Постанова
від 24.09.2014 по справі 823/2614/14
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 вересня 2014 року справа № 823/2614/14

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Паламар П.Г.,

розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції у м. Черкасах Головного управління Міндоходів у Черкаській області про припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством Благодійного фонду "Мост" допомоги дітям та молоді, -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у м. Черкасах Головного управління Міндоходів у Черкаській області (далі - позивач) звернулася до суду із позовом про припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством Благодійного фонду "Мост" допомоги дітям та молоді (далі - відповідач).

Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що відповідач не подає документів фінансової звітності та податкових декларацій до органів державної податкової служби з 23.01. 2013 року.

Справа розглянута в порядку скороченого провадження відповідно до ст. 183 2 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідач був належним чином повідомлений про розгляд справи у порядку скороченого провадження, проте заперечення проти позову не подав.

На підставі ст. ст. 71, 128 КАС справу вирішено на підставі наявних в ній доказів.

Законом, що регулює відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців, є Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (далі - Закон № 755-IV).

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону № 755-IV державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Відповідач зареєстрований, як юридична особа, виконавчим комітетом Черкаської міської ради 14.04.2000 року, ідентифікаційний код 25771313 та з 05.04.2000 року перебуває на обліку в ДПІ у м. Черкасах ГУ Міндоходів у Черкаській області.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, порядок їх адміністрування, платників, їх права та обов'язки, компетенція контролюючих органів, їх повноваження та обов'язки, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулюється Податковим кодексом України, Господарським кодексом України та Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців».

Відповідно до п. 20.1.12. ст.20.1. Податкового кодексу України у випадках, встановлених законом, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Згідно зі статтею 247 Господарського кодексу України у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації. Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду.

Пунктом 16.1.3 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів. Враховуючи, що судом встановлено, що відповідач не подавав звітності більше одного року, суд вважає позовні вимоги обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно з ст. 38 Закону № 755-IV державна реєстрація припинення юридичної особи проводиться у разі постановлення судового рішення про припинення юридичної особи. При цьому, однією з підстав для постановлення такого рішення є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Однак, як встановлено з матеріалів справи, в порушення пп. 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України відповідач податкові декларації до органів державної податкової служби не подає з 23.01.2013 року.

Відповідач, станом на 02.07.2014р. заборгованості перед бюджетом не має, що підтверджується довідкою №20941/23-01-25-0127.

Неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності до ч. 2 ст. 46 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» № 755-ІV від 15.05.2003 року є підставою для постановлення судового рішення про припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця за позовом органів державної податкової служби відповідно законодавства України, чинного на час звернення позивача до суду, а саме до пп. 20.1.37 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України.

Судові витрати з відповідача не стягуються, оскільки згідно з ч. 4 ст. 94 КАСУ у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 94, 128, 161, 163, 182 2 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу, що не пов'язане з банкрутством Благодійного фонду "Мост" допомоги дітям та молоді, зареєстрованого виконавчим комітетом Черкаської міської ради 14.04.2000 року, ідентифікаційний код 25771313, місцезнаходження: 18005, м. Черкаси, Паризької Комуни, 37, кімната 98.

Копію цієї постанови направити реєстраційній службі Черкаського міського управління юстиції Черкаської області для виконання обов'язків визначених Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду в порядку ст. 186 КАС України.

Суддя П.Г. Паламар

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.09.2014
Оприлюднено30.09.2014
Номер документу40588216
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/2614/14

Постанова від 24.09.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

Ухвала від 01.09.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні