Ухвала
від 21.01.2015 по справі 922/3474/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"21" січня 2015 р.Справа № 922/3474/14 вх. № 3474/14

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Дзюби О.А.

при секретарі судового засідання Шаповалові О.В.

за участю сторін:

Розпорядника майна - арбітражного керуючого Чаговець Т.П.

Представник боржника - не з'явився

розглянувши

По справі за заявою ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Х/о, м. Харків

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Норд-Універсал", м. Харків

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Харківської області від 16 грудня 2015 року відкладено розгляд справи на 21 січня 2015 року; зобов'язано боржника виконати в повному обсязі ухвалу суду від 15 жовтня 2014 року; попереджено боржника про відповідальність за невиконання вимог суду.

В судовому засіданні розпорядник майна пояснив суду, що з метою виконання вимог суду ним неодноразово надсилалися на адресу керівника боржника повідомлення та запити, щодо надання необхідних документів та інформації, проте на даний час ніяких відомостей від керівника підприємства не отримано. Крім того, згідно Акту обстеження юридичної адреси боржника, підприємства та його керівних органів не виявлено.

Отже, розпорядник майна позбавлений можливості забезпечити спільний з керівником боржника розгляд вимог кредиторів, визначити реальну кредиторську та дебіторську заборгованість, здійснити аналіз фінансово - господарської діяльності ТОВ "Норд-Універсал", а також виконувати інші функції передбачені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Надавши вказані пояснення, розпорядник майна підтримав своє клопотання про відсторонення керівника ТОВ "Норд-Універсал" та просив суд покласти виконання його обов'язків на розпорядника майна, у відповідності до п. 2 ст. 18 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Представник боржника в засідання суду не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, документів витребуваних судом не надав, про час та місце слухання справи повідомлявся належним чином.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши присутніх у судовому засіданні учасників процесу, суд зазначає наступне.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 15 жовтня 2014 року порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Норд-Універсал"; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та призначено судове засідання; введено процедуру розпорядження майном та призначено розпорядником майна - арбітражного керуючого Чаговець Т.П., якого зобов'язано розглянути в тридцятиденний строк від дня публікації оголошення вимоги кредиторів; скласти реєстр вимог кредиторів та подати його на затвердження до господарського суду; здійснити аналіз фінансового становища підприємства, інвестиційного положення, та положення на товарному ринку; організувати та забезпечити проведення інвентаризації майна боржника та визначити його вартість; призначено попереднє засідання суду.

Згідно п.1 ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до абз. 2 п. 1 ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", розпорядник майна - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду забезпечує здійснення процедури розпорядження майном.

Згідно п. 3 ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", розпорядник майна зобов'язаний:

розглядати заяви кредиторів про грошові вимоги до боржника, які надійшли в установленому цим Законом порядку;

вести реєстр вимог кредиторів;

повідомляти кредиторів про результати розгляду їхніх вимог;

вживати заходів для захисту майна боржника;

аналізувати фінансово-господарську діяльність, інвестиційне становище боржника та його становище на ринках;

виявляти (за наявності) ознаки фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства;

скликати збори кредиторів та організовувати їх проведення;

надавати державному органу з питань банкрутства відомості, необхідні для ведення Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено справу про банкрутство;

надавати господарському суду та комітету кредиторів звіт про свою діяльність, відомості про фінансове становище боржника, пропозиції щодо можливості відновлення платоспроможності боржника;

не пізніше двох місяців від дня порушення провадження у справі про банкрутство разом з боржником організувати та забезпечити проведення інвентаризації майна боржника та визначити його вартість;

брати участь у розробці плану санації у випадках, передбачених цим Законом, та за можливості проведення санації боржника розробити разом з боржником не пізніше двох місяців від дня порушення провадження у справі про банкрутство план санації боржника та подати його на розгляд комітету кредиторів;

виконувати інші повноваження, що передбачені цим Законом.

Судом встановлено, що з метою виконання приписів Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та вимог ухвал господарського суду розпорядником майна на адресу боржника (612025, м. Харків, вул. Цілиноградська, 38А) направлялися запити, щодо надання необхідних документів та відомостей з метою проведення аналізу фінансової, господарської та інвестиційної діяльності боржника, розгляду грошових вимог конкурсних кредиторів, що надали свої заяви до господарського суду, виявлення ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства. Однак керівником боржника, Миронова Людмила Анатоліївна, повноваження якого, як керівника юридичної особи, засвідчені у витягу державного реєстратора з ЄДР та згідно довідки статистики станом на момент порушення справи та іншими матеріалами справи, до цього часу ніяких документів та необхідних відомостей розпоряднику майна не надано.

Згідно з ст.18 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичної осіб - підприємців № 775 із змінами та доповненнями, передбачено, що якщо відомості, які підлягають внесенню до ЄДР, були внесені до нього, то таки відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Отже керівником боржника ТОВ "Норд-Універсал" є Миронова Людмила Анатоліївна.

Судом встановлено, що внаслідок невиконання керівником боржника вимог суду та Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ігнорування листів розпорядника майна, останній не має змоги виконати належним чином всі необхідні заходи, що передбачає процедура розпорядження майном боржника, зокрема, без первинної документації ТОВ "Норд-Універсал" неможливо проведення аналізу фінансової, господарської та інвестиційної діяльності боржника.

Суд вбачає порушення в діях керівника боржника, оскільки на протязі тривалого часу, керівником боржника (директором) Мироновою Л.А. не виконувалися приписи вимог ухвал господарського суду Харківської області, в судові засідання він не з'являвся, що свідчить про явне, свідоме ігнорування керівником боржника вимог Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та законних приписів господарського суду.

Пунктом 2 ст. 18 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено наступне:

У процедурі розпорядження майном за клопотанням розпорядника майна, сторін або інших учасників справи про банкрутство, що містить підтверджені відомості про перешкоджання керівником боржника виконанню повноважень розпорядника майна, а також про вчинення керівником боржника дій, що порушують права та законні інтереси боржника або кредиторів, господарський суд має право відсторонити керівника боржника від посади та покласти виконання його обов'язків на розпорядника майна. Про усунення керівника боржника від посади господарський суд виносить ухвалу.

Ненадання керівником боржника розпоряднику майна документів та відомостей з метою проведення розпорядником майна аналізу фінансово - господарської та інвестиційної діяльності ТОВ "Норд-Універсал", виявлення ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства є порушенням прав кредиторів щодо належного освідомлення розпорядником майна сторін та учасників провадження і суду про фінансове становище боржника, можливості відновлення платоспроможності боржника через застосування судових процедур банкрутства та створюються умови відсутності можливості збереження майна боржника для задоволення вимог сукупності його кредиторів. Крім того, така бездіяльність керівника боржника створює загрозу неможливості здійснити обов'язки, що передбачені п. 9 ст. 16 та ст. 23 Закону про банкрутство, зокрема, розглянути розпорядником майна сумісно з боржником вимоги конкурсних кредиторів, які надіслали свої заяви до суду у місячний термін, а в разі заперечень надати рішення боржника про невизнання або часткове визнання вимог кредиторів, що унеможливлює у передбачений Законом про банкрутство строк затвердити суду реєстр вимог кредиторів.

Зазначене вище стає обґрунтованою підставою для відсторонення керівника боржника Миронову Людмилу Анатоліївну від посади директора ТОВ "Норд-Універсал" та покладення виконання обов'язків директора ТОВ "Норд-Універсал" на розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Чаговець Тетяну Пилипівну.

У зв'язку з зазначеним, суд дійшов висновку зобов'язати Вожняка Д.С. протягом трьох днів з дня винесення господарським судом даної ухвали передати розпоряднику майна бухгалтерську, установчу та іншу документацію боржника, печатки і штампи по акту прийому - передачі.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України господарський суд відкладає розгляд справи, коли за якихось обставин вона не може бути вирішена в даному засіданні. Такими обставинами, зокрема, є нез'явлення в засідання представників сторін, інших учасників судового процесу; неподання витребуваних доказів; необхідність витребування нових доказів та інше.

Приймаючи до уваги необхідність витребування судом доказів, які мають суттєве значення для всебічного та повного розгляду справи, суд вважає доцільним розгляд справи відкласти та зобов'язати розпорядника майна виконати в повному обсязі вимоги попередніх ухвал суду.

В зв'язку з вищенаведеним та керуючись 2, 18, 22 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" , ст. ст. 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання розпорядника майна про відсторонення керівника ТОВ "Норд-Універсал" та покладення його обов'язків на розпорядника майна.

2. Відсторонити керівника ТОВ "Норд-Універсал"- Миронову Людмилу Анатоліївну від посади та покласти виконання його обов'язків на розпорядника майна - арбітражного керуючого Чаговець Тетяну Пилипівну, ідентифікаційний номер 1937301229, адреса: вул. Шекспіра, 12-А, оф. А-5, м. Харків, 61045 (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 228 від 20.02.2013р.).

3. Зобов'язати Миронову Л.А. передати розпоряднику майна протягом трьох днів бухгалтерську, установчу та іншу документацію боржника, печатки і штампи по акту прийому - передачі.

4. Розгляд справи відкласти на "03" березня 2015 р. о(об) 12:00 м. Харків, пл. Свободи 5 Держпром 8-й під'їзд, к. 107.

5. Зобов'язати розпорядника майна виконати в повному обсязі вимоги попередніх ухвал суду та представити докази.

6. Дану ухвалу направити кредитору, розпоряднику майна, керівнику боржника, державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору.

Суддя Дзюба О.А.

Дата ухвалення рішення21.01.2015
Оприлюднено29.01.2015
Номер документу42461371
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/3474/14

Ухвала від 22.08.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 20.08.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Постанова від 08.09.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 16.12.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 24.09.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 10.09.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Постанова від 01.04.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 03.03.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 21.01.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 15.10.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні