Рішення
від 08.09.2014 по справі 372/1680/14-ц
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/1680/14-ц

провадження № 2-704/14

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 вересня 2014 року Обухівський районний суд Київської області в складі:

Головуючого судді Мори О.М.,

при секретарі Рудніцькій О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Обухові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, треті особи: Управління Держземагенства в Обухівському районі, Приватне комерційно-технічне транспортне підприємство "Магістраль", Підгірцівська сільська рада, про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з даним позовом, в якому просив суд зобов'язати відповідачів ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 звільнити земельну ділянку, що знаходиться в розпорядженні позивача на підставі нотаріальної довіреності, що розташована за адресою Київська область, Обухівський район, Підгірцівська сільська рада, кадастровий номер 3223186800:06:003:0026; заборонити відповідачам перебувати в майбутньому на вказаній земельній ділянці та зобов'язати відповідачів не чинити перешкод позивачу у користуванні та розпорядженні спірною вищезазначеною земельною ділянкою. В обгунтування позовних вимог позивач зазначив, що власник земельної ділянки, яка розташована за адресою Київська область, Обухівський район, Підгірцівська сільська рада, кадастровий номер 3223186800:06:003:0026, ОСОБА_5, відповідно до нотаріальної довіреності надала позивачу право на продаж та право користування вказаною земельною ділянкою. Позивач побудував огорожу навколо вказаної земельної ділянки та використовує її для власних потреб, однак 23 березня 2014 року відповідачі та ще група невстановлених осіб, розмістили на території земельної ділянки позивача своє майно. Позивач зазначає в позовній заяві, що своїми діями відповідачі умисно порушили його право власності, з приводу чого він звернувся до правоохоронних органів. Позивач вважає, що відповідачі своїми діями порушили його право як власника та землекористувача, і просить суд відновити його порушені права, посилаючись на ч. 1 ст. 317 ЦК України, ч. 2 ст. 152, ч. 3 ст. 153 , 158 ЗК України.

Протокольною ухвалою суду 20.05.2014 року до участі у справі залучено в якості третіх осіб Управління Держземагенства в Обухівському районі, Приватне комерційно-технічне транспортне підприємство «Магістраль», Підгірцівську сільську раду.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав та просив позов задовольнити в повному обсязі, надав пояснення аналогічні викладеному в позовній заяві.

Представник відповідача ОСОБА_6 в судовому засіданні проти позову заперечував, посилаючись на його безпідставність і необґрунтованість, просив у задоволенні позовних вимог відмовити. Пояснив, що відповідачі прав позивача щодо користування земельною ділянкою не порушували, а позивачем обрано неправильний спосіб захисту порушених прав та зазначив, що позивач є неналежним, оскільки являється власником земельної ділянки, а спірні правовідносини підлягають вирішенню в порядку адміністративного судочинства.

Інші учасники по справі в судове засідання не з»явились, про розгляд справи повідомлялись належним чином, про причини своєї неявки суд не повідомили, з заявами чи клопотаннями про відкладення розгляду справи до суду не звертались, заперечень не подавали.

Заслухавши пояснення представника позивача, представника відповідача, вивчивши та дослідивши письмові матеріали справи у їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги не підлягають задоволенню у зв'язку з наступним.

Судом встановлено, що 19 січня 2014 року ОСОБА_5 надала нотаріально посвідчену довіреність серії ВТР № 753255, якою уповноважила ОСОБА_1 представляти її інтереси.

ОСОБА_5 є власником земельної ділянки, що розташована за адресою Київська область, Обухівський район, Підгірцівська сільська рада, кадастровий номер 3223186800:06:003:0026, загальною площею 0,75 га, цільове призначення земельної ділянки - ведення особистого селянського господарства, що підтверджується Свідоцтвом про право власності на нерухоме майно серії САК №546145 від 30.01.2014 року та витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно серії АХ № 355809 від 30.01.2014 року.

Відповідно до ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу , в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Положеннями ст. 3 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно положень ст. 10 ЦПК України , які роз'яснювались судом сторонам та відповідають положенням ст. 60 ЦПК України , кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч. 2 ст. 373 ЦК України право власності на землю набувається і здійснюється відповідно до закону.

Згідно ч. 1 ст. 321 право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Статтею 125 ЗК України встановлено, що право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою та його державної реєстрації і приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж в натурі на місцевості, одержання документа, що посвідчує право власності на неї та державної реєстрації забороняється.

Відповідно до ст. 152 ЗК України , власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Крім того, Пленум Верховного Суду України в п. 7 Постанови № 7 від 16 квітня 2004 року «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ» (з змінами від 19.03.2101 року №2), наголошує, що вимагати усунення будьяких порушень права, навіть якщо ці порушення неповязані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, може власник земельної ділянки або землекористувач.

А тому можна зробити висновок, що позивач не є ні власником, ні користувачем земельної ділянки, в розумінні ст. 125 та 126 ЗК України , і очевидним є те, що належним позивачем може бути власник ділянки.

Відповідно до ст. 158 ЗК України , виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб.

Відповідно до ч.1 ст. 10 , ч. 1 ст. 11 , ст. 60 Цивільного процесуального кодексу України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненнями фізичних чи юридичних осіб, поданих відповідно до цього Кодексу , в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Як вбачається з матеріалів справи, нотаріальна довіреність видана позивачу власником земельної ділянки, що розташована за адресою Київська область, Обухівський район, Підгірцівська сільська рада, кадастровий номер 3223186800:06:003:0026, загальною площею 0,75 га, цільове призначення земельної ділянки - ведення особистого селянського господарства, ОСОБА_5 видана на представлення її інтересів з наданням йому визначених прав, до переліку яких не входить передача права власності та права користування на зазначену земельну ділянку

Таким чином, позивачем всупереч ст.60 ЦПК України жодним належним та допустимим доказом не доведено, що він є власником чи користувачем на правових підставах земельної ділянки, що розташована за адресою Київська область, Обухівський район, Підгірцівська сільська рада, кадастровий номер 3223186800:06:003:0026, загальною площею 0,75 га, цільове призначення земельної ділянки - ведення особистого селянського господарства, чи у нього виникло право користування вказану земельну ділянку. Твердження представника позивача, та посилання в позовній заяві, що позивач є законним користувачем та власником спірної земельної ділянки суперечить наявним в матеріалах справи доказам, що позбавляє його права звернення до суду в зв'язку з порушенням його права в користуванні та розпорядженні земельною ділянкою, оскільки він на момент звернення до суду не є власником даної земельної ділянки чи законним користувачем земельної ділянки, а тому є неналежним позивачем. Фактичним власником даної земельної ділянки є ОСОБА_5, але позивач звернувся до суду не в її інтересах, а від свого імені.

Зважаючии на вищевикладене, суд вважає позовні вимоги ОСОБА_1 до відповідачів ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 про зобов'язання звільнити земельну ділянку, що знаходиться в розпорядженні позивача на підставі нотаріальної довіреності, що розташована за адресою Київська область, Обухівський район, Підгірцівська сільська рада, кадастровий номер 3223186800:06:003:0026, заборону відповідачам перебувати в майбутньому на вказаній земельній ділянці та зобов'язання відповідачів не чинити перешкод позивачу у користуванні та розпорядженні спірною вищезазначеною земельною ділянкою такими, що задоволенню не підлягають в повному обсязі як заявлені неналежним позивачем.

Так як суд відмовляє у задоволенні позовних вимог, понесені позивачем судові витрати по сплаті судового збору відповідно до ст. 88 ЦПК України покладаються на позивача і відповідачами не відшкодовуються.

Керуючись ст. ст. 125, 126, 152, 158 Земельного кодексу України, ст.ст. 321, 373 ЦК України, ст.ст. 10, 59, 60, 212, 213, 215 ЦПК України суд, -

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, треті особи: Управління Держземагенства в Обухівському районі, Приватне комерційно-технічне транспортне підприємство "Магістраль", Підгірцівська сільська рада про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення. Апеляційна скарга подається до Апеляційного суду Київської області через Обухівський районний суд Київської області.

СуддяМора О. М.

Дата ухвалення рішення08.09.2014
Оприлюднено18.09.2014
Номер документу40450985
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —372/1680/14-ц

Ухвала від 30.09.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Малород О. І.

Ухвала від 30.04.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Коцюрба О. П.

Ухвала від 28.10.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Малород О. І.

Ухвала від 30.09.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Малород О. І.

Ухвала від 01.09.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Коцюрба О. П.

Рішення від 08.09.2014

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Мора О. М.

Рішення від 08.09.2014

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Мора О. М.

Ухвала від 30.04.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Коцюрба О. П.

Ухвала від 17.04.2014

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Мора О. М.

Ухвала від 02.04.2014

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Мора О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні