Ухвала
від 14.10.2014 по справі 826/6595/14
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа: № 826/6595/14 Головуючий у 1-й інстанції: Шулежко В.П. Суддя-доповідач: Глущенко Я.Б.

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 жовтня 2014 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого - судді Глущенко Я.Б.,

суддів Пилипенко О.Є., Романчук О.М.,

при секретарі Строяновській О.В.,

за участю:

представника позивача - Йовдія Д.В.,

представника Міністерства освіти і науки України - Костюченка О.В.,

представників третьої особи: Герштмана Ю.В., Ожог О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Приватного акціонерного товариства «Вищий навчальний заклад «Національна академія управління» до Міністерства освіти і науки України, Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом'янського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві, третя особа - Київська державна академія водного транспорту імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного про визнання протиправним та скасування наказу, визнання протиправними дій, зобов'язання вчинити певні дії, за апеляційною скаргою Приватного акціонерного товариства «Вищий навчальний заклад «Національна академія управління» на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 11 липня 2014 року,

В С Т А Н О В И В:

Приватне акціонерне товариство «Вищий навчальний заклад «Національна академія управління» (далі - ПрАТ «ВНЗ «Національна академія управління» звернулося у суд із позовом до Міністерства освіти і науки України, відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом'янського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві, за участю третьої особи - Київської державної академії водного транспорту імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного, в якому, з урахуванням уточнень, просило:

- визнати протиправним та скасувати наказ Міністерства освіти і науки України №1229 від 22.08.2013 р. «Про припинення Київського технікуму менеджменту транспортного будування»;

- визнати неправомірними дії Міністерства освіти і науки України щодо подальшої реалізації наказу №1229 від 22.08.2013 р. «Про припинення Київського технікуму менеджменту транспортного будування»;

- визнати неправомірними дії державного реєстратора відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом'янського району реєстраційної служби Головного управління юстиції в м. Києві щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису від 07.10.2013 року про рішення засновника щодо припинення юридичної особи - Київського технікуму менеджменту транспортного будування (код ЄДРПОУ 01393065);

- визнати неправомірними дії державного реєстратора відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Солом'янської районної реєстраційної служби Головного управління юстиції в м. Києві щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису №10731120008008965 від 02.04.2014 року про припинення юридичної особи - Київського технікуму менеджменту транспортного будування (код ЄДРПОУ 01393065);

- зобов'язати відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Солом'янської району реєстраційної служби Головного управління юстиції в м. Києві скасувати в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запис про рішення засновника щодо припинення юридичної особи - Київського технікуму менеджменту транспортного будування (код ЄДРПОУ 01393065);

- скасувати (відмінити) державну реєстрацію припинення юридичної особи - Київського технікуму менеджменту транспортного будування (код ЄДРПОУ 01393065), яка проведена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 02.04.2014 року записом за № 10731120008008965;

- зобов'язати відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Солом'янської району реєстраційної служби Головного управління юстиції в м. Києві внести до даного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи - Київського технікуму менеджменту транспортного будування (код ЄДРПОУ 01393065).

Постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 11 липня 2014 року у задоволенні адміністративного позову відмовлено.

Не погоджуючись із рішенням суду, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду першої інстанції та ухвалити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги.

Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши матеріали справи та доводи скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а постанова суду - без змін, з таких підстав.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції виходив із того, що позивачами не доведено порушення своїх прав та законних інтересів оскаржуваним наказом Міністерства. Одночасно, місцевий суд перевірив відповідність процедури його прийняття та дій відповідачів щодо його реалізації чинному законодавству.

З такими висновками суду не можна не погодитися.

Колегією суддів з'ясовано, що постановою Кабінету Міністрів України від 19.10.1998 року №1659 «Про деякі питання сприяння підготовці фахівців у галузях економіки та будівництва», наказом Міністерства освіти України №387 від 09.11.1998 року «Про оголошення постанови Кабінету Міністрів України від 19.10.1998 року № 1659» на базі Київського будівельного технікуму транспортного будівництва створено Київський технікум менеджменту транспортного будування (код ЄДРПОУ 01393065).

Згідно п. п. 1.3, 2.1 Статуту, прийнятого Загальними зборами трудового колективу Технікуму від 19.03.2003 року та затвердженого Міністерством освіти і науки України від 08.04.2003 року, Технікум заснований на державній формі власності і підпорядкований Міністерству освіти і науки України, права та обов'язки якого визначаються в межах діючих законів Статутом технікуму.

У Технікуму на балансі знаходиться нерухоме майно на праві господарського відання або оперативного управління, що розташоване за адресою: 03151, м. Київ, вул. Вінницька, 10.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19.10.1998 року №1659 «Про деякі питання сприяння підготовці фахівців у галузях економіки та будівництва», а також наказом Міністерства освіти України №375 від 28.10.1999 року у відповідності до Закону України «Про освіту» створено навчальний комплекс «Національна академія управління» у складі Київського технікуму менеджменту транспортного будування та Вищого навчального закладу «Національна академія управління».

Відповідно до вказаної постанови, Міністерство освіти і науки України надало ВНЗ «Національна академія управління» у безстрокову оренду приміщення Київського технікуму менеджменту транспортного будування у навчальному корпусі, за адресою 03151, м. Київ, вул. Вінницька, 10.

Як убачається з матеріалів справи, на даний момент, оренда вказаного державного нерухомого майна здійснюється на підставі відповідних договорів, укладених між ЗАТ «Вищий навчальний заклад «Національна академія управління» та Регіональним відділенням Фонду державного майна України по місту Києву, за згодою балансоутримувача Київського технікуму менеджменту транспортного будування.

22.08.2013 року Міністерством освіти і науки України прийнято наказ №1229 «Про припинення Київського технікуму менеджменту транспортного будування» шляхом його реорганізації (приєднання) до Київської державної академії водного транспорту імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного як відокремленого структурного підрозділу - Київський транспортно-технологічний коледж Київської державної академії водного транспорту імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного.

На підставі цього наказу, Міністерством освіти і науки України здійснено також передачу належних Технікуму на праві господарського відання об'єктів нерухомого майна, що підтверджується передавальним актом від 23.12.2013 року.

Також, на підставі заяви директора Технікуму та вищезазначеного наказу Міністерства, державним реєстратором відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом'янського району реєстраційної служби Головного управління юстиції в м. Києві до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців внесено запис від 07.10.2013 року про рішення засновника щодо припинення юридичної особи - Київського технікуму менеджменту транспортного будування, а 02.04.2014 року, на підставі заяви МОН України та інших документів, - запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи Технікуму в результаті реорганізації в порядку, передбаченому ст. 37 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

Не погоджуючись із правомірністю та законністю прийняття Міністерством освіти і науки України наказу від 22.08.2013 року №1229 «Про припинення Київського технікуму менеджменту транспортного будування», а також діями державного реєстратора відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом'янського району реєстраційної служби Головного управління юстиції в м. Києві щодо реєстрації такого припинення шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, посилаючись на порушення відповідачами визначеної законодавством України процедури реорганізації навчального закладу, позивач звернувся у суд.

Обговорюючи обставини справи та висновки суду першої інстанції щодо вирішення позовних вимог, судова колегія зазначає наступне.

Частиною 2 статті 55 Конституції України кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

За частиною 1 статті 6 Кодексу адміністративного судочинства України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або інтереси.

Колегія суддів наголошує, що право на судовий захист, гарантоване Конституцією України та закріплене в Кодексі адміністративного судочинства України, має лише та особа, яка є суб'єктом (носієм) порушених прав, свобод чи інтересів. Тож для того, щоб особі було надано судовий захист (шляхом задоволення вимог адміністративного позову), суд повинен встановити, що особа дійсно має право, свободу чи інтерес, про захист яких вона просить, і це право, свобода чи інтерес порушені відповідачем (відповідачами).

При цьому, загальними положеннями Кодексу адміністративного судочинства України закріплено, що завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ (ч. 1 ст. 2 КАС України).

З аналізу цієї норми випливає, що об'єктом захисту в адміністративному судочинстві є права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб. Отже захист таких є наступним, тобто передбачає наявність порушеного права, свободи чи інтересу особи, яка звертається за таким захистом.

У адміністративному позові ПрАТ «ВНЗ «Національна академія управління» стверджує, що оскаржуваний наказ порушує його права та законні інтереси. На обґрунтування чого позивач зазначає, що, починаючи з моменту винесення згаданого наказу, Київською державною академією водного транспорту імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного здійснювалось активне втручання в роботу навчального комплексу та перешкоджання його нормальній господарській та освітній діяльності. Зокрема, позивач наголошує на тому, що за зверненнями Академії Регіональним відділенням Фонду державного майна по м. Києву проводилась безпідставна позапланова перевірка дотримання позивачем умов договорів оренди нерухомого майна за адресою: м. Київ, вул. Вінницька, 10, вимог дотримання пожежної безпеки тощо. З огляду на викладене, позивач констатує, що Міністерство освіти і науки України своїми діями прямо перешкоджало трудовій та науковій діяльності позивача, який є чинним засновником навчального комплексу та орендарем майна Технікуму, що призводить до майнових втрат та морального пригнічення його викладацького складу та студентів.

Окрім викладеного позивач стверджує, що оскаржуваний ним наказ є нормативно-правовим актом, а він сам - суб'єктом правовідносин, у яких цей акт застосовується.

Проте, колегія суддів не погоджується із твердженням позивача про те, що оскаржуваний наказ Міністерства освіти і науки України являється нормативно-правовим актом, адже ним врегульовано питання припинення Київського технікуму менеджменту транспортного будування шляхом його реорганізації (приєднання) до Київської державної академії водного транспорту імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного, створення комісії з реорганізації, затвердження її складу, надання відповідних доручень цій комісії, ректору Академії та структурним підрозділам Міністерства освіти і науки України. Відтак, оспорюваний позивачем акт містить конкретні приписи для визначеного кола осіб, які вичерпують свою дію після їх реєстрації. Натомість, базовою характеристикою нормативно-правового акту є те, що ним визначаються правила поведінки для невизначеного кола осіб, встановлені для їх неодноразового застосування.

Таким чином, оскаржуваний наказ не являється нормативно-правовим актом. Такий висновок суду, зокрема, узгоджується із результатами його правової експертизи, проведеної Міністерством юстиції України на предмет необхідності його державної реєстрації у відповідності до Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992 року №731, що відображено в листі Мін'юсту від 13.06.2014 року №11465-0-33-14/10.1, який міститься в матеріалах справи.

Колегія суддів зауважує, що обставини, на які посилається позивач в адміністративному позові, а саме: втручання Київської державної академії водного транспорту імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного в роботу навчального комплексу та перешкоджання його нормальній господарській та освітній діяльності, а також проведення Регіональним відділенням Фонду державного майна перевірок дотримання ним умов договорів оренди нерухомого майна, за умови його незгоди із такими діями, можуть становити самостійний предмет спору, та не знаходяться у безпосередньому причинно-наслідковому зв'язку з оскаржуваним позивачем у цій справі наказом Міністерства освіти і науки України.

Суд наголошує, що відносини з приводу реорганізації Київського технікуму менеджменту транспортного будування виникли між цих технікумом, Київською державною академією водного транспорту імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного та Міністерством освіти і науки України, а також реєстраційною службою Головного управління юстиції у м. Києві в особі її структурного підрозділу в частині проведення відповідних реєстраційних дій. Водночас, позивач не являється суб'єктом цих відносин, які жодним чином не порушують його прав та інтересів.

Отже, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про безпідставність вимог позивача до Міністерства освіти і науки України та відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом'янського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у місті Києві та неможливість їх задоволення.

Доводи апеляційної скарги не спростовують вищевикладене, а тому така задоволенню не підлягає.

Згідно зі ст.ст. 198 ч. 1 п. 1, 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст.ст. 160, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, суд

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Приватного акціонерного товариства «Вищий навчальний заклад «Національна академія управління» залишити без задоволення .

Постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 11 липня 2014 року залишити без змін .

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів з дня складання у повному обсязі шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддяЯ.Б. Глущенко суддя О.Є. Пилипенко суддяО.М. Романчук

(Повний текст ухвали складений 20 жовтня 2014 року.)

.

Головуючий суддя Глущенко Я.Б.

Судді: Пилипенко О.Є.

Романчук О.М

Дата ухвалення рішення14.10.2014
Оприлюднено22.10.2014
Номер документу40984533
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/6595/14

Ухвала від 03.06.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шулежко В.П.

Ухвала від 13.11.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Єрьомін А.В.

Ухвала від 14.10.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Глущенко Я.Б.

Ухвала від 22.08.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Глущенко Я.Б.

Постанова від 11.07.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шулежко В.П.

Ухвала від 22.05.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шулежко В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні