Постанова
від 27.06.2014 по справі 826/7391/14
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

27 червня 2014 року 09 год. 05 хв. № 826/7391/14

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі: Головуючого - судді Дегтярьової О.В., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовом Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності доТовариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Агроінтер Холдінг» простягнення коштів у сумі 19 978, 10 грн., - В С Т А Н О В И В:

До Окружного адміністративного суду м. Києва звернулося Київське міське відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - позивач, Київське міське відділення Фонду) з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Агроінтер Холдінг» (далі - відповідач, ТОВ «Компанія Агроінтер Холдінг») про стягнення коштів у сумі 19 978, 10 грн.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилався на те, що станом на 26 травня 2014 року відповідно до останнього поданого ТОВ «Компанія Агроінтер Холдінг» (ідентифікаційний код 19071698) звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП за І-ий квартал 2011 року за відповідачем обліковується непогашена заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності на загальну суму 19 978, 10 грн., що виникла за звітний період 9-ть місяців 2010 року. Таким чином, з урахуванням норм п. 2 ч. 2 ст. 27 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001р. № 2240-ІІІ та відповідно до ч. 3 ст. 30 цього Закону, сума несплачених страхових внесків підлягають стягненню з відповідача в безспірному порядку.

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 30 травня 2014 року було відкрито скорочене провадження в адміністративній справі № 826/7391/14.

Надіслана на адресу ТОВ «Компанія Агроінтер Холдінг» рекомендованим листом № 0101408629471 копія вказаної ухвали суду була отримана уповноваженою посадовою особою підприємства 16 квітня 2014 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення, яке наявне в матеріалах даної справи.

26 червня 2014 року до канцелярії суду надійшли заперечення відповідача проти позову від 25.06.2014р. № 25-06/14-1. Свої заперечення підприємство мотивує тим, що ТОВ «Компанія Агроінтер Холдінг» не здійснює фінансово-господарської діяльності починаючи з 1996 року, що, на думку останнього, підтверджується фінансовими звітами суб'єкта малого підприємництва за 2005 - 2011 роки та податковими деклараціями з податку на прибуток підприємства за 2012 і 2013 роки, та не має жодних працівників. При цьому факт подання звітів за формою Ф4-ФСС з ТВП за 9-ть місяців 2010 року та І-ий квартал 2011 року відповідачем не заперечуються.

Згідно з ч. 4 ст. 183 2 Кодексу адміністративного судочинства України справа в порядку скороченого провадження розглядається суддею одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

З огляду на викладене, справа розглядається в порядку скороченого провадження без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі, на підставі наявних у справі доказів.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд прийшов до висновку, що надані позивачем докази та повідомлені ним обставини є достатніми для розгляду справи в порядку скороченого провадження та прийняття рішення по справі, позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі з огляду на наступне.

Відповідно до п. 7 Розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», який набрав чинності 01 січня 2011 року, стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Таким чином, з урахуванням вищезазначеного, спірні правовідносини по даній справі регулюються норами Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001р. № 2240-ІІІ (далі - Закон № 2240-ІІІ)(в редакції на момент виникнення спірних правовідносин).

У відповідності до ст. 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001р. № 2240-ІІІ (далі - Закон № 2240-ІІІ) загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, передбачає матеріальне забезпечення громадян у зв'язку з втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності (включаючи догляд за хворою дитиною, дитиною-інвалідом, хворим членом сім'ї), вагітності та пологів, часткову компенсацію витрат, пов'язаних із смертю застрахованої особи або членів її сім'ї, а також надання соціальних послуг за рахунок бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що формується шляхом сплати страхових внесків роботодавцем, громадянами, а також за рахунок інших джерел, передбачених цим Законом.

Суб'єктами загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, зокрема, є застрахована особа або інша особа у випадках, передбачених статтями 45, 47 цього Закону, страхувальник та страховик (п. 1 ст. 2 цього Закону).

В свою чергу п. 3 і 4 ст. 2 Закону № 2240-ІІІ визначають «страхувальника» як: а) роботодавця - для осіб, зазначених у частині першій статті 6 цього Закону; б) осіб, зазначені у частинах другій та третій статті 6 цього Закону, а «страховика» - Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

При цьому згідно п. 1 ч. 1 ст. 6 Закону № 2240-ІІІ загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання або у фізичних осіб, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах.

Джерелами формування коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, зокрема, є страхові внески страхувальників-роботодавців і застрахованих осіб, що сплачуються на умовах і в порядку, передбачених законом (п. 1 ч. 1 ст. 19 цього Закону).

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 27 Закону № 2240-ІІІ страхувальник зобов'язаний вести облік коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і своєчасно надавати органам Фонду встановлену звітність щодо цих коштів.

Відповідно до наявних матеріалів справи ТОВ «Компанія Агроінтер Холдінг» (ідентифікаційний код 19071698) являється платником страхових внесків в розумінні Закону № 2240-ІІІ та перебуває на обліку в Подільській міжрайонній виконавчій дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з 23 березня 1994 року як страхувальник за реєстраційним № 800020056884.

12 квітня 2011 року відповідачем до Фонду був поданий звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП за І-ий квартал 2011 року, в якому підприємство відобразило непогашену на кінець звітного періоду (тобто станом на 01 січня 2011 року) суму заборгованості в розмірі 19 978, 10 грн. Така ж сума заборгованості за страхувальниками на кінець звітного періоду зафіксована у звіті ТОВ «Компанія Агроінтер Холдінг» за формою Ф4-ФСС з ТВП за 9-ть місяців 2010 року, що був поданий 04 жовтня 2010 року. Обидва вказані звіти за формою Ф4-ФСС з ТВП, копії яких наявні в матеріалах даної справи, підписані керівником ТОВ «Компанія Агроінтер Холдінг» Василенко В.В. і головним бухгалтером Товариства Савельєвим С.М., та скріплені початковою цього підприємства.

В силу норми ч. 3 ст. 30 Закону № 2240-ІІІ своєчасно не сплачені та не відшкодовані страхові кошти відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону і фінансові санкції, передбачені частиною першою цієї статті, стягуються із страхувальника, іншого отримувача коштів Фонду у дохід Фонду в порядку, встановленому законом.

Станом на момент розгляду справи заявлена до стягнення сума заборгованості в розмірі 19 978, 10 грн. відповідачем не сплачена, що підтверджується наявними в матеріалах даної справи карткою ТОВ «Компанія Агроінтер Холдінг» про рух коштів за період з 01.10.2010р. по 06.06.2014р. та довідкою Подільської міжрайонної виконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про розмір заборгованості від 10.06.2014р. № 691-03.

Згідно ст. 9 Закону № 2240-III Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд) є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, провадить акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів. Фонд належить до цільових позабюджетних страхових фондів.

Виконавча дирекція Фонду є виконавчим органом правління Фонду, який забезпечує виконання рішень правління. Виконавча дирекція є підзвітною правлінню Фонду та здійснює діяльність від імені Фонду в межах та в порядку, визначених статутом Фонду та положенням про виконавчу дирекцію Фонду, що затверджується його правлінням (ст. 10 цього Закону).

Статтею 8 Закону № 2240-III встановлено, що спори, які виникають з правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому статутом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, та в судовому порядку.

Беручи до уваги вищевикладені положення законодавства та встановлені по справі обставини, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог.

Відповідно до положень ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати з відповідача стягненню не підлягають.

Керуючись ст.ст. 69 - 71, ст. 94, ст.ст. 158-163, ст. 183 2 , ст. 186, ст. 254, ст. 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний позов Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Агроінтер Холдінг» (місцезнаходження: 01004, м. Київ, вул. Терещенківська, буд. 13, офіс 99, ідентифікаційний код 19071698) на користь Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (місцезнаходження: 04070, м. Київ, вул. Боричів Тік, буд. 30, ідентифікаційний код 26079364) суму фінансових санкцій в розмірі 19 978 (дев'ятнадцять тисяч дев'ятсот сімдесят вісім) грн. 10 коп.

Постанова підлягає негайному виконанню згідно з ч. 1 ст. 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної сили відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена за правилами, встановленими в ст. ст. 185 - 187 Кодексу адміністративного судочинства України відповідно, з урахуванням порядку обчислення строку для подання апеляційної скарги, встановленого в ч. 8 ст. 183 2 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя О.В. Дегтярьова

Дата ухвалення рішення27.06.2014
Оприлюднено11.07.2014
Номер документу39707800
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/7391/14

Ухвала від 30.06.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Ухвала від 15.06.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Постанова від 27.06.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Дегтярьова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні