Ухвала
від 12.06.2014 по справі 903/487/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ОКРЕМА УХВАЛА

"12" червня 2014 р. по справі № 903/487/14

Господарський суд Волинської області, розглянувши матеріали справи

за позовом Державного підприємства "Спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство "Сарненський держспецлісгосп", м. Сарни Рівненської області

до відповідача: фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, с. Прилісне Маневицького району

про стягнення 78 644 грн. 70 коп.

Встановив: Державне підприємство "Спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство "Сарненський держспецлісгосп" звернулось до господарського суду з позовом про стягнення з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 78 644,70 грн., в тому числі 74 101,19 грн. заборгованості по оплаті товарно-матеріальних цінностей, відпущених згідно укладених між сторонами договорів купівлі-продажу №54 від 18.09.2013р., №55 від 18.09.2013р., №70 від 25.11.2013р., 4 129,36 грн. збитків, завданих інфляційними процесами (за період прострочення платежів з 14.03.2014р. по 21.05.2014р.), а також 414,15 грн. трьох процентів річних (за період з 14.03.2014р. по 21.05.2014р.), нарахованих у відповідності до ст. 625 Цивільного кодексу України.

Ухвалою господарського суду від 27.05.2014р. за вказаним позовом було порушено провадження у справі та призначено її розгляд в судовому засіданні, зобов'язано відповідача надати суду письмові пояснення по суті пред'явленого позову, документи в їх обґрунтування, зокрема, з приводу укладення між сторонами договорів №№54, 55 від 18.09.2013р. та №70 від 25.11.2013р., отримання від позивача товарно-матеріальних цінностей згідно угод, наявності заборгованості по їх оплаті, копію свідоцтва про державну реєстрацію в якості суб'єкта підприємницької діяльності, визнано обов'язковою явку в судове засідання повноважних представників сторін.

На дату проведення судового засідання відповідачем всупереч вимогам суду не було представлено витребуваних документів та письмових пояснень, не направлено в судове засідання свого представника, хоча про день та час розгляду справи в суді сторона повідомлялась належним чином (примірник ухвали про порушення провадження у справі направлявся на визначену позивачем у позовній заяві та відображену безпосередньо відповідачем у підписаних між сторонами договорах адресу боржника: АДРЕСА_1, рекомендованою кореспонденцією та був вручений адресату 31.05.2014р. про що свідчить відповідне поштове повідомлення про вручення рекомендованої кореспонденції.

Долученим позивачем додатково до матеріалів справи Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серії АД №531309 від 06.06.2014р. підтверджується, що підприємець ОСОБА_1 зареєстрована в якості суб'єкта підприємницької діяльності 21.01.2002р. за адресою: АДРЕСА_1, станом на 06.06.2014р. відомості стосовно перебування підприємця в процесі припинення підприємницької діяльності відсутні.

Судом звертається увага на недостатній рівень виконавчої дисципліни підприємця ОСОБА_1

Суд зауважує, що неврахування стороною у справі вимог процесуального закону, а також відповідної ухвали суду свідчать про зловживання процесуальними правами, які направлені на перешкоджання розгляду господарського спору в строки, передбачені Господарським процесуальним кодексом України з дотриманням при цьому положень Конвенції від 04.11.1950р. "Про захист прав людини і основоположних свобод", ратифікованої Законом України від 17.07.1997р. №475/97-ВР, пунктом 6 котрої визначено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру.

Відтак суд вважає, що бездіяльність фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 та невиконання суб'єктом підприємницької діяльності вимог суду призводить до штучного затягування судового процесу.

У відповідності до положень статті 65 Господарського процесуального кодексу України з метою забезпечення правильного і своєчасного вирішення господарського спору суддя в необхідних випадках зобов'язує сторони, інші підприємства, установи, організації, державні та інші органи, їх посадових осіб виконати певні дії, витребує від них документи, відомості, необхідні для вирішення спору.

Відповідно до ст. 22 ГПК України як до прав, так і до обов'язків сторін належать, у тому числі: брати участь в судових засіданнях, подавати докази, брати участь у дослідженні доказів, давати усні та письмові пояснення господарському суду.

Згідно з ч. 3 ст. 22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Згідно ст. 90 Господарського процесуального кодексу України господарський суд, виявивши при вирішенні господарського спору порушення законності або недоліки в діяльності підприємства, установи, організації, державного чи іншого органу, виносить окрему ухвалу. Окрема ухвала надсилається відповідним підприємствам, установам, організаціям, державним та іншим органам, посадовим особам, які несуть відповідальність за ухилення від виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі.

Судом також засвідчується, що у відповідності до Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 15.03.2010р. №01-08/140 "Про деякі питання запобігання зловживанню процесуальними правами у господарському судочинстві", згідно з ч. 3 ст. 22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи. У разі неподання учасником судового процесу з неповажних причин або без повідомлення причин матеріалів та інших доказів, витребуваних господарським судом, останній може здійснити розгляд справи за наявними в ній матеріалами та доказами.

Розпочинаючи судовий розгляд, суддя має встановити, чи повідомлені про час і місце цього розгляду особи, які беруть участь у справі, але не з'явилися у засідання. Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною у позовній заяві. У випадку нев'явлення в засідання господарського суду представника відповідача, суд має право відкласти розгляд справи, вжити заходів, передбачених п. 5 ст. 83 ГПК України або статтею 90 ГПК України.

Неподання або несвоєчасне подання стороною у справі, іншим учасником судового процесу доказів з неповажних причин, спрямоване на затягування судового процесу, може розцінюватися господарським судом як зловживання процесуальними правами. Відповідні дії або бездіяльність з урахуванням конкретних обставин справи може тягти за собою, зокрема, такі наслідки: покладення на особу, що припустилася зловживання, державного мита незалежно від результатів вирішення спору, стягнення штрафу з винної сторони в доход Державного бюджету України, винесення у встановленому порядку окремих ухвал (стаття 90 ГПК України).

При цьому, суд також наголошує, що відповідно до ч. 5 ст. 124 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

За змістом ч. 1 ст. 4 5 Господарського процесуального кодексу України господарські суди здійснюють правосуддя шляхом прийняття обов'язкових до виконання на усій території України рішень, ухвал, постанов. Невиконання вимог рішень, ухвал, постанов господарських судів тягне встановлену законом відповідальність.

Вказані факти (невиконання стороною у справі вимог господарського суду) свідчать про ігнорування відповідачем вимог Конституції України, Закону України "Про судоустрій і статус суддів", Господарського процесуального кодексу України щодо обов'язковості виконань рішень, ухвал та постанов суду.

На підставі викладеного, враховуючи допущені порушення у господарській діяльності підприємця ОСОБА_1 положень чинного законодавства України, керуючись ст.ст. 86, 90 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Окрему ухвалу направити фізичній особі-підприємцю ОСОБА_1 для подальшого вжиття відповідних заходів, спрямованих на подальшу недопустимість у господарській діяльності суб'єкта підприємницької діяльності положень та вимог чинного законодавства України, зокрема, Конституції України, Закону України "Про судоустрій і статус суддів", Господарського процесуального кодексу України.

2. Про наслідки вжитих заходів щодо виправлення зазначених недоліків та порушень повідомити господарський суд Волинської області в місячний термін.

Суддя В.А. Войціховський

Дата ухвалення рішення12.06.2014
Оприлюднено17.06.2014
Номер документу39177343
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/487/14

Ухвала від 23.12.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Костюк Софія Василівна

Ухвала від 18.12.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Костюк Софія Василівна

Судовий наказ від 24.06.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Рішення від 12.06.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 12.06.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 27.05.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні