Постанова
від 31.07.2014 по справі 815/3896/14
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/3896/14

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 липня 2014 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Корой С.М.

секретар судового засідання Філіппова Ю.В.

за участю сторін:

представника позивача - Гриневич Т.В. (за довіреністю),

представник відповідача - не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-монтажне управління Монолітбуд" про стягнення заборгованості у сумі 2902,35 гривень,-

В С Т А Н О В И В:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-монтажне управління Монолітбуд", в якій позивач просить стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-монтажне управління Монолітбуд" (код ЄДРПОУ 26247672) заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси (код ЄДРПОУ 26302649, банк ВАТ "Державний ощадний банк України", МФО 328845, р/р 256013013705) в сумі 2902,35 гривень на покриття витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком №2.

У своєму позові позивач зазначив, що на підприємстві відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-монтажне управління Монолітбуд", виконуються роботи з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, тому, відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»такі підприємства, установи та організації, з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату та доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на роботах за списком № 2. Відповідно до розділу 6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» №21-1 від 19.12.2003 року, управлінням Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси направлялися розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п. «б-з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», та повідомлення про місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених за списком №2 громадянину ОСОБА_2, проте відповідач у період лютий-червень (включно) 2013 року не вносив необхідну плату, в результаті чого виник борг в сумі 2902,35 грн., який по теперішній час не сплачений, у звязку з чим позивач звернувся до суду з позовом про стягнення вищевказаної заборгованості.

У судовому засіданні представник позивача підтримала позовні вимоги та обґрунтування адміністративного позову у повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином та своєчасно, що підтверджується наявними в матеріалах справи письмовими доказами (а.с.39-41), його позиція щодо позову не відома, оскільки він заперечень на позовну заяву не подав та повноважного представника у судове засідання не направив, у зв'язку з чим, суд вважає за можливе розглянути справу без участі відповідача, відповідно до положень ст.128 КАС України, визнавши його неявку до суду не поважною

Товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельно-монтажне управління Монолітбуд" зареєстроване виконавчим комітетом Одеської міської ради 22.07.2009 року, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та спеціальним витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, ідентифікаційний код - 26247672 (а.с. 7, 20-22).

Судом встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельно-монтажне управління Монолітбуд" перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси з 27.06.2002 року, що підтверджується матеріалами справи (а.с.43).

Згідно з приписами п.п. 1,2 ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26 червня 1997 року №400/97-ВР (із змінами та доповненнями) платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є, у тому числі, суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених у пункті 1 цієї статті, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади.

На підприємстві відповідача виконувалися роботи із шкідливими та особливо важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій та посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Судом встановлено, що пенсіонер ОСОБА_2, який раніше працював на підприємстві відповідача, має необхідний стаж роботи, зазначений у ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», що дає йому право на призначення пільгової пенсії.

На підставі довідки про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки, заяви про призначення/перерахунок пенсії та розрахунку трудового стажу пенсіонеру ОСОБА_2 була призначена пенсія на пільгових умовах згідно п.п. «б-з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (а.с. 29-31, 42).

За період лютий-червень 2014 року відповідачеві нараховано до відшкодування суму фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п.«б-з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» пенсіонеру ОСОБА_2 (список № 2) у розмірі 2902,35 грн., що підтверджується розрахунком заборгованості (а.с.9,10) та карткою особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком №2.(а.с.11)

Відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №1058-IV від 09.07.2003р. пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зазначеним особам, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення».

Згідно зі ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах. Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи - жінкам.

Відповідно до п.6.1 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України», затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1 (із змінами та доповненнями) відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Згідно з п. 6.4 вказаної Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України» розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пунктом 6.8. Інструкції встановлено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Отже, підприємство зобов'язане відшкодовувати фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій.

Абзацом 4 пункту 1 статті 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «а», «б»- «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Таким чином, виплати по оплаті пільгових пенсій відшкодовуються Пенсійному фонду за рахунок відповідних підприємств.

Управлінням Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси відповідно до п.п. 6.4, 6.8 Інструкції, відповідачу направлено розрахунки суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п.п. «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», в якому вказано суми фактичних витрат на виплату пенсій, які підлягають відшкодуванню за період лютий-червень 2014 року (а.с. 12-17).

Таким чином, враховуючи вищевикладене, судом встановлено, що управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси здійснювало доставку та виплату пільгової пенсії ОСОБА_2, який працював у ТОВ "Будівельно-монтажне управління Монолітбуд", що підтверджується відповідним розрахунком та довідкою вказаного управління щодо виплати пенсій.

Відповідно до пункту 6.9. Інструкції у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї Інструкції для зазначених підприємств у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації. У разі ліквідації підприємства без правонаступників повідомлення для відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, органу Пенсійного фонду України за місцезнаходженням ліквідованого підприємства не направляється.

Тобто, відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах здійснюється відповідачем на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації, - до управління Пенсійного фонду в Приморському районі м.Одеси.

Згідно картки особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 заборгованість відповідача по відшкодуванню вказаних витрат за період лютий-червень 2014 року складає 2902,35 гривень.(а.с.11)

Відповідачем вищевказана заборгованість не погашена. Разом з цим, доказів сплати відповідачем вищевказаної суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій на пільгових умовах за період лютий-червень 2014 року у встановленому чинним законодавством порядку та строки до суду не надано.

Таким чином, станом на момент розгляду справи, відповідач має заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п. «б-з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (список №2) за період лютий-червень 2014 в сумі 2902, 35 гривень, а отже, за відсутності добровільного виконання відповідачем покладених пенсійним законодавством обов'язків, вказана сума відшкодування витрат органу ПФУ підлягає стягненню за рішенням суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Враховуючи викладене та посилаючись на зазначені вище норми законодавства, суд вважає, що позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси до товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-монтажне управління Монолітбуд" про стягнення заборгованості у сумі 2902,35 гривень є законними, обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 6, 9, 69-71, 86, 94, 158-163, 167, 254, КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси до товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-монтажне управління Монолітбуд" про стягнення заборгованості у сумі 2902 гривень 35 копійок - задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-монтажне управління Монолітбуд" (код ЄДРПОУ: 26247672) заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси (код ЄДРПОУ:26302649, банк ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 328845, р/р 256013013705) в сумі 2902 (дві тисячі дев'ятсот дві гривні) 35 копійок на покриття витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах за списком №2.

Судові витрати розподілити відповідно до приписів ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її отримання. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний суддею 31.07.2014 року.

Суддя С.М.Корой

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси до товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-монтажне управління Монолітбуд" про стягнення заборгованості у сумі 2902 гривень 35 копійок - задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-монтажне управління Монолітбуд" (код ЄДРПОУ: 26247672) заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси (код ЄДРПОУ:26302649, банк ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 328845, р/р 256013013705) в сумі 2902 (дві тисячі дев'ятсот дві гривні) 35 копійок на покриття витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах за списком №2.

Судові витрати розподілити відповідно до приписів ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її отримання. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний суддею 31.07.2014 року.

Суддя С.М.Корой

31 липня 2014 року.

Дата ухвалення рішення31.07.2014
Оприлюднено04.08.2014

Судовий реєстр по справі —815/3896/14

Постанова від 31.07.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С. М.

Ухвала від 18.07.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні