Рішення
від 05.06.2009 по справі 5/49
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/49

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

 "05" червня 2009 р.Справа №  5/49

                                        

 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Змеула О.А. розглянув у відкритому судовому засіданні справу № 5/49

за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний дім "Газіровка", м.Севастополь, п. Кача  

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Ямал", м. Кіровоград

про стягнення 77990,67 грн.,

представники сторін участі не брали.   

Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгівельний дім "Газіровка" у березні 2009 року звернулося до господарського суду з позовною заявою, яка містить вимоги про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Ямал" 71585,28 грн. основного боргу та 6405,39 грн. пені.

Ухвалою господарського суду Кіровоградської області від 13.03.2009 року зазначену позовну заяву прийнято до розгляду та порушено провадження в справі, позивача та відповідача зобов'язано надати докази необхідні для розгляду справи по суті.

Згідно довідки Головного управління статистики в Кіровоградській області від 18.03.2009 року ТОВ "Торговий дім "Ямал" знаходиться за адресою: 25019 м. Кіровоград, пров. Грибоєдова, 3.

На адресу господарського суду повернулися ухвала про порушення провадження у справі від 13.03.09 та 2 ухвали про відкладення розгляду справи відповідно від 22.04.09 та від 12.05.09, які направлялися відповідачу за адресою: 25019 м. Кіровоград, пров. Грибоєдова, 3. Вказана адреса відповідача: 25019 м. Кіровоград, пров. Грибоєдова, 3, значиться і в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на 14.05.2009, що засвідчено довідкою державного реєстратора при виконавчому комітеті Кіровоградської міської ради.

Згідно ст. 93 Цивільного кодексу України місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені. До повноважень господарських судів не віднесено встановлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи. Водночас, законодавство України, в тому числі Господарський процесуальний кодекс України, не зобов'язує й сторону у справі, зокрема позивача, з'ясовувати фактичне місцезнаходження іншої сторони у справі (якщо воно не співпадає з її місцезнаходженням, визначеним згідно із ст. 93 Цивільного кодексу України) та зазначати таке фактичне місцезнаходження в позовній заяві чи інших процесуальних документах. В разі коли фактичне місцезнаходження юридичної особи - учасника судового процесу з якихось причин не відповідає її місцезнаходженню, визначеному згідно з законом, і дана особа своєчасно не довела про це до відома господарського суду, інших учасників процесу, то всі процесуальні наслідки такої невідповідності покладаються на цю юридичну особу.

Господарський суд вжив усіх заходів щодо надсилання відповідачу ухвал про порушення провадження у справі від 13.03.09 та двох ухвал про відкладення розгляду справи відповідно від 22.04.09 та від 12.05.09, в яких зазначено дата, час та місце проведення судового засідання у даній справі, але відповідач з невідомих причин не знаходиться за адресою, що значиться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, і відповідач своєчасно не довів про це до відома господарського суду, інших учасників процесу, державного реєстратора при виконавчому комітетові Кіровоградської міської ради.

Розглянувши наявні матеріали справи, господарський суд встановив наступні обставини справи.

Між товариством з обмеженою відповідальністю "Торгівельний дім "Газіровка" - постачальник (далі - ТОВ "Торгівельний дім "Газіровка") та товариством з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Ямал" - покупець (далі - ТОВ "Торговий дім "Ямал") 20.08.2007 року укладено договір поставки без номеру (далі - Договір).

Згідно п. 1.1. Договору постачальник зобов'язується передати покупцеві на підставі заявок останнього, у власність товар торгової марки "Газировка", а покупець зобов'язується приймати її і своєчасно здійснювати оплату в строки, встановлені даним договором.

Пунктом 2.1. Договору встановлено, що поставка товару здійснюється в асортименті, за цінами і в кількості, зазначеними в заявці покупця. Належним чином оформлена заявка (за підписом директора покупця) передається постачальнику факсом.

У відповідності до п. 2.5. Договору передача товару представнику покупця здійснюється на підставі довіреності, встановленого зразка, виписаній покупцем, з одночасним наданням паспорту.

Форма оплати - безготівковий розрахунок шляхом перерахування на розрахунковий рахунок постачальника, або сума вноситься в касу підприємства з оформленням необхідних документів.

17.08.2007 року Постачальником та Покупцем підписано накладну № 299 у відповідності до якої ТОВ "Торгівельний дім "Газіровка" відпущено, а ТОВ "Торговий дім "Ямал" отримано товар на загальну суму 39 936,00 грн.

18.08.2007 року Постачальником та Покупцем підписано накладну № 298 у відповідності до якої ТОВ "Торгівельний дім "Газіровка" відпущено, а ТОВ "Торговий дім "Ямал" отримано товар на загальну суму 31 649,28 грн.

Всього покупцем отримано товару на загальну суму 71 585,28 грн.

Із викладеного слідує, що позивач належним чином виконав своє зобов'язання за договором поставки від 20.08.2008 року.

Пунктом 4.2. Договору встановлено наступний порядок оплати: покупець отримує товар від постачальника на умовах відстрочення платежу на строк не більше 35 (тридцяти п'яти) календарних днів.

Але відповідач у порушення цих умов договору поставки вартість поставленого товару на загальну суму 71 585,28  грн. на рахунок позивача не сплатив.

Строк оплати товару за накладною № 299 від 17.08.2007 року настав 21.09.2007 року, за накладною № 298 від 18.08.2007 року настав 22.09.2007 року.

Станом на 21.09.2007 року та на 22.09.2007 відповідач вартість отриманого товару не оплатив.

Відповідно до ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися (від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ст. 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до ст. ст. 655, 692 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.          

Покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

На підставі викладеного вимога про стягнення основної заборгованості в сумі 71585,28 грн. підлягає стягненню.

Пунктом 5.2. Договору встановлено, що за недотримання строків оплати товару згідно п.п. 1 п. 4.2. даного договору, покупець сплачує постачальнику неустойку (пеню) у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення платежу від суми неоплаченого платежу.

У відповідності до частин 1 - 3 ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які  боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Пеня обчислюється за весь час прострочення платежів у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період за який сплачується пеня. Розмір облікової ставки НБУ становить: з 01.06.2007 року - 8%, а з 01.01.2008 року - 10%.

Отже, позивачем заявлено вимогу про стягнення неустойки, яка обчислена у спосіб, що відповідає способу нарахування пені. Порядок нарахування та розмір пені за кожен день прострочення платежу відповідає умовам договору та правилам ст. 232 та частини 2 ст. 343 Господарського кодексу України.      

Згідно розрахунку позивача розмір пені становить:

на суму 39936,00 грн. у період з 21.09.2007 року по 31.12.2007 року за облікової ставки НБУ 8% становить 1792,33 грн.;

на суму 39936,00 грн. у період з 01.01.2008 року по 21.03.2008 року за облікової ставки НБУ 10% становить 1779,18 грн., всього 3571,51 грн.;

на суму 31649,28 грн. у період з 22.09.2007 року по 31.12.2007 року за облікової ставки НБУ 8% становить 1406,50 грн.

на суму 31649,28 грн. у період з 01.01.2008 року по 22.03.2008 року за облікової ставки НБУ 10% становить 1427,38 грн., всього 2833,88 грн.

Всього нарахована позивачем пеня становить 6405,39 грн.

Господарським судом пеню обчислено наступним чином:

на суму 39936,00 грн. у період з 21.09.2007 року по 31.12.2007 року за облікової ставки НБУ 8% становить1768,13 грн.;

на суму 39936,00 грн. у період з 01.01.2008 року по 21.03.2008 року за облікової ставки НБУ 10% становить 1745,84 грн.;

на суму 31649,28 грн. у період з 22.09.2007 року по 31.12.2007 року за облікової ставки НБУ 8% становить 1387,37 грн.

на суму 31649,28 грн. у період з 01.01.2008 року по 22.03.2008 року за облікової ставки НБУ 10% становить 1400,87 грн.

Отже, загальна сума пені становить 6302,21 грн., тому вимога про стягнення пені підлягає задоволенню частково на суму 6302,21 грн.

На підставі викладеного, позовна вимога про стягнення основного боргу в розмірі 71 585,28 грн. підлягає задоволенню повністю, вимога про стягнення пені підлягає задоволенню частково на суму  6302,21 грн.

Державне мито у справі та витрати за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідача пропорційно розміру задоволених позовних вимог.  

Керуючись ст.ст. 49, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

                                                          ВИРІШИВ:

Позову частині стягнення 71 585,28 грн. основного боргу задовольнити повністю.

Позов у частині стягнення пені задовольнити частково на суму 6302,21 грн. У решті суми позову відмовити.  

Стягнути із товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Ямал", 25019, м. Кіровоград, Ленінський район, провулок Грибоєдова, 3, ідентифікаційний код 13770490, на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний дім "Газіровка", 99804, м. Севастополь, п. Кача, вул. Богданова, 27, ідентифікаційний код 34271476:

основний борг у сумі  71 585,28 грн. та пеню в розмірі 6302,21 грн., всього 77 887,49 грн.;

судові витрати у справі на державне мито в сумі 778,87 грн. та інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн.

Наказ видати.  

Рішення у справі набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 ГПК України.

  

    Суддя                                                                                                                              О.А. Змеул

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення05.06.2009
Оприлюднено22.06.2009
Номер документу3876879
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/49

Ухвала від 14.08.2018

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 09.08.2018

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 23.07.2018

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Павлюк І. Ю.

Ухвала від 27.06.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 27.06.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 20.06.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Судовий наказ від 01.07.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрушків Г.З.

Ухвала від 06.06.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрушків Г.З.

Ухвала від 01.07.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрушків Г.З.

Ухвала від 22.06.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрушків Г.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні