Ухвала
від 18.08.2014 по справі 11-кп/796/861/2014
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

УКРАЇНА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД м. КИЄВА

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 серпня 2014 року м. Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

секретаря судового засідання ОСОБА_4

за участю сторони обвинувачення прокурора ОСОБА_5 ,

розглянувши в приміщенні суду у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу заступника прокурора м. Києва ОСОБА_6 на вирок Оболонського районного суду м. Києва від 13 червня 2014 року,

УСТАНОВИЛА:

Цим вироком у кримінальному провадженні під №12013110050012610, внесеному 26.10.2013 р. до ЄРДР, щодо обвинуваченого:

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, який народився в м. Києві, проживає без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 ,

він визнаний винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 358; ч. 1 ст. 222 КК України, та призначене покарання:

за ч. 2 ст. 27, ч. 1 ст. 358 КК України у виді штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

за ч. 1 ст. 222 КК України у виді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права займати посади, пов`язані з матеріальною відповідальністю строком на один рік.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, ОСОБА_7 визначено остаточне покарання у виді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права займати посади, пов`язані з матеріальною відповідальністю строком на один рік.

Процесуальні витрати, пов`язані з проведенням експертних досліджень, в сумі 784, 32 грн., стягнуті зі ОСОБА_7 на користь держави.

Також вироком вирішено питання про речовий доказ у кримінальному провадженні.

Вироком суду першої інстанції ОСОБА_7 визнаний винуватим:

- у пособництві, яке виразилось у сприянні шляхом надання засобів для підроблення офіційного документу, який видається чи посвідчується установою і який надає права з метою використання його підроблювачем;

- у наданні завідомо неправдивої інформації банку з метою одержання кредиту за відсутністю ознак злочину проти власності.

Згідно з вироком суду першої інстанції кримінальні правопорушення вчинені за таких обставин.

На початку травня 2013 р., у невстановлений час, біля центрального входу ринку Куренівка, що по вул. Фрунзе в м. Києві, ОСОБА_7 познайомився із невстановленою особою, яка представилася ОСОБА_8 , який запропонував послуги із надання довідок про доходи, на що обвинувачений передав ОСОБА_8 копію паспорту громадянина України та ідентифікаційного коду на власне ім`я невстановленій особі, яка представилася ОСОБА_8 , для виготовлення підробленої довідки про доходи ТОВ ЕПА-Інвест (код ЄДРПОУ 34182774) за №65 від 24.05.2013 р., шляхом внесення неправдивих відомостей про місце роботи та отримані ОСОБА_7 доходи в період часу з листопада 2012 р. по квітень 2013 р. в розмірі 43 155 грн. 33 коп., хоча на вказаному товаристві обвинувачений, згідно листа УПФ в Дарницькому районі м. Києва №118/05 від 10 січня 2014 р. та показань директора ТОВ ЕПА-Інвест (код ЄДРПОУ 34182774) ОСОБА_9 , ніколи не працював та доходів відповідно не отримував.

В подальшому, одержану підроблену довідку про доходи ТОВ ЕПА-Інвест (код ЄДРПОУ 34182774) за №65 від 24.05.2013 р. ОСОБА_7 використав 7.06.2013 р. шляхом подання до Оболонського відділення ПАТ Альфа-Банк по просп. Московському, 9 в м. Києві, з метою переконання банку у своїй платоспроможності та прийняття банком позитивного рішення щодо надання останньому споживчого кредиту.

Крім того, 07.06.2013 р., в першій половині дня, ОСОБА_7 , перебуваючи за адресою: м. Київ, просп. Московський, 9, в приміщенні Оболонського відділення ПАТ «Альфа-Банк», переслідуючи мету отримання кредиту та підтвердження власної платоспроможності, створення уяви вигідності надання кредиту та відсутності можливості неповернення коштів банківській установі ПАТ Альфа-Банк, надав працівникам банку довідку про доходи, видану ТОВ ЕПА-Інвест (код ЄДРПОУ 34182774) за №65 від 24.05.2013 р., видану на його ім`я, в якій було зазначено, що ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , працює в ТОВ ЕПА-Інвест з 1 вересня 2011 р. на посаді виконавця робіт, із зазначенням суми доходу в період часу з листопада 2012 р. по квітень 2013 р. в розмірі 43 155 грн. 33 коп., хоча на вказаній посаді, згідно листа УПФ в Дарницькому районі міста Києва №118/05 від 10 січня 2014 р. та показань директора ТОВ ЕПА-Інвест (код ЄДРПОУ 34182774) ОСОБА_9 , не працював та вказаних доходів не отримував.

Розглянувши наданий ОСОБА_7 завідомо неправдивий документ, після аналізу доходів обвинуваченого та інших процедур, передбачених внутрішніми нормативними документами банку, посадовими особами ПАТ «Альфа-Банк» було прийняте позитивне рішення про укладення кредитного договору між ОСОБА_7 та ПАТ Альфа-Банк за №70014696 від 7.06.2013 р.

Не погодившись із ухваленим щодо ОСОБА_7 рішенням суду першої інстанції, заступник прокурора м. Києва ОСОБА_6 14.07.2014 р. подав апеляційну скаргу, у якій просить вирок Оболонського районного суду м. Києва від 13.06.2014 р. у кримінальному провадженні №12013110050012610 щодо ОСОБА_7 змінити, виключити з нього рішення про призначення ОСОБА_7 за ч. 1 ст. 222 КК України та за сукупністю злочинів додаткову міру покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов`язані з матеріальною відповідальністю строком на один рік. Вважати ОСОБА_7 засудженим: за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 358 КК України до штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; за ч. 1 ст. 222 КК України до штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, остаточно визначити ОСОБА_7 покарання у виді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. В решті вирок залишити без змін.

На обґрунтування апеляційних вимог заступник прокурора м. Києва ОСОБА_6 , не оспорюючи фактичні обставини вчинення ОСОБА_7 даних кримінальних правопорушень, доведеність винуватості обвинуваченого та правову кваліфікацію інкримінованих йому діянь, проте зазначає про неправильне застосування судом першої інстанції закону України про кримінальну відповідальність, яке виразилось у безпідставному призначенні ОСОБА_7 за ч. 1 ст. 222 КК України та на підставі ч. 1 ст. 70 КК України додаткової міри покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов`язані з матеріальною відповідальністю.

Заслухавши суддю-доповідача щодо змісту оскарженого вироку, доводів заступника прокурора м. Києва ОСОБА_6 , викладених у апеляційній скарзі, вислухавши доводи прокурора ОСОБА_5 , який підтримав апеляційну скаргу за наведених у ній обставин, провівши судові дебати, вивчивши та перевіривши матеріали судового провадження, обговоривши доводи апелянта, колегія суддів уважає апеляційну скаргу такою, що підлягає задоволенню з таких підстав.

Так, висновки суду першої інстанції про доведеність винуватості обвинуваченого ОСОБА_7 у пособництві, яке виразилось у сприянні шляхом надання засобів для підроблення офіційного документу, який видається чи посвідчується установою і який надає права з метою використання його підроблювачем, та наданні завідомо неправдивої інформації банку з метою одержання кредиту за відсутністю ознак злочину проти власності за обстави, установлених судом та викладених у вироку, згідно ч. 2 ст. 394 КПК України колегією суддів не перевіряються, оскільки фактичні обставини кримінального провадження в стадії судового розгляду в суді першої інстанції в частині події кримінального правопорушення ніким із учасників судового провадження не оспорювались, відносно них відповідно до положень ч. 3 ст. 349 КПК України докази в судовому засіданні не досліджувались, і вони в апеляційній скарзі заступника прокурора м. Києва ОСОБА_6 не заперечуються.

При цьому судом першої інстанції належно з`ясована правильність розуміння учасниками судового провадження змісту цих обставин, відсутність сумнівів у добровільності їх позиції, а також роз`яснено їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

До того ж, показання обвинуваченого ОСОБА_7 , дані під час судового розгляду, обґрунтовано визнані судом першої інстанції допустимим доказом у кримінальному провадженні.

Отже, на підставі встановлених судом першої інстанції фактичних обставин кримінальних правопорушень правову кваліфікацію діянь, вчинених ОСОБА_7 за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 358; ч. 1 ст. 222 КК України, колегія суддів апеляційної інстанції вважає правильною.

Основне покарання ОСОБА_7 призначене судом першої інстанції з дотриманням вимог ст. ст. 50, 65 КК України, врахуванням фактичних обставин кримінального провадження, відповідає ступеню тяжкості кримінальних правопорушень та особі обвинуваченого, за своїм видом і розміром є справедливим, необхідним і достатнім для його виправлення, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженим, так й іншими особами.

Істотних порушень вимог кримінального процесуального закону, які перешкодили чи могли перешкодити суду першої інстанції ухвалити законний та обґрунтований вирок у наведеній його частині, перевіркою кримінального провадження в апеляційному прядку колегією суддів не виявлено.

Поряд із цим, доводи апеляційної скарги заступника прокурора м. Києва в частині неправильного застосування судом першої інстанції закону України про кримінальну відповідальність, яке виразилось у безпідставному призначенні ОСОБА_7 додаткового покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов`язані з матеріальною відповідальність строком на один рік, колегія суддів апеляційної інстанції вважає їх обґрунтованими, виходячи з наступного.

Відповідно до роз`яснень, які містить п. 17 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 24.10.2003 р. Про практику призначення судами кримінального покарання, додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю застосовується лише у тих випадках, коли вчинення злочину було пов`язане з посадою підсудного або із заняттям ним певною діяльністю.

Між тим, обвинувачений ОСОБА_7 при вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 222 КК України, не обіймав посаду, пов`язану з матеріальною відповідальністю, а тому йому за ч. 1 ст. 222 КК України та на підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю вчинених злочинів, неправильно призначене додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов`язані з матеріальною відповідальністю строком на 1 рік.

За таких обставин, вирок суду першої інстанції щодо ОСОБА_7 підлягає зміні шляхом виключення із його резолютивної частини вказівок про призначення обвинуваченому додаткового покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов`язані з матеріальною відповідальністю строком на один рік.

Зважаючи на викладене, колегія суддів апеляційної інстанції дійшла висновку про задоволення апеляційної скарги.

Керуючись ст. ст. 404, 405, 407 ч. 1 п. 2 КПК України, колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду м. Києва

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу заступника прокурора м. Києва ОСОБА_6 задовольнити.

Вирок Оболонського районного суду м. Києва від 13 червня 2014 року, ухвалений у кримінальному провадженні №12013110050012610, внесеному 26.10.2013 р. до ЄРДР, щодо ОСОБА_7 змінити:

- виключити з нього рішення про призначення йому за ч. 1 ст. 222 КК України та на підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів додаткової міри покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов`язані з матеріальною відповідальністю строком на один рік.

Вважати ОСОБА_7 засудженим:

за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 358 КК України до покарання у виді штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

за ч. 1 ст. 222 КК України до покарання у виді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, остаточно визначеним ОСОБА_7 покарання у виді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У решті цей вирок суду першої інстанції залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом трьох місяців з дня її проголошення судом апеляційної інстанції.

С У Д Д І:

В. Д з ю б і н Н. Б є л а н Л. О с і п о в а

Дата ухвалення рішення18.08.2014
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу40278775
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —11-кп/796/861/2014

Ухвала від 18.08.2014

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Дзюбін В'ячеслав Вікторович

Ухвала від 04.08.2014

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Дзюбін В'ячеслав Вікторович

Ухвала від 23.07.2014

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Дзюбін В'ячеслав Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні