Постанова
від 20.06.2014 по справі 804/8473/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 червня 2014 р. Справа № 804/8473/14 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Неклеса О.М.

при секретарі судового засідання Максименко Н.М.,

за участю:

представника заявника Семєйко Н.Ю.,

представника відповідача Мороз І.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Дніпропетровську подання Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Приватного підприємства «ТЕХНОПОРТ» про стягнення коштів за податковим боргом, -

ВСТАНОВИВ:

17.06.2014 р. до суду надійшло подання Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області (далі - ДПІ у Ленінському районі, заявник) до Приватного підприємства «ТЕХНОПОРТ» (далі - ПП «ТЕХНОПОРТ», відповідач), в якому заявник просить прийняти рішення про стягнення податкового боргу з ПП «ТЕХНОПОРТ» з податку на прибуток приватних підприємств в рахунок погашення податкового боргу в розмірі 24985, 42 грн. в рахунок погашення суми податкового боргу.

В обґрунтування подання заявником зазначено, що у ПП «ТЕХНОПОРТ» внаслідок несплати узгоджених податкових зобов`язань, самостійно визначених платником податку у податковій декларації з податку на прибуток, виник податковий борг в розмірі 24985, 42 грн. Відповідачем самостійно не здійснювались заходи щодо погашення податкового боргу, внаслідок чого ДПІ у Ленінському районі було направлено на адресу відповідача податкову вимогу, якою відповідачу визначена загальна сума податкового боргу за узгодженими зобов'язаннями станом на 18.03.2014 р. - 24985, 42 грн. Сума боргу відповідачем погашена не була, податкова вимога не оскаржувалась. У зв'язку з зазначеним, заявник просить прийняти рішення про стягнення суми боргу згідно приписів статті 183-3 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) у зв'язку з настанням обставин, що зумовили необхідність звернення податкового органу до суду.

Представник відповідача в судовому засіданні проти подання не заперечувала, зазначила, що сума боргу є узгодженою, проте підприємство перебуває у скрутному фінансовому становищі, у зв'язку з чим вчасно погасити суму податкового боргу не було можливим. Письмових пояснень представник відповідача до суду не надала.

Дослідивши письмові докази по справі, проаналізувавши чинне законодавство, заслухавши пояснення представників сторін, суд приходить до висновку, що подання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ПП «ТЕХНОПОРТ» (ідентифікаційний код юридичної особи - 36365618) зареєстроване 03.03.2009 р., перебуває на податковому обліку в ДПІ у Ленінському районі.

26.02.2014 р. ПП «ТЕХНОПОРТ» до контролюючого органу подано податкову декларацію з податку на прибуток підприємств, у відповідності до якої підприємством самостійно визначено суму грошового зобов'язання у розмірі 24958, 42 грн.

Відповідно до положень ст. 36 ПК України, податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи. Податковий обов'язок виникає у платника за кожним податком та збором. Відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов'язку несе платник податків, крім випадків, визначених цим Кодексом або законами з питань митної справи.

Згідно п. 46.1 ст. 46 ПК України, податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Положеннями п. 54.1 ст. 54 ПК України встановлено, що крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Відповідно до абзацу 1 п. 57.1 ст. 57 ПК України, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Сума грошового зобов'язання, самостійно визначена ПП «ТЕХНОПОРТ» у податковій декларації з податку на прибуток відповідачем не сплачена.

Пунктом 59.1 ст. 59 ПК України визначено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Керуючись положеннями ст. 59 ПК України заявником 19.03.2014 р. сформовано податкову вимогу форми «Ю» № 152-25 про обов'язок відповідача сплатити податковий борг за узгодженими податковими зобовязаннями у розмірі 24985, 42 грн., яка була направлена на адресу відповідача 17.04.2014 р.

Податкова вимога відповідачем не оскаржувалась, сума боргу визнана представником відповідача в судовому засіданні.

Згідно ч. 1 ст. 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлений законом.

Пунктом 16.1 п.п. 16.1.4. ст. 16 ПК України, платник податків зобов'язаний: сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

У відповідності до п. 14.1 п.п. 14.1.156 ст. 14 ПК України, податкове зобов'язання сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Згідно з п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПК України, податковий борг - сума грошового зобов`язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов`язання.

Таким чином, сума податкового зобов'язання по податку на прибуток підприємств у розмірі 24985, 42 грн., самостійно нарахована відповідачем, проте не сплачена у строк, передбачений ПК України, є податковим боргом.

У відповідності до п. 95.1 ст. 95 ПК України контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно п. 95.2 ст. 95 ПК України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Заявник звернувся до суду з вимогою про стягнення суми податкового боргу з відповідача в порядку ст. 183-3 КАС України, якою встановлено, що подання подається до суду першої інстанції протягом двадцяти чотирьох годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду, за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом.

Судом встановлено, що обставини, які зумовили звернення заявника до суду, виникли зі спливом 60 днів, наступних за днем надіслання платникові податків податкової вимоги.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що податкову вимогу форми «Ю» № 152-25 заявником було направлено засобами поштового зв'язку на адресу відповідача 17.04.2014 р. Отже, 17.06.2014 р. виникли обставини, що зумовили необхідність звернення заявника до суду.

Таким чином, судом не встановлено порушень положень ПК України щодо порядку та строків звернення до адміністративного суду з поданням в порядку ст. 183-3 КАС України.

Пунктом 95.3 ст. 95 ПК України встановлено, що стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Матеріали справи свідчать про те, що відповідачем в порушення вимог ПК України, не сплачено суму податкового боргу з податку на прибуток приватних підприємств сумі 24985, 42 грн., у зв'язку з чим суд доходить висновку, що вимоги подання є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Подання Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Приватного підприємства «ТЕХНОПОРТ» про стягнення коштів за податковим боргом задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного підприємства «ТЕХНОПОРТ» (ідентифікаційний код 36365618) податковий борг з податку на прибуток приватних підприємств на користь державного бюджету в рахунок погашення податкового боргу в розмірі 24985 (двадцять чотири тисячі дев'ятсот вісімдесят п'ять) грн. 42 коп. за кодом бюджетної класифікації 11021000.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд в порядку та строки, визначені ст. 186 КАС України та набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України.

Повний текст постанови складений 24 червня 2014 р.

Суддя О.М. Неклеса

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.06.2014
Оприлюднено30.07.2014
Номер документу39913809
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/8473/14

Постанова від 20.06.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Неклеса Олена Миколаївна

Ухвала від 19.06.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Неклеса Олена Миколаївна

Ухвала від 18.06.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Неклеса Олена Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні