Рішення
від 31.07.2014 по справі 213/1835/14-ц
ІНГУЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Інгулецький районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області Справа № 213/1835/14-ц

Номер провадження 2/213/747/14

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 липня 2014 року Інгулецький районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі : головуючого судді : Мазуренко В.В., при секретарі судового засідання: Должанській О.Д., за відсутності позивачів ОСОБА_1, ОСОБА_2, представника відповідача Територіальна громада в м. Кривому Розі в особі Виконавчого комітету Інгулецької районної у місті ради м. Кривого Рогу, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кривий Ріг цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2, до Територіальна громада в м. Кривому Розі в особі Виконавчого комітету Інгулецької районної у місті ради м. Кривого Рогу про виділення часток в спадковому майні та про визнання права власності на земельну ділянку,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з вищезазначеним позовом, в подальшому уточнив позовні вимоги, в обгрунтування зазначив, що на підставі рішення Криворізької міської ради № 2737 від 22.12.2004 р. на ім'я ОСОБА_4 був виданий Державний акт серії ЯА № 174926 від 25.07.2005 р. на право приватної власності на земельну ділянку площею 0,0944 га, яка розташована за адресою АДРЕСА_1. Згідно Державного акту співвласниками земельної ділянки є: ОСОБА_1, ОСОБА_5 та ОСОБА_4.

ІНФОРМАЦІЯ_1 року помер ОСОБА_5.

Померлий ОСОБА_5 був чоловіком ОСОБА_1, та батьком ОСОБА_4. Після смерті ОСОБА_5 відкрилась спадщина - частка у спільному майні - вказаній земельній ділянці.

ІНФОРМАЦІЯ_2 р. помер ОСОБА_4. Померлий ОСОБА_4 був чоловіком ОСОБА_2, та сином- ОСОБА_1 та ОСОБА_4. Після смерті ОСОБА_4 також відкрилась спадщина - частка у спільному майні - вказаній земельній ділянці.

На момент смерті ОСОБА_5 - ОСОБА_1 проживала разом з ним.

Отже ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги після ОСОБА_5 та є такою, що прийняла після нього спадщину. Позивачі є спадкоємцями першої черги після ОСОБА_4.

Позивачі звернулись до нотаріуса але отримали відмови, через що вимушені звернутись до суду з даним позовом.

Позивачі та представник в судове засідання не з,явились надали суду заяви про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримують.

Представник відповідача - Територіальної громади м. Кривого Рогу в особі Виконавчого комітету Інгулецької районної у місті ради м. Кривого Рогу - в судове засідання не з'явився, надав суду заяву про розгляд справи без участі представника, поклався на розсуд суду. Судом ухвалено про розгляд справи без участі представника відповідача.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного.

13.02.1965р. ОСОБА_5 зареєстрував шлюб з ОСОБА_6, якій після реєстрації шлюбу присвоєне прізвище ОСОБА_5 (а.с.9,17).

ІНФОРМАЦІЯ_3. народився ОСОБА_4, батьками якого зазначені ОСОБА_5 та ОСОБА_1 (а.с.10).

17.07.2010р. ОСОБА_4 зареєстрував шлюб з ОСОБА_2, якій після реєстрації шлюбу було залишене прізвище ОСОБА_2 (а.с.12,18).

Таким чином встановлено, що ОСОБА_2 була дружиною померлого ОСОБА_4, а ОСОБА_4 та ОСОБА_1 є його батьками.

Рішенням 22 сесії 4 скликання Криворізької міської ради №2737 від 22.12.2004р. було вирішено безоплатно передати у власність земельні ділянки, надані громадянам для будівництва і обслуговування житлового будинку та госп. будівель (а.с.5). Відповідно до списку (а.с.6) в Інгулецькому районі ОСОБА_1, ОСОБА_5, ОСОБА_4 передана земельна ділянка по АДРЕСА_1 площа 944 кв.м.

На підставі рішення міської ради №2737 від 22.12.2004р. ОСОБА_4, ОСОБА_1, ОСОБА_5 було видано Державний акт на право власності на земельну ділянку Серія ЯА №174926 (а.с.7).

ІНФОРМАЦІЯ_4. помер ОСОБА_5 (а.с.8).

ІНФОРМАЦІЯ_5. помер ОСОБА_4 (а.с.11).

На момент смерті ОСОБА_5 ОСОБА_1. проживала разом з ним за адресою АДРЕСА_3, що підтверджується Довідкою ПАТ «ІнГЗК» про реєстрацію від 22.09.2011 р. (а.с.13).

04.04.2014р. постановою державного нотаріуса П,ятої криворізької державної нотаріальної контори Оксамитної Н.В. ОСОБА_2 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_5., оскільки заявницею не надано оригіналу Державного акту на право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування жилого будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.31).

23.07.2014р. постановою державного нотаріуса П,ятої криворізької державної нотаріальної контори Оксамитної Н.В. ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_5., оскільки заявницею не надано оригіналу Державного акту на право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування жилого будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.69).

29.07.2014р. постановою приватного нотаріуса ОСОБА_8 ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_5, померлого ІНФОРМАЦІЯ_4., оскільки заявницею не надано оригіналу Державного акту на право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування жилого будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.70).

Із заявами про видачу свідоцтва на спадщину після смерті ОСОБА_4, ОСОБА_5, зверталися позивачі, при перевірці за даними Спадкового реєстру наявності заповітів від імені спадкодавців на день відкриття спадкової справи інформація відсутня, інших заявників по спадковій справі немає (а.с. 14,71).

Станом на 31.12.2012р. земельна ділянка площею 0,0944га по АДРЕСА_1, на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА №174926, зареєстрованого 25.07.2005р. за №21440 перебуває у власності ОСОБА_4, ОСОБА_1, ОСОБА_5 для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських споруд (а.с.60,72).

Відповідно до ст. 1261 Цивільного кодексу країни у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ст. 1268 Цивільного кодексу України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Отже ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги після ОСОБА_5 та є такою, що прийняла після нього спадщину - частину зазначеної земельної ділянки. Заяв про відмову від спадщини після ОСОБА_5 вона не подавала.

Крім того, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є спадкоємцями першої черги після ОСОБА_4.

Як зазначено сторонами, оригінал Державного акту на землю втрачено, що також підтверджується відмовами нотаріусів у зв,язку із відсутністю оригінала правовстановлюючого документа.

Відповідно до ст. 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Ст. 126 ЗК України встановлює, що право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Відповідно до положень вказаного Закону документом, що підтверджує право власності на земельну ділянку є витяг про зареєстровані права та/або їх обтяження з Державного реєстру прав. Державні ж акти в якості підтвердження права власності на землю на сьогоднішній день вже не видаються.

Видача дубліката державного акта на землю неможлива оскільки, фактично видається новий акт, і вписання в нього прізвища померлого є неможливим оскільки видається станом на день видачі а не датою первісної видачі, а вписання інших прізвищ також неможлива оскільки відсутні правові підстави.

Земельна ділянка належить співвласникам на праві спільної сумісної власності. Частки земельної ділянки Державним актом не визначені.

Згідно з ч. 2 ст. 370 ЦК України у разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними.

Суд вважає, що частка кожного співвласника у спільній сумісній власності є рівною по даній справі. Співвласники разом отримували рішення про виділення земельної ділянки та разом отримували Державний акт, однаково володіли та користувалися земельною ділянкою. Між співвласниками не було укладено ніяких угод стосовно власності на земельну ділянку, тому слід вважати частки рівними, а кожному співвласнику належить право власності на 1/3 частку земельної ділянки.

При наявності Державного акту на право приватної власності на земельну ділянку ОСОБА_1 успадкувала б частину земельної ділянки, що належала ОСОБА_5 (1/3 частка ділянки) та ? частку земельної ділянки, що належала ОСОБА_4 (1/6 частка ділянки).

Таким чином, ОСОБА_1 належало б загалом 5/6 часток ділянки (2/6 за Актом, 2/6 в порядку спадкування та 1/6 в порядку спадкування), а ОСОБА_2 належала б 1/6 частка ділянки (в порядку спадкування).

Стаття 3 ЦПК України передбачає, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, не заборонених законом та вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 355 ЦК України майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно). Майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності.

Відповідно до ч. 2 ст. 372 ЦК України у разі поділу майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними або законом.

Відповідно до ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1226 ЦК України частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах. Суб"єкт права спільної сумісної власності має право заповідати свою частку у праві спільної сумісної власності до їх визначення та виділу в натурі.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Статтею 1267 ЦК України передбачено, що частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Таким чином, оскільки частки співвласників земельної ділянки вважаються рівними, інших спадкоємців, крім позивачів, після померлих немає, з заявами про прийняття спадщини за заповітом чи законом, крім позивачів, ніхто не звертався, померлими спадкодавцями заповіт та спадковий договір не складалися, оригінал правовстановлюючого документу на земельну ділянку втрачений, можливість отримання дублікату відсутня, позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 16, 328, 357, 368, 370, 372, 392, 1216, 1217, 1218, 1223, 1225, 1226, 1261, 1268 ЦК України, ст.ст. 125,126 ЗК України ст.ст. 10, 11, 15, 60, 212-215 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1, ОСОБА_2, до Територіальна громада в м. Кривому Розі в особі Виконавчого комітету Інгулецької районної у місті ради м. Кривого Рогу про виділення часток в спадковому майні та про визнання права власності на земельну ділянку - задовольнити.

1. Визначити за ОСОБА_5, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 року, 1/3 частку у спільному сумісному майні - земельній ділянці площею 0,0944 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2, кадастровий номер 1211000000:12:223:0009.

2. Визначити за ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 р., 1/3 частку у спільному сумісному майні - земельній ділянці площею 0,0944 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2, кадастровий номер 1211000000:12:223:0009.

3. Визначити за ОСОБА_1 1/3 частку у спільному сумісному майні - земельній ділянці площею 0,0944 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2, кадастровий номер 1211000000:12:223:0009.

4. Визнати за ОСОБА_1, право власності на 1/3 частку земельної ділянки площею 0,0944 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2, кадастровий номер 1211000000:12:223:0009 в зв'язку з втратою правовстановлюючого документу на вказану земельну ділянку - Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 174926 від 25.07.2005 р.

5. Визнати за ОСОБА_1, право власності на 1/3 частку земельної ділянки площею 0,0944 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2, кадастровий номер 1211000000:12:223:0009 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5, померлого ІНФОРМАЦІЯ_7 р.

6. Визнати за ОСОБА_1, право власності на 1/6 частку земельної ділянки площею 0,0944 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2, кадастровий номер 1211000000:12:223:0009 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 р.

7. Всього визнати за ОСОБА_1 право власності на 5/6 часток земельної ділянки площею 0,0944 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2, кадастровий номер 1211000000:12:223:0009.

8. Визнати за ОСОБА_2, право власності на 1/6 частку земельної ділянки площею 0,0944 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2, кадастровий номер 1211000000:12:223:0009 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 р.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Інгулецький районний суд м. Кривого Рогу, протягом десяти днів з моменту отримання копії рішення.

Суддя: В.В.Мазуренко

Дата ухвалення рішення31.07.2014
Оприлюднено18.08.2014
Номер документу40145707
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —213/1835/14-ц

Ухвала від 28.04.2014

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Мазуренко В. В.

Рішення від 31.07.2014

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Мазуренко В. В.

Ухвала від 15.05.2014

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Мазуренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні