Ухвала
від 12.06.2014 по справі 915/324/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

12 червня 2014 року Справа № 915/324/14

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Бритавської Ю.С.,

при секретарі судового засідання: Мартиненко М.С.

за участю представників сторін:

прокурор Андреєв А.П., за посвідченням

від позивача (стягувача): Жила Г.О., за довіреністю від 07.04.2014р. №230/379

від відповідача (боржника): не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву: Товариства з обмеженою відповідальністю «Прем'єр-АВГ» (56600, Миколаївська обл., м. Нова Одеса, вул. Леніна, 8, код ЄДРПОУ 34742156) в порядку ст. 121 ГПК України

про розстрочку виконання рішення господарського суду Миколаївської області від 13.05.2014р. по справі №915/324/14

за позовом: Миколаївського прокурора з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері (54030, м. Миколаїв, вул. Нікольська, 18а) в інтересах держави в особі Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області (54039, м. Миколаїв, вул. Привільна, 136-б, код ЄДРПОУ 38169500)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Прем'єр-АВГ» (56600, Миколаївська обл., м. Нова Одеса, вул. Леніна, 8, код ЄДРПОУ 34742156)

про: стягнення 8061,22 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 13.05.2014р. у справі №915/324/14 задоволено позов Миколаївського прокурора з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері в інтересах держави в особі Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Прем'єр-АВГ» про стягнення 8061,22 грн.: з відповідача на користь позивача стягнуто 8061,22 грн. боргу; з відповідача в дохід Державного бюджету України стягнуто 1827 грн. судового збору.

29.05.2014р. за вх.№9720/14 до господарського суду Миколаївської області від боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю «Прем'єр-АВГ» надійшла заява в порядку ст. 121 ГПК України про розстрочку виконання рішення господарського суду Миколаївської області від 13.05.2014р. у справі №915/324/14 шляхом щомісячної сплати рівними частинами заборгованості перед позивачем протягом періоду з травня 2014р. по травень 2016р.

Подана ТОВ «Прем'єр-АВГ» заява про розстрочку виконання рішення суду обґрунтована відсутністю господарської діяльності на підприємстві, незадовільним фінансовим станом, відсутністю грошових коштів на рахунку.

На підтвердження викладених обставин боржником надані Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва (баланс на 31.03.2014р., звіт про фінансові результати за І кв. 2014р.), Довідка про залишки на рахунку від 28.05.2014р. за вих.№Р2-В106/31-1918.

12.06.2014р. за вх.№10708/14 до суду від стягувача надійшли письмові пояснення, у відповідності до яких стягувач не заперечує проти розстрочки виконання рішення господарського суду Миколаївської області від 13.05.2014р., проте просить подану заяву задовольнити частково, а саме оплатити існуючу заборгованість до 31.12.2014р.

Боржник в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду заяви належним чином повідомлений.

Прокурор та представник стягувача у судовому засіданні не заперечували проти надання боржнику розстрочки виконання рішення суду, при цьому просили врахувати доводи стягувача, викладені у наданих до суду письмових поясненнях.

Розглянувши заяву ТОВ «Прем'єр АВГ», господарський суд дійшов висновку про її часткове задоволення, з огляду на наступне.

Відповідно до ч.1 ст. 121 ГПК України при наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони, державного виконавця, прокурора або за своєю ініціативою господарський суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з викликом сторін, прокурора і у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови, змінити спосіб та порядок їх виконання.

Застосовуючи заходи, передбачені статтею 121 ГПК, господарські суди повинні мати на увазі таке. Розстрочка означає виконання рішення частками, встановленими господарським судом, з певним інтервалом у часі. Строки виконання кожної частки також повинні визначатись господарським судом. При цьому слід мати на увазі, що розстрочка можлива при виконанні рішення, яке стосується предметів, що діляться (гроші, майно, не визначене індивідуальними ознаками; декілька індивідуально визначених речей тощо).

Підставою для відстрочки, розстрочки, зміни способу та порядку виконання рішення можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у визначений строк або встановленим господарським судом способом. При цьому слід мати на увазі, що згоди сторін на вжиття заходів, передбачених статтею 121 ГПК, ця стаття не вимагає, і господарський суд законодавчо не обмежений будь-якими конкретними термінами відстрочки чи розстрочки виконання рішення. Проте, вирішуючи питання про відстрочку чи розстрочку виконання рішення, зміну способу і порядку виконання рішення, господарський суд повинен враховувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини відповідача у виникненні спору, наявність інфляційних процесів у економіці держави та інші обставини справи, зокрема, щодо фізичної особи (громадянина) - тяжке захворювання її самої або членів її сім'ї, скрутний матеріальний стан, стосовно юридичної особи - наявну загрозу банкрутства, відсутність коштів на банківських рахунках і майна, на яке можливо було б звернути стягнення, щодо як фізичних, так і юридичних осіб - стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Така ж правова позиція викладена і у п.п. 7.1, 7.1.2, 7.2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012р. №9 «Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України».

Згідно зі ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Статтею 33 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Суд вважає, що наведені заявником обставини (відсутність господарської діяльності на підприємстві, незадовільний фінансовий стан, відсутність грошових коштів на рахунку) на даний час ускладнюють виконання рішення суду.

Вирішуючи питання про розстрочку виконання рішення суду у даній справі, розглянувши строки, на які боржник просить розстрочити виконання рішення, господарський суд враховує матеріальні інтереси обох сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини боржника у виникненні спору, наявність інфляційних процесів у економіці держави та інші обставини справи, і вважає, що за обставин, що склались, з урахуванням інтересів стягувача, боржника та держави, заяву ТОВ «Прем'єр-АВГ» про розстрочку виконання рішення суду слід задовольнити частково. При цьому судом враховано, що рішенням господарського суду Миколаївської області від 13.05.2014р. у справі №915/324/14, розстрочити яке просить боржник, з боржника стягнуто: на користь позивача - 8061,22 грн. боргу; в дохід Державного бюджету України - 1827 грн. судового збору.

Таким чином, заяву ТОВ «Прем'єр-АВГ» про розстрочку виконання рішення суду слід задовольнити частково, розстрочивши його виконання шляхом сплати ТОВ «Прем'єр-АВГ»:

- у червні 2014 року - 500 грн. на користь Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області;

- у липні 2014 року - 500 грн. на користь Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області;

- у серпні 2014 року - 500 грн. на користь Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області;

- у вересні 2014 року - 500 грн. на користь Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області;

- у жовтні 2014 року - 500 грн. на користь Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області;

- у листопаді 2014 року - 500 грн. на користь Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області;

- у грудні 2014 року - 6888,22 грн., з яких: 5061,22 грн. на користь Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області та 1827 грн. судового збору в дохід Державного бюджету України.

При цьому господарський суд вказує, що ТОВ «Прем'єр-АВГ» не позбавлене можливості після спливу наданого судом терміну розстрочення виконання рішення суду повторно звернутися до суду з відповідною заявою на підставі ст. 121 ГПК України у разі наявності конкретних документально підтверджених обставин ускладнення чи унеможливлення виконання рішення суду. Також суд зауважує боржнику, що зобов'язання даної ухвали не позбавляють боржника можливості сплатити всю суму боргу в будь-який час до настання встановлених термінів сплати.

Керуючись ст.ст. 86, 121 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Прем'єр-АВГ» про розстрочку виконання рішення господарського суду Миколаївської області від 13.05.2014р. у справі №915/324/14 - задовольнити частково.

2. Розстрочити виконання рішення господарського суду Миколаївської області від 13.05.2014р. у справі №915/324/14 шляхом сплати Товариством з обмеженою відповідальністю «Прем'єр-АВГ»:

- у червні 2014 року - 500 грн. на користь Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області;

- у липні 2014 року - 500 грн. на користь Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області;

- у серпні 2014 року - 500 грн. на користь Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області;

- у вересні 2014 року - 500 грн. на користь Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області;

- у жовтні 2014 року - 500 грн. на користь Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області;

- у листопаді 2014 року - 500 грн. на користь Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області;

- у грудні 2014 року - 6888,22 грн., з яких: 5061,22 грн. на користь Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області та 1827 грн. судового збору в дохід Державного бюджету України.

Суддя Ю.С. Бритавська

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення12.06.2014
Оприлюднено17.06.2014
Номер документу39206970
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/324/14

Ухвала від 12.06.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бритавська Ю.С.

Рішення від 13.05.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бритавська Ю.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні