Рішення
від 18.08.2014 по справі 627/916/14-ц
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 627/916/14-ц

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 серпня 2014 року смт. Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області в складі :

головуючий - суддя Остапов М.О.

з участю секретаря - Григоренко І.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Краснокутськ цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Краснокутської державної нотаріальної контори, Краснокутської районної держаної адміністрації про визнання права власності в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 10 червня 2014 року звернувся до суду з позовом про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначив, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2, яка заповідала все своє майно позивачу, але він не подав до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини після її смерті.

Спадщину після смерті ОСОБА_2 відповідно до ст. 1268 ч. З ЦК України фактично прийняв її чоловік ОСОБА_3, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, та який також мав право на обов'язкову частку у спадщині, але за життя він не отримав свідоцтво про право на спадщину на своє ім'я та помер ІНФОРМАЦІЯ_2.

ОСОБА_3 також на випадок своєї смерті заповів все своє майно позивачеві, але він не подав до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини після його смерті оскільки не мав грошей на оформлення спадщини та в зв'язку з юридичною необізнаністю вважав, що при наявності заповіту на його ім'я спадщину він може оформити в любий час.

Після смерті ОСОБА_3 залишилась спадщина, що складається з земельної ділянки сільськогосподарського призначення N9-762 площею 4.7278 га, кадастровий номер: 6323586200:05:001:0032, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована за межами населених пунктів на території Рябоконівської сільської ради Краснокутського району Харківської області, яка належала ОСОБА_2 згідно державного акту серії ХР №- 019670, на яку я до цього часу не оформив свої спадкові права.

Оскільки позивач не подавав до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 та ОСОБА_3, а також не має свідоцтва про право на спадщину на ім'я ОСОБА_3, змушений звернутися з позовом до суду.

В відкритому судовому засіданні представник позивача, що діяв на підставі довіреності позовні вимоги підтримав повністю та прохав їх задовольнити.

Представник відповідача - Краснокутської районної державної адміністрації Харківської області в відкритому судовому засіданні заперечував проти задоволення заявлених позовних вимог та прохав суд відмовити позивачу в задоволенні позову.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Згідно положень норм Цивільного - Процесуального Кодексу України , щодо обов`язку суду розглядати справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданими відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб , які беруть участь у справі, пред`явлений позов розглядається виключно в межах заявлених вимог.

Згідно ст.ст. 10, 60 Цивільного - Процесуального Кодексу України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно ст.ст. 58, 59 Цивільного - Процесуального Кодексу України належними є докази , які містять інформацію щодо предмета доказування . Сторони мають право обґрунтувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази , які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Як вбачається зі свідоцтва про смерть НОМЕР_1, виданого 25 липня 2011 року Рябоконівською сільською радою Краснокутського району Харківської області, ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1.

Після її смерті відкрилася спадщина на її майно, що складається із земельної ділянки площею 4,7278 га, згідно Державного акту Серії ХР № 019670 на право власності на земельну ділянку.

При зверненні до Краснокутської державної нотаріальної контори із заявою про отримання свідоцтва на спадщину, йому було відмовлено в зв'язку із пропущеним строком для прийняття спадщини.

10 липня 2013 року рішенням Краснокутського районного суду Харківської області ОСОБА_1 було надано додатковий строк тривалістю в один місяць для подання до Краснокутської державної нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, однак в визначений судом термін ОСОБА_1 до нотаріальної контори не звернувся. Спадщину належним чином не прийняв..

На думку позивача спадщину після смерті ОСОБА_2 фактично прийняв її чоловік, ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_2 виданим 12 вересня 2012 року Рябоконівською сільською радою Краснокутського району Харківської області.

Позивач ОСОБА_1 звернувся Краснокутської державної нотаріальної контори про отримання свідоцтва про прийняття спадщини, однак державним нотаріусом було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії в зв'язку із пропущеним строком для прийняття спадщини. До суду з позовом про продовження строку для прийняття спадщини після померлого ОСОБА_3, позивач ОСОБА_1 не звертався.

Будь - якого документального підтвердження переходу прав та обов`язків від ОСОБА_4 до ОСОБА_3 суду не надав.

Згідно ст.ст. 1268, 1269 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Відповідно до ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Відповідно ч.1 ст.1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом вказаного вище строку не подав заяви про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Лише в разі пропуску цього строку з поважної причини, суд відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України може визначити такому спадкоємцю додатковий строк для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Як вбачається із постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії Краснокутської державної нотаріальної контори від 21.05.2014 року №506/02-31, після смерті гр. ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, спадкова справа не заводилася, ніхто із спадкоємців з заявами про прийняття спадщини чи її відмову до нотаріальної контори не звертався. Свідоцтво про право на спадщину не видавалося.

Тобто, у встановлений ч.1 ст.1270 ЦК України строк, ніхто зі спадкоємців за заповітом чи за законом із заявами про прийняття спадщини чи про відмову від неї до нотаріуса не звернувся, постанова про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема, відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину - не приймалася.

Позивач також не звернувся до суду із заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Відповідно до ч.2 ст. 1268 ЦК України Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину.

Як вбачається з позовної заяви чоловік спадкодавця (дід позивача) - ОСОБА_3, фактично прийняв спадщину після смерті дружини, однак на підтвердження цього позивач не надав жодного документального підтвердження, натомість прохав визнати право власності на земельну ділянку за померлою особою, тобто за ОСОБА_3.

На даний час право власності на земельну ділянку площею 4.7278 га, кадастровий номер 6323586200:05:001:0032, що розташована на території Рябоконівської сільської ради Краснокутського району Харківської області згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ХР №-019670 виданого 12 серпня 2004 року зареєстровано на ім'я ОСОБА_2. Жодних переходів права власності до інших осіб документально не зафіксовано.

Прийняття спадщини спадкоємцем, який звертається з вимогою про визнання права власності на спадкове майно, має встановлюватись належними доказами.

Враховуючи вище наведене, керуючись ст.ст. 1- 11, 15, 208 - 209, 212, 214 - 215 Цивільного - Процесуального Кодексу України, 1216 - 1223, 1233 - 1235, 1241, чч. 1,3 ст. 1268, ч. 1 ст. 1272 Цивільного Кодексу України

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Краснокутської державної нотаріальної контори, Краснокутської районної держаної адміністрації про визнання права власності в порядку спадкування - залишити без задоволення.

Судовий збір покласти на позивача.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Харківської області через Краснокутський районний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня його проголошення апеляційної скарги в порядку ст..ст. 291 - 296 ЦПК України .

Суддя: М. О. Остапов

Дата ухвалення рішення18.08.2014
Оприлюднено24.09.2014
Номер документу40534603
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —627/916/14-ц

Ухвала від 12.06.2014

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Остапов М. О.

Рішення від 18.08.2014

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Остапов М. О.

Ухвала від 23.06.2014

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Остапов М. О.

Ухвала від 14.10.2014

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Кругова С. С.

Ухвала від 04.11.2014

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Кругова С. С.

Ухвала від 06.10.2014

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Кругова С. С.

Рішення від 18.08.2014

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Остапов М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні