Постанова
від 27.05.2014 по справі 820/8323/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

27 травня 2014 р. № 820/8323/14

Харківський окружний адміністративний суд в особі судді Самойлової В.В., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом

управління Пенсійного фонду України в Дзержинському районі м. Харкова до Харківської філії ДП "УКРДІПРОДОР "ХАРКІВДІПРОШЛЯХ" простягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в Дзержинському районі м. Харкова звернулось до належного суду з адміністративним позовом до Харківської філії ДП "УКРДІПРОДОР "ХАРКІВДІПРОШЛЯХ" про стягнення заборгованості з відшкодування різниці між сумою пенсії, призначеної на підставі Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність" та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право наукові працівники, на підставі повідомлення про розрахунки за січень 2014 року в розмірі 3599,93 грн., оскільки вказана заборгованість підприємством добровільно не сплачена до теперішнього часу.

Згідно зі ст.183-2 КАС України даний позов підлягає розгляду та вирішенню в порядку скороченого провадження.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Встановлено, що ХФ ДП "УКРДІПРОДОР "ХАРКІВДІПРОШЛЯХ" знаходиться на обліку в управління Пенсійного фонду України в Дзержинському районі м. Харкова як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до Пенсійного фонду України, а тому зобов'язано сплачувати передбачені законом збори та платежі.

Так, колишнім працівникам відповідача, які мали право на призначення пенсії відповідно до ст. 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", це такі як: ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 була призначена пенсія згідно цього Закону.

При вирішенні даного спору, суд враховує наступні нормативні положення.

Відповідно до вимог абз. 3 ст. 24 Закон України "Про наукову і науково-технічну діяльність", різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом.

Порядок фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних не бюджетних підприємств, установ і організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи затверджений Постановою Кабінету Міністрів України № 372 від 24.03.2004 року (надалі Порядок).

Відповідно до ч. 5 вказаного Порядку року розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІУ рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення за зразком, що додається до Порядку.

Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках (абз. 2 ч. 5 Порядку №372 від 24.03.2004 року).

Згідно з ч. 9 Порядку № 372 від 24.03.2004 року різниця у розмірі пенсій наукових науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації фінансується за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів згідно з пунктами 3-8 цього Порядку.

Так, ХФ ДП "УКРДІПРОДОР "ХАРКІВДІПРОШЛЯХ" відноситься до інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації, на яких розповсюджуються вимоги Порядку № 372 від 24.03.2004 року.

Таким чином, у відповідності до "Порядку фінансування та виплати різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних бюджетних установ і організацій, науковим (науково-педагогічним) працівникам державних не бюджетних підприємств і організацій" частка різниці в poзмірі пенсії, що підлягає відшкодуванню відповідачем складає за січень 2014 року в розмірі 3599,93 грн.

Згідно до вищевказаного Порядку органи Пенсійного фонду України, які здійснюють виплату пенсій, розраховують суму, що належить до сплати підприємством, та надсилають на адресу відповідних органів Пенсійного фонду України. Орган Пенсійного фонду України, в якому на обліку знаходиться підприємство, надсилає цьому підприємству повідомлення за встановленою формою з загальною сумою, що належить до сплати. Підприємство зобов'язане перерахувати органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти щомісяця до 25 числа.

Як свідчать докази у справі, управлінням Пенсійного фонду України в Дзержинському районі м. Харкова на адресу відповідача було направлено повідомлення за вказаний період часу на суму 3599,93 грн. із зазначенням суми різниці між сумою пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність" і сумою пенсій, призначених на загальних підставах, виплачених відповідними пенсійними органами м. Харкова, але зазначені кошти Пенсійним фондом не отримані.

Також, суд звертає увагу, що дане рішення суб'єкта владних повноважень не було оскаржене відповідачем у визначені законом строки та порядок, а тому сума боргу вважається узгодженою.

Таким чином, не сплачені в добровільному порядку відповідачем до Пенсійного фонду України кошти по відшкодуванню виплаченої наукової пенсії за січень 2014 року в розмірі 3599,93 грн. у відповідності до вищезазначеного, є підставою для задоволення адміністративного позову.

Керуючись ст. ст. 9, 11, 159, 160, 183-2 КАСУ, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Дзержинському районі м. Харкова до Харківської філії ДП "УКРДІПРОДОР "ХАРКІВДІПРОШЛЯХ" про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Харківської філії ДП ''УКРДІПРОДОР "ХАРКІВДІПРОШЛЯХ" (юридична адреса: 61202, м. Харків, вул. Ахсарова, буд. 2, код ЄДРПОУ: 03449373) на користь управління Пенсійного фонду України в Дзержинському районі м. Харкова (юридична адреса: 61166, м. Харків, проспект Леніна, буд. 40, код ЄДРПОУ: 22655247) заборгованість з відшкодування різниці між сумою пенсії, призначеної на підставі Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність" та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право наукові працівники, за січень 2014 р. в розмірі 3599,93 (три тисячі п'ятсот дев'яносто дев'ять) грн. 93 коп. на р/р 256073012098 в ВАТ "Державний ощадний банк України" в Харківській області, МФО 351823.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд у десятиденний строк з моменту отримання копії постанови.

Суддя Самойлова В.В.

Дата ухвалення рішення27.05.2014
Оприлюднено29.05.2014
Номер документу38890295
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/8323/14

Ухвала від 12.02.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Чудних С.О.

Постанова від 17.03.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Чудних С.О.

Ухвала від 09.09.2014

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Калитка О.М.

Ухвала від 29.08.2014

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Калитка О.М.

Постанова від 27.05.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Самойлова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні