Ухвала
від 21.10.2014 по справі 341/570/13-ц
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/570/13-ц

Номер провадження 6/341/13/14

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(про зміну способу виконання судового рішення)

21 жовтня 2014 року м. Галич

Галицький районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді - Мельника І.І.

секретар'я - ОСОБА_1

представникка заявника - ОСОБА_2

представника боржника - ОСОБА_3

представника третьої особи - ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Галичі справу за заявою ОСОБА_5 про зміну способу у та порядку виконання судового рішення, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_5 звернулася до Галицького районного суду із заявою, в якій просила змінити спосіб виконання рішення Галицького районного суду від 22.05.2013 року, визнавши за нею право власності на предмет іпотеки - незавершеного будівництвом житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами (60% готовності), що знаходиться по вул. Осмомисла (бувша Галана), 51 в с. Залуква Галицького району Івано-Франківської області та розміщений на земельній ділянці площею 0.2500 га.

В заяві посилається на ті обставини, що рішенням Галицького районного суду Івано-Франківської області від 22.05.2013 року задоволено її позов до ОСОБА_6 та стягнуто з останньої в її користь 417360 грн. заборгованості за договором позики та 3% річних в сумі 9947 грн. З метою задоволення вимог ОСОБА_5 за договором позики грошей звернуто стягнення на предмет іпотеки за договором іпотеки від 19.07.2011 року, а саме: об'єкт незавершеного будівництва, житловий будинок з належними господарськими будівлями та спорудами та земельну ділянку, що знаходиться за адресою: с. Залуква, вул.. Осмомисла (Галана) за № 51А, Галицького району Івано-Франківської області, які розташовані на земельній ділянці площею 0,2500 га, призначеній для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, кадастровий номер 2621283300:02:001:0025, відсоток готовності житлового будинку становить 60% та запланований в генплані літерою «А», господарські будівлі та споруди, два гаражі, зазначені в генплані літерою «Б» та «Г», сарай, зазначений в генплані літерою «В».

Визначено спосіб реалізації предмета іпотеки шляхом проведення прилюдних торгів у межах процедури виконання виконавчого провадження, за початковою ціною, визначеною на підставі оцінки, проведеною суб'єктом оціночної діяльності незалежним експертом на стадії оцінки майна під час проведення виконавчих дій.

На підставі вищезазначеного рішення суду було видано виконавчий лист, який передано на примусове виконання до відділу ДВС Галицького районного управління юстиції, де державним виконавцем відкрито виконавче провадження.

У зв'язку із відсутністю технічної документації на предмет іпотеки неможливо провести належну оцінку вищевказаного майна. Відповідач (боржник) в добровільному порядку відмовляється виготовити та надати відповідні документи, необхідні для реалізації на прилюдних торгах предмета іпотеки. Вказані обставини унеможливлюють проведення оцінки майна, реалізації майна на прилюдних торгах та виконання рішення суду.

Не представляється також можливим укласти договір на проведення заходів з виготовлення технічної документації, на зазначені в договорі іпотеки об'єкти нерухомості та оформити витяг з державного реєстру права власності на них, оскільки ОКБ Івано-Франківське БТІ, для проведення поточної технічної інвентаризації об'єкта нерухомості та отримання витягу з державного реєстру прав власності на нього необхідно присутність власника нерухомості та його підпис, а боржник (відповідач) від вчинення вказаних дій відмовляється.

Представник заявника в судовому засіданні підтримав викладені в заяві вимоги, просив змінити спосіб виконання рішення Галицького районного суду Івано-Франківської області від 22.05.2013 року.

Представник ОСОБА_6 в судовому засіданні заперечив проти задоволення заяви про зміну способу виконання рішення суду з підстав наведених в заяві від 09.09.2014 року, зазначивши про відсутність обставин, які б утруднювали виконання рішення суду від 22.05.2013 року. Крім того, згідно оцінки предмета іпотеки суб'єктом оціночної діяльності в даний час вартість будинковолодіння, по вул. Я.Осмомисла, 51 в с. Залуква Галицького району оцінено в 2695566 грн., що значно перевищує борг, визначений рішенням суду.

Представник відділу ДВС Галицького районного управління юстиції в судовому засіданні ствердив, що в ході виконання рішення Галицького районного суду від 22.05.2013 року боржник відмовлявся надавати технічну документацію на предмет іпотеки, що унеможливлювало проведення незалежної оцінки нерухомості та проведення прилюдних торгів майна, переданого в іпотеку.

Заслухавши доводи учасників процесу та перевіривши матеріали справи суд вважає, що заява підставна і підлягає до задоволення.

Відповідно до ст. 373 ЦПК України , за наявності обставин, що утруднюють виконання рішення (хвороба боржника або членів його сім'ї, відсутність присудженого майна в натурі, стихійне лихо тощо), за заявою державного виконавця або за заявою сторони суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає питання про відстрочку або розстрочку виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання рішення в судовому засіданні з викликом сторін і у виняткових випадках може відстрочити або розстрочити виконання, змінити чи встановити спосіб і порядок виконання рішення.

Відповідно до ст. 590 ЦК України , звернення стягнення на предмет застави здійснюється за рішенням суду, якщо інше не встановлено договором або законом.

Так, з п.2.12 договору іпотеки, укладеного між ОСОБА_7 та ОСОБА_6 вбачається, що сторони при підписанні цього договору встановлюють застереження, згідно до якого іпотекодержатель у випадку невиконання умов або неналежного виконання умов даного договору іпотекодавцем, має право на продаж предмета іпотеки будь-якій особі покупцеві згідно до чинного законодавства, а також право на передачу іпотекодержателю права власності на предмет іпотеки за рахунок виконання основного зобов'язання, передбаченого основним договором.

Згідно ст. 33 Закону України «Про іпотеку» у разі невиконання або неналежного виконання боржником основного зобов'язання Іпотекодержатель, яким є позивач, вправі задовольнити свої вимоги за основними зобов'язаннями шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки. Звернення стягнення на предмет іпотеки може бути здійснено на підставі рішення суду.

Так, відповідно до ст. 39 Закону України «Про іпотеку» , у разі задоволення судом позову про звернення стягнення на предмет іпотеки у рішенні суду зазначаються: загальний розмір вимог та всі його складові, що підлягають сплаті іпотекодержателю з вартості предмета іпотеки; опис нерухомого майна, за рахунок якого підлягають задоволенню вимоги іпотекодержателя; заходи щодо забезпечення збереження предмета іпотеки або передачі його в управління на період до його реалізації, якщо такі необхідні; спосіб реалізації предмета іпотеки шляхом проведення прилюдних торгів або застосування процедури продажу, встановленої ст. 38 цього Закону .

Відповідно до вимог ч.1 ст. 37 Закону України «Про іпотеку» іпотекодержатель може задовольнити забезпечену іпотекою вимогу шляхом набуття права власності на предмет іпотеки. Правовою підставою для реєстрації права власності іпотекодержателю на нерухоме майно, яке є предметом іпотеки, є договір про задоволення вимог іпотекодержателя або відповідне застереження в іпотечному договорі, яке прирівнюється до такого договору за своїми правовими наслідками та передбачає передачу іпотекодержателю права власності на предмет іпотеки в рахунок виконання основного зобов'язання.

Іпотечний договір від 19.07.2011 року, укладений між між ОСОБА_7 та ОСОБА_6 в п. 2.12 містить умови про задоволення вимог іпотекодержателя шляхом передачі йому у власність предмета іпотеки. Тому, на підставі ч.2 ст. 16 ЦК України , ст. 37 Закону України «Про іпотеку» , іпотекодержатель має право вимагати звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом набуття іпотекодержателем права власності на предмет іпотеки в судовому порядку.

При таких обставинах, неможливість виконати рішення суду шляхом продажу предмету іпотеки на прилюдних торгах є саме винятковим випадком для зміни способу виконання рішення суду. Крім того, в рішенні суду зазначено, яким шляхом воно повинно виконуватися і для того, щоб рішення суду виконувалося державним виконавцем, також необхідно змінити спосіб виконання рішення суду.

Таким чином, оскільки при виконанні рішення суду у заявника виникли труднощі, суд приходить до переконання, що заява ОСОБА_5 про зміну способу виконання рішення суду підставна і підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 209, 210, 378 ЦПК України, ст. 33 Закону України «Про виконавче провадження» суд, -

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_5 задовольнити.

Змінити спосіб виконання рішення Галицького районного суду Івано-Франківської області від 22.05.2013 року, шляхом визнання за ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 право власності на предмет іпотеки, а саме: об'єкт незавершеного будівництва, житловий будинок з належними господарськими будівлями та спорудами та земельну ділянку, що знаходиться за адресою: с. Залуква, вул.. Осмомисла (Галана) за №51 «А», Галицького району, Івано-Франківської області, які розташовані на земельній ділянці площею 0,2500 га, призначеній для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, кадастровий номер 2621283300:02:001:0025, відсоток готовності житлового будинку становить 60% та запланований в генплані літерою «А», господарські будівлі та споруди, два гаражі, зазначені в генплані літерою «Б» та «Г», сарай, зазначений в генплані літерою «В», загальною вартістю 729428 грн., зокрема земельної ділянки - 447580 грн., об'єкту незавершеного будівництва - житлового будинку 684670 грн.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'яти днів з дня її проголошення до апеляційного суду Івано-Франківської області через Галицький районний суд Івано-Франківської області. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя: Мельник І.І.

Суддя:

Суддя:

Дата ухвалення рішення21.10.2014
Оприлюднено28.10.2014
Номер документу41013468
СудочинствоЦивільне
Сутьзміну способу у та порядку виконання судового рішення

Судовий реєстр по справі —341/570/13-ц

Ухвала від 19.05.2015

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Меленко О.Є. О. Є.

Ухвала від 06.05.2015

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Меленко О.Є. О. Є.

Ухвала від 06.05.2015

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Меленко О.Є. О. Є.

Ухвала від 19.05.2015

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Меленко О.Є. О. Є.

Ухвала від 06.05.2015

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Меленко О.Є. О. Є.

Ухвала від 12.06.2015

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Меленко О.Є. О. Є.

Ухвала від 19.05.2015

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Меленко О.Є. О. Є.

Ухвала від 11.12.2014

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Меленко О.Є. О. Є.

Ухвала від 12.06.2015

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Меленко О.Є. О. Є.

Ухвала від 19.05.2015

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Меленко О.Є. О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні