Рішення
від 22.09.2014 по справі 916/2935/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"22" вересня 2014 р.Справа № 916/2935/14

Господарський суд Одеської області у складі:

Судді Зайцева Ю.О.

при секретарі судового засідання Ошарін Д.С.

участю представників сторін:

Від позивача: Саєнко Р.К. (довіреність від 21.07.2014р.);

Від відповідача: Угненко І.А. (довіреність № 14/07 від 30.07.2014р.),

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Стандарт" до відповідача товариства з обмеженою відповідальністю "Інфокс" в особі філії "Інфоксводоканал" про визнання дій протиправними, зобов'язання здійснити дії,

ВСТАНОВИВ :

Суть спору : 24.07.2014р. товариство з обмеженою відповідальністю "Стандарт" звернулося до господарського суду Одеської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Інфокс" в особі філії "Інфоксводоканал" про визнання дій протиправними, зобов'язання здійснити дії.

В обґрунтування поданого позову ТОВ "Стандарт" просить визнати нарахування суми товариством з обмеженою відповідальністю "Інфокс" в особі філії "Інфоксводоканал" у розмірі 9781,16грн. неправомірними, визнати акт „Аналізу стічних вод" недійсним та скасувати.

Ухвалою суду від 28.07.2014р. суддею господарського суду Одеської області Зайцевим Ю.О. порушено провадження за вказаним позовом з призначенням справи до розгляду у відкритому судовому засіданні.

20.08.2014 р. відповідачем подано відзив на позовну заяву, відповідно до змісту якого відповідач заперечує проти позовних вимог.

05.09.2014р. позивач звернувся до суду з заявою про зміну предмету позову.

05.09.2014р. відповідачем надані письмові пояснення.

22.09.2014 року після повернення з нарадчої кімнаті, відповідно до ст. 85 ГПК України проголошено вступну та резолютивну частину рішення по справі № 916/2935/14.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення, суд встановив:

18.07.2002р. між Комунальним підприємством „Одесводоканал" та товариством з обмеженою відповідальністю "Стандарт" було укладено договір водозабезпечення та водовідведення №6559/3 (далі договір).

09.07.2010р. між товариством з обмеженою відповідальністю "Інфокс" в особі філії "Інфоксводоканал" (Відповідач, Водоканал) та товариством з обмеженою відповідальністю "Стандарт" (Позивач, Споживач) було укладено додаткову угоду №1/297 до договору №6559/3 від 18.07.2002р.

відповідно до умов договору та додаткової угоди відповідач забезпечує послуги з водопостачання та водовідведення, а позивач своєчасно сплачує надані послуги.

20.04.2014р. співробітниками відповідача було здійснено відбір стічних вод на СТО та мийці, що належить позивачу.

30.05.2014р. на адресу позивача надійшов лист від відповідача №2024-10 відповідно до якого позивача було зобов'язано здійснити оплату на суму 9781,16грн. за скид ненормативно-очищених стічних вод в міську каналізацію.

Позивач зазначає, що відповідачем було порушено п.7.8. „Правил приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України" (далі Правила) затверджених наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України №37 від 19.02.2002р., а саме під час відбору проб води відповідачем не був складений акт, який підписується представником Водоканалу та представником Споживача.

Відповідно до умов договору та додаткової угоди та п.10.9 Правил відбір проб проводить представник Водоканалу в присутності представника Споживача.

Позивач зазначає, що право Позивача щодо участі у відборі проб та підписані акту „Аналіз стічних вод" передбачено правовими нормами, а Відповідач своїми діями позбавив Позивача такого права.

Позивач вказує на те, що відбір проб було здійснено в момент аварійного стану каналізації Позивача тобто коли каналізація була на підпорі, на що не було звернуто увагу Відповідача при відборі проб.

Враховуючи викладене, Позивач просить визнати нарахування суми товариством з обмеженою відповідальністю "Інфокс" в особі філії "Інфоксводоканал" у розмірі 9781,16грн. неправомірними, визнати акт „Аналізу стічних вод" недійсним та скасувати.

Відповідач проти позову заперечує, посилаючись на те, що відповідно до п.2.1. договору сторони зобов'язалися керуватися „Правилами прийому стічних вод підприємств, установ і організацій в систему каналізації м. Одеси" та іншими нормативними актами, прийнятими у встановленому порядку.

Рішенням виконавчого комітету Одеської міської ради №632 від 14.06.2007р. були затверджені „Правила прийому стічних вод підприємств, установ і організацій в систему каналізації м. Одеси" (далі Правила №632).

За приписами п.п.2.1., 10.5 Правил №632 Водоканал має право здійснювати раптовий, не погоджений з абонентом заздалегідь відбір проб для контролю за якістю та кількістю стічних вод.

Відповідач зазначає, що відповідно до п.10.9. Правил №632 відбір проб проводить представник Водоканалу в присутності представника підприємства. При відмові представника підприємства відбір проб здійснює представник Водоканалу самостійно.

Відповідач вважає, що відсутність представника підприємства не є перешкодою для здійснення відбору стічних вод представником Водоканалу.

Враховуючи викладене, Відповідач просить відмовити у позові у повному обсязі.

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, проаналізувавши норми чинного законодавства, дійшов наступних висновків.

Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

З матеріалів справи вбачається, що 18.07.2002р. між Комунальним підприємством „Одесводоканал" та товариством з обмеженою відповідальністю "Стандарт" було укладено договір водозабезпечення та водовідведення №6559/3 (далі договір).

09.07.2010р. між товариством з обмеженою відповідальністю "Інфокс" в особі філії "Інфоксводоканал" та товариством з обмеженою відповідальністю "Стандарт" було укладено додаткову угоду №1/297 до договору №6559/3 від 18.07.2002р.

Відповідно до яких Водоканал надає послуги по подачі питної води на об'єкти абонента відповідача, а також по прийманню стічних вод, які скидаються Абонентом в систему комунальної каналізації у відповідності з дислокацією об'єктів.

Пунктом 2.1. додаткової угоди до договору №6559/3 від 18.07.2002р. передбачено, що сторони зобов'язуються керуватися діючими нормативно-правовими актами, а саме: Законом України „Про питну воду та питне водопостачання", Правилами користування системами комунального водопостачання та водовідведення у містах та селищах України, затверджених наказом Мінжитлокомгоспу України від 27.06.2008р. №190, Правилами технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення, затверджених наказом Держжитлокомгоспу України від 05.07.1995р. № 30, Правилами приймання стічних вод підприємств, установ і організацій в систему каналізації м. Одеси, затвердженими рішенням Виконавчого комітету Одеської міської ради від 14.06.2007р. №632 та технічними умовами, діючим ГОСТ, законом України „Про житлово-комунальні послуги", іншими нормативними актами.

Відповідно до п. 2.4.2. додаткової угоди Абонент зобов'язаний здійснювати скидання стоків, якість яких не перевищує гранично допустимі концентрації, встановлені Правилами приймання стічних вод.

Пунктом 2.4.15 додаткової угоди передбачено, що Абонент зобов'язаний своєчасно та у повному обсязі сплачувати послуги водопроводу та каналізації, скидання ненормативно-очищених стоків та інші платежі, передбачені Правилами водопостачання та Правилами приймання стічних вод.

Згідно з умовами п. 3.7. додаткової угоди обсяги стоків, що відводяться від Абонента, приймаються рівними обсягами спожитої води або визначаються за показниками прибору обліку стоків відповідно до п.п. 3.14, 5.29 Правил водокористування. Обсяг скинутих Абонентом зливових стоків визначається розрахунковим шляхом згідно з п. 4.10. Правил водокористування та ДСТУ 3013-95.

20.04.2014р. співробітниками Водоканалу (ОСОБА_3, ОСОБА_4.) на СТО та мийці, розташованих за адресою м. Одеса, Люстдорфська дорога 55, що належить ТОВ "Стандарт" була відібрана проба стічної води (шифр 805) з контрольного колодязя перед скидом в міську каналізацію, за результатами якої складено "Аналіз стічної води".

За результатами було встановлено невідповідність стічної води діючим допустимим величинам концентрації речовин у стічних водах.

На підставі викладеного, відповідно до п. 4.9., 4.10 Правил приймання стічних вод підприємств, установ і організацій в систему каналізації м. Одеси, затверджених рішенням виконкому Одеської міської ради від 14.06.2007р. №632, Відповідачем була розрахована сума боргу за скид Позивачем стічних вод з перевищенням допустимих концентрацій, яка складає 9781,16грн.

Відповідно до статті 235 ГК України, за порушення господарських зобов'язань до суб'єктів господарювання та інших учасників господарських відносин можуть застосовуватися оперативно -господарські санкції -заходи оперативного впливу на правопорушника з метою припинення або попередження повторення порушень зобов'язання, що використовуються самими сторонами зобов'язання в односторонньому порядку. До суб'єкта, який порушив господарське зобов'язання, можуть бути застосовані лише ті оперативно -господарські санкції, застосування яких передбачено договором.

Частиною 1 статті 236 ГК України встановлено види господарсько -оперативних санкцій, серед яких, зокрема, передбачено встановлення в односторонньому порядку на майбутнє додаткових гарантій належного виконання зобов'язань стороною, яка порушила зобов'язання: зміна порядку оплати продукції (робіт, послуг), переведення платника на попередню оплату продукції (робіт, послуг) або на оплату після перевірки їх якості тощо.

Згідно з частиною 2 вищезазначеної статті перелік оперативно -господарських санкцій, встановлений у її першій частині, не є вичерпним.

Сторони можуть передбачити у договорі також інші оперативно -господарські санкції.

Отже, зі змісту вказаних положень чинного законодавства вбачається, що розрахована сума боргу за скид відповідачем стічних вод з перевищенням допустимих концентрацій є саме оперативно -господарською санкцією.

За частиною 2 статті 237 ГК України порядок застосування сторонами конкретних оперативно -господарських санкцій визначається договором.

Як свідчать матеріали справи, відповідач нараховуючи позивачу суму боргу за скид стічних вод з перевищенням допустимих концентрацій у розмірі 9781,16грн., посилається на Правила приймання стічних вод підприємств, установ і організацій в систему каналізації м. Одеси, затверджених рішенням виконкому Одеської міської ради від 14.06.2007р. №632, які розроблені на підставі Правил приймання стічних вод у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України, затверджених наказом Держбуду України від 19.02.2002 р. №37.

При цьому, як Правилами, затвердженими Держбудом України, так і Місцевими Правилами, передбачені права і обов'язки водоканалу та абонента.

Відповідно до вказаних правил Водоканалу надано право, зокрема, здійснювати контроль за якістю стічних вод, що скидають підприємства, проводити обстеження водопровідних і каналізаційних систем та складати акти за результатами цих обстежень, здійснювати раптовий (в будь-який час доби), не погоджений з підприємством заздалегідь, відбір проб, проводити хімічний аналіз проб стічних вод підприємств, робити офіційні висновки про відповідність фактичних концентрацій забруднювальних речовин стічних вод до допустимих.

Одночасно на підприємство (абонента) покладено відповідні обов'язки, а також захищено його права.

Загальнодержавними та Місцевими правилами передбачено можливість захисту своїх прав абонентами. Таким є право перевіряти розрахунки допустимих концентрацій забруднюючих речовин в стічних водах свого підприємства, виконані водоканалом, та вимагати роз'яснення по них, брати участь у відборі проб стічних вод, робити паралельний відбір проб /п. 2.3 Правил Держбуду України та п. 2.3. Місцевих правил/.

Згідно з п. 9.4. правил Водоканал здійснює раптовий, не погоджений з Підприємством заздалегідь відбір проб для контролю за якістю та кількістю стічних вод, що скидаються. При цьому плановий відбір проб здійснюється Водоканалом один раз в два місяця.

Згідно з п.9.8. правил Відбір контрольних проб стічних вод Підприємства проводиться представниками Водоканалу, що фіксується у спеціальному акті, іменуємому "Аналіз стічної води", який підписують як представники Водоканалу, так і представник Підприємства-абонента.

Відповідно до п.10.1 Правил відбір проб здійснюється у контрольному колодязі, тобто колодязі на каналізаційному випуску Підприємства безпосередньо перед приєднанням до збірного чи головного каналізаційного колектора.

Згідно з п.10.9 правил відбір проб проводить представник Водоканалу в присутності представника Підприємства. При відмові представника відбір проб здійснює представник Водоканалу самостійно.

Отже, як встановлено судом при аналізі вказаних положень, як загальнодержавними та Місцевими правилами передбачено обов'язок водоканалу відбирати проби у передбаченому нормативними актами порядку та у присутності відповідальних представників підприємства.

Однак Відповідно до п. 7.8. Правил приймання стічних вод підприємств у комунальній та відомчій системи каналізації населених пунктів України у разі неявки уповноваженого представника Підприємства або при його відмові підписати акт останній підписується представником Водоканалу із зазначенням прізвища представника Абонента, який відмовився від підпису.

З наданого до позовної заяви акту „Аналізу сточної води" від 20.05.2014р. вбачається, що він підписаний лише з боку Водоканалу ОСОБА_3 та ОСОБА_4, а з боку Абонента міститься відмітка про відмову від підписання без зазначення прізвища представника Абонента, що є порушенням п.7.8. Правил.

Враховуючи, що акт „Аналізу сточної води" від 20.05.2014р. складений з порушенням вимог чинного законодавства підстави для сплати боргу у сумі 9781,16грн. відсутні.

Відповідно до вимог ст.ст. 32, 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. При цьому, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Рішення прийнято на підставі наданих сторонами доказів, оскільки згідно із ст.33, 38 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона: повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень; самостійно визначити і надати суду ті докази на підтвердження своїх доводів, які вважає необхідними, належними і достатніми. Докази витребовуються судом у ході розгляду справи лише у разі подання відповідного клопотання - на суд не покладено обов'язку вказувати стороні, які докази вона повинна подати на підтвердження свої вимог чи заперечень, або проводити розшук тих чи інших доказів з власної ініціативи.

За при приписами ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

При цьому суд приймає до уваги строк розгляду справи, достатність часу у будь-якої із сторін для надання доказів на підтвердження власних доводів, для спростування обставин чи доводів протилежної сторони та для подання суду клопотання про витребування таких доказів у інших осіб.

Керуючись ст.ст. 33,34,43,44,49,75,82-85 Господарського процесуального кодексу України,-

ВИРІШИВ:

1. Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Стандарт" задовольнити у повному обсязі.

2. Визнати нарахування Товариством з обмеженою відповідальністю "Інфокс" (04073, м. Київ, вул. Рилєєва, 10А, код ЄДРПОУ 14289688) в особі філії "Інфоксводоканал" (35039, м. Одеса, вул. Басейна, 5, код ЄДРПОУ 26472133) у розмірі 9781/девять тисяч сімсот вісімдесят одна/грн. 16коп. - неправомірними.

3. Визнати недійсним акт „Аналізу стічних вод" від 20.05.2014р.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Інфокс" (04073, м. Київ, вул. Рилєєва, 10А, код ЄДРПОУ 14289688) в особі філії "Інфоксводоканал" (35039, м. Одеса, вул. Басейна, 5, код ЄДРПОУ 26472133) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Стандарт" (65045, м. Одеса, вул. Успенська, 125, код ЄДРПОУ 23988132) 1827/одна тисяча вісімсот двадцять сім/грн. судового збору.

Рішення господарського суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного господарського суду, яка подається через місцевий господарський суд протягом 10-денного строку з моменту складення та підписання повного тексту рішення.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо не буде подано апеляційну скаргу. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повний текст складено та підписано 29.09.2014 року.

Суддя Ю.О. Зайцев

Дата ухвалення рішення22.09.2014
Оприлюднено06.10.2014
Номер документу40680067
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання дій протиправними, зобов'язання здійснити дії

Судовий реєстр по справі —916/2935/14

Постанова від 11.02.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Кузьменко М.В.

Ухвала від 02.02.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Кузьменко М.В.

Ухвала від 16.01.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Кочерова Н.О.

Постанова від 02.12.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Постанова від 26.11.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 17.10.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Рішення від 22.09.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зайцев Ю.О.

Ухвала від 28.07.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зайцев Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні