Рішення
від 13.08.2014 по справі 916/2327/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" серпня 2014 р.Справа № 916/2327/14

Господарський суд Одеської області

У складі судді Желєзної С.П.

Секретаря судових засідань Князєвій К.Р.

За участю представників сторін:

Від позивача: Дорошенко А.О. за довіреністю №7 від 30.12.2013р.;

Від відповідача: не з'явився.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом публічного акціонерного товариства „Енергопостачальна компанія Одесаобленерго" до приватного акціонерного товариства „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів" про стягнення 54 487,71 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство „Енергопостачальна компанія Одесаобленерго" (далі по тексту - ПАТ „ЕК Одесаобленерго") звернулось до господарського суду Одеської області з позовом до приватного акціонерного товариства „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів" (далі по тексту - ПрАТ „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів") про стягнення заборгованості за перевищення договірної величини споживання електричної енергії в сумі 54 487,71 грн. Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем прийнятих за себе зобов'язань за договором постачання електричної енергії № В-М-075 від 18.02.2011р. у вигляді споживання відповідачем більшого обсягу електричної енергії ніж той, що встановлений договором, протягом періоду лютого-березня 2014р.

Відповідач був належним чином повідомлений про час та місце розгляду даної справи, що підтверджується наявними в матеріалах справи повідомленнями про вручення поштових відправлень суду під розписку, проте в жодне судове засідання по даній справі представник відповідача не з'явився та про причини неявки суд не повідомив. Оскільки ПрАТ „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів" не було подано відзиву на позов, справа розглядається за наявними в ній матеріалами згідно зі ст. 75 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши доводи та пояснення представника позивача, суд встановив наступне.

18.02.2011р. між відкритим акціонерним товариством „Енергопостачальна компанія „Одесаобленерго", (Постачальник) та відкритим акціонерним товариством „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів" (Споживач) було укладено договір на постачання електричної енергії № В-М-075, відповідно до розділу 1 „Предмет договору" та п. 9.4 якого Постачальник електричної енергії продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача з приєднаною потужністю, величини якої по площадках вимірювання та точках продажу визначені додатком „Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії", а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору. Точка продажу електричної енергії - межа балансової належності, на якій відбувається перехід права власності на електричну енергію, визначена додатком „Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін" між Постачальником та Споживачем або інша обумовлена окремим додатком до договору. Цей договір набрав чинності з дня його підписання та був укладений на строк до 31.12.2011р. Договір вважається щорічно продовженим, якщо за місяць до закінчення терміну дії договору жодною із сторін не буде заявлено про припинення його дії або перегляд його умов.

На підставі додатку № 10 до договору на постачання електричної енергії № В-М-075 від 18.02.2011р. сторони погодили наступний перелік об'єктів Споживача, на які здійснюється постачання електричної енергії: 1. Весело-Кутський КХП за адресою: с. Ново-Борисівка; 2. Будинок культури за адресою: с. Ново-Борисівка; 3. Дитячий садок за адресою: с. Ново-Борисівка.

Пунктом 2.1 договору на постачання електричної енергії № В-М-075 від 18.02.2011р. передбачено, що під час виконання договору з питань, не обумовлених ним, сторони зобов'язуються керуватись чинним законодавством та Правилами користування електричною енергією, затвердженими постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України № 28 від 31.07.1996 р.(з наступними змінами та доповненнями; далі по тексту - Правила користування електричною енергією).

При цьому, у зв'язку із перейменуванням Постачальника на ПАТ „ЕК Одесаобленерго" та Споживача на ПрАТ „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів" сторонами по справі було укладено додаткову угоду від 10.10.2013р. до договору на постачання електричної енергії № В-М-075 від 18.02.2011р., направлену на внесення змін до найменувань та реквізитів сторін.

Згідно зі ст.ст. 1, 26 Закону України „Про електроенергетику" від 16.10.1997р. № 575/97-ВР (з наступними змінами та доповненнями; далі по тексту - Закон України „Про електроенергетику) постачанням електричної енергії є надання електричної енергії споживачам, тобто суб'єктам господарської діяльності та фізичним особам, що використовують енергію для власних потреб на підставі договору про її продаж та купівлю, за допомогою технічних засобів передачі та розподілу електричної енергії на підставі договору. Споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником.

Відповідно до п. 5.1. Правил користування електричною енергією, договір про постачання електричної енергії є основним документом, який регулює відносини між постачальником електричної енергії і споживачем, та визначає зміст правових відносин, прав та обов'язків сторін.

Положеннями п. 2.3.2 договору на постачання електричної енергії № В-М-075 від 18.02.2011р. передбачено, що Споживач зобов'язаний дотримуватись режиму споживання електричною енергії згідно з умовами розділу 5 цього договору та режиму роботи електроустановки.

В свою чергу, відповідно до положень п.п. 5.1, 5.2 договору на постачання електричної енергії № В-М-075 від 18.02.2011р. для визначення договірних величин споживання електричної енергії на наступний рік Споживач не пізніше 1 листопада поточного року надає Постачальнику електричної енергії відомості про розмір очікуваного споживання електричної енергії з помісячним розподілом (по формі додатку „Обсяги постачання електричної енергії споживачу"). Узгоджені обсяги споживання електричної енергії, оформлені додатком до договору „Обсяги постачання електричної енергії споживачу" є договірними величинами споживання електричної енергії.

Як вбачається із змісту додатку № 1 від 31.10.2013р. до договору на постачання електричної енергії № В-М-075 від 18.02.2011р., сторонами по справі було узгоджено наступні обсяги постачання електричної енергії на користь ПрАТ „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів" протягом календарних місяців 2014 року: січень - 60,000 тис. кВт.*год; лютий - 50,000 тис. кВт.*год; березень 2014 - 40,000 тис. кВт.*год; квітень - 40,000 тис. кВт.*год; травень - 40,000 тис. кВт.*год; червень - 40,000 тис. кВт.*год; липень - 50,000 тис. кВт.*год; серпень - 50,000 тис. кВт.*год; вересень - 50,000 тис. кВт.*год; жовтень - 50,000 тис. кВт.*год; листопад - 60,000 тис. кВт.*год; грудень - 60,000 тис. кВт.*год; загалом на рік - 590,000 тис. кВт.*год

Згідно з п. 1.2 Правил користування електричною енергією договірною величиною споживання електричної енергії є узгоджена в договорі між постачальником електричної енергії і споживачем величина обсягу електричної енергії на відповідний розрахунковий період.

У відповідності до п. 4.4 Правил користування електричною енергією споживач має право протягом розрахункового періоду звернутися до постачальника електричної енергії за регульованим тарифом із заявою щодо коригування договірної величини споживання електричної енергії. Постачальник електричної енергії за регульованим тарифом протягом п'яти робочих днів від дня отримання звернення розглядає заяву споживача, приймає рішення за цим зверненням та не пізніше шостого робочого дня від дня отримання звернення письмово повідомляє споживача про результати розгляду заяви. Пропозиції споживача щодо коригування договірних величин є пріоритетними за умови попередньої оплати додатково заявлених обсягів та отримання постачальником за регульованим тарифом заяви споживача не пізніше ніж за п'ять робочих днів до закінчення розрахункового періоду. Постачальник електричної енергії за регульованим тарифом має право відмовити споживачу в коригуванні (збільшенні) договірних величин у разі невиконання споживачем своїх зобов'язань щодо оплати електричної енергії за договором про постачання електричної енергії.У разі коригування за заявою споживача договірної величини споживання обсягу електричної енергії здійснюється відповідне коригування договірної граничної величини споживання електричної потужності. Датою коригування вважається дата попередньої оплати додатково заявлених обсягів активної електричної енергії. У разі, якщо договором про постачання електричної енергії попередня оплата не передбачена, датою коригування вважається дата прийняття постачальником електричної енергії рішення про коригування договірних величин на підставі письмового звернення споживача.

Згідно з п.п. 2, 3 додатку № 1 від 31.10.2013р. до договору на постачання електричної енергії № В-М-075 від 18.02.2011р. Споживач має право протягом розрахункового періоду, але не пізніше, ніж за день до зазначеного у додатку „Порядок розрахунків" до договору розрахункового дня, звернутись до Постачальника електричної енергії із заявою на користування договірної величини споживання електричної енергії. Датою надходження звернення є дата реєстрації письмового звернення у Постачальника електричної енергії. Договірні величини споживання електричної енергії на кожен місяць, визначені цим додатком, можуть бути скориговані Постачальником електричної енергії не вище максимально допустимого обсягу споживання електричної енергії (згідно з величиною дозволеної потужності та режимом роботи, зазначеному у додатку „Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії" до договору) при виконанні споживачем наступних умов: надання Постачальнику електричної енергії письмового звернення згідно з п. 2 (в межах встановлених строків); виконання оплати обсягу електричної енергії на розрахунковий період з урахуванням обсягу коригування, у відповідності до умов, зазначених в додатку „Порядок розрахунків" до договору до дати звернення;

При цьому, п. 1 додатку „Порядок розрахунків" до договору на постачання електричної енергії № В-М-075 від 18.02.2011р. передбачено, що розрахунковим періодом приймається місяць з 21 числа попереднього місяця до того ж числа розрахункового місяця.

Як було зазначено вище по тексту рішення, відповідно до додатку № 1 від 31.10.2013р. до договору на постачання електричної енергії № В-М-075 від 18.02.2011р. протягом розрахункового періоду лютого 2014 року відповідачу було затверджено обсяги постачання електричної енергії в розмірі 50 000 кВт./год. В свою чергу, 30.01.2014р. ПрАТ „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів" звернулось до позивача із листом, вх. № 123 від 30.01.2014р., щодо коригування розміру договірної величини споживання електричної енергії на лютий 2014 року у зв'язку із виробничною необхідністю шляхом зменшення вказаної величини до 14 414 кВт/год. За результатами розгляду вказаного звернення відповідача, ПАТ „ЕК Одесаобленерго" було відкореговано значення договірної величини споживання електричної енергії на лютий 2014 року до значення 14 414 кВт/год, що підтверджується відповідним повідомленням від 30.01.2014р.

В подальшому, 20.02.2014р. на адресу позивача надійшов лист ПрАТ „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів" № 11 від 20.02.2014р., у відповідності до якого останній просив здійснити коригування договірної величини споживання електричної енергії у лютому 2014 року шляхом її збільшення до рівня 65 000 кВт/год. Проте, відповідачу було відмовлено у здійсненні коригування договірної величини споживання з посиланням на п. 3 додатку № 1 від 31.10.2013р. договору на постачання електричної енергії № В-М-075 від 18.02.2011р. у зв'язку із відсутністю оплати запланованого обсягу споживання до дати звернення, про що відповідачу було направлене відповідне повідомлення від 20.02.2014р. за вих. № 163.

Відповідно до акту про обсяги спожитої електричної енергії, складеному ПрАТ „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів", протягом лютого 2014 року останнім було спожито 50 940 кВт/год. електричної енергії. Тобто, перевищення договірних величин споживання електричної енергії за лютий 2014 року з боку відповідача склало 36 526 кВт/год (50 940 кВт/год. - 14 414 кВт/год.). Про перевищення договірної величини споживання електричної енергії, допущене у лютому 2014 року, на адресу ПрАТ „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів" було направлене повідомлення від 27.02.2014р. за вих. № 174.

Відповідно до додатку № 1 від 31.10.2013р. до договору на постачання електричної енергії № В-М-075 від 18.02.2011р. протягом розрахункового періоду березня 2014 року відповідачу було затверджено обсяги постачання електричної енергії в розмірі 40 000 кВт./год. В свою чергу, 26.02.2014р. ПрАТ „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів" звернулось до позивача із листом, вх. № 237 від 26.02.2014р., щодо коригування розміру договірної величини споживання електричної енергії на березень 2014 року у зв'язку із виробничною необхідністю шляхом зменшення вказаної величини до рівня 11 904 кВт/год. За результатами розгляду вказаного звернення відповідача, ПАТ „ЕК Одесаобленерго" було відкореговано значення договірної величини споживання електричної енергії на березнь 2014 року до значення 11 904 кВт/год, що підтверджується відповідним повідомленням від 26.02.2014р.

Згідно з актом про обсяги спожитої електричної енергії, складеному ПрАТ „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів", протягом березня 2014 року останнім було спожито 28 147 кВт/год. електричної енергії. Тобто, перевищення договірних величин споживання електричної енергії за березень 2014 року з боку відповідача склало 16 243 кВт/год (28 147 кВт/год. - 11 904 кВт/год.). Про перевищення договірної величини споживання електричної енергії, допущене у березні 2014 року, на адресу ПрАТ „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів" було направлене повідомлення від 28.03.2014р. за вих. № 250.

З огляду на викладене, господарський суд доходить висновку, що протягом періоду лютого-березня 2014 року відповідачем було допущено перевищення договірної величини споживання електричної енергії на 52 769 кВт/год.

Пунктом 4.2.2 договору на постачання електричної енергії № В-М-075 від 18.02.2011р. передбачено, що за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, визначених згідно з вимогами розділу 5 цього договору, Споживач сплачує Постачальнику двократну вартість різниці фактично спожитої та договірної величин.

Відповідно до ч. 6 ст. 26 Закону України „Про електроенергетику" споживачі (крім населення, професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I - IV рівнів акредитації державної і комунальної форм власності) у випадку споживання електричної енергії понад договірну величину за розрахунковий період сплачують енергопостачальникам двократну вартість різниці фактично спожитої і договірної величини.

Згідно з п. 6.1 Правил користування електричною енергією позрахунки споживача за використану електричну енергію здійснюються за розрахунковий період відповідно до умов договору. Розрахунковий період становить один місяць, за винятком випадку, передбаченого пунктом 6.8 цих Правил.

В силу положень ч. 6 ст. 17 Закону України „Про електроенергетику" тарифи на постачання електричної енергії енергопостачальником, що здійснює господарську діяльність з постачання електричної енергії на закріпленій території, регулюються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики.

Відповідно до постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, від 25 січня 2014 року N 50 та від 24 лютого 2014 року N 159, протягом розрахункових періодів лютого та березня 2014 року для ПАТ „ЕК Одесаобленерго" було встановлено тариф в сумі 1,0324 грн. без ПДВ за 1 кВт/год для об'єктів другого класу напруги.

При цьому, як свідчить зміст додатку № 10 „Перелік об'єктів споживача" до договору на постачання електричної енергії № В-М-075 від 18.02.2011р., об'єкти електропостачання ПАТ „ЕК Одесаобленерго", на які здійснюється поставка електричної енергії за умовами даного договору, мають другий клас напруги.

Таким чином, у зв'язку із допущенням відповідачем перевищення договірної величини споживання протягом періоду лютого-березня 2014 року позивачем було нараховано ПрАТ „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів" різницю вартості фактично спожитої і договірної величини на загальну суму 54 487,71 грн. , яка визначена шляхом множення рівня надмірного споживання у кількості 52 769 кВт./год. на чинний на той час тариф 1,0324 грн. за 1 кВт. Рахунки на оплату вказаної суми заборгованості були направлені на адресу ПрАТ „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів", проте останнім, в порушення покладених на нього грошових зобов'язань, вказана сума заборгованості оплачена не була.

За таких обставин, господарський суд доходить висновку про наявність правових підстав для стягнення із ПрАТ „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів" на користь ПАТ „ЕК Одесаобленерго" заборгованості за перевищення договірної величини споживання електричної енергії в сумі 54 487,71 грн., у зв'язку з чим, заявлені позовні вимог підлягають задоволенню.

Згідно вимог ст.ст. 32, 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. При цьому, докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. В свою чергу, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Враховуючи вищевикладене, факт існування заборгованості ПрАТ „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів" перед ПАТ „ЕК Одесаобленерго" за перевищення договірної величини споживання електричної енергії в сумі 54 487,71 грн. 71 коп., витікає з умов укладеної між сторонами по справі угоди, положень чинного законодавства та підтверджується матеріалами справи. Доказів, спростовуючих викладене, відповідачем суду надано не було.

Відповідно до ч. 2 ст. 617 ЦК України особа, не звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання у разі відсутності у боржника необхідних коштів. Крім того, згідно ч. 1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Підсумовуючи вищезазначене, суд доходить висновку щодо необхідності задоволення заявлених позовних вимог у повному обсязі шляхом присудження до стягнення із ПрАТ „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів" на користь ПАТ „ЕК Одесаобленерго" заборгованості за перевищення договірної величини споживання електричної енергії в сумі 54 487,71 грн. відповідно до ст.ст. 1, 17, 26 Закону України „Про електроенергетику" від 16.10.1997р. № 575/97-ВР (з наступними змінами та доповненнями), п.п. 1.2, 4.4, 5.1, 6.1 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України № 28 від 31.07.1996 р.(з наступними змінами та доповненнями), ст.ст. 617, 625 ЦК України.

Судові витрати зі сплати судового збору відповідно до ст. 49 ГПК України покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 1, 17, 26 Закону України „Про електроенергетику" від 16.10.1997р. № 575/97-ВР (з наступними змінами та доповненнями), п.п. 1.2, 4.4, 5.1, 6.1 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України № 28 від 31.07.1996 р.(з наступними змінами та доповненнями), ст.ст. 617, 625 ЦК України, ст. ст. 32, 33, 43, 44, 49, 75, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з приватного акціонерного товариства „Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів" /67121, Одеська область, Великомихайлівський район, с. Новоборисівка, вул. Леніна, 2, код ЄДРПОУ 36453997/ на користь публічного акціонерного товариства „Енергопостачальна компанія Одесаобленерго" /65031, м. Одеса, вул. М. Боровського, 28Б, код ЄДРПОУ 00131713/ заборгованість за перевищення договірної величини споживання електричної енергії в сумі 54 487 грн. 71 коп. /п'ятдесят чотири тисячі чотириста вісімдесят сім грн. 71 коп./, судовий збір в сумі 1 827 грн. 00 коп. /одна тисяча вісімсот двадцять сім грн. 00 коп./. Наказ видати.

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 85 ГПК України.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст. ст. 91, 93 ГПК України сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили. Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення місцевим господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Повний текст рішення підписано 14.08.2014р.

Суддя С.П. Желєзна

Дата ухвалення рішення13.08.2014
Оприлюднено19.08.2014
Номер документу40173018
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2327/14

Ухвала від 23.10.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Постанова від 02.10.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Головей В.М.

Ухвала від 11.09.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Головей В.М.

Рішення від 13.08.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 06.08.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 01.07.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні