Постанова
від 08.07.2014 по справі 807/2071/14
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

08 липня 2014 рокум. Ужгород№ 807/2071/14 Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Іванчулинець Д.В.

при секретарі судового засідання Гринюк І.В.,

сторони у судове засідання не з'явились,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпатської області до Приватного підприємства "ІНТЕР-ЄВРО-СЕРВІС" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпатської області звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Приватного підприємства "ІНТЕР-ЄВРО-СЕРВІС", яким просить стягнути з відповідача - Приватного підприємства "ІНТЕР-ЄВРО-СЕРВІС" на користь управління Пенсійного фонду в м. Ужгороді Закарпатської області заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та нарахованих фінансових санкцій в сумі 201354,78 грн.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, проте у прохальній частині позовної заяви позивач просить суд розглянути дану справу за відсутності представника позивача. Позовні вимоги позивачем підтримані в повному обсязі з мотивів наведених у позовній заяві.

Відповідач в судове засідання не з'явився повторно з невідомих причин, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином за адресою, внесеною до свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи, а за таких обставин, на підставі ст. 35 КАС України, сторона вважається належним чином повідомленою про дату, час та місце судового засідання.

Відповідно до частини 1 статті 41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень КАС України розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. Оскільки сторони в судове засідання не з'явилися, фіксування судового процесу не здійснюється.

Розглянувши подані документи та матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що відповідно до Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи Приватне підприємство "ІНТЕР-ЄВРО-СЕРВІС" зареєстроване Виконавчим комітетом Ужгородської міської ради Закарпатської області 17.01.2006 року за місцем проживання: 88000, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Володимирська, буд. 3, кв. 7, ідентифікаційний код - 34022488 (а.с. 6).

Прикінцевими положеннями названого Закону 1058-ІV до 01.01.2011 р. передбачалось, що страхові внески, що перераховуються до солідарної системи сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку, визначених цим Законом, та в розмірах, передбачених Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (400/97-ВР) для відповідних платників збору.

Ставки збору на обов'язкове державне пенсійне страхування у період виникнення спірних правовідносин - у 2010 році встановлювались у розмірах згідно абзацу другого пункту 1 статті 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" № 400/97 - BP від 26.06.1997 року. Для платників збору, визначених п. 1 та п, 2 статті 1 цього Закону (а саме суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, юридичних та фізичних осіб, які використовують працю, найманих працівників) у зазначений період діяла ставка у розмірі 33,2 % від об'єкту оподаткування.

Об'єктом оподаткування є, згідно п. 1 ст. 2 цього Закону, суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці" (108/95-ВР), виплати винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб, а також суми сплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю. Частина шоста статті 19 Закону № 1058 від 09.07.2003 року передбачала, що страхові внески нараховуються незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати.

Відповідно до вимог частини п'ятнадцятої ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується. Відповідна норма є чинною на день звернення до суду з даним позовом.

У відповідності з частиною другою ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми страхових внесків своєчасно не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків, або недоїмкою і стягуються з нарахуванням фінансових санкцій та пені.

За порушення, передбачені ч. 9 ст. 106 Закону 1058, в тому числі - за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхових внесків Рішенням № 143 від 18.02.2010 року управлінням Пенсійного фонду України в м. Ужгороді до боржника були застосовані фінансові санкції на загальну суму - 46992,70 грн. та нараховано пеню в розмірі - 27345,43, грн., що підтверджується копією відповідного рішення, яка міститься у матеріалах справи.

Судом встановлено, що спеціалістами управління Пенсійного фонду в м. Ужгороді Закарпатської області у березні 2010 році на Приватному підприємстві "ІНТЕР-ЄВРО-СЕРВІС" проводилась перевірка на предмет дотримання страхувальником вимог законодавства щодо нарахування, обчислення та сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за результатами якої виявлено заниження (приховування) відповідачем об'єкту оподаткування в розмірі - 35815,28 грн. відповідно про що складено акт за № 78 від 18.03.2010 року.

За порушення, які були виявлені в вході вищевказаної перевірки та на підставі п. 3 ч. 9 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" управлінням Пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпастької області застосовано до відповідача фінансові санкції за заниження (приховування) сум заробітної плати (виплат, доходу) згідно рішення № 270 від 22.03.2010 року у розмірі 35815,28 грн. (а.с. 10-11).

Відповідно до Рішення № 269 від 22.03.2010 року до відповідача були застосовані фінансові санкції за ті ж порушення у розмірі - 3660,67 грн. у зв'язку з донарахуванням сум внесків, які підлягають сплаті до Пенсійного фонду, які передбачені п. 4 ч. 9 ст. 106 Закону України 1058 (а.с. 12-13).

Згідно Рішення № 271 від 22.03.2010 року управлінням Пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпастької області застосовано до відповідача фінансові санкції за несплату, неповну або несвоєчасну сплату авансових платежів в розмірі - 123204,29 грн. (а.с. 8-9).

Частиною 13 ст. 106 Закону визначено, що суми пені та штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, підлягають сплаті страхувальником протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення. Про одерження зазначених вище рішень свідчить підпис відповідача. Залишок несплаченої заборгованості по наведених рішеннях на день звернення до суду становить - 201354,78 грн.

Управління Пенсійного фонду України в м, Ужгороді, керуючись пунктом 8.2. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 та зареєстрованої в Мін'юсті 16.01.04 р. за № 64/8663, надсилало на адресу страхувальника (відповідача) наведені рішення про застосування фінансових санкцій з метою їх узгодження.

Заходами досудового врегулювання спору, що вживались управлінням задля забезпечення погашення наявної заборгованості, в тому числі шляхом направлення спірних рішень до органів ДВС для примусового виконання, не видається за можливе зменшити існуючу недоїмку вказаного боржника перед Пенсійним фондом.

Ненадходження обов'язкових страхових внесків до бюджету Пенсійного фонду перешкоджає виконанню одного з основних завдань Фонду - забезпечення збирання та акумулювання коштів, призначених для повного та своєчасного фінансування виплати пенсій.

Матеріалами справи доведено наявність заборгованості відповідача у сумі - 201354,78 грн. зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, тобто, правомірність звернення до суду з зазначеним позовом, у зв'язку з чим вимоги позовної заяви є обґрунтовані та підтверджені належними та допустимими доказами, відповідачем не спростовані (заперечення проти позову відповідач суду не надав) та підлягають до задоволення повністю.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 11, 70, 71, 86, 94, 128, 160, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву Управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпатської області до Приватного підприємства "ІНТЕР-ЄВРО-СЕРВІС" про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства "ІНТЕР-ЄВРО-СЕРВІС" (88000, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Володимирська, буд. 63, кв. 7. ідентифікаційний код - 34022488) на користь управління Пенсійного фонду в м. Ужгороді Закарпатської області заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та нарахованих фінансових санкцій в сумі 201354,78 грн. (двісті одну тисячу тристо п'ядесят чотири гривені сімдесят вісім копійок).

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України.

СуддяД.В. Іванчулинець

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.07.2014
Оприлюднено11.09.2014
Номер документу40398994
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/2071/14

Постанова від 10.03.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Мікула Оксана Іванівна

Ухвала від 01.03.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Мікула Оксана Іванівна

Ухвала від 01.03.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Мікула Оксана Іванівна

Ухвала від 25.01.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Мікула Оксана Іванівна

Ухвала від 25.01.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Мікула Оксана Іванівна

Ухвала від 27.11.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 16.08.2016

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Постанова від 08.07.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Іванчулинець Д.В.

Ухвала від 17.06.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Іванчулинець Д.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні