Ухвала
від 18.08.2014 по справі 908/2897/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про повернення заяви про порушення справи про банкрутство

18.08.2014 Справа № 908/2897/14

м. Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Кричмаржевського Володимира Анатолійовича, розглянувши заяву Публічного акціонерного товариства «ІНГ Банк Україна» (код з ЄДР-21684818), м.Київ, та додані до неї матеріали, про порушення справи про банкрутство Корпорації «Золоті Ворота» (код з ЄДР-33228812), м.Запоріжжя, -

Установив :

До господарського суду Запорізької області 12.08.2014р. надійшла заява за вх. № 3040/09-05 Публічного акціонерного товариства «ІНГ Банк Україна» (код з ЄДР-21684818), м.Київ, та додані до неї матеріали, про порушення справи про банкрутство Корпорації «Золоті Ворота» (код з ЄДР-33228812), м. Запоріжжя.

Суд, вивчивши заяву та додані до неї матеріали, вважає їх такими, що підлягають поверненню без розгляду з огляду на наступне.

Відповідно до частини 2 статті 36 Господарського процесуального кодексу України (далі за текстом - ГПК України) письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії.

В процесі підготовки і оформлення документів необхідно дотримуватись правил, які забезпечують їх юридичну силу.

Так, документ має юридичну силу за наявності обов'язкових для цього виду документа реквізитів.

Зокрема, документи оформляються на бланках, мають встановлений комплекс реквізитів і відповідний порядок їх розташування, установлений Національним стандартом України.

Порядок засвідчення копій, що подаються до суду, встановлений пунктом 5.27 Національного стандарту України ДСТУ 4163-2003 "Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації", затвердженого Наказом Держспоживстандарту України № 55 від 07.04.2003р.

Зокрема, готуючи та оформлюючи документи, заявник згідно з вказаним стандартом відмітку про засвідчення копії документа повинен складати зі слів: "Згідно з оригіналом" , назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії .

Відповідно до п. 2.2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії (стаття 36 ГПК). Подані сторонами копії документів, виготовлені з використанням технічних засобів (фотокопії тощо), засвідчуються підписом особи, яка їх виготовила або яка перевірила їх на відповідність оригіналам, із зазначенням її прізвища, ініціалів та посади (якщо вона є посадовою особою) та з прикладенням печатки (за її наявності).

Але всупереч зазначеним вимогам законодавства долучені до заяви фотокопії документів виготовлені не з оригіналів документів, а з копій документів, що є неприпустимим при зверненні до суду з такими заявами.

Копії документів повинні виготовлятися виключно лише з оригіналів документів.

Так, копія рішення господарського суду міста Києва від 06.02.2013р. у справі № 5011-71/17873-2012 виготовлена не з оригіналу рішення, а з копії, хоча особа, що її засвідчила, ОСОБА_1. зазначила записом: «згідно з оригіналом», і долучені до заяви фотокопії договорів, статуту Банку-заявника та інших документів також виготовлені не з оригіналів, а з копій. Копії документів, що виготовлені із самих копій документів, не мають юридичної сили та не можуть бути належним та допустимим доказом у суді .

Крім того, заявник у своїй заяві про порушення справи про банкрутство всупереч статті 11 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», статті 33 Господарського процесуального кодексу України намагається перекласти свої обов'язки, які безпосередньо він повинен виконати перед зверненням з відповідною заявою до суду, на господарський суд. Це полягає в тому, що заявник у заяві про порушення справи про банкрутство доручає суду здійснити певні дії, зокрема, зобов'язати сторонніх юридичних осіб: Службу автомобільних доріг, м. Харків, ПАТ «Будівельне управління № 813», м.Київ, ПАТ «Південьзахідшляхбуд», м. Вінниця, надати суду інформації про чинність якихось договорів тощо, хоча відповідно до статті 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень . Статтею 54 ГПК України та статтею 11 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачені форма і зміст, яким повинні відповідати заяви при зверненні до суду. Всупереч вказаній нормі, у зв'язку з відсутністю обґрунтованого розрахунку суми, що просить визнати заявник, ним також не доведено того, що сума заборгованості становить саме - 110 280 893,35грн.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» господарський суд повертає заяву та додані до неї документи без розгляду, в тому числі, з підстав, передбачених статтею 63 Господарського процесуального кодексу України, а відповідно до цієї норми суддя повертає заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у позовній заяві не вказано доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини.

Оскільки заявником у належний спосіб не доведено тих обставин, на які він посилається, а у господарського суду на цій стадії відсутня можливість встановити їх, заява підлягає поверненню без розгляду за зазначених вище підстав.

Керуючись статтями 4 1 , 4 5 , 63 та 86 Господарського процесуального кодексу України , статтею 15 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», суд -

Ухвалив :

Повернути без розгляду заяву Публічного акціонерного товариства «ІНГ Банк Україна» (код з ЄДР-21684818), м.Київ, про порушення справи про банкрутство Корпорації «Золоті Ворота» (код з ЄДР-33228812), м.Запоріжжя, та додані до неї матеріали.

Копію ухвали надіслати ПАТ «ІНГ Банк Україна», м.Київ.

Додаток на адресу заявника : заява з додатками всього на 209 арк.

Суддя В.А. Кричмаржевський

Дата ухвалення рішення18.08.2014
Оприлюднено22.08.2014
Номер документу40198532
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Корпорації «Золоті Ворота» (код з ЄДР-33228812), м.Запоріжжя

Судовий реєстр по справі —908/2897/14

Ухвала від 12.11.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Постанова від 20.10.2014

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Ухвала від 02.10.2014

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Ухвала від 18.08.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні