Ухвала
від 02.09.2014 по справі 820/10244/14
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

УКРАЇНА

Харківський апеляційний адміністративний суд

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 вересня 2014 р.Справа № 820/10244/14

Головуючий 1 інстанції: Горшкова О.О.

Доповідач: Водолажська Н.С.

Колегія суддів у складі:

Головуючий суддя Водолажська Н.С.,

Суддя Філатов Ю.М., Суддя Бенедик А.П.

розглянувши в порядку письмового провадження у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Приватного акціонерного товариства «Садовод» на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 15.07.2014р. по справі № 820/10244/14

за позовом Приватного акціонерного товариства «Садовод»

до Державного реєстратора Реєстраційної служби Великобурлуцького районного управління юстиції Харківської області Марченка Іллі Леонідовича, Реєстраційної служби Великобурлуцького районного управління юстиції Харківської області

треті особи Великобурлуцька районна державна адміністрація Харківської області, Головне управління Держземагенства у Харківській області

про визнання дій неправомірними,

ВСТАНОВИЛА:

Позивач, ПАТ «Садовод», звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому після уточнення позовних вимог просить скасувати рішення державного реєстратора Реєстраційної служби Великобурлуцького районного управління юстиції Харківської області Марченко Іллі Леонідовича № 8318674 від 26.11.13 р. про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень права власності держави на земельні ділянки; скасувати рішення державного реєстратора Реєстраційної служби Великобурлуцького районного управління юстиції Харківської області Марченко Іллі Леонідовича про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень № 8339212 від 26.11.13 р. у державній реєстрації іншого речового права - права оренди земельних ділянок; зобов'язати Реєстраційну службу Великобурлуцького районного управління юстиції Харківської області на підставі розпорядження Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області № 265 від 27.08.12 р. "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок на території Андріївської сільської ради АТ «Садовод» здійснити заходи по державній реєстрації права власності держави в особі Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області на земельні ділянки сільськогосподарського призначення розташовані за межами населених пунктів на території Андріївської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, кадастровий № 6321480500:02:000:0030, площею 31,8742 га.; зобов'язати Реєстраційну службу Великобурлуцького районного управління юстиції Харківської області одночасно із здійсненням заходів по реєстрації прав власності держави на земельну ділянку здійснити заходи по державній реєстрації іншого речового права - права оренди земельних ділянок на підставі розпорядження Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області № 265 від 27.08.12 р. "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок на території Андріївської сільської ради АТ «Садовод» та договору оренди землі № 29 від 27.12.12 р., укладеного між ПАТ та Великобурлуцькою районною державною адміністрацією Харківської області щодо оренди земельної ділянки, кадастровий № 6321480500:02:000:0030, площею 31,8742 га.

Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 15.07.14 р. по справі № 820/10244/14 у задоволенні позову було відмовлено.

Позивач не погодився з судовим рішенням і подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову Харківського окружного адміністративного суду від 15.07.14 р. по справі № 820/10244/14 та прийняти нову постанову про задоволення позовних вимог, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального законодавства з мотивів, наведених в апеляційній скарзі.

Відповідач та третя особа - Головне управління Держземагенства у Харківській області, подали письмові заперечення на апеляційну скаргу, де наполягають на законності судового рішення, просять залишити його без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши постанову суду, дослідивши доводи апеляційної скарги та заперечення на неї, колегія суддів дійшла до висновку про те, що апеляційна скаргу не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції було встановлено, що ПАТ «Садовод» звернувся до Реєстраційної служби Великобурлуцього районного управління юстиції Харківської області із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень щодо проведення державної реєстрації іншого речового права - права оренди на земельну ділянку, кадастровий номер 6321480500:02:000:0030, розташовану за адресою: с/рада Андріївська, Великобурлуцький район, Харківська область, площею 31,8742 га (відповідно до договору оренду землі № 29 від 27.12.12 р.). Одночасно з документами для державної реєстрації похідного права на земельну ділянку ПАТ «Садовод» до Реєстраційної служби Великобурлуцького районного управління юстиції Харківської області було подано розпорядження Великобурлуцької районної державної адміністрації № 265 від 27.08.12 р. «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок на території Андріївської сільської ради АТ «Садовод» для державної реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно права власності держави на земельні ділянки, до складу яких входить і земельна ділянка кадастровий номер 6321480500:02:000:0030 площею 31,8742 га. Відповідно карток прийому заяв № 3959139 та № 3956991 вказані заяви прийняті відповідачем державним реєстратором разом з доданими до них документами.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції вказав на те, що при проведені державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державний реєстратор керується Конституцією України, ЦК України, Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Порядком державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень і Порядком надання інформації з «Державного реєстру речових прав на нерухоме майно», затвердженого постановою КМУ № 868 від 17.10.13 р. При цьому судом першої інстанції були процитовані Преамбула, ст. 2, ст. 3, ст. 9, ч. 1, ч. 4 ст. 15 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» вказав на те, що державній реєстрації підлягають виключно заявлені права та їх обтяження за умови їх відповідності законодавству і поданим документам.

За результатами розгляду поданих заяв державним реєстратором прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Великобурлуцького районного управління юстиції Харківської області Марченко І.Л. відповідно приписам ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», п. 16 та п. 23 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень було прийнято рішення № 8318674 від 26.11.13 р. про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень, яким було відмовлено у державній реєстрації права власності, форма власності: державна, розмір частки: 1 на земельну ділянку, що розташована за адресою: с/рада Андріївська, Великобурлуцький район, Харківська область, кадастровий номер 6321480500:02:000:0030, за суб'єктом Великобурлуцька районна державна адміністрація Харківської області у зв'язку з тим, що із заявою звернулась неналежна особа, у той час як такі повноваження закріплені за уповноваженим відповідним центральним органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин або його територіальним органом.

Також державним реєстратором прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Великобурлуцького районного управління юстиції Харківської області Марченко І.Л. на підставі вищенаведених норм було прийнято рішення № 8339212 від 26.11.13 р. про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень, яким відмовлено у державній реєстрації іншого речового права, права оренди земельної ділянки, що розташована за адресою: с/рада Андріївська, Великобурлуцький район, Харківська область, кадастровий номер 6321480500:02:000:0030, за суб'єктом Приватне акціонерне товариство «Садовод» у зв'язку з тим, що заяву про державну реєстрацію речових прав, похідних від права власності, подано за відсутності державної реєстрації права власності.

В обґрунтування висновків судового рішення суд першої інстанції послався на Порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затверджений постановою КМУ № 703 від 22.06.11 р., яким деталізована процедура державної реєстрації прав власності, в т.ч. і особливості державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, в п. 16, п. 23 якого вказано, що за результатами розгляду заяви про державну реєстрацію та документів, необхідних для її проведення, державний реєстратор приймає рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень або рішення про відмову в такій реєстрації, рішення про відмову в державній реєстрації прав та їх обтяжень приймається виключно за наявності підстав для відмови в державній реєстрації прав, що визначені у Законі України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

В ст. 24 вказаного Закону визначений виключний перелік підстав для відмови у державній реєстрації прав та їх обтяжень, зокрема у даному випадку, державний реєстратор у рішенні про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень визначив, що із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень звернулася неналежна особа та заяву про державну реєстрацію речових прав, похідних від права власності, подано за відсутності державної реєстрації права власності, крім випадків, установлених ч. 9 ст. 15 цього Закону.

За таких обставин суд першої інстанції дійшов висновку, що за наслідком розгляду заяви позивача № 3956991 від 13.11.13 р. державний реєстратор в межах повноважень та у строк, визначений Законом і Порядком, прийняв обґрунтоване рішення про відмову у державній реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, тому підстав для задоволення позову в цій частині не існує.

Крім того, суд першої інстанції вказав на те, що відповідно ст. 4-1 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» ПАТ «Садовод» надало розпорядження Великобурлуцької районної державної адміністрації № 265 від 27.08.12 р. для проведення одночасно з державною реєстрацією похідного речового права (права оренди) права власності держави на зазначену земельну ділянку. Вказаним розпорядженням ЗАТ «Садовод» передано в оренду земельні ділянки загальною площею 520,3066 га, в т.ч. багаторічні насадження - 411,0184 га, ріллі - 103,2493 га, пасовища - 6,0389 га за рахунок земель запасу, сільськогосподарського призначення, сільськогосподарські угіддя на території Андріївської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області.

В ч.1 та ч. 7 ст. 16 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» встановлено, що державна реєстрація прав проводиться на підставі заяви власника, іншого правонабувача, сторони правочину, за яким виникло право, уповноваженої ними особи або державного кадастрового реєстратора у випадках, передбачених цим Законом, у разі здійснення державної реєстрації речових прав на земельні ділянки, похідних від права власності, за відсутності державної реєстрації права власності держави чи територіальної громади на зазначені земельні ділянки, відповідний орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування зобов'язаний одночасно подати до органу державної реєстрації прав чи державному кадастровому реєстратору відповідну заяву про державну реєстрацію права власності держави чи територіальної громади на зазначені земельні ділянки. Рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки у користування (постійне користування, оренда, користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій, сервітут) вважається заявою про здійснення державної реєстрації права власності держави чи територіальної громади на зазначену земельну ділянку.

В ч. 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» встановлено, що державна реєстрація права держави чи територіальної громади на земельні ділянки, зазначені у п. 3 і п. 4 цього розділу, здійснюється на підставі заяви органів, які згідно із ст. 122 Земельного кодексу України передають земельні ділянки у власність або у користування, до якої додається витяг з Державного земельного кадастру про відповідну земельну ділянку. В ч. 4 вказаної норми встановлено, що центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених ч. 8 цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.

Згідно Положення «Про Державне агентство земельних ресурсів України», затвердженого Указом Президента України N 445 від 08.04.11 р., Державне агентство земельних ресурсів України (Держземагентство України) є центральним органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів та топографо-геодезичної і картографічної діяльності, діяльність якого спрямовується і координується КМУ через Міністра аграрної політики та продовольства України (далі - Міністр), входить до системи органів виконавчої влади і забезпечує реалізацію державної політики у сфері земельних відносин та топографо-геодезичної і картографічної діяльності. Відповідно ст. 4 вказаного Положення Держземагентство України відповідно до покладених на нього завдань передає відповідно до закону безпосередньо або через визначені в установленому порядку територіальні органи земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності у власність або в користування для всіх потреб; здійснює державну реєстрацію земельних ділянок та обмежень у їх використанні та інше.

З наведеного вище випливає, що починаючи з 01.01.13 р., відповідно ст. 122 Земельного кодексу України та Положення «Про Державне агентство земельних ресурсів України» повноваження щодо надання земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної форми власності у власність або користування є виключною компетенцією Державного земельного агентства України та його територіальних органів. Проте доказів того, що позивач звертався до Головного управління державного земельного агентства у Харківській області, який є територіальним органом Державного земельного агентства України з питання реєстрації права власності на зазначену вище земельну ділянку за Державою Україна, не надано.

В п. 21 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою КМУ № 1141 від 26.10.11 р., зазначено, що у разі проведення державної реєстрації виникнення права власності на нерухоме майно державний реєстратор вносить до запису про право власності та суб'єкта цього права такі відомості: щодо суб'єкта права власності - найменування органу державної влади, що здійснює управління нерухомим майном, що свідчить про те, що державний реєстратор правомірно відмовив ПАТ «Садовод» у проведенні реєстрації на підставі того, що з заявою повинен звернутись уповноважений орган з питання реєстрації права власності за державою України для вірного внесення відомостей щодо органу державної влади, який здійснює управління майном на даний момент .

В постанові суду першої інстанції також зазначено, що з інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна вбачається, що по земельній ділянці з кадастровим номером 6321480500:02:000:0030 не зареєстроване право власності на нерухоме майно. Проте в п. 4 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень закріплено, що державна реєстрація речових прав на земельні ділянки проводиться після державної реєстрації земельних ділянок у державному земельному кадастрі, а в ст. 10 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» чітко зазначено, що органи державної реєстрації прав, державні реєстратори забезпечують достовірність інформації, її захист від несанкціонованого доступу, оновлення, архівування та відновлення даних, а відповідно ч. 2 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» речові права на нерухоме майно, які є похідними від права, реєструються після державної реєстрації права власності на таке майно.

Таким чином, оскільки судом першої інстанції було встановлено, що по земельній ділянці з кадастровим номером 6321480500:02:000:0030 не зареєстроване право власності на нерухоме майно, державний реєстратор правомірно відмовив у реєстрації іншого речового права - права оренди на підставі п. 5-2 ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», проте відповідно ч. 3 вказаної норми відмова в державній реєстрації прав та їх обтяжень з підстав, зазначених у пунктах 4, 5 2 - 5 6 ч. 1 цієї статті, не позбавляє заявника права повторно звернутися із заявою за умови усунення перешкод для державної реєстрації прав та їх обтяжень.

Колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції, оскільки доводи апеляційної скарги їх не спростували.

Зважаючи на те, що постанова Харківського окружного адміністративного суду від 15.07.14 р. по справі № 820/10244/14 прийнята з дотриманням вимог чинного законодавства, колегія суддів не виявила підстав для її скасування.

Керуючись ст. ст. 160, 167, 195, 197, 198, 200, 205, 206, 209, 254 КАС України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Приватного акціонерного товариства «Садовод» на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 15.07.2014р. по справі № 820/10244/14 - залишити без задоволення.

Постанову Харківського окружного адміністративного суду від 15.07.2014р. по справі № 820/10244/14 за позовом Приватного акціонерного товариства «Садовод» до Державного реєстратора Реєстраційної служби Великобурлуцького районного управління юстиції Харківської області Марченка Іллі Леонідовича, Реєстраційної служби Великобурлуцького районного управління юстиції Харківської області треті особи Великобурлуцька районна державна адміністрація Харківської області, Головне управління Держземагенства у Харківській області про визнання дій неправомірними - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, та може бути оскаржена шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили.

Головуючий суддя (підпис)Водолажська Н.С. Судді (підпис) (підпис) Філатов Ю.М. Бенедик А.П. ЗГІДНО З ОРИГІНАЛОМ: Водолажська Н.С.

Дата ухвалення рішення02.09.2014
Оприлюднено22.09.2014
Номер документу40497795
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/10244/14

Ухвала від 03.07.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

Ухвала від 25.06.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

Ухвала від 30.01.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Заяць В.С.

Постанова від 26.02.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Заяць В.С.

Ухвала від 24.09.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Заяць В.С.

Ухвала від 02.09.2014

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Водолажська Н.С.

Ухвала від 13.08.2014

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Водолажська Н.С.

Постанова від 15.07.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

Ухвала від 03.07.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

Ухвала від 25.06.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні