Рішення
від 05.05.2014 по справі 665/593/14-ц
ЧАПЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

набрало чинності "___"


20____р. Справа № 665/593/14-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" травня 2014 р. Чаплинський районний суд Херсонської області в складі:

головуючого - судді Кузьменка А.Д.,

за участю секретаря Марчук О.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в cмт Чаплинка справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до Червонополянської сільської ради Чаплинського району Херсонської області, /заінтересована особа: відділ Держземагенства у Чаплинському районі Херсонської області/ про визнання права власності на земельну частку /пай/ в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом, де зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер його брат ОСОБА_3. Після його смерті залишилося спадкове майно у виді земельної частки /паю/ площею 5,07 умовних кадастрових гектарів без визначення її меж на місцевості, яка перебувала в колективній власності КПС «Червона Поляна», розташована на території Червонополянської сільської ради Чаплинського району Херсонської області. Після смерті брата він звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, але йому відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки за життя померлий загубив оригінал сертифікат на право на земельну частку /пай/. Крім нього інших спадкоємців немає. Вважає, що ОСОБА_2 фактично прийняв спадщину, оскільки на день смерті брата проживав разом з ним та звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, але через відсутність оригінала сертифікату на право на земельну частку (пай) не може оформити спадщину. Просить визнати за ОСОБА_2 право власності в порядку спадкування на земельну ділянку, яка належала його померлому брату.

Позивачка в судовому засіданні позовні вимоги підтримала повністю, посилаючись на обставини, викладені в позові.

Представник Червонополянської сільської ради Чаплинського району Херсонської області в судове засідання не з'явився, подавши письмову заяву про визнання позовних вимог та розгляд справи в його відсутність.

Представник відділу Держземагенства у Чаплинському районі Херсонської області за довіреністю Костьян Д.В. позовні вимоги визнав та не заперечує проти їх задоволення.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд встановив, такі факти і відповідні їм правовідносини.

Судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3. Після його смерті залишилося спадкове майно у виді земельної частки /паю/ розміром 5,07 умовних кадастрових гектарів без визначення меж в натурі на місцевості, яка перебувала в колективній власності КСП «Червона Поляна», розташована на території Червонополянської сільської ради Чаплинського району Херсонської області. ОСОБА_2 фактично прийняв спадщину, оскільки на день смерті спадкодавця проживав разом з ним та звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, але через відсутність оригіналу сертифікату на право на земельну частку /пай/ не може оформити спадкове майно. Крім нього інших спадкоємців немає.

Відповідно до ч. 2 ст. 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Враховуючи зазначене, а також приймаючи до уваги, що на майно, яке залишилася після смерті ОСОБА_2, ніхто не претендує, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.10, 11, 60, 213-215 ЦПК України, ст. 328, 1268 ЦК України, суд,-

ВИРІШИВ :

Позов ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженцем с. Червона Поляна Чаплинського району Херсонської області право власності на земельну частку /пай/, розміром 5,07 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка перебувала у колективній власності КСП «Червона Поляна» розташована на території Червонополянської сільської ради Чаплинського району Херсонської області, власником якої, згідно сертифіката на право на земельну часту (пай) серії ХС № 0184127 до дня своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 був ОСОБА_3.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Херсонської області через Чаплинський районний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня його проголошення апеляційної скарги.

Суддя:

Дата ухвалення рішення05.05.2014
Оприлюднено29.05.2014
Номер документу38844899
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —665/593/14-ц

Постанова від 28.09.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Постанова від 28.09.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 23.07.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 16.07.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 31.05.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Рішення від 05.05.2014

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Кузьменко А. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні