Постанова
від 23.07.2014 по справі 815/3798/14
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/3798/14

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 липня 2014 року Одеський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Левчук О.А.,

за участю секретаря Мураховської А.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Одесі справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в Миколаївському районі Одеської області до товариства з обмеженою відповідальністю "Миколаївська друкарня" про стягнення заборгованості в розмірі 52652, 80 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся з даним позовом до суду та просить стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Миколаївська друкарня" (код ЄДРПОУ 31640568) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 52652, 80 грн. на користь управління Пенсійного фонду України у Миколаївському районі Одеської області. В обґрунтування позовних вимог зазначає, що в період з 14.06.2009 року по червень 2014 року включно управлінням Пенсійного фонду України в Миколаївському районі Одеської області виплачено пільгову пенсію працівнику Миколаївської друкарні, а саме ОСОБА_2 в сумі 52 652, 80 грн., призначеної на підставі ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за Списком № 2, проте відповідачем не відшкодовано у встановленому законом порядку витрати на виплату та доставку пільгової пенсії громадянці ОСОБА_2

Позивач до судового засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином та своєчасно, надав до суду заяву, в якій просив розглянути справу без участі представника управління Пенсійного фонду України в Миколаївському районі Одеської області.

Представник відповідача в судовому засіданні проти задоволення адміністративного позову заперечував, просив суд відмовити в задоволенні позову в повному обсязі. В обґрунтування заперечень зазначив, що товариство з обмеженою відповідальністю "Миколаївська друкарня" не є правонаступником припиненої юридичної особи - Миколаївської районної друкарні, в якій працювала громадянка ОСОБА_2, а тому не повинно відшкодовувати управлінню Пенсійного фонду України в Миколаївському районі Одеської області витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за Списком № 2.

Суд, перевіривши матеріали справи, вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши надані докази у їх сукупності, встановив наступне.

Згідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах за Списком № 1 і Списком № 2, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України (36-2003-п), пенсії призначаються відповідно до п. п. «а», «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», а покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій здійснюється з коштів, внесених до Пенсійного фонду України підприємствами і організаціями, призначених на оплату праці.

Відповідно до п. 3 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 року № 637, за відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

Порядок і строки відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах встановлено Інструкцією «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19 грудня 2003 року, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року № 64/8663 із змінами та доповненнями (далі - Інструкція).

Відповідно до п.п. 2.1.1 п.2.1 розділу 2 Інструкції платниками страхових внесків є: страхувальники: роботодавці: підприємства, установи й організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування - фіксований податок, єдиний податок та фіксований сільськогосподарський податок), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру.

Згідно до п. 6.1 розділу 6 Інструкції відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до п. п. 6.4., 6.5., 6.8. розділу 6 Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій. Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8а до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії. Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Судом встановлено, що 17.06.1997 року проведено державну реєстрацію юридичної особи - комунального підприємства «Миколаївська районна друкарня» (код ЄДРПОУ 02468090) (а.с. 37).

Згідно до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, 28.05.2012 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено запис № 15421120002000438 про припинення юридичної особи - комунального підприємства «Миколаївська районна друкарня» в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення. В графі «Ідентифікаційні коди, найменування та місцезнаходження юридичних осіб-правонаступників» витягу з ЄДР зазначено: 31640568, товариство з обмеженою відповідальністю «Миколаївська друкарня», 67000, Одеська область, Миколаївський район, смт Миколаївка, вул. Леніна, 71-А (а.с. 37-38, 52).

Відповідно до ст. 33 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» від 15.05.2003 року № 755-IV юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням державного органу, прийнятим у випадках, передбачених законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

На підставі вищевикладеного суд вважає необґрунтованими посилання представника відповідача в обґрунтування заперечень, що ТОВ «Миколаївська друкарня» не є правонаступником КП «Миколаївська районна друкарня», оскільки такі обставини спростовуються зібраними по справі доказами.

Постановою Миколаївського районного суду Одеської області від 18.04.2012 року по справі № 2а-31/2012 р. визнано неправомірними дії управління Пенсійного фонду України в Миколаївському районі Одеської області та скасовано рішення комісії управління Пенсійного фонду України в Миколаївському районі Одеської області від 10.11.2010 року про відмову в призначенні пенсії за віком на пільгових умовах за списком № 2; зобов'язано управління Пенсійного фонду України в Миколаївському районі Одеської області призначити ОСОБА_2 пенсію за віком на пільгових умовах за списком № 2, зарахувавши їй до пільгового стажу період з 07.07.1981 року по 31.12.1992 року, згідно ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», починаючи з 14.06.2009 року, тобто з дня її звернення до управління Пенсійного фонду України в Миколаївському районі Одеської області. Постанова Миколаївського районного суду Одеської області від 18.04.2012 року набрала законної сили.

В постанові від 18.04.2012 року зазначено, що з відомостей, що містяться у трудовій книжці вбачається, що протягом періоду 7 липня 1981 року по 16 серпня 1982 року та з 17 травня 1985 року по 5 березня 1994 ОСОБА_2 працювала складачем ручним способом у Миколаївській районній друкарні, правонаступником якої є ТОВ «Миколаївська друкарня». З 15 вересня по 18 травня 1985 року складачем ручним способом в Леовській друкарні м. Леово Молдавської Республіки.

Також в постанові від 18.04.2012 року судом встановлено, що позивачка має загальний стаж роботи зі шкідливими та важкими умовами праці в кількості більше 20 років, що дає їй право призначення пенсії за віком на пільгових умовах за списком № 2 у відповідності до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» з 50-річного віку (а.с. 10-12, 53-55).

Відповідно до ч. 1 ст. 72 КАС України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Таким чином, приймаючи до уваги обставини, встановлені судовим рішенням від 18.04.2012 року по справі № 2а-31/2012 р., що набрало законної сили, а також вимоги чинного законодавства України, враховуючи, що в період з 14.06.2009 року по червень 2014 року включно управлінням Пенсійного фонду України в Миколаївському районі Одеської області виплачено пільгову пенсію працівнику Миколаївської друкарні, а саме ОСОБА_2 в сумі 52 652, 80 грн., призначеної на підставі ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за Списком № 2, товариство з обмеженою відповідальністю «Миколаївська друкарня» як правонаступник КП «Миколаївська районна друкарня», зобов'язано відшкодувати фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 52652, 80 грн. на користь управління Пенсійного фонду України у Миколаївському районі Одеської області.

Згідно до відомостей картки особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2, ТОВ «Миколаївська друкарня» заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 52652, 80 грн. на користь управління Пенсійного фонду України у Миколаївському районі Одеської області не сплачено (а. с. 13-21).

Доказів оплати даної заборгованості на дату розгляду справи відповідачем суду не надано.

За таких обставин, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог, на підставі наданих сторонами доказів, з урахуванням встановлених у судовому засіданні фактів суд вважає, що позивач довів суду ті обставини, на які він посилався в обґрунтування своїх позовних вимог і адміністративний позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 8, 9, 11, 86, 94 159 - 163, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Миколаївська друкарня" (код ЄДРПОУ 31640568) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 52652, 80 грн. на користь управління Пенсійного фонду України у Миколаївському районі Одеської області.

Постанову може бути оскаржено в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд у строки та в порядку встановлені ст. 186 КАС України.

Постанова набирає законної сили в порядку передбаченому статтею 254 КАС України.

Повний текст постанови складено та підписано 23 липня 2014 року.

Суддя /підпис/ О.А. Левчук

Дата ухвалення рішення23.07.2014
Оприлюднено24.07.2014
Номер документу39858590
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/3798/14

Ухвала від 06.09.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Жук С.І.

Ухвала від 17.08.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Жук С.І.

Ухвала від 17.08.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Жук С.І.

Ухвала від 30.06.2016

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Глуханчук О. В.

Ухвала від 27.11.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О. А.

Ухвала від 21.10.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Маслій В.І.

Ухвала від 17.09.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Осіпов Ю.В.

Ухвала від 16.09.2014

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Осіпов Ю.В.

Постанова від 23.07.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О. А.

Ухвала від 02.07.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні