Постанова
від 22.10.2014 по справі 909/767/14
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" жовтня 2014 р. Справа № 909/767/14

Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії:

Головуючого судді Дубник О.П.

суддів Матущак О.І.

Скрипчук О.С.

при секретарі Довгополові А.О.

розглянув апеляційну скаргу Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 б/н від 22.08.2014р. (вх. № ЛАГС 01-05/4188/14)

на рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 12.08.2014 року

у справі № 909/767/14 (суддя - Фрич М.М.)

за позовом Івано-Франківського міського управління юстиції, м. Івано-Франківськ

до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, м. Івано-Франківськ

про спонукання до виконання мирової угоди

За участю представників:

від позивача: Заник М.Ф. - представник (довіреність в матеріалах справи);

від відповідача: ОСОБА_2 ОСОБА_3, ОСОБА_4 - представник (довіреність в матеріалах справи).

Судом роз'яснено права та обов'язки, передбачені ст.ст. 20, 22 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України).

Відводів складу суду в порядку ст.20 ГПК України не заявлялось. Заяв про технічну фіксацію судового процесу від учасників судового процесу не надходило.

В судовому засіданні 30.09.2014р. оголошувалась перерва до 22.10.2014р.

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 12.08.2014 року у цій справі (суддя - Фрич М.М.) позові вимоги Івано-Франківського міського управління юстиції задоволено та укладено договір оренди між Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 та Івано-Франківським міським управлінням юстиції на нежитлові приміщення на другому поверсі адміністративного будинку АДРЕСА_1 переобладнаних під «Зал урочистих подій» для проведення урочистої реєстрації актів цивільного стану Івано-Франківського міського управління юстиції та допоміжного приміщення призначеного для обслуговування «Залу урочистих подій» в редакції, викладеній у резолютивній частині рішення. Крім того, даним рішенням присуджено стягнути з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 на користь Івано-Франківського міського управління юстиції судовий збір в сумі 1 218 грн.

Рішення суду першої інстанції мотивоване тим, що відповідно до укладеної між сторонами мирової угоди, затвердженої ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 10.02.2013р., мирова угода є правочином, який підлягає обов'язковому виконанню, тому вимога Івано-Франківського міського управління юстиції про спонукання до виконання мирової угоди підлягає задоволенню.

Не погоджуючись з рішенням місцевого господарського суду з підстав порушення ним норм процесуального та матеріального права, Фізична особа-підприємець ОСОБА_2 оскаржила його в апеляційному порядку. В апеляційній скарзі ФОП ОСОБА_2 зазначає, що суд першої інстанції належним чином не повідомив відповідача про призначення справи до розгляду. Крім того, скаржник зазначає, що в порушення ст. ст. 54, 57 ГПК України, змінюючи предмет позову, позивач не надіслав відповідачу копію заяви про таку зміну, що не було взято судом до уваги.

Також скаржник вказує, що з моменту укладення мирової угоди і затвердження її судом, Фізична особа-підприємець ОСОБА_2 неодноразово зверталась до Івано-Франківського міського управління юстиції з пропозицією укласти договір оренди нежитлових приміщень другого поверху адміністративного будинку АДРЕСА_1, однак останній на зазначені пропозиції не реагував. Зі слів апелянта, у нежитлових приміщеннях другого поверху адміністративного будинку АДРЕСА_1 ним з дозволу виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради проведено їх реконструкцію, після чого змінилася його площа. Станом на сьогодні приміщення другого поверху надані в оренду, що свідчить про неможливість виконання умов мирової угоди.

Крім того, відповідач вважає, що Івано-Франківське міське управління юстиції не може бути стороною договору, оскільки організаційне та матеріально-технічне забезпечення діяльності міського управління юстиції покладено на Головне управління юстиції в Івано-Франківській області. ФОП ОСОБА_2 вказує також на те, що місцевий господарський суд не звернув уваги та не надав оцінки окремій ухвалі Господарського суду Івано-Франківської області від 27.11.2013р. у справі № 909/944/13, в якій вказується на порушення законності і недоліки в діяльності Головного управління юстиції в Івано-Франківській області та зобов'язано начальника Головного управління юстиції в Івано-Франківській області вжити заходи для усунення порушень в забезпеченні діяльності відділу реєстрації актів цивільного стану Івано-Франківського міського управління юстиції приміщенням, право користування яким оформити з дотриманням вимог чинного законодавства.

Позивач своїм правом, передбаченим ст. 96 ГПК України не скористався та письмового відзиву на апеляційну скаргу відповідача не подав.

Колегія суддів Львівського апеляційного господарського суду, керуючись нормами ст. 101 ГПК України щодо меж перегляду справи в апеляційній інстанції, вважає, що є можливим прийняти за наслідками розгляду апеляційної скарги постанову в даному судовому засіданні.

Вивчивши матеріали справи в сукупності з апеляційною скаргою, заслухавши в судових засіданнях думку представників сторін, оцінивши зібрані докази по справі, судова колегія Львівського апеляційного господарського суду прийшла до висновку, що апеляційна скарга Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 підлягає частковому задоволенню, а оскаржуване рішення скасуванню з підстав порушення місцевим господарським судом норм процесуального права. При цьому, апеляційний суд встановив наступні обставини та керувався такими мотивами.

В апеляційній скарзі ФОП ОСОБА_2 зазначає, що вона не була належним чином повідомлена про час та місце розгляду справи.

Згідно положень ст. 64 ГПК України суддя, прийнявши позовну заяву, не пізніше трьох днів з дня її надходження виносить і надсилає сторонам, прокурору, якщо він є заявником, ухвалу про порушення провадження у справі, в якій вказується про прийняття позовної заяви, призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду, про час і місце його проведення, необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду в засіданні.

Пунктом 2.6.7. Інструкції з Діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України N 28 від 20.02.2013р., процесуальні документи надсилаються учасникам судового процесу у відповідності до вимог Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ст. 87 ГПК України повне рішення та ухвали надсилаються сторонам, прокурору, третім особам, які брали участь в судовому процесі, але не були присутні у судовому засіданні, рекомендованим листом з повідомленням про вручення не пізніше трьох днів з дня їх прийняття або за їх зверненням вручаються їм під розписку безпосередньо у суді.

Таким чином з наведених норм права, вбачається, що ухвала про порушення провадження (прийняття до провадження) позовної заяви місцевим судом повинна надсилатись на адресу учасників процесу з повідомленням про вручення поштового рекомендованого відправлення.

Такі дії суду в подальшому забезпечують йому доказ належного повідомлення учасників процесу про час та місце розгляду справи, зокрема, у Постанові Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011р. «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» зазначено, що за змістом статті 64 ГПК, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом. Доказом такого повідомлення в разі неповернення ухвали підприємством зв'язку може бути й долучений до матеріалів справи та засвідчений самим судом витяг з офіційного сайту Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" щодо відстеження пересилання поштових відправлень, який містить інформацію про отримання адресатом відповідного поштового відправлення, або засвідчена копія реєстру поштових відправлень суду.

В ухвалі Господарського суду Львівської області 29.07.2014р. про відкладення розгляду справи значиться, що відповідач був належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, однак, жодних доказів які би свідчили про належність його повідомлення у вказаній ухвалі суду не міститься, зокрема, в матеріалах справи відсутні: поштове повідомлення про відправлення, засвідчена копія реєстру поштових відправлень суду, чи витяг з офіційного сайту Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" щодо відстеження пересилання поштових відправлень, який містить інформацію про отримання адресатом відповідного поштового відправлення, що свідчить про неналежне повідомлення відповідача про час та місце розгляду справи.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 104 ГПК України порушення норм процесуального права є в будь-якому випадку підставою для скасування рішення місцевого господарського суду, зокрема, якщо справу розглянуто господарським судом за відсутністю будь-якої із сторін, не повідомленої належним чином про місце засідання суду.

Неповідомлення відповідача про час та місце розгляду справи зумовило порушення норм процесуального права у господарському судочинстві, норм ст. 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950р. та не дало змоги ОСОБА_2 виступити на захист свого порушеного права при розгляді справи у суді першої інстанції.

З витягу реєстру прав власності на нерухоме майно № 25466709 від 03.03.2010р. вбачається, що ОСОБА_2 стала власником адміністративної будівлі АДРЕСА_1 згідно договору купівлі-продажу адміністративної будівлі від 10.12.2009р., посвідченого приватним нотаріусом ОСОБА_6

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 10.02.201 у справі №22/3 за позовом Івано-Франківського міського управління юстиції до підприємця ОСОБА_2 (відповідно до рішення суду від 07.11.2012р. у справі № 0907/2-о-375/2011, в актовий запис про одруження № 31 від 12.01.1996р. внесено зміни, зокрема, прізвище «ОСОБА_2» змінено на «ОСОБА_2») про витребування майна із чужого незаконного володіння, визнання договору частково недійсним та визнання права власності на частку в будівлі було затверджено мирову угоду сторін та припинено провадження у справі. Мирова угода передбачає, зокрема, такі умови:

« 1. Позивач визнає право власності відповідача на об'єкт нерухомості за АДРЕСА_1.

2. Відповідач зобов'язується передати в оренду позивачу нежитлові приміщення на другому поверсі адміністративного будинку АДРЕСА_1, зазначені в експлікації приміщень технічного паспорту на громадський будинок АДРЕСА_1 за №24 площею 17 квадратних метрів, №25 площею 14,1 квадратних метрів, №26 площею 29,9 квадратних метрів, переобладнаних під "Зал урочистих подій" для проведення урочистої реєстрації шлюбу відділом реєстрації актів цивільного стану Івано-Франківського міського управління юстиції та допоміжного приміщення за №23 площею 19,4 квадратних метрів, призначеного для обслуговування "Залу урочистих подій". Загальна площа приміщень, що підлягає для передачі в оренду складає 80,4 (вісімдесят цілих і 4 десятих) квадратних метра. Договір оренди повинен бути заключений на наступних умовах:

- строк дії договору складає 50 років з моменту складання акту приймання - передачі з правом подальшої пролонгації дії договору;

- розмір місячної орендної плати визначатиметься на підставі тарифів, розрахованих на підставі "Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду об'єктів комунальної власності територіальної громади міста Івано-Франківська", затвердженої рішенням Івано-Франківської міської ради "Про внесення змін до нормативних актів з питань оренди об'єктів комунальної власності територіальної громади м. Івано-Франківська" від 27.04.2007р.».

Згідно ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Мирова угода за своєю правовою природою є договором, який укладається сторонами з метою припинення спору, на умовах, погоджених цими ж сторонами. Таким чином, укладена та затверджена ухвалою суду від 10.02.2010р. мирова угода є документом, який відповідно до вимог ст. 115 ГПК України, є обов'язковим до виконання на всій території України в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження».

Відповідно до ст.18 Закону України "Про виконавче провадження" у виконавчому документі, зокрема, зазначаються дата набрання законної (юридичної) сили рішенням, строк пред'явлення виконавчого документа до виконання.

З постанови відділу ДВС Івано-Франківського міського управління юстиції ВП № 44270444 від 04.08.2014р. про відмову у відкритті виконавчого провадження (відмову у відкритті виконавчого провадження) вбачається, що виконавчий документ (ухвала № 22/3 Господарського суду Івано-Франківської області від 10.02.2010р.) не відповідає вимогам статті 18 ЗУ «Про виконавче провадження», зокрема, у такому не вказано дату набрання законної сили, строк пред'явлення до виконання.

В п.3.19 постанови пленуму Вищого господарського суду Укарїни «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» від 26.12.2011 N18 роз'яснено, що у разі ухилення однієї зі сторін від виконання мирової угоди:

- якщо ухвала господарського суду про затвердження мирової угоди відповідає вимогам статті 18 Закону України "Про виконавче провадження", то вона є виконавчим документом у розумінні пункту 2 частини другої статті 17 названого Закону і підлягає виконанню державною виконавчою службою; тому за наявності зазначеної умови позовна заява про спонукання до виконання мирової угоди не підлягає розгляду в господарських судах;

- якщо ж ухвала суду про затвердження мирової угоди не містить усіх даних, зазначених у статті 18 названого Закону, то така ухвала не має статусу виконавчого документа, і інша сторона у справі не позбавлена права звернутися з позовом про зобов'язання виконати мирову угоду, у випадку задоволення якого господарський суд видає наказ. Відповідний позов може мати як майновий, так і немайновий характер у залежності від змісту умов мирової угоди.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Господарського процесуального кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутністю таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться і одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зі слів скаржника, у зв'язку із тим, що організаційне та матеріальне-технічне забезпечення діяльності міського управління юстиції покладено на Головне управління юстиції в Івано-Франківській області, то Івано-Франківське міське управління юстиції не може самостійно укладати договори, які не відображають реальні наміри та економічні інтереси сторін, а право укладати такі договори має лише Головне управління юстиції в області.

З такими твердженнями судова колегія Львівського апеляційного господарського суду не погоджується. Відповідно до п. 16 Положення про районні, районні у містах, міські (міст обласного значення), міськрайонні, міжрайонні управління юстиції, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 23.06.2011р. № 17/7/5 (МЮУ 23.06.2011р. № 760/19498) міське управління юстиції є юридичною особою. Івано-Франківське міське управління юстиції, згідно даних, що містяться в ЄДРПОУ є юридичною особою (Ідентифікаційний код юридичної особи - 25713994; місцезнаходження юридичної особи: 76018, Івано-Франківська обл., місто Івано-Франківськ, вулиця Грюнвальдська, будинок 8), у процесі припинення не перебуває, а відтак, відповідно до умов чинного законодавства, обмежень для нього, як сторони, щодо можливості укладення договору - відсутні. Тобто, в цивільному обороті, набувши з моменту реєстрації цивільну правоздатність, позивач набув і цивільну дієздатність, в тому числі правочиноздатність, здатність самостійно здійснювати цивільні права та виконувати обов'язки; деліктоздатність - нести відповідальність за цивільні правопорушення.

Апелянт також зазначає, що він звертався з пропозицією укласти договір оренди нежитлових приміщень по вул. Галицькій у м. Іван-Франківську, однак з листа Івано-Франківського міського управління юстиції № 77/01-110 від 13.06.2013р., в якому зазначено, що таке не є розпорядником бюджетних коштів і всі договори з питань діяльності управління юстиції укладаються з Головним управлінням юстиції в Івано-Франківській області та листа Головного управління юстиції в Івано-Франківській області № 4137/06-3089 від 23.07.2013р., яке також відмовилось від укладення договору через те, що у ньому невірно зазначено орендаря, який не є розпорядником коштів та у зв'язку із відсутністю у мировій угоді домовленостей щодо приміщень третього поверху про укладення договору оренди, вбачається, що такий договір укладеним бути не може.

Такі твердження ФОП ОСОБА_2 не заслуговують на увагу, оскільки, з листа Головного управління юстиції в Івано-Франківській області № 4137/06-3089 від 23.07.2013р. (долученого апелянтом) вбачається, що позивачем відповідачу надсилалась пропозиція про укладення договору оренди нежитлових приміщень третього поверху, а мирова угода стосується приміщень другого поверху.

Апелянт також звертає увагу на те, що місцевим Господарським судом не взято до уваги ухвали Господарського суду Івано-Франківської області від 27.11.2013р. у справі № 909/944/13, якою зобов'язано начальника Головного управління юстиції в Івано-Франківській області вжити заходи для усунення порушень в забезпеченні діяльності відділу реєстрації актів цивільного стану Івано-Франківського міського управління юстиції, однак така, не спростовує обов'язку сторін виконати умови мирової угоди, крім того суд звертає увагу й на наступне.

У пункті 2 прохальної частини позовної заяви, Івано-Франківське міське управління юстиції просить на виконання п. 2 мирової угоди від 09.02.2010р. затвердженої ухвалою Господарського суду Івано-Франкіської області від 10.02.2010р. зобов'язати підприємця ОСОБА_2 укласти з Івано-Франківським міським управлінням юстиції договір оренди приміщення на другому поверсі адміністративного будинку АДРЕСА_1 для облаштування "Залу урочистих подій" відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Івано-Франківського міського управління юстиції.

У подальшому, що видно з матеріалів справи, 07.08.2014р. позивач заявою № 01-03/83, як він зазначає, змінює предмет позову.

При цьому подає суду примірник договору оренди нежитлового приміщення. Така заява за своєю природою не є зміною предмету спору (спонукання до виконання умов мирової угоди) і не виходить за межі первинної вимоги. Крім того, до даної заяви додано квитанцію № 76015 від 07.08.2014р., яка свідчить про надіслання такої відповідачу.

Таким чином, умови мирової угоди від 09.02.2010р., затвердженої ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 10.02.2010р. сторонами не виконані, а відповідно до вимог чинного законодавства підлягають виконанню, у зв'язку із чим суд апеляційної інстанції погоджується із висновком суду першої інстанції про те, що позовні вимоги Івано-Франківського міського управління юстиції про укладення договору оренди є обгрунтованим та підлягають задоволенню. Однак, оскільки, місцевим господарським судом, при винесенні даного рішення порушено норми процесуального права, таке підлягає скасуванню.

Також суд апеляційної інстанції, враховуючи положення ст. 49 ГПК України, оскільки, позовні вимоги Івано-Франківського міського управління юстиції підлягають задоволенню, зробив висновок про те, що витрати за подання апеляційної скарги слід покласти на апелянта.

Керуючись ст.ст. 103, 104, 105 ГПК України, П О С Т А Н О В И В :

1. Апеляційну скаргу задоволити частково.

Рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 12.08.2014р. у справі №909/767/14 скасувати.

2. Прийняти нове рішення, яким позовні вимоги Івано-Франківського міського управління юстиції задоволити.

Укласти договір оренди між фізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 та Івано-Франківським міським управлінням юстиції на нежитлові приміщення на другому поверсі адміністративного будинку АДРЕСА_1 переобладнаних під "Зал урочистих подій" для проведення урочистої реєстрації актів цивільного стану Івано-Франківського міського управління юстиції та допоміжного приміщення призначеного для обслуговування "Залу урочистих подій" у наступній редакції:

Д О Г О В І Р

оренди нежитлового приміщення

„____»


2014р. м. Івано-Франківськ

ОСОБА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, паспорт НОМЕР_2, виданий Івано-Франківським МВ УМВС України в Івано-Франківській області 12.02.2013 року, зареєстрована за адресою АДРЕСА_2, далі «Орендодавець» з одного боку, Івано-Франківське міське управління юстиції, в подальшому «Орендар» в особі начальника управління Чуднова Василя Васильовича, який діє на підставі Положення, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 10.04.2012р. №549/5 з другого боку, уклади цей Договір про наведене нижче

1. Предмет Договору

1.1. Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування нежитлові приміщення на другому поверсі адміністративного будинку АДРЕСА_1 загальною площею 80,4 (вісімдесять цілих і 4 десятих) квадратних метра у відповідності до п.2 ухвали господарського суду Івано-Франківської області від 10 лютого 2010р., якою затверджено мирову угоду від 09 лютого 2010р. укладену між позивачем - Івано-Франківським міським управлінням юстиції та відповідачем - підприємцем ОСОБА_2 для розміщення «Залу урочистих подій» відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Івано-Франківського міського управління юстиції.

1.2. Передача нежитлових приміщень в оренду не припиняє права власності на дане приміщення. В разі зміни власника, договір оренди зберігає чинність до закінчення терміну його дії.

II. Умови передачі та повернення орендованого майна

2.1. Орендар вступає у строкове платне користування Майном на термін 50 років, але не раніше дати державної реєстрації Договору.

2.2. Передача об'єкта оренди здійснюється на протязі трьох днів з дня підписання договору і оформляється актом передачі.

2.3. Орендар повертає приміщення Орендодавцеві згідно з Актом прийому-передачі. Приміщення вважається поверненим Орендодавцеві з моменту підписання сторонами Акту прийому-передачі, після чого припиняється нарахування орендної плати.

III. Орендна плата

3.1. Орендна плата визначена на підставі «Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду об'єктів комунальної власності територіальної громади міста Івано-Франківська», затвердженої рішенням Івано-Франківської міської ради «Про внесення змін до нормативних актів з питань оренди об'єктів комунальної власності територіальної громади м. Івано-Франківська» від 27.04.2007р. і становить за базовий місяць 532, 35 коп. (п'ятсот тридцять два грн. 35 коп.).

3.2. Розмір орендної плати може бути переглянуто на вимогу однієї із сторін, у разі зміни методики її розрахунку, змін централізованих цін тарифів та за інших випадків, передбачених законодавством України.

3.3. Орендна плата сплачена несвоєчасно, або не в повному обсязі, стягується орендодавцем з урахуванням пені, в розмірі 0,5% від суми простроченого платежу за кожен день прострочки.

3.4. Орендна плата сплачується Орендарем Орендодавцеві незалежно від закінчення строку дії Договору по день передачі приміщення по Акту.

ІV. Порядок використання амортизаційних відрахувань

4.1. Амортизаційні відрахування на орендоване майно залишаються у розпорядженні Орендаря і використовуються на відновлення орендованих основних фондів.

4.2. Поліпшення орендованого майна здійснене за рахунок амортизаційних відрахувань, є власністю Орендодавця.

V. Обов'язки Орендаря та Розпорядника коштів

5.1. Використовувати орендоване приміщення відповідно до його призначення, визначеного умовами цього Договору.

5.2. Своєчасно і в повному обсязі вносити Орендодавцеві орендну плату.

5.3. Своєчасно проводити капітальний і поточний ремонт орендованих приміщень за власні кошти.

5.4. Своєчасно прибирати прилеглу територію за власні кошти, забезпечити вивезення сміття.

5.5. В разі припинення Договору оренди повернути Орендодавцеві орендоване приміщення в належному стані, не гіршому, ніж на час передачі його в оренду.

5.6. Протягом місяця після укладання цього Договору застрахувати орендоване Майно не менше ніж на його вартість за звітом про оцінку на користь Орендодавця, в порядку визначеному законодавством, і надати Орендодавцю копії страхового полісу. Постійно поновлювати договір страхування таким чином, щоб увесь строк оренди Майно було застрахованим.

5.7. У тижневий термін з моменту вступу у користування приміщенням укласти договори з відповідними комунальними підприємствами на користування комунальними послугами (вода, каналізація, тепло, газ, енергопостачання, вивезення сміття і побутових відходів), та з житлово-експлуатаційними підприємствами на повернення експлуатаційних витрат.

5.8. Підтримувати відповідну температуру в приміщенні та не допускати замерзання інженерних комунікацій.

5.9. Здійснювати протипожежні заходи, відповідати, матеріально перед Орендодавцем за збитки, вчинені пожежею, що виникла з вини Орендаря.

5.10. В разі вимоги Орендодавця проводити звірку розрахунків по орендній платі в 3-денний термін з дня звернення Орендодавця.

5.11. Не допускати перевантаження електромережі і виключати дії, які можуть порушити нормальні умови життя та відпочинку проживаючих поряд громадян. Дотримуватись правил забезпечення громадського порядку при користуванні вібраційними та шумовими приладами, або обладнанням Правил користування житловими приміщеннями і прибудинковими територіями.

5.13. Орендар несе відповідальність за належне утримання місць загального користування.

5.14. Утримувати приміщення в порядку, передбаченому санітарними протипожежними правилами та правилами експлуатації жилих і нежилих приміщень та інженерного обладнання.

5.15. Здійснити державну реєстрацію цього договору за рахунок своїх коштів.

VІ. Права Орендаря та Розпорядника коштів

Орендар має право:

6.1. Самостійно здійснювати господарську діяльність в межах, визначених статутом створеного ним господарського товариства, підприємства, чинним законодавством України та цим Договором.

6.2. З дозволу Орендодавця проводити реконструкцію приміщення, технічне переобладнання, що зумовлює підвищення його вартості.

6.3. Поліпшення здійсненні без згоди Орендодавця, які не можуть бути відокремлені без пошкодження об'єкту оренди, переходять у власність Орендодавця.

6.4. Вимагати від Орендодавця проведення звірки розрахунків по орендній платі.

6.5. Орендар не відповідає за зобов'язання Орендодавця.

VП. Орендодавець має право:

7.1. Контролювати наявність, стан, напрямки та ефективність використання приміщення, переданого в оренду, вимагати проведення звірки розрахунків по орендній платі.

7.2. Виступати з ініціативою щодо внесення змін у Договір оренди або його розірвання в разі погіршення стану орендованого приміщення, внаслідок його неналежного використання, або невиконання умов Договору.

7.3. Орендодавець не відповідає за зобов'язання Орендаря.

7.4. Орендодавець не несе відповідальності по зобов'язаннях Орендаря перед комунальними підприємствами та по експлуатаційних витратах.

VПІ. Істотні умови Договору

8.1. Об'єкт оренди (склад і вартість приміщення з урахування індексації).

8.2. Термін на який укладено договір.

8.3. Орендна плата з урахуванням її індексації.

8.4. Порядок використання амортизаційних відрахувань.

8.5. Відновлення орендованого майна та умови його повернення.

8.6. Виконання зобов'язань.

8.7. Відповідальність сторін.

8.8. Страхування Орендарем взятого ним в оренду приміщення.

8.9. Утримання прилеглої території, зелених насаджень на ній та біля доріг навпроти орендованого приміщення.

8.10. Використання орендованого майна за призначенням.

8.11 Заключення договорів на отримання комунальних послуг, електропостачання, прибирання прилеглої території, вивезення сміття і побутових відходів.

8.12. Заключення договір про спільну участь у витратах по ремонту приміщення і місць загального користування, якщо одне приміщення орендується декількома орендарями.

IX. Відповідальність сторін

9.1. За невиконання або неналежне виконання зобов'язань згідно з Договором оренди, сторони несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством.

9.2 Невиконання чи неналежне виконання істотних умов Договору є підставою для дострокового його розірвання.

9.3. Спори, що виникають у ході виконання Договору оренди, вирішуються за згодою сторін. Якщо згоди не досягнуто, спір передається на розгляд до господарського суду.

X. Строк дії та умови зміни договору

10.1. Цей Договір укладено строком 50 (п'ятдесят) років діє з «____»


2014 р. до «_____»
2063 р.

10.2. Умови Договору зберігають силу протягом всього строку дії Договору.

10.3. Зміни умов Договору, чи розірвання можуть мати місце за погодженням сторін, або на вимогу однієї із сторін господарським судом.

10.4. Пропозиції про зміни та доповнення розглядаються сторонами на протязі 20 днів. Одностороння відмова від виконання умов Договору, та внесення змін не допускається.

10.5. У разі розірвання Договору, поліпшення орендованого приміщення, здійснене Орендарем за рахунок власних коштів з дозволу Орендодавця, які можна відокремити від орендованого Майна не завдаючи йому шкоди, є власністю Орендаря, а невід'ємне поліпшення - власністю орендодавця.

10.6. Взаємовідносини Сторін, неврегульовані цим Договором. регулюються чинним законодавством України.

10.7. Цей Договір укладено в 2 (двох) примірниках, кожен з яких має однакову юридичну силу, по одному для Орендодавця та Орендаря.

ХІ. Додатки

Додатки до цього договору є невід'ємною і складовою частиною. До цього договору додаються:

- акт приймання-передавання орендованого майна;

- інші документи згідно чинного законодавства.

ХІІ. Платіжні та поштові реквізити Сторін

"Орендодавець": "Орендар":

ОСОБА_2 Івано-Франківське міське управління юстиції

АДРЕСА_2 вул. Грюнвальдська, 8

ІПН НОМЕР_1 р/р 35227201006459

р/р НОМЕР_3

МФО 320984, КОД НОМЕР_1 МФО836014, КОД 34844679

АТ "ПроКредит Банк" ГУДК України в Івано-Франківській області

м. Київ


Ю.В. ОСОБА_2
В.В. Чуднов

"_____"


2014р. "_____"
2014р.

3. Судові витрати покласти на Фізичну особу-підприємець ОСОБА_2.

4. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку згідно з розділом ХІІ-І ГПК України.

Повний текст постанови складено 27.10.2014 року

Головуючий суддя Дубник О.П.

Судді Матущак О.І.

Скрипчук О.С.

Дата ухвалення рішення22.10.2014
Оприлюднено31.10.2014
Номер документу41091557
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/767/14

Ухвала від 27.03.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 12.03.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 24.02.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 03.02.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 29.07.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 17.04.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 02.04.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 19.01.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Постанова від 17.12.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Кузьменко М.В.

Ухвала від 04.12.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Кузьменко М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні