Рішення
від 22.07.2014 по справі 712/16755/13-ц
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

провадження 2/712/1870/14

справа № 712/16755/13-ц

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 липня 2014 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді - Кузьменка В.А.

при секретарі - Коваль М.О.

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси цивільну справу за позовом ПАТ «Банк Форум» до ОСОБА_1, Товариства з обмеженою відповідальністю «Аквапарк» про стягнення заборгованості за кредитним договором.

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення заборгованості з відповідачів за кредитним договором вказуючи, що між позивачем та ОСОБА_1 було укладено Кредитний Договір № 0007/07/00-1 від 16 лютого 2007 року, відповідно до якого банк надав відповідачу кредит у сумі 20 000,00 доларів США на придбання нерухомості на вторинному ринку. Кредитні кошти надані строком по 15.02.2022 року. За користування кредитними коштами передбачена плата у відсотках, ставка якої встановлена в п.1.3. Кредитного Договору в розмірі 13% річних.

На даний час відповідачем ОСОБА_1 порушуються умови Кредитного договору в частині повернення кредитних коштів, порядку та строків сплати відсотків.

Враховуючи прострочену та поточну заборгованість відповідача ОСОБА_1 по Кредитному Договору та нараховані штрафні санкції, загальний розмір заборгованості за Кредитним договором в гривнях згідно з офіційним курсом НБУ становить: 128 508,82 (сто двадцять вісім тисяч п'ятсот вісім) гривень 82 коп.

В забезпечення повернення кредитних коштів, сплати процентів за користування кредитами та можливої неустойки між Позивачем та відповідачем Товариством з обмеженою відповідальністю «Аквапарк» був укладений Договір поруки від 16.02.2007 року . За Договором поруки Поручитель зобов'язався відповідати за повне та своєчасне виконання відповідачем ОСОБА_1 його боргових зобов'язань за Кредитним договором.

Просять суд стягнути солідарно з ОСОБА_1 та Товариства з обмеженою відповідальністю «Аквапарк» на користь Публічного акціонерного товариства «Банк Форум» заборгованість по Кредитному Договору в розмірі 128 508,82 грн та судовий збір сплачений при подачі позовної заяви.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив позов задоволити.

Представник відповідача ТОВ «Аквапарк» в судовому засіданні вимоги не визнав та просив в їх задоволенні відмовити мотивуючи тим, що між ТОВ «Аквапарк» та банком був укладений договір поруки від 16.02.2007 року. Відповідно до п. 3.8 договір втрачає свою чинність з моменту укладення Боржником договору іпотеки автомобільної стоянки манежного типу за будівельним НОМЕР_2, секція НОМЕР_3, за адресою: АДРЕСА_1. 16.02.2007 року між банком та відповідачем ОСОБА_1 був укладений договір іпотеки відповідно до п. 1.2 предметом іпотеки саме є автомобільна стоянка манежного типу за будівельним НОМЕР_2, секція НОМЕР_3, за адресою: АДРЕСА_1. У зв'язку з тим, що договір поруки укладений між ТОВ «Аквапарк» та банком втратив свою чиність, то ТОВ «Аквапарк» не несе солідарну відповідальність за кредитним договором.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Заслухавши пояснення учсників процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає до задоволення виходячи з наступного.

Судом встановлено, що між ПАТ «Банк Форум» та відповідачем ОСОБА_1 було укладено Кредитний Договір № 0007/07/00-1 від 16 лютого 2007 року, відповідно до якого позивач надав відповідачу ОСОБА_1 кредит у сумі 20 000,00 доларів США на придбання нерухомості на вторинному ринку. Кредитні кошти надані строком по 15.02.2022 року, (п.п. 1.1. 1.2. Кредитного договору). Факт отримання коштів за Кредитним договором ОСОБА_1 підтверджується меморіальним ордером № 95935 від 16.02.2007 року. За користування кредитними коштами передбачена плата у відсотках, ставка якої встановлена в п.1.3. Кредитного Договору в розмірі 13% річних.

Відповідно до п.2.3. Кредитного Договору повернення кредитних коштів здійснюється ОСОБА_1 частинами щомісячно, починаючи з місяця, наступного за місяцем отримання кредиту в сумі не менше 112,00 доларів США шляхом сплати коштів на відкритий йому позичковий рахунок. Проценти за користування кредитними коштами сплачуються в валюті кредиту щомісячно, не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем користування кредитними коштами (п.п. 2.5., 2.7. Кредитного Договору).

П.5.3. Кредитного Договору передбачає, що невиконання або неналежне виконання Позичальником зобов'язань по поверненню суми кредиту, сплаті процентів та інших зобов'язань, передбачених п.3.3. Кредитного Договору є умовами, при настанні яких припиняється кредитування Банком Позичальника, а Позичальник здійснює повернення отриманих кредитних коштів Банку, сплачує Банку проценти за користування кредитними коштами з можливим нарахуванням штрафних санкцій та пені.

Відповідно до п. 4.2 ст. 1050, ч.2 ст. 1054 ЦК України в разі порушення Відповідачем-1 своїх зобов'язань за кредитним Договором Позивач має право достроково стягнути заборгованість по кредиту, відсоткам та комісії, вимагати виконання інших зобов'язань за Кредитним договором.

Відповідно до п. 4.1. Кредитного Договору за несвоєчасне повне чи часткове повернення кредитних коштів та за несвоєчасну повну чи часткову сплату процентів, Позичальник сплачує неустойку у вигляді пені у розмірі 0,2 % за кожен день прострочення, що обчислюється з суми неповерненого кредиту та/або несплачених процентів.

Також між банком та відповідачем ОСОБА_1 16.02.2007 року був укладений договір іпотеки посвідчений приватним нотаріусом ОСОБА_3 та внесений до реєстру № 1390. Відповідно до п. 1.2 даного договору відповідач ОСОБА_1 передав майнові права на нерухомість, будівництво якої не завершено, що стане власнісю Іпотекодавця після укладання цього Договору, а саме: автомобільна стоянка манежного типу за будівельним НОМЕР_2, секція НОМЕР_3, за адресою: АДРЕСА_1.

Станом на день розгляду справи ОСОБА_1 порушуються умови Кредитного договору в частині повернення кредитних коштів, порядку та строків сплати відсотків.

Так, станом на 08.10.2013 року заборгованість ОСОБА_1 по кредиту складає: прострочена заборгованість по поверненню кредитних коштів -1903,79 (одна тисяча дев'ятсот три) долари США 79 центів; поточна заборгованість по поверненню кредитних коштів - 11 152,00 (одинадцять тисяч сто п'ятдесят два) долари США; прострочена заборгованість за нарахованими процентами - 2443,01 ( дві тисячі чотириста сорок три) долари США , поточна сума заборгованості за нарахованими процентами - 174,44 (сто сімдесят чотири) долари США 44 центи.

Загальна сума заборгованості без штрафних санкцій складає: 15 673,24 (п'ятнадцять тисяч шістсот сімдесят три) долари США 24 центи, що згідно з офіційним курсом НБУ (7,993 гривні за 1 долар США) становить 125 276,21 (сто двадцять п'ять тисяч двісті сімдесят шість) гривень 21 коп.

За несвоєчасне повернення кредитних коштів та за несвоєчасну сплату процентів ОСОБА_1 нарахована пеня в розмірі 404,43 (чотириста чотири) долари США 43 центи, що згідно з офіційним курсом НБУ (7,993 гривні за 1 долар США) становить З 232,61 (три тисячі двісті тридцять дві) гривні 61 коп.

Враховуючи прострочену та поточну заборгованість ОСОБА_1 по Кредитному Договору та нараховані штрафні санкції, загальний розмір заборгованості за Кредитним договором в гривнях згідно з офіційним курсом НБУ (7, 993 гривні за 1 долар США), становить: 128 508,82 (сто двадцять вісім тисяч п'ятсот вісім) гривень 82 коп.

Крім того судом встановлено, що позивач направив ОСОБА_1 письмову претензію-вимогу про повернення кредиту, сплату процентів за користування кредитними коштами та штрафних санкцій (лист вих. № 275/2.3.1 від 11.02.2013 року). Однак, направлена вимога Відповідачем-1 залишена без реагування, а заборгованість непогашеною.

В забезпечення повернення кредитних коштів, сплати процентів за користування кредитами та можливої неустойки між ПАТ Банк Форум та відповідачем Товариством з обмеженою відповідальністю «Аквапарк» був укладений Договір поруки від 16.02.2007 року .

За Договором поруки поручитель зобов'язався відповідати за повне та своєчасне виконання відповідачем ОСОБА_1 його боргових зобов'язань за Кредитним договором. Зокрема, відповідно до п.2.1. Договору поруки поручитель відповідач Товариство з обмеженою відповідальністю «Аквапарк» зобов'язується в разі невиконання та/або порушення боржником ОСОБА_1 своїх зобов'язань перед Кредитором погасити заборгованість по Кредитному договору, а саме: суму кредиту, нараховані проценти по кредиту, відсотки по простроченій позиці (штраф, пеню) та інші платежі, передбачені Кредитним Договором. У випадку невиконання зобов'язань по Кредитному Договору та Договору поруки боржник і поручитель відповідають перед Кредитором як солідарні боржники, п.3.1. Договору поруки.

Відповідно до ст. 554 ЦК України у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Згідно ч. 1 ст. 543 ЦК України у разі солідарного обов'язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо.

На виконання п. 2.3. Договору поруки ПАТ Банк Форум надіслав ТОВ «Аквапарк» письмове повідомлення (лист вих. № 276/2.3.1 від 11.02.2013 р.) про невиконання відповідачем ОСОБА_1 своїх зобов'язань за Кредитним Договором та запропонував відповідачу ТОВ «Аквапарк» у визначені строки добровільно перерахувати грошові кошти (заборгованість за кредитом, сплата процентів за користування кредитними коштами та сплата пені) на рахунок позивача. ТОВ «Аквапарк» заявлені грошові вимоги не виконав, відповіді на зазначений лист не надіслав.

У зв'язку з відмовою відповідачів виконати в добровільному порядку зобов'язання, що випливають з Кредитного Договору банком прийнято рішення достроково стягнути заборгованість солідарно з відповідачів по Кредитному Договору у повному обсязі згідно п.п. 3.3.8, 5.3. Кредитного Договору.

Суд критично відноситься до посилань представника відповідача ТОВ «Аквапарк» стосовно того, що він не є солідарним боржник на підставі того, що відповідно до укладеного договору іпотеки від 16.02.2007 року між банком та відповідачем ОСОБА_1 п. 1.2 предметом іпотеки є майнові права на нерухомість, будівництво якої не завершено, що стане власнісю Іпотекодавця після укладання цього Договору, а саме: автомобільна стоянка манежного типу за будівельним НОМЕР_2, секція НОМЕР_3, за адресою: АДРЕСА_1. Тобто відповідно до даного договору відповідач ОСОБА_1 передав банку не автомобільну стоянку манежного типу, як вказує представник відповідача ТОВ «Аквапарк», а майнові права. У зв'язку з цим, договір поруки між банком та ТОВ «Аквапарк» укладений 16.02.2007 року не втратив свою чинність.

За таких умов суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог позивача в поному обсязі.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Керуючись ст. 10, 11, 209, 212, 214, 215, 218, ЦПК України, на підставі ст 526,553-555, 611, 1049, 1050, 1054, 1056 ЦК України , суд -

В И Р І Ш И В:

Позов - задоволити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 (Ідентифікаційний номер: НОМЕР_1) та Товариства з обмеженою відповідальністю «Аквапарк» (Код ЄДРПОУ 20073585) на користь Публічного акціонерного товариства «Банк Форум» заборгованість по Кредитному Договору № 0007/07/00-1 від 16 лютого 2007 року в сумі 128 508,82 (сто двадцять вісім тисяч п'ятсот вісім) гривень 82 коп. , що складається з: загальної суми заборгованості без штрафних санкцій в сумі 125 276,21 (сто двадцять п'ять тисяч двісті сімдесят шість) гривень 21 коп. та нарахованої пені в розмірі 3 232,61 (три тисячі двісті тридцять дві) гривні 61 коп.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 (Ідентифікаційний номер: НОМЕР_1) та Товариства з обмеженою відповідальністю «Аквапарк» (Код ЄДРПОУ 20073585) на користь Публічного акціонерного товариства «Банк Форум» витрати по оплаті судового збору в розмірі 1 285,09 гривень.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку на протязі 10 днів з дня його проголошення.

Головуючий: В.А.Кузьменко

Дата ухвалення рішення22.07.2014
Оприлюднено01.09.2014
Номер документу40261763
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором

Судовий реєстр по справі —712/16755/13-ц

Ухвала від 19.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 19.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 19.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 19.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 18.09.2017

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 19.09.2017

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 19.09.2017

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 18.09.2017

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 04.09.2017

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 04.09.2017

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Вініченко Б. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні