Постанова
від 02.06.2014 по справі 7/431
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

донецький апеляційний господарський суд

Постанова

Іменем України

28.05.2014 р. справа №7/431

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

Головуючого:Чернота Л.Ф. суддівСтойка О.В., Шевкової Т.А. за участю представників сторін: від позивача: від відповідача: не з"явився Кравченко О.М. - за дов. №16 від 08.01.2014р. розглянув у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Дочірньої компанії "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" м.Київ на ухвалу господарського суду Донецької області від 28.04.2014 року у справі№7/431 (суддя Величко Н.В.) за позовомДочірньої компанії "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" м.Київ до відповідача Комунального підприємства "Макіївтепломережа" м.Макіївка Донецької області про стягнення 6 680 031,52 грн. ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Донецької області від 10.07.2012 року, залишеним без змін постановою Донецького апеляційного господарського суду від 20.08.2012 року задоволені позовні вимоги Дочірньої компанії "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" м.Київ до Комунального підприємства "Макіївтепломережа" м.Макіївка Донецької області та стягнуто з відповідача на користь Дочірньої компанії "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" м.Київ борг в сумі 5 585 861,96 грн., пеню в сумі 242 572,51 грн., інфляційні в сумі 443 009,61 грн., 3% річних в сумі 166 014,93 грн., судовий збір у сумі 56 460, 00 грн.

На виконання рішення №7/431 господарським судом Донецької області 27.08.2012 року виданий відповідний наказ.

Відповідач, Комунальне підприємство "Макіївтепломережа" м.Макіївка звернувся до господарського суду із заявою від 15.04.2014р. про відстрочку виконання рішення господарського суду у справі №7/431 у сумі 5 969 919,01 грн. строком на 3 роки або розстрочення виконання рішення господарського суду строком на 5 років.

28.04.2014р. відповідач надав суду доповнення до заяви про відстрочку або розстрочку виконання рішення суду, у яких уточнив заяву та просив відстрочити виконання рішення господарського суду у справі №7/431 у сумі 5 969 919,01 грн. строком на 3 роки.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 28.04.2014 року заява відповідача задоволена частково та виконання рішення суду від 10.07.2012 року відстрочено на дев"ять місяців.

Позивач, Дочірня компанія "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" м.Київ, з прийнятою ухвалою суду першої інстанції від 28.04.14р. не згоден, вважає її необґрунтованою та такою, що прийнята з порушенням норм матеріального та процесуального права України. Тому, він звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить Донецький апеляційний господарський суд ухвалу господарського суду Донецької області від 28.04.14р. скасувати та відмовити у задоволенні заяви про надання відстрочки або розстрочки виконання рішення суду. Представник скаржника до судового засідання апеляційної інстанції не з»явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, своїми процесуальними правами, передбаченими статтею 22 Господарського процесуального кодексу України, не скористався, ніяких клопотань з цього приводу судовій колегії не надав, неявка без поважних причин у судове засідання представників сторін не тягне за собою перенесення розгляду справи на інші строки, тому справу розглянуто за наявними в ній матеріалами, а повний текст постанови направляється учасникам процесу в установленому порядку.

Відповідач, Комунальне підприємство "Макіївтепломережа" м.Макіївка , надав заперечення на апеляційну скаргу, у судовому засіданні представник просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, а ухвалу господарського суду - без змін.

Згідно частини 5 статті 106 Господарського процесуального кодексу України, апеляційні скарги на ухвали місцевого господарського суду розглядаються в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення місцевого господарського суду.

Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість ухвали місцевого господарського суду у повному обсязі і в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення місцевого господарського суду.

Заслухавши представника відповідача, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи та правильність застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права України, колегія суддів Донецького апеляційного господарського суду вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, Комунальним підприємством "Макіївтепломережа" м.Макіївка, в обґрунтування заяви про надання відстрочки або розстрочки виконання рішення зазначено про скрутний фінансовий стан підприємства, а також про те, що підприємство за рішенням суду частково сплатило суму боргу та судовий збір. У підтвердження свої доводів відповідач надав звіт про фінансові результати за 2013р., згідно якого витрати підприємства перевисили совокупний дохід на 107 055,0 тис. грн. Зазначає, що дебіторська заборгованість населення з наданих послуг з теплопостачання складає 168524,7 тис. грн.., юридичних осіб - 5 819,8 тис. грн.. Окрім того, підприємством було укладено договорів про реструктуризацію заборгованості на суму 47 793,30 тис. грн. Також відповідач приймає можливі міри для погашення заборгованості, зокрема ним направляються позови до судів щодо стягнення заборгованості з споживачів.

Відповідно до ч. 1 ст. 121 Господарського процесуального кодексу України, при наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони, державного виконавця, прокурора чи його заступника або за своєю ініціативою господарський суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з викликом сторін, прокурора чи його заступника і у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови, змінити спосіб та порядок їх виконання.

Відстрочка - це відкладення чи перенесення виконання рішення на новий строк, який визначається господарським судом.

При цьому, підставою для відстрочки, розстрочки виконання рішення можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у строк або встановленим господарським судом способом. Проте, вирішуючи питання про відстрочку чи розстрочку виконання рішення, зміну способу і порядку виконання рішення, господарський суд повинен враховувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини відповідача у виникненні спору, наявність інфляційних процесів у економіці держави та інші обставини справи.

Як свідчать матеріали справи, скрутне матеріальне становище відповідача підтверджується звітом про фінансові результати за 2013 рік, згідно якого чистий фінансовий збиток підприємства склав 107.055 тис.грн.

Колегія суддів вважає, що господарським судом вірно встановлено, що КП "Макіївтепломережа" не є кінцевим споживачем газу, основним видом діяльності відповідача є забезпечення споживачів гарячою водою та теплопостачання, і стан розрахунків за спожитий газ прямо залежить від обсягу отриманих від кінцевих споживачів коштів за надані послуги, тому суд дійшов обґрунтованого висновку, що важке фінансове становище відповідача утворилось внаслідок незалежних від нього обставин.

Враховуючи наведене, судова колегія вважає викладені в заяві відповідача обставини є виключними та такими, що ускладнюють виконання рішення, тому судом першої інстанції правомірно частково задоволена заява та відстрочено виконання рішення на дев"ять місяців.

Разом з цим, колегія суддів вважає, що господарський суд частково задовольняючі заяву відповідача врахував інтереси обох сторін, їх фінансового стану, ступені виконання рішення, економічних процесів в державі, спрямованих на стабілізацію економіки та пов"язаністю з настанням нового фінансового року.

Так, господарським судом встановлено, що позивач також має скрутний фінансовий стан, згідно звіту про фінансові результати за 9 місяців 2013р. збитки позивача становят 5594975 тис. грн.

Таким чином, апеляційна інстанція вважає, що у суду першої інстанції були достатньо обґрунтовані правові підстави для надання відстрочки виконання рішення по справі №7/431 на дев"ять місяців, а ухвала господарського суду Донецької області від 28.04.2014р. у справі №7/431 є такою, що відповідає нормам процесуального права України на момент її винесення, а доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 102, 103, 105, 106, 121 Господарського процесуального кодексу України, Донецький апеляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Дочірньої компанії "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" м.Київ на ухвалу господарського суду Донецької області від 28.04.2014 року у справі №7/431 - залишити без задоволення, а ухвалу господарського суду Донецької області від 28.04.2014р. у справі №7/431 - без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Вищого господарського суду України у касаційному порядку через апеляційний господарський суд протягом двадцяти днів.

Головуючий Л.Ф. Чернота

Судді О.В.Стойка

Т.А.Шевкова

Надр. 5 прим:

1 - у справу; 2 - позивачу;

3 - відповідачу; 4 - ДАГС;

5 - ГСДО

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення02.06.2014
Оприлюднено04.06.2014
Номер документу39026993
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/431

Судовий наказ від 12.01.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

Л.В. Ніколаєва

Ухвала від 01.12.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Л.В. Ніколаєва

Ухвала від 10.10.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Л.В. Ніколаєва

Ухвала від 11.06.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

Н.В. Величко

Ухвала від 29.05.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

Н.В. Величко

Постанова від 17.07.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Фролова Г. М.

Ухвала від 07.07.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Фролова Г. М.

Постанова від 02.06.2014

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Чернота Л.Ф.

Ухвала від 14.05.2014

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Чернота Л.Ф.

Ухвала від 11.04.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

Н.В. Величко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні