Рішення
від 10.10.2014 по справі 923/1194/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 жовтня 2014 р. Справа № 923/1194/14

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пригузи П.Д. при секретарі Рубанику О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Прокурора Горностаївського району Херсонської області в інтересах держави в особі Херсонської обласної державної адміністрації,

до Товариства з обмеженою відповідальністю "А-КАПИТАЛ", ідентифікаційний код 35128126, вул. Партизанська, 56, смт. Горностаївка Херсонської області,

3-тя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Великоблаговіщенська сільська рада Горностаївського району Херсонської області, ідентифікаційний код 04400794, вул. Леніна, 12, с. Велика Благовіщенка Горностаївського району Херсонської області,

3-тя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Горностаївська районна державна адміністрація Херсонської області, ідентифікаційний код 04060068, вул. Леніна, 145, смт. Горностаївка Херсонської області,

про розірвання договору оренди земельної ділянки та повернення земельної ділянки до земель державної власності,

за участю представників сторін:

старшого прокурора відділу прокуратури м. Херсона - Ахременко О.Д., посвідчення № 019816 від 19.08.2013 р.;

від позивача - не прибув;

від відповідача - не прибув;

від 3-х осіб: не прибули.

в с т а н о в и в:

Прокурор Горностаївського району Херсонської області, в інтересах держави в особі Херсонської обласної державної адміністрації, далі позивач, звернувся до господарського суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "А-КАПИТАЛ", відповідач, про розірвання договору оренди земельної ділянки, повернення земельної ділянки до земель державної власності.

Ухвалою від 14.08.2014 р. господарський суд порушив провадження у справі, призначив судове засідання, зобов'язав сторони подати докази і відомості, необхідні для розгляду справи. Судові засідання двічі відкладалися господарським судом через нез'явлення представника відповідача, неподання ним відзиву та інших, витребуваних судом документів.

Прокурор в судовому засіданні підтримав позовні вимоги з підстав, викладених у заяві, просить позов задовольнити у зв'язку з систематичною несплатою відповідачем орендної плати.

Херсонська обласна державна адміністрація письмових матеріалів не надавала, в судовому засіданні представником підтримано позовні вимоги з заявлених прокурором підстав.

Великоблаговіщенська сільська рада Горностаївського району Херсонської області позовні вимоги підтримала, просить розглянути справу без участі її представника.

Горностаївська районна державна адміністрація письмових матеріалів не надала.

Відповідач належним чином був повідомлений про час і місце розгляду справи, відзиву та витребуваних судом відомостей не надав, своїм правом брати участь в судових засіданнях не скористався.

За таких обставин справа розглядається у відповідності до ст. 75 ГПК України за наявними в ній матеріалами без відзиву відповідача.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення позивача, суд, констатує наступне.

Між Горностаївською районною адміністрацією Херсонської області та ТОВ "А-КАПИТАЛ" укладено договір оренди земельної ділянки від 20.03.2012, який у встановленому законом порядку зареєстрований, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 30.03.2012 року за № 652260004000067 (а.с. 16).

Відповідно до п. 1, п. 2, п. 14 та п. 15 договору передбачено, що орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення для розміщення на ній сонячної електростанції, загальна площа 60,0000 га., кадастровий № 6522680500:04:001:0002.

Згідно п. 8 та п. 10 договору встановлено, що орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі у розмірі 3% від нормативної грошової оцінки землі, що дорівнює 377690,40 грн. на рік використання земельної ділянки, повинна сплачуватися щомісячно у розмірі 1/12 від загального розміру.

Відповідно до довідки Відділу Держкомзему у Горностаївському районі Херсонської області від 04.05.2014 р. (а.с. 28), нормативна оцінка землі становить 12 585 680,00 грн.

У відповідності до п. 36 договору визначено, що договір припиняється шляхом його розірвання з підстав, визначених законодавством.

Як вбачається з довідки Каховської ОДПІ головного управління Міндоходів України в Херсонській області від 30.07.2014 р. відповідач не сплачує щомісячну орендну плату починаючи з січня 2014 року по цей час. Останній платіж здійснено за грудень 2013 року. Заборгованість відповідача по сплаті орендної плати за користування земельною ділянкою становить 31474,20 грн. (а.с. 29).

Відповідно до ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 2 ст. 651 Цивільного кодексу України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін, у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Згідно ст. 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Згідно ст. 13 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно ст. 21 Закону України "Про оренду землі" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Відповідно до ст. 25 Закону України "Про оренду землі" орендар земельної ділянки має право самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі.

Згідно ст. 96 Земельного кодексу України землекористувачі, зобов'язані, зокрема, своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Згідно ст. 32 Закону України "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Відповідно до підпунктів 2.20, 2.23 пункту 2 постанови пленуму Вищого господарського суду України № 6 від 17.05.2011 р. "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин", у вирішенні спорів про розірвання договору оренди земельної ділянки судам слід враховувати, що відповідно до статті 32 Закону України "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених умовами договору. Розглядаючи справи зі спорів про розірвання договору оренди з підстав заборгованості з орендної плати, потрібно мати на увазі, що згідно зі статтями 1, 13 Закону України "Про оренду землі" основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі. Разом з тим доводи про наявність заборгованості з орендної плати мають підтверджуватися належними доказами, наприклад, довідкою, виданою державною податковою інспекцією про наявність (або відсутність) заборгованості за земельним податком та орендною платою.

Таким чином, вказані вище обставини свідчать про неналежне виконання відповідачем умов договору оренди земельної ділянки та систематичну несплату ним орендної плати.

За таких фактичних обставин та правових підстав позовні вимоги в частині розірвання договору оренди земельної ділянки є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Вимоги прокурора щодо зобов'язання відповідача повернути до земель державної власності земельну ділянку сільськогосподарського призначення загальною площею 60,0 га також підлягають задоволенню судом, оскільки відповідно до ч. 1 ст. 34 Закону України "Про оренду землі", у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором.

За таких обставин позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судовий збір відповідно до ст. 49 ГПК України відноситься на відповідача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Розірвати укладений між Горностаївською районною державною адміністрацією Херсонської області, ідентифікаційний код 04060068, вул. Леніна, 145, смт. Горностаївка Херсонської області та Товариством з обмеженою відповідальністю "А-Капітал", ідентифікаційний код 35128126, вул. Партизанська, 56, смт. Горностаївка Херсонської області договір оренди земельної ділянки площею 60,0 га (землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення), що укладений 20.03.2012 року та зареєстрований 30.03.2012 року за № 652260004000067 у Державному реєстрі земель відділу Держкомзему у Горностаївському районі Херсонської області.

3. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "А-Капітал", ідентифікаційний код 35128126, вул. Партизанська, 56, смт. Горностаївка Херсонської області повернути орендовану земельну ділянку загальним розміром 60,0 га, нормативною грошовою оцінкою 12 589 680,00 грн., цільове призначення якої - землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення, кадастровий номер земельної ділянки - 6522680500:04:001:0002, яка знаходиться за адресою: Херсонська область, Горностаївський район, територія Великоблаговіщенської сільської ради до земель державної власності стягувачеві Херсонській обласній державній адміністрації, код ЄДРПОУ 00022645, пл. Свободи, 1, м. Херсон.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "А-Капітал", ідентифікаційний код 35128126, вул. Партизанська, 56, смт. Горностаївка Херсонської області в доход спеціального фонду Державного бюджету на р/р № 31215206783002 в ГУДКСУ у Херсонській області, МФО 852010, код ЄДРПОУ 37959779, одержувач УДКСУ у місті Херсоні, судові витрати в сумі 2436,00 грн. (дві тисячі чотириста тридцять шість гривень 00 копійок), призначення платежу - судовий збір, код 03500045.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення складено та підписано 14.10.2014 р.

Суддя П.Д. Пригуза

Дата ухвалення рішення10.10.2014
Оприлюднено15.10.2014
Номер документу40878298
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1194/14

Ухвала від 25.09.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 28.08.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 21.04.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 28.04.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 02.04.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Постанова від 05.02.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Туренко В.Б.

Ухвала від 19.12.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Туренко В.Б.

Рішення від 10.10.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні