Рішення
від 18.07.2014 по справі 394/723/14-ц
НОВОАРХАНГЕЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

2 6100 смт. Новоархангельськ Кіровоградської області, вул. Слави 26

18.07.2014

Справа № 394/723/14-ц

2/394/206/14

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області в складі

головуючого судді Краснопольської Л.П.

при секретарі судового засідання Маринець В.А.

представника відповідача Малютяка В.В.

представників позивача ОСОБА_1.

ОСОБА_2.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Новоархангельськ цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до СВК "Нива-4", реєстраційної служби Новоархангельського РУЮ про скасування рішення загальних зборів засновників СВК "Нива-4",

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою про скасування рішення загальних зборів засновників СВК "Нива-4", посилаючись на те, що станом на 26.05.2014 року у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено зміни щодо голови кооперативу та засновників на підставі рішення зборів засновників СВК "Нива-4", оформленого протоколом № 8 від 19 травня 2014 року. На зазначених зборах було прийнято рішення про звільнення з посади голови кооперативу ОСОБА_3. та призначення на цю посаду ОСОБА_4, виключено зі складу засновників кооперативу ОСОБА_3., вихід зі складу попередніх засновників кооперативу та включення до складу інших засновників, затвердження змін до установчих документів. Позивач вважає вказане рішення зборів засновників незаконним та таким, що підлягає скасуванню, оскільки збори було скликано та проведено з порушенням чинного законодавства та статуту СВК "Нива-4", зокрема позачергові загальні збори членів кооперативу мають скликатися на вимогу не менше третини членів кооперативу, спостережної ради або ревізійної комісії кооперативу, повинні бути скликані протягом 20 днів з дня надходження такої вимоги до правління кооперативу, збори правомочні вирішувати питання, якщо на них присутні більше половини його членів. Перераховані вимоги не було дотримано при проведенні зборів. Оскільки в добровільному порядку вирішити даний спір не можливо, позивач вимушений звертатись до суду з даним позовом.

В судовому засіданні позивач просив позов задовольнити в повному обсязі, посилаючись на обставини викладені в позовній заяві.

Представники позивача позовні вимоги підтримали в повному обсязі, зазначили, що рішення зборів засновників СВК "Нива-4", оформленого протоколом № 8 від 19 травня 2014 року є незаконним, так як вказані збори проведені з порушенням порядку їх проведення, кворуму при проведенні зборів не було, відповідачем було проведено аналогію з корпоративними правами, але діяльність СВК провадиться по іншому, часток членів чи засновників та статутного фонду в СВК згідно із Законом та Статутом немає. До 19.05.2014 року діяв Статут СВК "Нива-4", який був прийнятий ще у липні 2006 року, будь-яких зміни щодо управління та складу засновників з того часу до Статуту не вносились. Крім того, в СВК такого органу управління як збори засновників немає. Згідно із законодавством про кооператив засновник кооперативу з моменту його створення є членами кооперативу. В СВК "Нива-4" членами кооперативу з правом ухвального голосу є 93 особи. Особи, які проводили збори засновників не є членами СВК "Нива-4", не приймали трудову участь в кооперативі, вони навіть не є мешканцями села чи району. Будь-яких вимог про скликання позачергових зборів 19.05.2014 року, як того вимагає Закон та Статут господарства до Правління не надходило, членам кооперативу про проведення таких зборів не було відомо. Разом з тим, 12.07.2014 року в СВК "Нива-4" були проведені позачергові Загальні збори членів кооперативу, на яких вирішувалося питиння щодо керівництва кооперативу, внесення змін до установчих документів СВК "Нива-4" та заходи реагування СВК "Нива-4" на рейдерське захоплення господарства. Тому, вважають, що оспорюваний протокол від 19.05.2014 року є незаконним, його необхідно скасувати та внести зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців з урахуванням думки всіх членів СВК "Нива-4".

Відповідач - представник реєстраційної служби Новоархангельського РУЮ в судовому засіданні позов визнав повністю, надав суду документи, що засвідчують перереєстрацію СВК "Нива-4" на підставі рішення від 19 травня 2014 року №8.Зазначив, що згідно законодавства відповідальність за документи, які подаються державному реєстратору для внесення змін до установчих документів несе сам заявник, згідно пояснень державного реєстратора, всі необхідні документи для внесення відповідних змін до Статуту СВК "Нива-4" були надані ОСОБА_4., тому на підставі поданих документів реєстратор зробив відповідні зміни. Перевіркою реєстраційної служби ГУЮ в Кіровоградській області було встановлено, що внесення змін до установчих документів СВК "Нива-4" було проведено з порушенням вимог Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців". Проте скасування записів у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців можливе в даному випадку лише на підставі рішення суду. Зважаючи на викладене, не заперечував щодо задоволення позовних вимог ОСОБА_3.

Відповідач - СВК "Нива-4" в судове засідання не з"явився, про день та час розгляду справи помідомлений належним чином, про що свідчить розписка в отриманні судової повістки, ніяких заперечень на позов до суду не подав.

Свідок ОСОБА_5. суду пояснила, що 25.07.2006 року на зборах співвласників майнових та земельних паїв вирішили створити новий господарюючий суб"єкт - сільськогосподарський виробничий кооператив. Люди вибрали її, ОСОБА_3., ОСОБА_6., ОСОБА_7. як ініціативну групу для реєстрації кооперативу "Нива-4" та проведення в зв"язку з цим всіх необхідних дій. 09.09.2006 року установчі документи СВК "Нива-4" були зареєстровані Новоархангельською районною державною адміністрацією. Після цього засновники кооперативу, які значаться в Статуті автоматично стали його членами. На сьогоднішній день в СВК "Нива-4" є 93 члени кооперативу з правом ухвального голосу, ще є асоційовані члени кооперативу.Органами управління кооперативу є Загальні збори та правління кооперативу. Таких осіб як ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, що проводили збори засновників 19.05.2014 року не знає, вони не є членами кооперативу. Знає лише ОСОБА_4., який є директором СТОВ "Нива", він інколи приїздив у контору їхнього господарства, де вона його бачила. Будь-якого відношення СТОВ "Нива" до СВК "Нива-4" немає Про збори, які проводились 19.05.2014 року їй нічого не відомо. Про зміну керівника СВК "Нива-4" дізналась від самого голови.

Свідок ОСОБА_7 в судовому засіданні пояснив, що в кінці травня цього року ОСОБА_3., який є керівником СВК "Нива-4" повідомив йому та іншим спеціалістам, які ходять на наряд, що по підроблених документах вибрано нового голову кооперативу, нових засновників і будуть нові господарі. Вони почали одразу звертатися до міліції, прокуратури, райдержадміністрації з тим, що це незаконно, оскільки на зборах такі питання не вирішувались, більше того, збори взагалі не збиралися. Їм рекомендували для вирішення цього питання звертатися до суду. Ніяких зборів на території сільської ради в цьому році ніхто не збирав, про збори 19.05.2014 року дізнався від голови. В минулому на в цьому році приїздив в село ОСОБА_4., який агітував людей здавати йому землю в оренду та переходити до нього, у їхньому господарстві ні ОСОБА_4, ні інші особи, які зазначені в протоколі №8 не працювали, не були членами, крім ОСОБА_4 ніхто з господарства інших осіб не знає.

Свідок ОСОБА_6. надав суду аналогічні із ОСОБА_7 пояснення.

Суд, заслухавши учасників процесу, розглянувши матеріали позовної заяви, дослідивши письмові докази, які є в матеріалах справи, дійшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що предметом спору в даній справі є правовідносини щодо діяльності виробничого кооперативу.

Базовими документами, що встановлюють особливості правового статусу кооперативів, а також при вирішенні даного спору є ГК України, ЦК України, закони України "Про кооперацію", "Про сільськогосподарську кооперацію".

За змістом ст. ст. 87, 88 ЦК України для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлений інший порядок їх затвердження. Установчим документом товариства є затверджений учасниками статут або засновницький договір між учасниками, якщо інше не встановлено законом. У статуті товариства вказуються найменування юридичної особи, органи управління товариством, їх компетенція, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до товариства та виходу з нього, якщо додаткові вимоги щодо змісту статуту не встановлені цим Кодексом або іншим законом.

Відповідно до Статуту СВК "Нива-4" визначено коло засновників СВК "Нива-4", юридичний статус та органи управління Кооперативу у тому числі порядок скликання та проведення загальних зборів членів та правління Кооперативу.

Судом встановлено, що згідно п.1.5 Статуту СВК "Нива-4" позивач ОСОБА_3 та ще три особи - ОСОБА_5, ОСОБА_7, ОСОБА_6 є засновниками кооперативу.

Згідно з Законом України "Про кооперацію" засновники тільки створюють кооператив, їх склад не може змінюватися після його створення, а новий член кооперативу не стає його засновником. При створенні кооперативу складається список членів та асоційованих членів кооперативу, який затверджується загальними зборами. Кооператив є організацією з фіксованим членством. Такий список є формою підтвердження членства у кооперативі.

Засновники після створення кооперативу стають його членами і не мають жодних переваг у порівнянні з тими, хто став членом кооперативу пізніше. Вступ до кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви. Особа, яка подала заяву про вступ до кооперативу, вносить вступний внесок і пай у порядку та розмірах, визначених його статутом.

Рішення правління чи голови кооперативу про прийняття до членів кооперативу підлягає затвердженню загальними зборами його членів. Порядок прийняття такого рішення та його затвердження визначається статутом кооперативу.

Згідно зі ст. 10 Закону України "Про кооперацію" членами кооперативу можуть бути фізичні особи, які досягли 16-річного віку і виявили бажання брати участь у його діяльності, які внесли вступний внесок та пай у розмірах, визначених статутом кооперативу, додержуються вимог статуту і користуються правом ухвального голосу. Чисельність членів кооперативу не може бути меншою ніж 3 особи (ч. 5 ст. 7 вказаного Закону).

За змістом ст. ст. 97, 98 ЦК України управління товариством здійснюють його органи. Органами управління товариством є загальні збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом. Загальні збори учасників товариства мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, у тому числі і з тих, що передані загальними зборами до компетенції виконавчого органу. Рішення загальних зборів приймаються простою більшістю від числа присутніх учасників, якщо інше не встановлено установчими документами або законом. Рішення про внесення змін до статуту товариства, відчуження майна товариства на суму, що становить п'ятдесят і більше відсотків майна товариства, та про ліквідацію товариства приймаються більшістю не менш як у 3/4 голосів, якщо інше не встановлено законом. Учасник товариства не має права голосу при вирішенні загальними зборами товариства питань щодо вчинення з ним правочину та щодо спору між ним і товариством. Порядок скликання загальних зборів визначається в установчих документах товариства. Рішення загальних зборів може бути оскаржене учасником товариства до суду.

Пунктом 12.3.5. Статуту СВК "Нива-4" передбачено, що рішення Загальних зборів (членів уповноважених) Кооперативу про прийняття, внесення змін до Статуту, вступ до кооперативного об"єднання або вихід з нього, про реорганізацію чи ліквідацію вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менше як 75 відсотків членів Кооперативу, присутніх на Загальних зборах. З інших питань рішення приймаються простою більшістю голосів членів (уповноважених) Кооперативу, присутніх на Зборах. Рішення Загальних зборів фіксуються у протоколах секретарем Загальних зборів (п.12.3.7.)

Згідно ст. 15 Закону України "Про кооперацію" основними правовими засадами, на яких здійснюється управління кооперативом, є самоврядування, гласність, участь його членів у вирішенні питань діяльності кооперативів.

Вищим органом управління сільськогосподарського кооперативу є загальні збори його членів. Закон визначає низку питань, які становлять виключну компетенцію загальних зборів. Будь-який інший орган управління кооперативу не має права приймати рішення з цих питань.

Загальні збори членів кооперативу правомочні вирішувати питання, якщо на них присутні більше половини його членів, а збори уповноважених - за наявності не менше двох третин уповноважених. Цю норму необхідно тлумачити як таку, що встановлює мінімальну кількість членів, необхідну для правомочності загальних зборів.

Із вказаного Закону також випливає, що Виконавчим органом кооперативу є правління, яке очолює голова, повноваження якого визначаються статутом кооперативу. Виконавчий орган підзвітний вищому органу управління кооперативу і несе перед ним відповідальність за ефективність роботи кооперативу. У кооперативах, де 10 і більше членів Правління очолює голова, повноваження якого визначаються статутом кооперативу. Він також обирається із числа членів кооперативу. Правління або голова приймають рішення про прийняття нових членів та припинення членства. Це рішення має бути затверджено загальними зборами.

Такі ж положення щодо управління кооперативом передбачені і в Статуті СВК "Нива-4" ( розділ ІУ пункт 12.1.), що зареєстрований 09.09.2006 року .

Згідно Статуту СВК "Нива-4" вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу, до компетенції яких належить затвердження статуту кооперативу та внесення до нього змін, доповнень, прийняття інших рішень, що стосуються діяльності кооперативу, обирають Голову Кооперативу, Правління Коооперативу та членів Ревізійної комісії, заслуховують звіти органів управління, визначають фонди Кооперативу та порядок їх формування. Саме загальні збори вирішують питання про прийняття нових членів та Асоційованих членів та припинення в членстві Кооперативу.

Згідно з п. 12.3.3 Статуту СВК "Нива-4", члени кооперативу повідомляються про проведення загальних зборів персонально, із зазначенням часу і місця їх проведення та порядку денного. Повідомлення повинно бути надіслано секретарем у письмовій формі не менш як за десять днів до дня їх проведення.

Крім того, позачергові збори скликаються на вимогу не менше третини його членів, спостережної ради, ревізійної комісії. Позачергові збори мають бути скликані протягом 20 днів з дня надходження такої вимоги.

Із досліджених судом матеріалів вбачається, що Загальні збори членів кооперативу на яких мало б вирішуватись питання щодо зміни керівництва взагалі не скликалися та не проводилися. Вимоги про скликання позачергових загальних зборів до правління СВК "Нива-4" не надходило. Із протоколу №8 від 19 травня 2014 року слідує, що в цей день було проведено збори засновників СВК "Нива-4", де були присутні 3 особи, які до того ж не є ні членами, ні асоційованими членами СВК "Нива-4".

Ні Статутом, ні чинним законодавством не встановлено такого керівного органу управління кооперативом, як збори засновників. Незважаючи на це, відповідачем проведено збори засновників СВК "Нива-4" (протокол №8 від 19.05.2014 року), на яких всупереч вимог законодавства та діючого, зареєстованого на той час Статуту СВК "Нива-4" вирішено питання про звільнення з посади голови Кооперативу ОСОБА_3. та обрання іншого голови ОСОБА_4., виключення та включення до складу засновників членів Кооперативу, затвердження змін до установчих документів СВК "Нива-4". Крім того на цих зборах вирішено питання щодо статутного капіталу та розподіл часток між засновниками, що взагалі не властиве для такого виду юридичної особи як сільськогосподарський виробничий кооператив. З протоколу протоколу зборів засновників від 19 травня 2014 року вбачається, що на зборах присутні 70% голосів, що не відповідає дійсності, оскільки згідно Статуту кожен член кооперативу ( не асоційований) має 1 голос. За журналом обліку членів СВК "Нива-4" рахується 93 члени кооперативу, а згідно оспорюваного протоколу на зборах присутні 3 особи.

Статут СВК "Нива-4" не передбачає можливість виключення засновників у зв'язку із систематичним або неналежним виконанням ним своїх обов'язків. Право на добровільний і безперешкодний вихід з членів кооперативу встановлено законом.

Призначення голови кооперативу без згоди і відома його засновників - членів кооперативу "Нива-4" порушує їх права та законні інтереси щодо управління кооперативом, а отже виключення позивача зі складу засновників та звільнення з посади голови за вищевказаних обставин є порушенням його прав.

Судом досліджено документи, надані відповідачем - реєстраційною службою районного управління юстиції, згідно яких до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 26 травня 2014 року державним реєстратором були внесені відомості про зміну керівника СВК "Нива-4", а саме - було внесено запис про зміну директора (голови) кооперативу з ОСОБА_3 на ОСОБА_4, про що позивач не знав. Даний запис був внесений на підставі рішення зборів засновників СВК "Нива-4" від 19 травня 2014 року, які були проведені в с. Покотилове Новоархангельського району Кіровоградської області. Зазначеним рішенням зборів засновників не тільки виключено позивача зі складу засновників, а й відповідно були прийняті зміни до статуту підприємства.

З досліджених в судовому засіданні оригіналів документів реєстраційної справи СВК "Нива-4" вбачається, що реєстрація установчих документів та зміна керівника СВК "Нива-4" проводилась державним реєстратором 26.05.2014 року на підставі реєстраційної картки (форма №4), яка заповнена ОСОБА_4. та нотаріально посвідченого рішення зборів засновників СВК "Нива-4" від 19 травня 2014 року. Згідно вказаних документів змінено склад засновників, а саме: виключено зі складу ОСОБА_3, ОСОБА_8, ОСОБА_12, ОСОБА_9, натомість включено до складу засновників ОСОБА_4, ОСОБА_13, ОСОБА_10, ОСОБА_11.

Комісією реєстраційної служби Головного управління юстиції в Кіровоградській області 13 червня 2014 року було здійснено перевірку дотримання державним реєстратором Новоархангельського районного управління юстиції законодавства у сфері державної реєстрації, за результатами перевірки встновлено, що при здійсненні реєстраційних дій щодо внесення змін до установчих документів СВК "Нива-4" було порушено вимоги ст.ст. 8, 12, 17, 29 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців".

Оригіналів заяв про вихід із складу засновників ОСОБА_3, ОСОБА_8, ОСОБА_12, ОСОБА_9, ОСОБА_5, ОСОБА_7, ОСОБА_6, посвідчених нотаріально, які необхідні для реєстрації внесення змін щодо складу засновників (згідно пояснень державного реєстратора) до суду не надано, копії таких документів також відсутні. Крім того, слід зазначити, що подання заяви про вихід зі складу засновників до реєстраційної служби характерне для господарських товариств, для кооперативу необхідно лише подати заяву до правління про вихід з членів кооперативу та затвердити вказане рішення на загальних зборах.

Згідно з п. 17 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.08 р. № 13 «Про практику розгляду судами корпоративних спорів», рішення загальних зборів учасників (акціонерів) та інших органів господарського товариства є актами, оскільки ці рішення зумовлюють настання правових наслідків, спрямованих на регулювання господарських відносин, і мають обов»язковий характер для суб»єктів цих відносин. У зв»язку з цим підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах; порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів.

Аналізуючи досліджені докази суд вважає, що збори засновників від 19.05.2014 року є нелегітимними та не вправі приймати рішення щодо діяльності кооперативу. Особи, що організували та проводили збори засновників 19.05.2014 року, не приймають особистої трудової участі в кооперативі, а тому не можуть вважатися членами цього кооперативу з правом ухвального голосу. Особи, що проводили збори засновників не мають статус асоційованого члена, а відповідно і не можуть приймати рішення, обов'язкові для СВК та його дійсних членів.

На позачергових загальних зборах членів СВК "Нива-4", що відбулись 12.07.2014 року, дійсні члени кооперативу в кількості 79 осіб ( більше 2/3) висловились про неправомірність зборів засновників від 19.05.2013 року. Протокол цих зборів було подано до суду, судом було прийнято цей протокол як доказ до уваги та враховано думку всіх членів кооперативу, які підтвердили легітимність голови кооперативу - позивача по справі.

За вищевказаних обставин суд дійшов висновку про порушення відповідачем порядку скликання та проведення загальних зборів СВК "Нива-4", які відбулись 19 травня 2014 pоку, та як наслідок - про визнання рішення вказаних зборів незаконним.

Крім того, оскільки в судовому засіданні встановлено неправомірність виключення позивача зі складу засновників СВК, що потягло за собою внесення змін до Статуту СВК "Нива-4", то позовні вимоги щодо зобов"язання реєстраційної служби Новоархангельського РУЮ скасувати записи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про внесення змін до Статуту СВК "Нива-4" та складу засновників, внесеними на підставі рішення від 19 травня 2014 року є похідними від заявлених вимог щодо скасування оскаржуваного рішення, то ці позовні вимоги також слід у задовольнити.

Відповідно до ст.129 Конституції України одним із основних засад судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом та змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи незалежним і безстороннім судом.

Згідно ст.ст. 1, 10 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений розгляд і вирішення цивільних справ. Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Суд розглядає цивільні справи в межах заявлених ними вимог і на підставі наданих доказів сторін та інших осіб, які беруть участь справі, при цьому суд приймає до розгляду тільки ті докази, які мають значення по справі.

Частиною 1 ст. 58 ЦПК передбачено, що належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Згідно із ч.2 ст.59ЦПК обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування. Відповідно з вимогами ч. 2 ст. 27 ЦПК України всі наявні докази для підтвердження своїх вимог та заперечень сторони повинні надати до початку розгляду справи по суті. В ст. 137 ЦПК України зазначено, що у випадках, коли щодо отримання доказів у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, є складнощі, суд за їх клопотанням зобов'язаний витребувати такі докази.

Відповідно до ч. 6 ст.154 ЦПК України, якщо у задоволенні позову було відмовлено, провадження у справі закрито або заяву залишено без розгляду, вжиті заходи забезпечення позову застосовуються до набрання рішення законної сили. Проте суд може одночасно з ухваленням судового рішення або після цього постановити ухвалу про скасування заходів забезпечення позову.

Заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті. Зважаючи на це, суд при задоволенні позову не вправі скасовувати вжиті заходи до виконання рішення або зміни способу його виконання, за винятком випадків, коли потреба в забезпеченні позову з тих чи інших причин відпала або змінились обставини, що зумовили його застосування. (п. 10 постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 2006 року № 9 «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову»)

Забезпечення позову - це вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача проти несумлінних дій відповідача, що гарантує реальне виконання позитивно прийнятого рішення.

Судом встановлено, що заява про скасування заходів забезпечення позову подана від імені позивача, яким і було ініційоване питання про забезпечення позову. Представником позивача в судовому засіданні зазначені обставини, що вказують про відсутність потреби у забезпеченні позову на даний час.

Таким чином, на думку суду, насамперед позивач вправі визначатися із доцільністю заходів забезпечення позову. Оскільки відпали підстави для забезпечення позову, суд вважає необхідним скасувати заходи забезпечення позову.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 8, 10, 57, 60, 88, 153-154, 213-218 ЦПК України, ст. ст. 87, 88, 97,98, 163-166 ЦК України, Законом України "Про кооперацію" Законом України про сільськогосподарську кооперацію", ст. 129 Конституції України, ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, суд

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_3 до СВК "Нива-4", реєстраційної служби Новоархангельського районного управління юстиції про скасування рішення загальних зборів засновників СВК "Нива-4" - задовольнити в повному обсязі.

Визнати незаконним та скасувати рішення зборів засновників СВК "Нива-4" від 19 травня 2014 року, протокол №8.

Зобов"язати реєстраційну службу Новоархангельського районного управління юстиції в Кіровоградській області скасувати записи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про внесення змін до Статуту СВК "Нива-4" про склад засновників та голову кооперативу, що були внесені на підставі рішення зборів засновників СВК "Нива-4" від 19 травня 2014 року, протокол №8.

Скасувати заходи забезпечення позову у виді накладення арешту на все майно та основні засоби сільськогосподарського виробничого кооперативу «Нива-4» (місцезнаходження: с. Покотилове Новоархангельський район Кіровоградська область, пошт.інд. 26132; код ЄДРПОУ 34336737, заборони реєстраційній службі головного управління юстиції у Кіровоградській області та реєстраційній службі Новоархангельського районного управління юстиції Кіровоградської області здійснювати будь-які реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відносно сільськогосподарського виробничого кооперативу «Нива-4» (с. Покотилове Новоархангельський район Кіровоградська область пошт.інд. 26132; код ЄДРПОУ 34336737), заборони відділу Держземагентства у Новоархангельському районі Кіровоградської області здійснювати будь-які реєстраційні дії відносно земельних ділянок, які належать на праві власності чи перебувають в користуванні на праві оренди у СВК «Нива-4» (с. Покотилове Новоархангельський район Кіровоградська область пошт.інд. 26132; код ЄДРПОУ 34336737), заборони управлінню ДАІ УМВС України в Кіровоградській області та Центру надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспортних засобів із обслуговування Новоархангельського, Добровеличківського та Новоукраїнського районів УМВС України в Кіровоградській області, здійснювати будь-які реєстраційні дії відносно транспортних засобів, які належать на праві власності чи перебувають в користуванні на праві оренди у СВК «Нива-4» (с. Покотилове Новоархангельський район Кіровоградська область пошт.інд. 26132; код ЄДРПОУ 34336737), заборони інспекції державного технічного нагляду здійснювати будь-які реєстраційні дії відносно транспортних засобів, тракторів, самохідних машин та іншої сільськогосподарської техніки, які належать на праві власності чи перебувають в користуванні на праві оренди у СВК «Нива-4» ( с. Покотилове Новоархангельський район Кіровоградська область пошт.інд. 26132; код ЄДРПОУ 34336737), накладені ухвалою судді Новоархангельського районного суду від 24.06.2014 року в порядку забезпечення позову.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Кіровоградської області через Новоархангельський районний суд шляхом подачі скарги в десятиденний строк з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Повний текст рішення виготовлено 23 липня 2014 року.

Суддя: /підпис/

З оригіналом згідно

Суддя Краснопольська Л.П.

Дата ухвалення рішення18.07.2014
Оприлюднено14.08.2014
Номер документу40103735
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування рішення загальних зборів засновників СВК "Нива-4

Судовий реєстр по справі —394/723/14-ц

Рішення від 18.07.2014

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Краснопольська Л. П.

Рішення від 18.07.2014

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Краснопольська Л. П.

Ухвала від 27.06.2014

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Краснопольська Л. П.

Ухвала від 07.07.2014

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Краснопольська Л. П.

Ухвала від 24.06.2014

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Краснопольська Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні