Ухвала
від 02.10.2014 по справі 804/9196/13-а
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 жовтня 2014 року м. Київ К/800/11571/14

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

головуючого судді: суддів: Стрелець Т.Г., Голяшкіна О.В., Зайця В.С.,

розглянувши в попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Хортицькому районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області

на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 18 липня 2013 року

та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 23 січня 2014 року

у справі №804/9196/13-а

за позовом до проДержавної податкової інспекції у Хортицькому районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області 1) Державного реєстратора Виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради, 2) товариства з обмеженою відповідальністю"ВКФ Діара" скасування державної реєстрації змін до установчих документів, -

ВСТАНОВИЛА:

В липні 2013 року Державна податкова інспекція у Хортицькому районі м.Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області (далі по тексту Податкова інспекція) звернулась до суду з позовом до Державного реєстратора Виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради (далі по тексту Державний реєстратор) та товариства з обмеженою відповідальністю"ВКФ Діара" (далі по тексту ТОВ "ВКФ Діара"), яким просила скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ «ВКФ Діара» щодо зміни місцезнаходження юридичної особи на юридичну адресу: 69076, м. Запоріжжя, вул. Жукова, 8, які внесено до Єдиного державного реєстру; зобов'язати Державного реєстратора внести запис про скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ «ВКФ «Діара» щодо зміни місцезнаходження на юридичну адресу: 69076, м. Запоріжжя, вул. Жукова, 8.

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 18 липня 2013 року у справі №804/9196/13-а, залишеною без змін ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 23 січня 2014 року, в задоволенні позовних вимог відмовлено.

При ухваленні рішень суди першої та апеляційної інстанцій виходили з недоведеності позивачем своїх вимог, оскільки в процесі розгляду справи протиправності вчинення відповідачем-1 реєстраційної дії по внесенню змін до установчих документів ТОВ «ВКФ «Діара» не встановлено, а отже підстави для задоволення позовних вимог відсутні.

Не погоджуючись з рішеннями судів попередніх інстанцій, Податкова інспекція звернулась до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судами норм матеріального права, просить вищезазначені судові рішення скасувати, ухвалити нове рішення, яким позов задовольнити в повному обсязі.

Державний реєстратор подав до Вищого адміністративного суду України заперечення на касаційну скаргу, в якому наголошував на відповідність судових рішень обставинам справи та вимогам законодавства України. Відповідач-1 просив залишити касаційну скаргу без задоволення, судові рішення - без змін.

Справу розглянуто в попередньому судовому засіданні з врахуванням повноважень суду, встановлених частиною 3 статті 220-1 Кодексу адміністративного судочинства України.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши і обговоривши доводи касаційної скарги та заперечень на неї, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права і наданої ними правової оцінки обставин у справі, дослідивши матеріали справи, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно частини 2 статті 220 Кодексу адміністративного судочинства України, суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій в межах касаційної скарги.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що 08.02.2012 року ТОВ «ВКФ Діара» зареєстроване як юридична особа Виконавчим комітетом Запорізької міської ради та включене до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців за ідентифікаційним кодом юридичної особи 38120664. Місцезнаходження юридичної особи - місто Запоріжжя, Хортицький район, вулиця Жукова будинок 8.

Державним реєстратором 14.12.2012 року внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців № 1 203 107 0001 028402 про державну реєстрацію змін до відомостей про ТОВ «ВКФ Діара», які пов'язані із зміною місцезнаходження відповідно до статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

У відповідь на запит Податкова інспекція Державним навчальним закладом «Запорізький будівельний центр професійно-технічної освіти» повідомлено, що відповідач-2 за адресою м. Запоріжжя, вул. Жукова, 8 не перебуває та укладені договори на оренду приміщень відсутні.

Переглядаючи судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій, з урахуванням доводів касаційної скарги та заперечень на неї, колегія суддів Вищого адміністративного суду України виходить з наступного.

За нормою частини 3 статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", зміни до установчих документів юридичної особи, а також зміна прізвища та/або імені, та/або по батькові (далі - імені) або місця проживання фізичної особи-підприємця підлягають обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів Єдиного державного реєстру в порядку, встановленому цим Законом.

Згідно абзацу 3 частини 2 статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", якщо зміни до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, вносяться у зв'язку із зміною місцезнаходження та/або найменування юридичної особи, утвореної на підставі модельного статуту, крім документів, передбачених частиною першою цієї статті, особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), додатково подає примірник оригіналу або нотаріально засвідчену копію рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про внесення таких змін.

Згідно статті 159 Кодексу адміністративного судочинства України, судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

На виконання частини 3 статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України, судами попередніх інстанцій досліджене оскаржена позивачем держана реєстрація змін до установчих документів, їй надана юридичну оцінку.

В рішеннях судами обґрунтовано звернуто увагу, що питання несвоєчасного звернення юридичної особи із заявою про взяття її на податковий облік за новим місцем реєстрації не може бути підставою для скасування державної реєстрації змін до установчих документів такої юридичної особи.

До повноважень державного реєстратора не входить перевірка знаходження юридичної особи за новим місцем реєстрації та з'ясування питання, чи взята вона на облік відповідним податковим органом.

Доводами касаційної скарги наведене вище не спростовано, а отже судова колегія Вищого адміністративного суду України погоджується із висновками судів щодо недоведеності Податковою інспекцією позовних вимог.

Відповідно статті 224 Кодексу адміністративного судочинства України, суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.

Враховуючи викладене, судова колегія Вищого адміністративного суду України вважає, що доводи касаційної скарги не спростовують висновків, викладених в оскаржуваних судових рішеннях, вони ґрунтуються на вимогах норм матеріального та процесуального законодавства, підстав для їх скасування не вбачається.

Керуючись статтями 220, 220-1, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Хортицькому районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області - відхилити.

Постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 18 липня 2013 року та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 23 січня 2014 року у справі №804/9196/13-а - залишити без змін.

Ухвала може бути переглянута Верховним Судом України з підстав, у строки та у порядку, передбачені статтями 237, 238, 239-1 Кодексу адміністративного судочинства України.

Судді:

Дата ухвалення рішення02.10.2014
Оприлюднено13.10.2014
Номер документу40842286
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/9196/13-а

Ухвала від 19.09.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 02.10.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 13.03.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 09.07.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

Постанова від 18.07.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні