Постанова
від 22.07.2014 по справі 902/532/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 липня 2014 р. Справа № 902/532/14

Господарський суд Вінницької області у складі судді Стефанів Т. В.,

при секретарі судового засідання Шевченко О. О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи № 902/532/14

за заявою : Вінницької об'єднаної Державної податкової інспекції

Головного управління Міндоходів у Вінницькій області,

код 38782999, вул. 30-річчя Перемоги, 21, м. Вінниця

до : Товариства з обмеженою відповідальністю "Апес-Агрохім",

код 33844620, вул. І. Бевза, 34, м. Вінниця 21001

про визнання банкрутом

за участю :

представника Вінницької ОДПІ Мельник Н. О. - за довіреністю;

арбітражного керуючого (розпорядника майна) - Будза О. М. за посвідченням

В С Т А Н О В И В :

22 квітня 2014 р. до господарського суду Вінницької області надійшла заява Вінницької об'єднаної державної податкової інспекції ГУ Міндоходів у Вінницькій області до товариства з обмеженою відповідальністю "Апес-Агрохім" про порушення провадження у справі №902/532/14 про банкрутство за загальною процедурою.

Ухвалою суду від 25.04.2014 року заяву прийнято до розгляду та призначено підготовче засідання на 08 травня 2014 р.

Ухвалою суду від 08.05.2014 року порушено провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Апес-Агрохім". Визнано вимоги Вінницької ОДПІ в сумі 8 663 158, 00 грн, в тому рахунку: 3 795 848, 00 грн - з податку на додану вартість та 4 867 310, 00 грн - з податку на прибуток. Введено процедуру розпорядження майном боржника на 115 календарних днів, до 31 серпня 2014 року. Розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Будза Олександра Миколайовича.

Попереднє засідання призначено на 03 липня 2014 р.

11.05.2014 р. здійснено офіційне оприлюднення на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет за № 3473 повідомлення про порушення провадження у справі № 902/532/14 про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Апес-Агрохім", код 33844620, вул. І. Бевза, 34, м. Вінниця, 21001 із зазначенням про те, що граничний строк на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника становить тридцять днів від дня офіційного оприлюднення оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство.

Ухвалою від 03.07.2014 року у попередньому засіданні затверджено реєстр вимог кредиторів товариства з обмеженою відповідальністю "Апес-Агрохім", код 33844620, вул. І. Бевза, 34, м. Вінниця, 21001 у такому вигляді: Вінницька об'єднана ДПІ Головного управління Міндоходів у Вінницькій області з сумою грошових вимог у розмірі 10 832 011, 00 грн, з яких: 8 663 158, 00 грн основний платіж - третя черга задоволення; 2 168 853, 00 грн штрафна санкція - шоста черга задоволення.; зобов'язано арбітражного керуючого (розпорядника майна) Будза О. М. 10.07.2014 року провести збори кредиторів, обрати комітет, подати до суду протокольне рішення зборів кредиторів про утворення та склад комітету кредиторів та призначено справу до розгляду в підсумковому судовому засіданні на 22.07.2014 р.

18.07.2014 р. арбітражним керуючим Будзом О. М. через канцелярію суду подано клопотання вих. № 58 від 18.07.2014 р. про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Будза О. М. Дане клопотання обґрунтовується тим, що комітет кредиторів боржника на засіданні 10.07.2014 р. розглянув питання щодо подальшого ходу судової процедури та, враховуючи те, що боржником припинена господарська діяльність та відсутність будь-яких майнових активів боржника, прийняв рішення про перехід до ліквідаційної процедури, ліквідатором запропоновано призначити арбітражного керуючого, який виконував повноваження розпорядника майна ТзОВ "Апес-Агрохім". Комітет кредиторів доручив арбітражному керуючому Будзу О. М. подати відповідні документи до господарського суду. На підтвердження наведеного до клопотання додано протокол комітету кредиторів ТзОВ "Апес-Агрохім" від 10.07.2014 р.

Присутні в підсумковому засіданні суду 22.07.2014 р. голова комітету кредиторів Вінницької ОДПІ ГУ Міндоходів у Вінницькій області та арбітражний керуючий Будз О. М. підтримали клопотання про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Будза О. М.

Розглянувши в підсумковому засіданні клопотання арбітражного керуючого (розпорядника майна) Будза О. М. щодо відкриття ліквідаційної процедури товариства з обмеженою відповідальністю "Апес-Агрохім", код 33844620, призначення ліквідатором арбітражного керуючого Будза О. М., яке базується на прийнятому 10.07.2014 р. рішенні зборів кредиторів, дослідивши письмові докази, наявні в матеріалах справи, заслухавши учасників судового процесу, проаналізувавши норми чинного законодавства України, суд приходить до висновку про задоволення вищевказаного клопотання на підставі наступного.

Відповідно до ст. 4-1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно із п. 2 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України справи про банкрутство підвідомчі господарським судам.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон про банкрутство) "банкрутство" - це визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Для вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом підлягає встановленню наявність ознаки неоплатності боржника, тобто перевищення боргових зобов'язань над вартістю майна боржника.

Судом встановлено ознаки неплатоспроможності боржника товариства з обмеженою відповідальністю "Апес-Агрохім", код 33844620.

Згідно з ч.1 ст. 26 Закону про банкрутство протягом десяти днів після винесення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду розпорядник майна письмово повідомляє кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів, уповноважену особу працівників боржника та уповноважену особу засновників (учасників, акціонерів) боржника про місце і час проведення зборів кредиторів та організовує їх проведення.

Згідно з ч.8 ст. 26 Закону про банкрутство до компетенції зборів кредиторів належить, з поміж іншого, звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, припинення повноважень арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення нового арбітражного керуючого ( керуючого санацією, ліквідатора), інші питання, передбачені цим Законом.

Відповідно до ч.1-3 ст.27 Закону про банкрутство у підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації, мирової угоди) або припиняється провадження у справі. До закінчення процедури розпорядження майном боржника збори кредиторів зобов'язані прийняти одне з таких рішень: схвалити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації; відхилити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і зобов'язання керуючого санацією підготувати план санації; подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і зобов'язання керуючого санацією підготувати план санації у разі його неподання боржником; подати до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури; подати до господарського суду клопотання про укладення мирової угоди. У підсумковому засіданні господарський суд за пропозицією розпорядника майна боржника та на підставі рішення зборів кредиторів приймає одне з таких судових рішень: ухвалу про введення процедури санації та затвердження плану санації у разі схвалення плану санації боржника зборами кредиторів та погодження його забезпеченими кредиторами в порядку, встановленому статтею 30 цього Закону; ухвалу про введення процедури санації та зобов'язання керуючого санацією підготувати план санації у разі відхилення плану санації боржника зборами кредиторів або неподання його боржником; постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; ухвалу про припинення провадження у справі про банкрутство; ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та відкладення підсумкового засідання суду в межах граничного строку, визначеного цим Законом.

Відповідно ч. 3 ст. 22 Закону про банкрутство арбітражний керуючий зобов'язаний, зокрема, аналізувати фінансово-господарську діяльність, інвестиційне становище боржника та його становище на товарних ринках; скликати збори кредиторів та організовувати їх проведення; надавати господарському суду та комітету кредиторів звіт про свою діяльність, відомості про фінансове становище боржника, пропозиції щодо можливості відновлення платоспроможності боржника; виконувати інші функції, передбачені цим Законом.

На підставі вищевикладених положень Закону про банкрутство, як вбачається з матеріалів справи, 10.07.2014 р. відбулося засідання загальних зборів кредиторів по підприємству боржнику ТзОВ "Апес - Агрохім" м. Вінниця, на яких обрано комітет кредиторів у складі: Вінницької ОДПІ ГУ Міндоходів у Вінницькій області.

10.07.2014 року на засіданні комітету кредиторів ТзОВ "Апес - Агрохім" м. Вінниця (протокол від 10 липня 2014 року) комітетом кредиторів взято до уваги незадовільний фінансово-господарський стан боржника та одноголосно прийнято рішення звернутись арбітражному керуючому до господарського суду Вінницької області з клопотанням про відкриття ліквідаційної процедури по справі №902/532/14 та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Будза О. М.

Вказане рішення мотивоване тим, що пропозицій та заяв по санації та інвестицій ТзОВ "Апес-Агрохім" не надходило. Боржник не надав клопотання з зазначеними заходами, щодо відновлення платоспроможності товариства. ТзОВ "Апес - Агрохім" за місцем реєстрації за адресою: м. Вінниця, вул. І.Бевза, 34 відсутнє, керівні органи товариства відсутні. Місце їх перебування не відоме та встановити не надається можливим. Боржником - ТОВ "Апес-Агрохім" господарська діяльність не ведеться. Звітність до податкових органів та органів статистики не подається. Будь-які майнові активи в ТОВ "Апес-Агрохім" відсутні. ТОВ "Апес-Агрохім" не в змозі виконати свої грошові зобов'язання. Таким чином платоспроможність боржника не може бути відновлена.

Дослідивши матеріали справи, в сукупності відповідно до ст. 43 ГПК України та на предмет їх відповідності вимогам Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд прийшов до висновку, що майновий та фінансовий стан боржника підтверджує той факт, що останній не може самостійно ліквідувати борг перед своїм кредитором, а тому погашення заборгованості має відбуватися не інакше, як через процедуру ліквідації відповідно до норм Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Частиною 1 ст. 37 Закону про банкрутство встановлено, що у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців. Банкрут - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов'язання встановлена господарським судом. Під ліквідацією розуміється припинення суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Відповідно до статті 38 Закону про банкрутство з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, зокрема, припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; скасовується арешт, накладений на майно боржника, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається; вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі.

Враховуючи ст. ст. 37, 38 Закону про банкрутство господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури строком на шість місяців.

Крім того, відповідно до приписів Закону про банкрутство однією із функцій господарського суду в ліквідаційній процедурі є призначення ліквідатора банкрута.

Частиною 2 ст. 4 Закону про банкрутство встановлено, що одна і та ж особа може здійснювати повноваження арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) на всіх стадіях провадження у справі про банкрутство відповідно до вимог цього Закону.

Відповідно до приписів ст.114 Закону про банкрутство кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів.

Як вбачається з матеріалів справи комітетом кредиторів боржника на засіданні 10 липня 2014 року одноголосно погоджено кандидатуру ліквідатора - арбітражного керуючого Будза О. М.

Арбітражний керуючий Будз О. М. не заперечив щодо призначення його ліквідатором у даній справі.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про призначення ліквідатором у справі №902/532/14 про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Апес-Агрохім", код 33844620 арбітражного керуючого Будза О. М.

Відповідно до ч. 3 ст. 38 Закону про банкрутство з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, здійснюється офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

З огляду на викладене, з метою виявлення кредиторів слід здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Відповідно до ст. ст. 32-43 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі, що розглядається господарським судом, є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги.

Відповідно до положень ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

З огляду на викладене, керуючись ст. ст. 1, 27, 37-41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. ст. 4-1, п. 2 ст. 12, ст. ст. 32, 33, 34, 43, 115 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "Апес - Агрохім" , вул. І. Бевза, 34, м. Вінниця, 21001, код ЄДРЮОФОП 33844620 банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру товариства з обмеженою відповідальністю "Апес-Агрохім" (код 33844620).

Призначити ліквідатором арбітражного керуючого Будз Олександр Миколайович (АДРЕСА_1, код НОМЕР_1, свідоцтво НОМЕР_2 від 16.07.2013 р.).

Ліквідаторові Будзу Олександру Миколайовичу до завершення ліквідаційної процедури забезпечити виконання дій та заходів, передбачених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Встановити строк ліквідаційної процедури 6 (шість) місяців .

Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом і розпорядження його майном та припинити повноваження власника (власників) майна банкрута.

Скасувати арешт, накладений на майно боржника, інші обмеження щодо розпорядження майном боржника.

Здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Апес-Агрохім" (код 33844620) банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

Повідомлення про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури мають містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом;

найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).

Постанову направити згідно переліку рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення боржнику, ліквідатору, органу ДВС, реєстраційній службі за місцезнаходженням боржника.

Суддя Стефанів Т.В.

віддрук. прим.:

1 - до справи;

2- Вінницькій ОДПІ ГУМ у Вінницькій області, вул. 30-річчя Перемоги, 21, м. Вінниця;

3- ТзОВ "Апес-Агрохім", вул. І. Бевза, 34, м. Вінниця 21001;

4- Замостянському ВДВС Вінницького МУЮ;

5- Реєстраційна служба Вінницького міського управління юстиції, вул. Соборна, 59, м. Вінниця, 21050;

6- арбітражному керуючому Будзу О. М., АДРЕСА_1.

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення22.07.2014
Оприлюднено28.07.2014
Номер документу39885901
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/532/14

Ухвала від 23.10.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Стефанів Т.В.

Ухвала від 18.11.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Стефанів Т.В.

Ухвала від 30.09.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Стефанів Т.В.

Ухвала від 10.09.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Стефанів Т.В.

Ухвала від 10.09.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Стефанів Т.В.

Ухвала від 14.08.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Постанова від 22.07.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Стефанів Т.В.

Ухвала від 03.07.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Стефанів Т.В.

Ухвала від 03.07.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Стефанів Т.В.

Ухвала від 08.05.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Стефанів Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні