Постанова
від 29.07.2014 по справі 807/1768/14
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

29 липня 2014 рокум. Ужгород№ 807/1768/14

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі судді Скраль Т.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Тячівському районі Закарпатської області до Малого приватного підприємства "Усть-Чорна" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в Тячівському районі Закарпатської області звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Малого приватного підприємства "Усть-Чорна", яким просить стягнути з Малого приватного підприємства "УСТЬ-ЧОРНА" на користь Управління Пенсійного фонду України в Тячівському районі Закарпатської області заборгованість в сумі 170, 99 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що Мале приватне підприємство "Усть-Чорна" зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду України в в Тячівському районі Закарпатської області як платник страхових внесків відповідно до ст. 15 Закону України "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування" від 09.07.2003 року № 1058. В Малого приватного підприємства "УСТЬ-ЧОРНА" виникла заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в Тячівському районі Закарпатської області в сумі 170, 99 грн.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, подав до суду 29 липня 2014 року клопотання про розгляд справи без його участі, за наявними матеріалами справи та розрахунок штрафу та пені. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача будучи належним чином повідомленим про день, час та місце проведення судового розгляду у засідання 29 липня 2014 року повторно не з'явився та не повідомив суд про причини неявки. Заперечень проти позовних вимог не подав.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

У відповідності до ч. 6 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд розглядає справу у письмовому провадженні.

Згідно до ч. 1 ст. 41 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Зважаючи на вищевикладеному, а саме клопотання представника позивача про розгляд справи за його відсутності та повторну неявку представника відповідача суд приходить до висновку про можливість розгляду даної справи в порядку письмового провадження, на підставі наявних у справі доказів.

Розглянувши подані позивачем документи та матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що відповідно до Спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців відповідач - Мале приватне підприємство "УСТЬ-ЧОРНА" зареєстровано та місцезнаходження якого є: вул. Чорнопотіцька, буд. 2, смт. Усть - Чорна, Тячівський район, Закарпатська область, 90520, ідентифікаційний код - 19101347 (а.с. 5-6).

Згідно ст.4 п.1 Закону № 400/97 - ВР від 26.06.97р., для платників збору визначених п.1 та п.2 статті і цього Закону (а саме суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, юридичних" та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників) встановлюються ставки збору в розмірі 33,2% від об'єкта оподаткування визначеного п.1 ст.2 цього Закону (суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплачу основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці" ( 108/95-ВР . виплати винагород фізичним особам'за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб, а також суми сплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги у зв'язку , тимчасовою непрацездатністю).

Відповідно до п.1 ст.14 Закону №1058 від 09.07.2003 року роботодавці - юридичні та фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру - являються страхувальниками, тому, відповідно до ст.15 Закону 1058 від 09.07.2003 р. вони є платниками страхових внесків до солідарної системи Пенсійного фонду України та зобов'язані сплачувати внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

В п.п.1 п.8 Прикінцевих положень Закону 1058 від 09.07.2003 р. зазначено, що страхові внески, що перераховуються до солідарної системи, сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку визначених цим Законом та в розмірах передбачених Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (400/97).

Відповідно до п.2 ч.9 ст.106 Закону за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. Абзаци перший, четвертий пункту 2 частини дев'ятої замінено одним абзацом згідно із Законом N 1074-VI (1074-17) від 05.03.2009 року.

Розрахунок фінансових санкцій та пені здійснюється на підставі облікових даних картки особового рахунку підприємства (п.9.3.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та зарахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003 року, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за №64/8663), яка формується за даними звітів платника розрахованих та поданих самостійно.

Враховуючи те, що ст.1 Закону №1058 від 09.07.2003 року визначено поняття страхових внесків, як кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше, а відповідно до п.2 ч. 9 ст.106 Закону №1058 від 09.07.2003 року - за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальникам страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. Абзаци перший - четвертий пункту 2 частини дев'ятої замінено одним абзацом згідно із Законом N 1074-VI ( 107447 ) від 05.03.2009

Згідно до ч. 2 ст. 106 Закону № 1058 - суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Отже, у відповідності до п.2 ч.9 ст.106 ЗУ № 1058 до Малого приватного підприємства "Усть - Чорна" було винесено рішення № 850 від 04.08.2008 року про застосування фінансової санкції (штрафу) в розмірі 155, 92 гри. та нараховано пені в сумі 15, 30 грн., що підтверджується картками особового рахунку страхувальника, розрахунками по фінансових санкціях, розрахунками по пені (а.с. 8-13).

Суми пені та фінансових санкцій, застосованих за порушення порядку та строків обчислення, нарахування та сплати страхових внесків стягуються в тому ж порядку, що й недоїмка із сплати страхових внесків.

Згідно до ч. 15 ст. 106 Закону № 1058 - строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

В порушення вимог чинного законодавства, станом на 25.04.2014 року Мале приватне підприємство "Усть - Чорна" має заборгованість перед управлінням пенсійногофонду України в Тячівському районі Закарпатської області в сумі 170, 99 грн. з них: фінансова санкція 155, 71 грн. та пеня 15, 28 грн.

Таким чином, суд приходить до висновку, що Мале приватне підприємство "Усть - Чорна" має заборгованість перед управлінням пенсійного фонду України в Тячівському районі Закарпатської області на суму - 170, 99 грн., що підтверджується картками особового рахунку страхувальника, розрахунками по фінансових санкціях, розрахунками по пені (а.с. 8-13).

Ненадходження вказаної суми до Пенсійного фонду перешкоджає виконанню одного з основних завдань Фонду - забезпечення збирання та акумулювання коштів, призначених для повного та своєчасного фінансування виплати пенсій.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

На підставі наведеного та керуючись 11, 70, 71, 86, 94, 128, 160, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Тячівському районі Закарпатської області до Малого приватного підприємства "Усть-Чорна" про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Малого приватного підприємства "Усть-Чорна" (вул. Чорнопотіцька, буд. 2, смт. Усть - Чорна, Тячівський район, Закарпатська область, 90520, код ЄДРПОУ - 19101347) на користь управління Пенсійного фонду України в Тячівському районі Закарпатської області (вул. Робітнича, 18, м. Тячів, Закарпатська область, 90500, р/р 25606301697 МФО 312356 в ПРАТ Закарпатському обласному управлінні державного ощадбанку України, код ЄДРПОУ 20449713) заборгованість в сумі 170 (сто сімдесят) гривень 99 копійок.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається через Закарпатський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Т.В. Скраль

Дата ухвалення рішення29.07.2014
Оприлюднено21.08.2014
Номер документу40190652
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/1768/14

Ухвала від 19.11.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 22.05.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Постанова від 29.07.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 21.05.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні