Рішення
від 09.10.2014 по справі 539/2630/14-ц
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/2630/14-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 жовтня 2014 року Лубенський міськрайонний суд

Полтавської області

В складі: головуючого судді - Яценка В. В. , при секретарі - Карпенко Т.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Лубни матеріали позовної заяви : ОСОБА_1 до Фермерського господарства "Вітас" і К в особі Кузьменка Віталія Івановича, третя особа Ісковецька сільська рада Лубенського району Полтавської області про стягнення орендної плати ,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася в суд з позовною заявою до Фермерського господарства "Вітас" і К в особі Кузьменка Віталія Івановича, третя особа Ісковецька сільська рада Лубенського району Полтавської області про стягнення орендної плати.

Позовні вимоги мотивувала тим, що її батько, ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1, мав у власності земельну ділянку площею 4,6097 га, що знаходиться на території Ісковецької сільської ради Лубенського району, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала йому на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 342888. Грошова оцінка станом на 01.01.2013 р. становила 98 673 грн. 15 коп. 1 січня 2008 р. батько уклав договір оренди землі з Фермерським господарством «Вітас» і К в особі Кузьменка Віталія Івановича строком на 5 років. 1 січня 2009 року цей договір був зареєстрований у Ісковецькій сільській раді Лубенського району. Орендар сплачував орендну плату всі роки до 2013 року.

Після смерті батька вона оформила свої спадкові права на вказану земельну ділянку, отримавши 18 грудня 2013 р. у Другій Лубенській державній нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину за заповітом.

15 листопада 2013 p. вона направила голові ФГ «Вітас» і К Кузьменку В.І. повідомлення про те, що вона як спадкоємець земельної ділянки укладати новий договір оренди цієї ділянки наміру не має. Прохала провести розрахунок по орендній платі до кінця року.

19 листопада 2013 р. її повідомлення було отримане, проте, до цього часу ні відповіді, ні коштів за оренду земельної ділянки не отримала.

26 грудня 2013 року вона звернулася з письмовою заявою з приводу несплати орендної плати до Лубенської міжрайонної прокуратури, на що отримала роз'яснення, щодо звернення до суду для вирішення цього спору.

Прохає суд постановити рішення, яким стягнути з відповідача фермерського господарства «Вітас» і К в особі Кузьменка Віталія Івановича на її користь орендну плату в розмірі 4 193 грн. 61 коп., а також пеню в розмірі передбаченому п. 14 договору оренди , та понесені судові витрати.

В судовому засіданні позивачка ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_5 позовні вимоги підтримали повністю , прохали їх задовольнити.

Відповідач Кузьменко В.І. позов не визнав повністю, та показав суду, що дійсно 01.01.2008 року фермерське господарство "Вітас і К" уклало з ОСОБА_3 договір на оренду земельної ділянки в розмірі 4, 6097 га. терміном на 5 років. В умовах договору було зазначено термін дії, орендна плата та строки її оплати. Даний договір був посвідчений 01.01.2009 року. Підприємство постійно на протязі всього календарного року проводило часткові оплати за оренду.

В 2012 році при зверненні орендодавця ОСОБА_3 йому була здійснена переплата грошових коштів, які в 2013 році при нарахуванні плати за оренду були утримані. Після смерті ОСОБА_3 до нього зверталася його дочка, як спадкоємиця про оплату за оренду земельного паю,на що їй було запропоновано отримати кошти в бухгалтерії. Однак, вона ці кошти не отримувала, оскільки не погоджувалася з розміром.

Крім цього Кузьменко В.І. пояснив, що перед позивачкою ОСОБА_1 не має ніякої заборгованості за оренду земельного паю за 2013 рік, оскільки кошти їй перераховані поштовим переказом. Прохає в задоволенні позовних вимог позивачці відмовити.

Свідок ОСОБА_6 суду показав, що на прохання позивачки ОСОБА_1 він звертався до відповідача провести розрахунок з позивачкою за оренду земельним паєм, нащо отримав відповідь , що підприємство перед позивачкою не має ніякої заборгованості.

Свідок ОСОБА_7 суду показала, що вона як бухгалтер фермерського господарства "Вітас і К" здійснює нарахування коштів за відпуск продукції в тому числі і за оренду землі.

Так, ОСОБА_7 підтвердила,що між фермерським господарством та батьком позивачки був укладений договір оренди на земельний пай в 2008 році. Розрахунок за оренду земельного паю підприємство проводило вчасно за кожен рік. Батько позивачки на протязі з 2008 року по 2012 рік систематично придбавав сільгосппродукцію в рахунок плати за оренду землі, про що все відображалося у відомостях на відпуск продукції та на яку суму. У 2012 році підприємство здійснило переплату, яку утримало з орендної плати за 2013 рік. Кошти які залишилися невиплачені позивачці були направлені їй поштовим переказом. Що стосується наданого позивачкою листа з відповідними розрахунками вартості земельного паю, то даний розрахунок писала вона на прохання батька позивачки скільки приблизно припадало б сільгосппродукції на орендну плату за землю.

Підприємство провело розрахунок з позивачкою повністю за 2013 рік і ніякої заборгованості перед нею не має.

Суд, заслухав учасників судового процесу, перевірив та дослідив матеріали справи, вважає що позовні вимоги не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 13 ЗУ«Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно ст. 21 ЗУ «Про оренду землі» орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Згідно ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору.

Згідно ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно Указу президента України "Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян - власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)"від 19.08.2008 року , зазначено , що одним із пріоритетних завдань пореформеного розвитку аграрного сектора економіки забезпечення підвищення рівня соціального захисту сільського населення, зокрема шляхом запровадження плати за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часто (паїв) у розмірі не менше 3 відсотків визначеної відповідно до

законодавства вартості земельної ділянки,земельної частки (паю)та поступового збільшення цієї плати залежно від результатів господарської діяльності та фінансово-економічного стану орендаря.

Судом встановлено, що батько позивачки ОСОБА_3 мав у власності земельну ділянку площею 4,6097 га. кадастровий номер якої 5322882700:03:002:0449, що знаходиться на території Ісковецької сільської ради Лубенського району, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала йому на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 342888, виданого Лубенським районним відділом земельних ресурсів Полтавської області 17.11.2008 року, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за № 010855000044.

1 січня 2008 р. батько позивачки ОСОБА_1 - ОСОБА_3 уклав договір оренди землі з Фермерським господарством «Вітас» і К в особі Кузьменка Віталія Івановича строком на 5 років. Зазначеним договором була обумовлена плата за оренду 1355 грн.28 коп. в рік ,строк дії договору до 1.01.2014 року. 1 січня 2009 року цей договір був зареєстрований у Ісковецькій сільській раді Лубенського району. Орендар відповідач по справі сплачував орендну плату всі роки , що свідчить відсутність претензій до орендаря , зі сторони орендодавця. (а.с.8-10).

Після смерті батька ОСОБА_3 орендодавця, позивачка ОСОБА_1 успадкувала земельну ділянку, отримавши 18 грудня 2013 р. у Другій Лубенській державній нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину за заповітом. (а.с.14).

Позивачка ОСОБА_1 не маючи наміру продовжувати орендні відносини з відповідачем 15.11.2013 року направила відповідачу заяву про небажання продовжувати договір оренди та з вимогою провести з нею розрахунок по орендній платі за 2013 рік.

Судом також встановлено, що в 2013 році орендодавцю ОСОБА_3 була нарахована плата за оренду землі в розмірі 2960 грн. 19 коп. з яких утримано за переплату грошових коштів у 2012 році в сумі 2535 грн. 39 коп., що підтверджується довідкою-розрахунком (а.с.38).

Також судом встановлено, що з орендодавцем ОСОБА_3, проводилися розрахунки на протязі року шляхом придбання ним сільгосппродукції в рахунок орендної плати, що підтверджується відповідними відомостями на виплату грошей. (а.с. 39-47).

Отже відповідач в судовому засіданні довів, що орендодавцю ОСОБА_3 в 2012 році було здійснено переплату, яка була утримана з орендної плати за 2013 рік, та підтвердив доказами дослідженими в судовому засіданні.

Твердження позивачки ОСОБА_1, що відповідач повинен їй сплатити кошти в розмірі 4193 грн. 61 коп. та пеню за затримку розрахунку не заслуговують на увагу, оскільки Указ Президента № 725/2008, яким внесено зміни до Указу Президента України від 2 лютого 2002 р. № 92/2002 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян - власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)» (далі - Указ Президента № 92/2002) і збільшено мінімальний розмір орендної плати до 3 %, має рекомендаційний характер.

Отже, розмір та умови оплати, зазначені в договорі, не можуть суперечити чинному, на час укладення договору , законодавству.

Відповідно до ч. 2 ст. 23 ЗУ «Про оренду землі» орендна плата за земельні ділянки, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, переглядається за згодою сторін.

Судом встановлено, що плата за оренду відповідачем проводилась відповідно до умов договору. Також встановлено , що ні орендодавець ОСОБА_3 ні позивачка ОСОБА_1 не звертались до відповідача , про перегляд розміру орендної плати відповідно до укладеного договору.

Отже позивачка ОСОБА_1 не довела в судовому засіданні, що відповідач Фермерське господарство "Вітас" і К в особі Кузьменка Віталія Івановича, має перед нею як спадкоємицею заборгованість по орендній платі за 2013 рік в розмірі 4193 грн.61 коп.

Заборгованість в розмірі 424 грн. 80 коп. які позивачка не бажала отримувати , перерахована відповідачем на її ім'я , поштовим переказом, що підтверджується квитанцією № 0/132 ( а.с.31.)

Керуючись ст.ст.10, 15, 60, 88, 212-214, 256 361-365 ЦПК України , ст. 526, 1218 ЦК України, ст.ст.13,21 ,23 «Про оренду землі», Указом Президента України "Про додаткові заходи що до соціального захисту селян - власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)"від 19.08.2008 року, Постановою ВСУ від 25.06.2011 року, суд -

В И Р І Ш И В:

В задоволені позовних вимог ОСОБА_1 - відмовити .

На рішення може бути подана апеляційна скарга протягом 10 днів з моменту проголошення чи отримання копії до Апеляційного суду Полтавської області.

Суддя Лубенського

міськрайонного суду Яценко В. В.

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення09.10.2014
Оприлюднено22.10.2014
Номер документу40927034
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —539/2630/14-ц

Ухвала від 27.10.2014

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Мартєв С. Ю.

Рішення від 06.11.2014

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Мартєв С. Ю.

Рішення від 09.10.2014

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Яценко В. В.

Ухвала від 07.08.2014

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Яценко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні