Ухвала
від 28.08.2014 по справі 822/1342/14
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 822/1342/14

Головуючий у 1-й інстанції: Ковальчук О.К.

Суддя-доповідач: Біла Л.М.

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 серпня 2014 року

м. Вінниця

Вінницький апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого-судді: Білої Л.М.

суддів: Гонтарука В. М. Матохнюка Д.Б.

при секретарі: Швець А.І.

за участю представників сторін:

представника позивача - Павлунішена Сергія Миколайовича,

третьої особи - Цюпик Ольги Василівни,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Хмельницького заводу "Полімер" на постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 20 травня 2014 року у справі за адміністративним позовом Хмельницький завод "Полімер" до Хмельницької міської ради, Реєстраційної служби Хмельницького міськрайонного управління юстиції і управління Держземагентства в Хмельницькому районі, третя особа, - товариство з обмеженою відповідальністю "Агро-Запчастини" про визнання незаконними та скасування рішень , -

В С Т А Н О В И В :

позивач звернувся до Хмельницького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Хмельницької міської ради, Реєстраційної служби Хмельницького міськрайонного управління юстиції, третя особа на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю "Агро-Запчастини", про визнання незаконним та скасування п.3 рішення дев'ятої сесії Хмельницької міської ради від 10.08.2011 року №35, яким затверджений проект землеустрою щодо надання ТОВ "Агро-Запчастини" земельної ділянки по по вул. Пілотській, 77/3В, м. Хмльницький, площею 294 кв.м. в короткострокову оренду для обслуговування магазину непродовольчих товарів та офісних приміщень.

Постановою Хмельницького окружного адміністративного суду від 20 травня 2014 року у задоволенні адміністративного позову Хмельницького заводу "Полімер" відмовлено.

Не погоджуючись із зазначеним рішенням суду першої інстанції, позивачем подано апеляційну скаргу з підстав невідповідності висновків суду обставинам справи, порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи, у зв'язку з чим, апелянт просить скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову постанову, якою позов задовольнити в повному обсязі.

Представник апелянта в судовому засіданні апеляційну скаргу підтримав у повному обсязі, просив вимоги, що в ній викладені, задовольнити.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення учасників процесу, що з'явилися в судове засідання, перевіривши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як вірно встановлено судом першої інстанції, Хмельницькому заводу "Полімер" (правонаступнику Колективного підприємства завод "Полімер") видано Державний акт на право постійного користування землею ІІ-XM №000571 від 17.03.1998, площею 2,88 га, що розташована по вул. Пілотській, 77/3, м. Хмельницький.

Проте, Хмельницькою міською радою було прийнято декілька рішень про вилучення змельних ділянок у Хмельницького заводу "Полімер" в запас міста на загальну площу 1,0415 га.

Зокрема, рішеням Хмельницької міської ради від 07.04.2005 року № 24 у позивача була вилучена земальна ділянка, площею 9 340 кв.м., в запас міста.

Згодом, земельна ділянка, яка була вилучена у Хмельницького заводу "Полімер", в складі земельної ділянки, площею 294 кв.м. по вул. Пілотській, 77/3В, м. Хмельницький, була надана ТОВ "Агро-Запчастини" в короткострокову оренду для обслуговування магазину непродовольчих товарів та офісних приміщень зі складу земель запасу на підставі проекту землеустрою, який був затверджений п. 3 рішення дев'ятої сесії Хмельницької міської ради від 10.08.2011 року № 35.

Так, 16 травня 2012 року між Хмельницькою міською радою та ТОВ «Агро-Запчастини» на підставі п. 3 зазначеного рішення було укладено договір оренди земельної ділянки, площею 294 кв.м., по вул. Пілотській, 77/3В, м. Хмельницький, який зареєстрований Управлінням Держкомзему у м. Хмельницькому у Державному реєстрі земель за №681010004000534.

31 жовтня 2012 року, розглянувши звернення Хмельницького заводу "Полімер", лист Управління Держкомзему в м. Хмельницькому від 14.06.2012 року №24, та пропозиції постійної комісії міської ради з питань містобудвання, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища, Хмельницька міська рада рішенням № 85 внесла зміни до п. 24 додатку 1 рішення міської ради від 07.04.2005 року № 24. Таким чином цифри «0,9340» було змінено на цифри «0,2364», а Хмельницький завод "Полімер" зобов'язано звернутись до Управління Держкомзему в м. Хмельницькому для внесення змін до Державного акту на право постіного користуваня від 17.03.1998 року ХМ №737.

Вінницький апеліяційний адміністративний суд погоджується з позицією суду першої інстанції з огляду на наступне.

Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до ч.3 ст.7 Закону України "Про оренду землі" від 06.10.1998 року №161-XIV до особи, якій перейшло право власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій земельній ділянці, також переходить право оренди на цю земельну ділянку.

Оскільки, у лютому 2010 року ТОВ "Агро-Запчастини" придбало приміщення магазину непродовольчих товарів по вул. Пілотській, 77/3В, м.Хмельницький, та набуло право власності на нього, відтак ТОВ «Агро-Запчастини» набуло право оренди на земельну ділянку, на якій розташоване зазначене нерухоме майно, без проведення аукціону, яка, зокрема, перебувала в запасі міста у зв'язку з вилученням у Хмельницького заводу "Полімер" відповідно до рішення Хмельницької міської ради від 07.04.2005 року №24.

Правові та організаційні основи діяльності у сфері землеустрою визначає Закон України "Про землеустій", відповідно до статті 50 якого, у разі надання або передачі земельних ділянок складаються проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок.

Зокрема, відповідно до п. п. 9, 11 Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.05.2004 року N 677 (в чинній редакції на час прийняття спірного рішення) план зовнішніх меж земельної ділянки, яка передається в оренду ТОВ "Агро-Запчастини", погоджений суміжними землекористувачами (ТОВ «Технопак», ПП «МІТ», ТОВ Агро-Зіп» та Хмельницькою міською радою).

Відповідно до статті 186 Земельного кодексу України Хмельницька міська рада правомірно прийняла рішення від 10.08.2011 року №35, пунктом 3 якого затверджений проект землеустрою щодо надання ТОВ «Агро-Запчастини» земельної ділянки, площею 294 кв.м., по вул. Пілотській, 77/3В, м. Хмельницький в короткострокову оренду для обслуговування магазину непродовольчих товарів та офісних приміщень.

Відтак, на підставі п. 3 рішення дев'ятої сесії від 10.08.2011 року №35 в порядку ч. 5 ст. 16 Закону України "Про оренду землі" Хмельницька міська рада та ТОВ «Агро-Запчастини» 16.05.2012 року уклали договір оренди земельної ділянки, площею 294 кв.м., по вул. Пілотській, 77/3В, м. Хмельницький, який був зареєстрований Управлінням Держкомзему у м. Хмельницькому Хмельницької обл. у Державному реєстрі земель.

Відповідно до ч.1 ст.3 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" від 01.07.2004 року N 1952-IV державна реєстрація прав на нерухоме майно та їх обтяжень є обов'язковою.

Згідно із ст.1 Закону України "Про Державний земельний кадастр" від 07.07.2011 року N 3613-VI державна реєстрація земельної ділянки - внесення до Державного земельного кадастру передбачених цим Законом відомостей про формування земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номера.

Відтак, ТОВ «Агро-Запчастини» звернулось в Управління Держкомзему в м.Хмельницькому з заявою про реєстрацію договору оренди земельної ділянки, площею 294 кв.м., по по вул. Пілотській, 77/3В, м. Хмельницький, та подало всі необхідні документи.

Управління Держкомзему в м.Хмельницькому зареєструвало договір оренди земельної ділянки, не знайшовши підстав для відмови у такій реєстрації.

Суд апеляційної інстанції погоджується із безпідставністю доводів позивача стосовно відсутності погодження меж земельної ділянки з Хмельницьким заводом "Полімер", передачі ТОВ „Агро-Запчастини" в оренду спірної земельної ділянки частково за рахунок земель Хмельницького заводу "Полімер" без прийняття відповідних рішень щодо додаткового вилучення у нього земель, а також щодо суперечності висновків земельно-оціночної експертизи Вінницького відділення КНДІСЕ від 27.09.2013 року №1604/13-21 та №1605/1831/13-21.

Крім того, колегія суддів Вінницького апеляційного адміністративного суду вважає за необхідне зазначити, що право на звернення до адміністративного суду з позовом не завжди співпадає з правом на судовий захист, яке закріплене у статті 6 КАС України, оскільки саме по собі звернення до адміністративного суду за захистом ще не означає, що суд зобов'язаний надатий такий захист. Адже для того, щоб було надано судовий захист, адміністративний суд повинен встановити, що особа дійсно має право, свободу чи інтерес, про захист яких вона просить, і це право, свобода чи інтерес відповідно порушені у публічно-правових відносинах.

На підставі викладеного, судова колегія вважає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права і прийшов до обґрунтованого висновку про відмову у задоволенні позовних вимог, доводи апеляційної скарги не спростовують висновки суду першої інстанції.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 198 та статті 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає скаргу без задоволення, а постанову суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Таким чином, судова колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а постанова суду першої інстанції - без змін.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Хмельницького заводу "Полімер", - залишити без задоволення, а постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 20 травня 2014 року, - без змін.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку згідно ст. 212 КАС України.

Ухвала суду складена в повному обсязі 04 вересня 2014 року .

Головуючий Біла Л.М.

Судді Гонтарук В. М.

Матохнюк Д.Б.

СудВінницький апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.08.2014
Оприлюднено03.10.2014
Номер документу40683831
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/1342/14

Ухвала від 10.12.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Швед Е.Ю.

Ухвала від 27.11.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Швед Е.Ю.

Ухвала від 23.06.2014

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Біла Л.М.

Ухвала від 12.05.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ковальчук О.К.

Ухвала від 13.05.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ковальчук О.К.

Ухвала від 30.04.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ковальчук О.К.

Ухвала від 22.04.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ковальчук О.К.

Ухвала від 07.04.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ковальчук О.К.

Ухвала від 19.09.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Швед Е.Ю.

Ухвала від 28.08.2014

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Біла Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні