Рішення
від 16.06.2014 по справі 712/13859/13-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 22-ц/793/1113/14Головуючий по 1 інстанції Категорія : 57 Токова С. Є. Доповідач в апеляційній інстанції Новіков О. М. РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня 2014 року Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Черкаської області в складі:

головуючогоНовіков О. М. суддівВініченко Б. Б. , Храпко В. Д. при секретаріВолвенко А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» (далі ПАТ «Укрексімбанк», Банк) на рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 25 лютого 2014 року по справі за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_7, треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю ( далі ТОВ ) «Метро-Інформ», Приватне акціонерне товариство ( далі ПАТ ) «Амур», Приватне підприємство ( далі ПП.) «Грифон», ПАТ «Укрексімбанк» про встановлення факту проживання однією сімєю та про визнання права спільної сумісної власності на майно і його реальний розподіл,-

в с т а н о в и л а :

У жовтні 2013 року ОСОБА_6 звернулася до суду з вказаним позовом до ОСОБА_7 посилаючись на те, що з січня 1991 року вона пребуває із відповідачем у фактичних шлюбних відносинах. ІНФОРМАЦІЯ_1 у них народився син ОСОБА_8. З відповідачем вони разом проживають, піклуються та виховують свого сина, ведуть спільне господарство. Шлюб між ними не зареєстрваний з незалежних від них обставин, але враховуючи те, що у кожного з них у відносинах є права і обовязки щодо виховання сина, піклування за їхніми батьками та ведення спільного бюджету. Тому фактично у них склалися такі відносини, які притаманні тільки сім'ї.

За час перебування їх у фактичних шлюбних відносинах за спільні кошти ними було набуто майно, а саме: 1)фургон ізотермічний-С, Мерседес-Бенс 815 Д, державний номерний знак ( д.н.з. ) НОМЕР_6; 2) автомобіль марки М, д.н.з. НОМЕР_2; 3) автомобіль Татра, д.н.з. НОМЕР_2; 4) автомобіль Зепхир сикс, д.н.з. НОМЕР_9; 5) автомобіль Порше, д.н.з. НОМЕР_7; 6) автомобіль марки М, д.н.з. НОМЕР_8; 7) Товариство з обмеженою відповідальністю «Метро-Інформ», код в ЄДРПОУ 24417288; 8) Публічне акціонерне товариство «Амур», код в ЄДРПОУ 14192196; 9) Приватне підприємство «Грифон», код в ЄДРПОУ 21354825.

За їх згодою власником (засновником) ПП «Грифон», ТОВ «Метро-Інформ» та акцій ПАТ «Амур» був зареєстрований ОСОБА_7 Відповідачу належить 94,2 % акцій ПАТ «Амур». Приватному підприємству «Грифон» належить 90 % статутного фонду ТОВ «Метро-Інформ». Статутні капітали вказаних підприємств були сформовані за рахунок спільної сумісної власності подружжя і є обєктом їх спільної сумісної власності.

У травні 2013 року їй стало відомо, що ОСОБА_7 за згодою третіх осіб, уклав з Банком іпотечний договір № 7211Z1, договір застави № 7211Z2 від11.04.2011 року. Зазначеним у цих договорах майном, яке належить їй разом з чоловіком ОСОБА_7 забезпечені вимоги Банку по кредитним договорам № 7210К6 від 03.02.2010 року та № 7211К5 від 11.04.2011 року.

Вважаючи, що відповідач без її згоди передав спільне майно в заставу, позивачка, уточнивши свої вимоги під час розгляду справи, просила суд встановити факт проживання однією сім'єю без шлюбу ОСОБА_6 та ОСОБА_7 з січня 1991 року по теперішній час.

Визнати спільною сумісною власністю ОСОБА_6 та ОСОБА_7 вказані вище автомобілі а також виділити їй у власність в рахунок поділу майна 50 відсотків майна товариства з обмеженою віжповідальністю «Метро-Інформ», 50 відсотків майна публічного акціонерного товариства «Амур», 50 відсотків майна приватного підприємства «Грифон».

Визнати недійсними іпотечний договір № 7211Z1 від 11.04.2011 року, договір застави № 7211Z2 від 11.04.2011 року, та договір застави № 7210Z5 від 30.03.2010 року, що укладені між товариством з обмеженою відповідальністю «Метро-Інформ» та ПАТ «Укрексімбанк»; визнати недійсними іпотечний договір № 7209Z10 від 26.03.2009 року, що укладений між ПАТ «Амур» та ПАТ «Укрексімбанк».

Зобовязати реєстраційну службу Черкаського міського управління юстиції Черкаської області зняти заборону відчуження: нежитлової будівлі - магазину з підвалом (А-1, пд), площею 1240,6 кв. м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.

Рішенням Соснівського районного суду м. Черкаси від 25 лютого 2014 року позов задоволено частково.

Встановлено факт проживання однією сімєю без шлюбу ОСОБА_6 та ОСОБА_7 з січня 1991 року по теперішній час.

Визнано спільною сумісною власністю ОСОБА_6 та ОСОБА_7 фургон ізометричний-С, Мерседес-Бенс 815 Д, д.н.з. НОМЕР_6; автомобіль марки М, д.н.з. НОМЕР_2; автомобіль Татра, д.н.з. НОМЕР_2; автомобіль Зепхир сикс, д.н.з. НОМЕР_9; автомобіль Порше, д.н.з. НОМЕР_7; автомобіль марки М, д.н.з. НОМЕР_8.

Виділено у власність ОСОБА_6 в рахунок поділу майна 50 відсотків майна ТОВ «Метро-Інформ» код в ЄДРПОУ 24417288; 50 відсотків майна ПАТ «Амур» код в ЄДРПОУ 14192196; 50 відсотків майна приватного підприємства «Грифон» код в ЄДРПОУ 21354825.

Позовні вимоги в частині визнання недійсними іпотечних договорів залишено без задоволення.

В апеляційній скарзі Публічне акціонерне товариство «Державний експортно-імпортний банк України» просить рішення суду скасувати, як постановлене з порушенням норм матеріального та процесуального права та ухвалити нове, яким в задоволенні позову відмовити.

Заслухавши сторони, дослідивши матеріали справи та перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає до задоволення.

Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин справи, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Ухвалене судом першої інстанції рішення частково не відповідає зазначеним вище вимогам.

Визнаючи факт проживання однією сім'єю без шлюбу ОСОБА_6 та ОСОБА_7 з січня 1991 року по теперішній час, суд першої інстанції послався на сімейні фотографії, копії сторінок закордонних паспортів, свідоцтво про встановлення батьківства, довідки ЖБК-98 а також на покази свідків ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16

Нарешті сам ОСОБА_7 не заперечував такий факт. Ні позивачка ні відповідач у будь-якому іншому шлюбі не перебувають.

Дослідивши всі докази в цій частині в сукупності, колегія суддів вважає можливим погодитись з вимогою позивачки про визнання факту проживання однією сім'єю з відповідачем. Надані позивачкою докази сумніву у колегії суддів не викликають, узгоджуються між собою і є достатніми для такого рішення суду.

Висновок колегії суддів не спростовують і посилання апелянта на ухвалу Апеляційного суду Черкаської області від 21.08.2013 року. Суд апеляційної інстанції у тому розгляді заяву ОСОБА_6 про встановлення факту проживання однією сім'єю залишив без розгляду і не мав можливості дослідити всі докази з цього питання, які надані та досліджені при розгляді цієї справи.

Непереконливим є і посилання в апеляції на заяву ОСОБА_7 при укладенні і договору застави № 7204229 між ОСОБА_7 та ВАТ "Державний експортно-імпортний банк України" 16 серпня 2004 року про те, що він у шлюбі не перебуває.

Відповідно до ч. 2 ст. 3 СК України сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

Згідно з ч. 1 ст. 74 СК України якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

На майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення глави 8 цього Кодексу.

Разом з тим, суд апеляційної інстанції враховує, що інститут спільного проживання однією сім'єю без шлюбу та майнові відносини між сторонами регулюються Сімейним кодексом України, який набрав чинності з 1 січня 2004 року і не діє на правовідносини, які виникли до цього.

У зв'язку з цим колегія суддів визнає факт проживання однією сім'єю без шлюбу ОСОБА_6 та ОСОБА_7 з 1 січня 2004 року.

На підставі приведених вище доводів суд апеляційної інстанції приходить до висновку, що виділення у власність ОСОБА_6 в рахунок поділу майна 50 відсотків Товариства з обмеженою відповідальністю «Метро-Інформ», Публічного акціонерного товариства «Амур» та приватного підприємства «Грифон» не ґрунтується на законі. Усі ці підприємства були створені та зареєстровані до набрання чинності Сімейного кодексу України а позивачка нічим не довела свою участь у створенні цієї власності з ОСОБА_7

Отже в цій частині в задоволенні позову необхідно відмовити.

У зв'язку з неповним з'ясуванням судом обставин, що мають значення для справи, порушенням норм матеріального та процесуального права, рішення суду підлягає зміні.

Керуючись ст.ст. 303, 307, 309, 314, 316 ЦПК України, судова колегія , -

в и р і ш и л а :

Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» - задовольнити частково.

Рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 25 лютого 2014 року - змінити, скасувавши його в частині виділення у власність ОСОБА_6 в рахунок поділу майна 50 відсотків Товариства з обмеженою відповідальністю «Метро-Інформ», Публічного акціонерного товариства «Амур» та приватного підприємства «Грифон»

В задоволенні позову ОСОБА_17 в цій частині - відмовити.

Визнати факт проживання однією сім'єю без шлюбу ОСОБА_6 та ОСОБА_7 з 1 січня 2004 року.

В решті рішення суду залишити без змін.

Рішення набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржене в касаційному порядку до суду касаційної інстанції на протязі двадцяти днів.

Головуючий :

Судді :

Дата ухвалення рішення16.06.2014
Оприлюднено01.07.2014
Номер документу39412721
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права спільної сумісної власності на майно і його реальний розподіл,- в с т а н о в и л а : У жовтні 2013 року ОСОБА_6 звернулася до суду з вказаним позовом до ОСОБА_7 посилаючись на те, що з січня 1991 року вона пребуває із відповідачем у фактичних шлюбних відносинах. ІНФОРМАЦІЯ_1 у них народився син ОСОБА_8. З відповідачем вони разом проживають, піклуються та виховують свого сина, ведуть спільне господарство. Шлюб між ними не зареєстрваний з незалежних від них обставин, але враховуючи те, що у кожного з них у відносинах є права і обовязки щодо виховання сина, піклування за їхніми батьками та ведення спільного бюджету. Тому фактично у них склалися такі відносини, які притаманні тільки сім'ї. За час перебування їх у фактичних шлюбних відносинах за спільні кошти ними було набуто майно, а саме: 1)фургон ізотермічний-С, Мерседес-Бенс 815 Д, державний номерний знак ( д.н.з. ) НОМЕР_6; 2) автомобіль марки М, д.н.з. НОМЕР_2; 3) автомобіль Татра, д.н.з. НОМЕР_2; 4) автомобіль Зепхир сикс, д.н.з. НОМЕР_9; 5) автомобіль Порше, д.н.з. НОМЕР_7; 6) автомобіль марки М, д.н.з. НОМЕР_8; 7) Товариство з обмеженою відповідальністю «Метро-Інформ», код в ЄДРПОУ 24417288; 8) Публічне акціонерне товариство «Амур», код в ЄДРПОУ 14192196; 9) Приватне підприємство «Грифон», код в ЄДРПОУ 21354825. За їх згодою власником (засновником) ПП «Грифон», ТОВ «Метро-Інформ» та акцій ПАТ «Амур» був зареєстрований ОСОБА_7 Відповідачу належить 94,2 % акцій ПАТ «Амур». Приватному підприємству «Грифон» належить 90 % статутного фонду ТОВ «Метро-Інформ». Статутні капітали вказаних підприємств були сформовані за рахунок спільної сумісної власності подружжя і є обєктом їх спільної сумісної власності. У травні 2013 року їй стало відомо, що ОСОБА_7 за згодою третіх осіб, уклав з Банком іпотечний договір № 7211Z1, договір застави № 7211Z2 від11.04.2011 року. Зазначеним у цих договорах майном, яке належить їй разом з чоловіком ОСОБА_7 забезпечені вимоги Банку по кредитним договорам № 7210К6 від 03.02.2010 року та № 7211К5 від 11.04.2011 року. Вважаючи, що відповідач без її згоди передав спільне майно в заставу, позивачка, уточнивши свої вимоги під час розгляду справи, просила суд встановити факт проживання однією сім'єю без шлюбу ОСОБА_6 та ОСОБА_7 з січня 1991 року по теперішній час. Визнати спільною сумісною власністю ОСОБА_6 та ОСОБА_7 вказані вище автомобілі а також виділити їй у власність в рахунок поділу майна 50 відсотків майна товариства з обмеженою віжповідальністю «Метро-Інформ», 50 відсотків майна публічного акціонерного товариства «Амур», 50 відсотків майна приватного підприємства «Грифон». Визнати недійсними іпотечний договір № 7211Z1 від 11.04.2011 року, договір застави № 7211Z2 від 11.04.2011 року, та договір застави № 7210Z5 від 30.03.2010 року, що укладені між товариством з обмеженою відповідальністю «Метро-Інформ» та ПАТ «Укрексімбанк»; визнати недійсними іпотечний договір № 7209Z10 від 26.03.2009 року, що укладений між ПАТ «Амур» та ПАТ «Укрексімбанк». Зобовязати реєстраційну службу Черкаського міського управління юстиції Черкаської області зняти заборону відчуження: нежитлової будівлі - магазину з підвалом (А-1, пд), площею 1240,6 кв. м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1. Рішенням Соснівського районного суду м. Черкаси від 25 лютого 2014 року позов задоволено частково. Встановлено факт проживання однією сімєю без шлюбу ОСОБА_6 та ОСОБА_7 з січня 1991 року по теперішній час. Визнано спільною сумісною власністю ОСОБА_6 та ОСОБА_7 фургон ізометричний-С, Мерседес-Бенс 815 Д, д.н.з. НОМЕР_6; автомобіль марки М, д.н.з. НОМЕР_2; автомобіль Татра, д.н.з. НОМЕР_2; автомобіль Зепхир сикс, д.н.з. НОМЕР_9; автомобіль Порше, д.н.з. НОМЕР_7; автомобіль марки М, д.н.з. НОМЕР_8. Виділено у власність ОСОБА_6 в рахунок поділу майна 50 відсотків майна ТОВ «Метро-Інформ» код в ЄДРПОУ 24417288; 50 відсотків майна ПАТ «Амур» код в ЄДРПОУ 14192196; 50 відсотків майна приватного підприємства «Грифон» код в ЄДРПОУ 21354825.

Судовий реєстр по справі —712/13859/13-ц

Ухвала від 17.03.2016

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Храпко В. Д.

Рішення від 16.06.2014

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Новіков О. М.

Ухвала від 01.04.2014

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Новіков О. М.

Рішення від 04.03.2014

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

Ухвала від 16.12.2013

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

Ухвала від 31.10.2013

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні