить прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів у порядку, встановленому законодавством.

Пунктом 1 Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.09.2004 року №1243 передбачено, що прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів полягає у підтвердженні державними приймальними комісіями готовності до експлуатації об'єктів нового будівництва, їх інженерно-технічного оснащення відповідно до затвердженої в установленому порядку проектної документації, нормативних вимог, вихідних даних на проектування.

Пунктом 8 вказаного Порядку передбачено, що робоча комісія повинна перевірити відповідність архітектурних і конструктивних рішень закінченого будівництвом об'єкта затвердженому проекту, санітарним, протипожежним, радіаційним та екологічним вимогам і нормам, а також вимогам з охорони праці, промислової безпеки і енергозбереження; виконаних будівельно-монтажних робіт вимогам нормативної документації; результатів проведених індивідуальних і комплексних випробувань устаткування нормативним показникам; виробничої документації нормативним вимогам.

Судом встановлено, що 13.08.04р. ПП «Фітал»звернулось до заступника міського голови з питань містобудування та землеустрою із заявою про призначення державної технічної комісії для прийняття в експлуатацію об'єкта. Така комісія була створена розпорядженням міського голови №690 від 5.11.04р. За результатми роботи державна технічна комісія склала акт про готовність введення в експлуатацію дитячого відпочинкового комплексу. Жодних заперечень з боку членів державної технічної комісії при підписанні акту державної технічної комісії про готовність до введення в експлуатацію дитячого відпочинкового комплексу не надходило.

Рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради №707 від 01.07.05р. «Про відмову у затвердженні акта державної технічної комісії про готовність до введення в експлуатацію дитячого відпочинкового комплексу на розі вул. Гетьмана І. Мазепи, 25 а», позивачу відмовлено у затвердженні акта державної технічної комісії від 15.11.04р. до приведення документації до належного стану.

Аналізуючи наявні у матеріалах справи докази, а саме: ухвалу Львівської міської Ради №1367 від 13.12.01р., наказ департаменту землеустрою та планування забудови міста Львівської міської Ради №66 від 2.04.02р., дозвіл інспекції державного архітектурно-будівельного контролю на виконання будівельних робіт №569/02 від 21.10.02р., дозвіл інспекції державного архітектурно-будівельного контролю на виконання будівельних робіт №569/02 від 29.07.04р. , ухвалу Львівської міської Ради №677 від 03.07.03р., ухвалу Львівської міської Ради №1625 від 01.07.04р., що підтверджують дотримання позивачем вимог законодавства щодо отримання необхідних дозволів, колегія погоджується з висновком місцевого господарського суду про безпідставність відмови у затвердженні акту державної технічної комісії про прийняття в експлуатацію завершеного будівництвом дитячого відпочинкового комплексу на розі вулиць Мазепи-Миколайчука у м. Львові.

Відповідно до ч. 2 ст. 71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.  

Посилання відповідача на ст. 376 ЦК України, згідно якої житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил, були предметом дослідження господарського суду і їм надано належний аналіз, а тому висновок господарського суду щодо безпідставності таких покликань базується на доказах у справі та законодавстві.

Отже, з огляду на вище викладене, колегія Львівського апеляційного господарського суду вважає, що постанова господарського суду Львівської області відповідає матеріалам справи, грунтується на чинному законодавстві і підстав для її скасування немає, зазначені в апеляційній скарзі інші доводи скаржника не відповідають матеріалам справи, документально необґрунтовані, не базуються на законодавстві, що регулює дані правовідносини, а тому не визнаються такими, що можуть бути підставою для скасування чи зміни оскаржуваного рішення.

Керуючись ст. ст. 86, 185, 195, 196, 198, 200, п. 1. ст. 205, 206 КАС України , суд

УХВАЛИВ:

          1.Постанову господарського суду Львівської бласті від 4.08.2006 року по справі за №1/664-26/210 залишити без змін.

          2.В задоволенні апеляційної скарги відмовити.

          3.Ухвала може бути оскаржена у касаційному порядку.

          4.Матеріали справи скеровуються в господарський суд Львівської області.

          

Головуючий–суддя                   Мельник Г.І.

Судді                              Новосад Д.Ф.

                                       Михалюк О.В.

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення14.12.2006
Оприлюднено03.09.2007
Номер документу387393
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/664-26/210

Ухвала від 14.12.2006

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

Ухвала від 11.12.2006

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

Постанова від 04.08.2006

Господарське

Господарський суд Львівської області

Деркач Ю.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні