Ухвала
від 15.10.2014 по справі 922/3474/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про порушення провадження у справі про банкрутство

(підготовче засідання)

"15" жовтня 2014 р.Справа № 922/3474/14

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Дзюби О.А.

при секретарі судового засідання Шаповалові О.В.

розглянувши заяву ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області, м. Харків про визнання банкрутом ТОВ "Норд-Універсал", м. Харків , код ЄДРПОУ 32677562 за участю :

Представника кредитора - Соловей С.І., довіреність від 30.04.14р.

Представник боржника - не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Кредитор - ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області звернувся до суду з заявою про порушення справи про банкрутство у відношенні Товариства з обмеженою відповідальністю "Норд-Універсал", м. Харків, в порядку ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", посилаючись на те, що безспірні вимоги кредитора до боржника складають більше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені протягом трьох місяців.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 22 серпня 2014 року прийнято заяву ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області про порушення справи про банкрутство у відношенні Товариства з обмеженою відповідальністю "Норд-Універсал" до розгляду; підготовче засідання суду призначено на 08 вересня 2014 року; зобов'язано кредитора та боржника надати суду необхідні документи для розгляду справи по суті.

Ухвалами господарського суду розгляд заяви про порушення справи про банкрутство відкладався; учасники процесу зобов'язувались виконати вимоги ухвали господарського суду Харківської області від 22 серпня 2014 року, в тому числі кредитора надати суду пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для участі у справі та надати суду необхідні документи для розгляду заяви по суті.

До канцелярії суду від арбітражного керуючого Чаговець Т.П. надійшла заява (вх№ 36048) на участь у даній справі в якості розпорядника майна боржника.

В судовому засіданні представник ініціюючого кредитора пояснив, що на момент розгляду справи заборгованість боржником не погашена, у зв'язку з чим, підтримав свою заяву про порушення відносно ТОВ "Норд-Універсал" справи про банкрутство.

Представник боржника у судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, документів витребуваних судом не надав, про час та місце слухання справи повідомлявся належним чином.

Заслухавши присутнього у засіданні суду учасника процесу, розглянувши заяву ініціюючого кредитора про порушення справи про банкрутство відносно боржника, суд зазначає наступне.

Згідно п.1 ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до п. 1 ст. 9 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", справи про банкрутство юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Згідно п.2 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" право на звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство мають боржник, кредитор.

Відповідно до абз. 2 п. 1 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" - Неявка у підготовче засідання сторін та представника державного органу з питань банкрутства, а також відсутність відзиву боржника не перешкоджають проведенню засідання.

Відповідно до ч. 1 ст. 33 Господарсько процесуального кодексу України передбачено обов'язок доказування кожною стороною тих обставин, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Враховуючи те, що норми ст. 38 Господарського процесуального кодексу України, щодо обов`язку господарського суду витребувати у сторін документи і матеріали, що необхідні для вирішення спору, кореспондуються з диспозитивним правом сторін подавати докази, а п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України визначає одним з принципів судочинства свободу в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, суд вважає, що господарським судом, в межах наданих ним повноважень, створені належні умови для надання сторонами доказів та вважає за можливе розглянути справу по суті за наявними у ній та додатково поданими на вимогу суду матеріалами та документами.

З матеріалів заяви вбачається, що у відповідності до ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", кредитор - ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області звернувся до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у відношенні ТОВ "Норд-Універсал", в порядку посилаючись на те, що безспірні вимоги кредитора до боржника складають більше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені протягом трьох місяців в загальній сумі 437 301,02 грн.

Відповідно до п. 3 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Згідно представлених суду доказів боржник - ТОВ "Норд-Універсал" на момент розгляду справи включені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Боржник - ТОВ "Норд-Універсал" знаходиться на обліку в ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області, як юридична особа та має податковий борг перед кредитором в загальній сумі 437 301,02 грн.

Вимоги кредитора до боржника підтверджуються постановою Харківського окружного адміністративного суду від 01 листопада 2012 року по справі №2-а-10074/12/2070, згідно якої з боржника на користь кредитора стягнуто заборгованість в сумі 437 301,02 грн., про що видано відповідний виконавчий лист.

Як вбачається з матеріалів заяви кредитора Дзержинським ВДВС Харківського МУЮ 13.03.2013р. відкрито виконавче провадження з примусового виконання виконавчого листаХарківського окружного адміністративного суду.

Постановою Дзержинського ВДВС Харківського МУЮ від 04.07.2013 року виконавчий документ повернено стягувачеві, у зв'язку з відсутністю з недостатністю у боржника коштів для виконання постанови суду та відсутності майна на яке можливо звернути стягнення.

Також, матеріали заяви містять докази, у відповідності до п. 7 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вжиття кредитором заходів щодо отримання заборгованості у встановленому законодавством порядку.

Відповідно до абз. 2 п. 3 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

Враховуючи, що вимоги кредитора - ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області до боржника в сумі 437 301,02 грн. підтверджені належними доказами, у зв'язку з чим визнаються судом безспірними.

Відповідно до п.п. 1, 2 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом.

У підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, заслуховує пояснення сторін, оцінює обґрунтованість заперечень боржника, а також вирішує інші питання, пов'язані з розглядом справи.

Згідно п. 3 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо справа порушується за заявою кредитора, господарський суд перевіряє обґрунтованість його вимог, їх безспірність, вжиття заходів щодо примусового стягнення за цими вимогами в порядку виконавчого провадження.

Судом встановлено, що боржник має не виконані на протязі більш ніж трьох місяців після настання встановленого строку для сплати безспірні грошові зобов'язання перед кредитором, сума яких становить більше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати.

Зазначене свідчить про те, що кредитором при подачі до суду заяви про порушення справи про банкрутство відносно боржника повністю дотримані приписи ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Згідно п.п. 6 та 9 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" - За наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство господарський суд виносить ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство; введення мораторію на задоволення вимог кредиторів; введення процедури розпорядження майном; призначення розпорядника майна та інш.

На підставі вищенаведеного., суд дійшов висновку порушити провадження у справі про банкрутство, ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів, у відношенні боржника ввести процедуру розпорядження майном та призначити розпорядника майна.

Згідно п. 2 ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором не можуть бути призначені арбітражні керуючі:

1) які є заінтересованими у цій справі;

2) які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня усунення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років;

3) яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов'язків, покладених цим Законом.

До призначення арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до жодної категорії вищезазначених осіб.

Згідно п. 9 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", в ухвалі про порушення провадження у справі про банкрутство зазначається про призначення розпорядника майна та встановлення йому розміру оплати послуг та джерела її сплати.

Розглянувши заяву арбітражного керуючого Чаговець Т.П. на участь у справі в якості розпорядника майна боржника, в якій він сповістив суд, що порушень законодавства при виконанні обов'язків арбітражного керуючого і порушень строків подання інформації за час виконання своїх обов'язків не має, управління боржником раніше не здійснював, не є особою, яка згідно з Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є заінтересованою особою, не є особою якій заборонено здійснювати цей вид підприємницької діяльності або займати керівні посади, не має судимості за вчинення корисливих злочинів, суд дійшов висновку призначити розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Чаговець Тетяну Пилипівну та встановити розмір оплати його послуг в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень, за рахунок виявлених активів боржника.

Відповідно до п. 10 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", з метою виявлення усіх кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, здійснюється офіційне оприлюднення оголошення про порушення справи про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі інтернет.

Взявши до уваги зазначене, суд дійшов висновку здійснити офіційне оприлюднення на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення про порушення справи про банкрутство відносно боржника.

Керуючись ст. 86 ГПК України, ст.ст. 1, 16 2, 9, 10, 11, 12, 19, 22, 115Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом",

УХВАЛИВ:

1. Порушити провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Норд-Універсал", м. Харків, код ЄДРПОУ 32677562.

2. Визнати вимоги кредитора - ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області до боржника в сумі 437 301,02 грн. безспірними.

3. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів, що передбачає зупинення виконання боржником грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), термін виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), застосованих до дня введення мораторію.

Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів:

забороняється стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги, у тому числі на предмет застави, за якими стягнення здійснюється в судовому або в позасудовому порядку відповідно до законодавства, крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від продажу майна боржника), перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж, а також у разі звернення стягнення на заставлене майно та виконання рішень у немайнових спорах;

забороняється виконання вимог, на які поширюється мораторій;

не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання зобов'язань із задоволення всіх вимог, на які поширюється мораторій;

зупиняється перебіг позовної давності на період дії мораторію;

не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошового зобов'язання, три проценти річних від простроченої суми тощо.

4. Ввести процедуру розпорядження майном боржника, строком на сто п'ятнадцять календарних днів.

5. Призначити розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Чаговець Тетяну Пилипівну, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, адреса: АДРЕСА_1 (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого НОМЕР_2 від 20.02.2013р.) та встановити розмір оплати його послуг в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень, за рахунок виявлених активів боржника.

6. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення про порушення справи про банкрутство, введення процедури розпорядження майном, призначення розпорядника майна та про граничний строк подання заяв конкурсних кредиторів з вимогами до боржника.

7. Зобов'язати розпорядника майна розглянути в тридцятиденний строк від дня публікації оголошення вимоги кредиторів, за наслідками розгляду вимог кредиторів повністю або частково визнати їх або відхилити, з обґрунтуванням підстав відхилення, про що повідомити письмово заявників та господарський суд, в строк до 05 грудня 2014 року.

Зобов'язати розпорядника майна скласти реєстр вимог кредиторів та подати його на затвердження до господарського суду, в строк до 05 грудня 2014 року.

Зобов'язати розпорядника майна здійснити аналіз фінансового становища підприємства, інвестиційного положення, та положення на товарному ринку, в строк до 05 грудня 2014 року.

Зобов'язати розпорядника майна разом з боржником організувати та забезпечити проведення інвентаризації майна боржника та визначити його вартість, в строк до 05 грудня 2014 року.

8. Призначити попереднє засідання суду на 16 грудня 2014 року об 10:00 у приміщенні Господарського суду Харківської області, к. 107.

9. Дану ухвалу направити кредитору, боржнику, розпоряднику майна, ДВС Дзержинського р-ну, Дзержинський районний суд м. Харкова, державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору.

Суддя Дзюба О.А.

Дата ухвалення рішення15.10.2014
Оприлюднено24.10.2014
Номер документу41002321
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом ТОВ "Норд-Універсал", м. Харків , код ЄДРПОУ 32677562

Судовий реєстр по справі —922/3474/14

Ухвала від 22.08.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 20.08.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Постанова від 08.09.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 16.12.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 24.09.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 10.09.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Постанова від 01.04.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 03.03.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 21.01.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 15.10.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні