Рішення
від 03.10.2014 по справі 921/958/14-г/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"03" жовтня 2014 р.Справа № 921/958/14-г/13 Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Стопника С.Г.

Розглянув справу

за позовом Приватно-орендного підприємства "Урманське", с. Урмань Бережанського району, Тернопільська область, 47510

до Бережанського районного управління юстиції Тернопільської області в особі Реєстраційної служби, вул. Шевченка, 15а, м.Бережани, Тернопільська область, 47501

про визнання права власності на нерухоме майно.

За участю представників:

позивача: Юркевич С.В., довіреність №1-09 від 01.09.2014р.

відповідача: не з'явився

Учаснику судового процесу роз'яснено права та обов'язки, передбачені ст.ст. 20, 22, 81-1 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України).

Технічна фіксація судового процесу не здійснювалася за відсутності відповідного клопотання.

В судовому засіданні 03.10.2014р. відповідно до ст.85 ГПК України оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть справи: Приватно-орендне підприємство "Урманське", с. Урмань, Бережанський район, Тернопільська область, звернулося в господарський суд Тернопільської області з позовною заявою до відповідача - Реєстраційної служби Бережанського районного управління юстиції Тернопільської області про визнання права власності на нерухоме майно, а саме - нежитлову будівлю (тваринницьке приміщення №1) Літера "А" загальною площею 923,3 кв.м., вартістю 67500,00 грн., за адресою вул. Зелена, буд.95 "б", с.Урмань, Бережанського району, Тернопільської області.

Ухвалою суду від 22.09.2014р. було здійснено заміну відповідача на Бережанське районне управління юстиції Тернопільської області в особі Реєстраційної служби, оскільки остання не являється юридичною особою, у зв'язку з чим розгляд справи відповідно до ст.77 ГПК України відкладався на 03.10.2014р. для надання можливості відповідачу подати свої заперечення проти позову.

Відповідач відзиву на позов не подав, його представник в судове засідання не з'явився, хоча про час та дату розгляду справи повідомлявся належним чином.

Представник позивача в засідання з'явився та повністю підтримав заявлені позовні вимоги.

Враховуючи, що участь представників сторін не визнавалася судом обов'язковою, брати участь в судовому засіданні є правом сторони, передбаченим ст.22 ГПК України, поданих позивачем доказів є достатньо для вирішення спору по суті, а тому справа розглядається за наявними у ній матеріалами згідно ст.75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, судом встановлено наступне:

Відповідно до ст. 16 Цивільного кодексу України та п. 2 ст. 20 Господарського кодексу України кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів.

Приватно-орендне підприємство "Урманське", с. Урмань, Бережанський район, Тернопільська область, зареєстроване як юридична особа, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серії АД №252434 від 22.05.2014р., а отже відповідно до ст.1 ГПК України вправі звертатися до господарського суду за захистом своїх прав.

Статтею 11 ЦК України передбачено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є: договори та інші правочини; інші юридичні факти. У випадках, встановлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов'язки можуть виникати з рішення суду.

Як вбачається із матеріалів справи, 19.10.2012 р., згідно витягу з протоколу № 1, збори орендодавців (власників майнових паїв) ПОП "Урманське" вирішили: затвердити перелік майна призначеного для придбання ПОП "Урманське" у відповідності до Актів приймання-передачі основних засобів майновій комісії, які були у користуванні в господарстві ПОП "Урманське", та при повному погашенні виплати майнових сертифікатів. Урманській сільській раді доручено видати свідоцтва про право власності на майно згідно вказаного переліку шляхом об'єднання виплачених майнових сертифікатів по об'єктах на ім'я ПОП "Урманське", код ЄРПОУ 30787240, с. Урмань Бережанського району Тернопільської області.

Серед переліку майна, призначеного для придбання (вказаного у протоколі), за №1 зазначено тваринницьке приміщення 1970 р., балансовою вартістю 67500 грн.

28.12.2012р. Урманською сільською радою видано Приватно-орендному підприємству "Урманське" Свідоцтво про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат), яким засвідчено право ПОП "Урманське" на пайовий фонд майна колективного сільськогосподарського підприємства Селянської спілки "Урманська", с. Урмань, а саме на його частку - тваринницьке приміщення №1, визначену в розмірі 67500 грн. або 4,56 відсотків.

Відповідно до статті 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Позивач вважає, що є законним власником нежитлової будівлі - тваринницького приміщення №1, по вул. Зелена, 95 "б" с. Урмань, Бережанський район, Тернопільська область, що підтверджується Свідоцтвом про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат), виданим 28.12.2012р. Урманською сільською радою. Також, на вказане приміщення підприємством 12.05.2014р. виготовлено технічний паспорт. Проте підприємство не може оформити право власності у встановленому законом порядку та реалізувати свої права власника в повному обсязі, оскільки рішенням Реєстраційної служби Бережанського районного управління юстиції №14983231 від 07 серпня 2014р. позивачу відмовлено у державній реєстрації права приватної власності на нежитлове приміщення - тваринницьке приміщення, що розташоване: Тернопільська область, Бережанський район, с. Урмань, вул. Зелена, 95 "б".

При цьому, як зазначено у рішенні, Реєстраційною службою було встановлено, що подані документи не відповідають вимогам або не дають змоги встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують, а саме - у свідоцтві про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства відсутня відмітка про виділення майна в натурі індивідуально відповідно до Наказу Міністерства агарної політики від 14 березня 2001 року №62 "Про затвердження порядку розподілу та використання майна реорганізованих колективних сільськогосподарських підприємств". Крім того, не подано акт приймання - передавання майна, виділеного в натурі.

Так, у п.15 Порядку розподілу та використання майна реорганізованих колективних сільськогосподарських підприємств, затвердженому Наказом Міністерства агарної політики від 14 березня 2001 року №62 (втратив чинність на підставі Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства №253 від 11.04.2013р.) зокрема вказано, що виділення майнових паїв у натурі окремим особам, які виявили бажання отримати свої паї в індивідуальну власність, проводиться підприємством-користувачем майна із переліку майна, виділеного на ці цілі. При виділенні майна в натурі конкретному власнику підприємство-правонаступник (користувач) одночасно із підписанням акта приймання-передавання майна робить відмітку про виділення майна в натурі у Свідоцтві про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства, що засвідчується підписом керівника підприємства та печаткою. Свідоцтво з відміткою про виділення майна в натурі індивідуально, акт приймання-передавання майна можуть бути підставою для оформлення прав власності на зазначене майно в установленому порядку.

Представник позивача в судовому засіданні пояснив, що така відмітка на виданому ПОП "Урманське" Свідоцтві про право власності на майновий пай відсутня, оскільки Селянська спілка "Урманська" ліквідована.

Разом з тим, п.13 Порядку визначення розмірів майнових паїв членів колективних сільськогосподарських підприємств та їх документального посвідчення, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №177 від 28.02.2001 р., передбачено, що у разі набуття у власність майнового паю (його частини) на підставі угоди міни, дарування та інших цивільно-правових угод, а також спадкування видається нове свідоцтво. Свідоцтво видається сільською, селищною або міською радою згідно із списком осіб, які мають право на майновий пай підприємства.

Для отримання нового свідоцтва у разі набуття у власність майнового паю (його частини) на підставі угоди міни, дарування та інших цивільно-правових угод, а також спадкування до сільської, селищної або міської ради подаються посвідчені в установленому порядку копія відповідної цивільно-правової угоди або копія свідоцтва про право на спадщину, попереднє свідоцтво про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства. Після отримання зазначених документів сільська, селищна або міська рада вносить відповідні зміни до списку осіб, які мають право на майновий пай підприємства, та анулює попереднє свідоцтво, про що робиться запис у книзі обліку свідоцтв про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства. Факт оформлення свідоцтва засвідчується гербовою печаткою та підписом голови відповідної ради (п.14 Порядку).

В даному випадку представлене позивачем Свідоцтво про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат), видане 28.12.2012р. Урманською сільською радою, засвідчене гербовою печаткою та підписом голови Урманської сільської ради, що підтверджує перереєстрацію переходу права власності на майновий пай члена КСП в місцевій раді.

Захист права власності може бути здійснений, зокрема, шляхом визнання права особи відповідно до приписів п. 1 ч. 2 ст. 16 Цивільного кодексу України.

Згідно ст.392 Цивільного кодексу України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до статті 16 Цивільного кодексу України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема визнання права. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

За правилами частини 2 статті 20 Господарського кодексу України кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються шляхом, зокрема визнання наявності або відсутності прав.

Дослідивши обставини справи, та враховуючи, що позивач набув право власності на вказане у позовній заяві майно на законних підставах, а також зважаючи на те, що заявлений позов відповідає визначеним законом способам захисту і законність підстав такого набуття відповідачем належним чином не заперечено, матеріали справи не свідчать про порушення позивачем прав інших осіб, з метою усунення невизначеності відносин власності з приводу нежитлової будівлі - тваринницького приміщення №1, що розташоване за адресою вул. Зелена, буд.95 "б", с.Урмань, Бережанського району, Тернопільської області, господарський суд визнає за можливе позовні вимоги задовольнити.

Відповідно до статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" рішення судів, що набрали законної сили, є підставою для державної реєстрації прав.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 33, 43, 75, 82-84 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Визнати за Приватно-орендним підприємством "Урманське" (вул. Зелена, 120, с. Урмань, Бережанський район, Тернопільська область, код 30787240) право власності на нерухоме майно в складі: нежитлова будівля (тваринницьке приміщення №1) Літера "А" загальною площею 923,3 кв.м., вартістю 67500,00 грн., за адресою вул. Зелена, буд.95 "б", с.Урмань, Бережанського району, Тернопільської області.

На рішення суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, протягом десяти днів з дня підписання повного тексту рішення "06" жовтня 2014 р. , через місцевий господарський суд.

Суддя С.Г. Стопник

Дата ухвалення рішення03.10.2014
Оприлюднено20.10.2014
Номер документу40921202
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —921/958/14-г/13

Ухвала від 22.09.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Рішення від 03.10.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Ухвала від 11.09.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні