Ухвала
від 22.09.2014 по справі 921/958/14-г/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"22" вересня 2014 р.Справа № 921/958/14-г/13

УХВАЛА

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Стопника С.Г.

Розглянув матеріали справи

за позовом Приватно-орендного підприємства "Урманське", с. Урмань Бережанського району, Тернопільська область, 47510

до Реєстраційної служби Бережанського районного управління юстиції Тернопільської області, вул. Шевченка, 15а, м.Бережани, Тернопільська область, 47501

про визнання права власності на нерухоме майно.

За участю представників:

позивача: Юркевич С.В., довіреність №1-09 від 01.09.2014р.

відповідача: не з'явився

Суть справи: Приватно-орендне підприємство "Урманське", с. Урмань Бережанського району, Тернопільська область звернулося в господарський суд Тернопільської області з позовною заявою до відповідача - Реєстраційної служби Бережанського районного управління юстиції Тернопільської області про визнання права власності на нерухоме майно, а саме - нежитлову будівлю (тваринницьке приміщення №1) Літера "А" загальною площею 923,3 кв.м., вартістю 67500,00 грн., за адресою вул. Зелена, буд.95 "б", с.Урмань, Бережанського району, Тернопільської області.

Відповідач витребуваного судом відзиву на позов не подав, його представник в судове засідання не з'явився, хоча про час та дату розгляду справи повідомлявся належним чином.

Представник позивача в судовому засіданні подав клопотання б/н від 22.09.2014р. про заміну неналежного відповідача, оскільки Реєстраційна служба Бережанського РУЮ не є юридичною особою, та просить суд визнати належним відповідачем Бережанське районне управління юстиції в Тернопільській області в особі Реєстраційної служби.

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, подане клопотання задовольняє, виходячи з наступного:

- відповідно до вимог статті 21 Господарського процесуального кодексу України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу, тобто підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), які мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

- згідно Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно" від 01.07.2004 № 1952-IV (з наступними змінами і доповненнями) державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державним реєстратором прав на нерухоме майно органу державної реєстрації, а також нотаріусами, як спеціальними суб'єктами, на яких покладаються функції державного реєстратора. При цьому, органом державної реєстрації проводиться державна реєстрація прав на нерухоме майно, зокрема на підставі рішень органів влади (включаючи відповідні рішення суду, що набрали законної сили);

- відповідно до ч. 7 ст. 3 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно" від 01.07.2004 № 1952-IV (з наступними змінами і доповненнями) державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться за місцем розташування об'єкта нерухомого майна в межах території, на якій діє відповідний орган державної реєстрації прав, крім випадків, установлених абзацами другим і третім частини п'ятої цієї статті;

- згідно Положення про Державну реєстраційну службу України, затвердженого Указом Президента України від 06.04.2011 року №401/2011 Укрдержреєстр відповідно до покладених на нього завдань здійснює державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно відповідно до закону, а п.7 передбачено, що Укрдержреєстр здійснює свої повноваження безпосередньо та через структурні підрозділи головних управлінь юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі, а також районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних, міжрайонних управлінь юстиції, що забезпечують реалізацію повноважень Укрдержреєстру.

Таким чином, реєстраційна служба Бережанського районного управління юстиції є структурним підрозділом Бережанського районного управління юстиції та не наділена статусом юридичної особи, у зв'язку з чим не може виступати відповідачем у справі.

Згідно частини другої ст.24 ГПК України господарський суд, встановивши до прийняття рішення, що позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, може за згодою позивача, не припиняючи провадження у справі, допустити заміну первісного відповідача належним відповідачем.

У зв'язку із наведеним та відповідно до ст.24 ГПК України, суд за згодою представника позивача визнає за необхідне замінити первісного відповідача - Реєстраційну службу Бережанського районного управління юстиції, на належного - Бережанське районне управління юстиції в особі Реєстраційної служби, вул. Шевченка, 15а, м.Бережани, Тернопільська область, що відповідно до п.4 частини першої ст. 77 ГПК України є підставою для відкладення розгляду справи.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 24, 43, 77, 86 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ :

1. Здійснити заміну у справі первісного відповідача - Реєстраційну службу Бережанського районного управління юстиції, на належного - Бережанське районне управління юстиції в особі Реєстраційної служби, вул. Шевченка, 15а, м. Бережани, Тернопільська область.

2. Розгляд справи відкласти на 03 жовтня 2014 р . на 9 год. 30 хв ., який відбудеться в приміщенні господарського суду Тернопільської обл. за адресою: м. Тернопіль, вул. Князя Острозького, 14а (зал судових засідань №1, 4 поверх).

3. Зобов'язати відповідача подати суду до 03.10.2014р. відзив на позов.

4.Копії ухвали направити сторонам у справі.

Суддя С.Г. Стопник

Дата ухвалення рішення22.09.2014
Оприлюднено28.07.2015
Номер документу47297305
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/958/14-г/13

Ухвала від 22.09.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Рішення від 03.10.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Ухвала від 11.09.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні