Ухвала
від 27.10.2014 по справі 915/1707/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про порушення провадження у справі

27 жовтня 2014 року Справа № 915/1707/14

м. Миколаїв

Суддя Смородінова О.Г., розглянувши матеріали

за позовом: Миколаївської обласної спілки споживчих товариств (54001, м. Миколаїв, вул. Велика Морська, 49), код 01759796

до відповідача: Кооперативного підприємства «Центральний ринок» (54029, м. Миколаїв, проспект Леніна, 25), код 23402072

про: визнання недійсними рішення позачергових Загальних зборів засновників КП «Центральний ринок» від 29.04.2013 р.

ВСТАНОВИВ:

Миколаївська обласна спілка споживчих товариств звернулась до господарського суду з позовною заявою №01-01/314 від 21.10.2014 р. до Кооперативного підприємства «Центральний ринок» про визнання недійсними рішення позачергових Загальних зборів засновників КП «Центральний ринок» від 29.04.2013 р., оформлені протоколом без номера.

Крім того, у вступній частині позовної заяви позивачем в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, зазначені: Товариство з обмеженою відповідальністю «Миколаївський центральний ринок» - на стороні позивача та Товариство з обмеженою відповідальністю «Карлет» з Миколаївським міським управлінням юстиції в особі Реєстраційної служби Миколаївського міського Управління юстиції - на стороні відповідача.

Відповідно ж до ст. 27 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за клопотанням сторін, прокурора. Якщо господарський суд при прийнятті позовної заяви, вчиненні дій по підготовці справи до розгляду або під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, що не є стороною у справі, господарський суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору. Питання про допущення або залучення третіх осіб до участі у справі вирішується господарським судом, який виносить з цього приводу ухвалу.

Пунктом 1.6 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 р. «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» передбачено, що ГПК передбачає можливість участі в судовому процесі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, на предмет спору, якщо рішення господарського суду зі спору може вплинути на права та обов'язки цієї особи щодо однієї із сторін (стаття 27 ГПК). Така третя особа виступає в процесі на стороні позивача або відповідача - у залежності від того, з ким із них у неї існують (або існували) певні правові відносини.

Відповідно до статті 27 ГПК така третя особа може бути залучена до участі у справі за її заявою, а також за клопотанням сторін, прокурора. З підстав, зазначених у третьому і четвертому реченнях частини першої згаданої статті, господарський суд залучає певну особу до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, й за відсутності згаданих заяви чи клопотання. У будь-якому разі судом виноситься з даного питання ухвала з обов'язковим зазначенням у ній, на стороні кого (позивача чи відповідача) залучається ця третя особа.

Питання про допущення або залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, до участі у справі вирішується ухвалою суду про прийняття позовної заяви до розгляду (із зазначенням про це в ухвалі про порушення провадження у справі) або під час розгляду справи, але до прийняття господарським судом рішення, з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес у даній справі. Саме лише зазначення в позовній заяві та/або у вступній частині судового рішення певного підприємства чи організації як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, без вирішення судом питання щодо її допущення або залучення до участі у справі не надає їй відповідного процесуального статусу.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з'ясовувати, чи буде у зв'язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов'язки, або змінено її наявні права та/або обов'язки, або позбавлено певних прав та/або обов'язків у майбутньому.

Всупереч зазначеному, позивачем не надано суду клопотання про залучення третіх осіб до участі у справі, не вказано яким чином рішення господарського суду зі спору може вплинути на права та обов'язки цих осіб, а також не наведено на яких підставах належить залучити їх до участі у справі.

Враховуючи викладене, суд пропонує позивачу оформити звернення до суду щодо залучення даних осіб в якості третіх, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору відповідно до вимог чинного законодавства.

Керуючись ст.ст. 64, 65 Господарського процесуального кодексу України, господарський

суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та порушити провадження у справі.

2.Розгляд справи призначити на " 18" листопада 2014 р. о 09 год. 30 хв.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м. Миколаїв, Будинок Рад, вул. Адміральська, 22, поверх 9.

3.Зобов'язати за 3 дня до судового засідання :

Позивача:

- надати суду копію розгорнутого витягу про включення позивача до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців України із зазначенням керівника та юридичної адреси станом на час звернення до суду з позовом (22.10.14 р.);

- допустимі докази, які свідчать про право особи ОСОБА_2 на підпис позовної заяви №01-01/314 від 21.10.2014 р.;

- копії наданих до позовної заяви документів завірити належним чином, відповідно до п. 5.27 Національного стандарту України Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації "Вимоги до оформлювання документів" (ДСТУ 4163-2003), затвердженого наказом Держаспорживстандарту України від 07.04.03 №55, відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів "Згідно з оригіналом", назви, особистого підпису особи, яка засвічує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Відповідача надати суду:

- копію розгорнутого витягу про включення відповідача до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців України із зазначенням керівника та юридичної адреси станом на час звернення до суду з позовом (22.10.14 р.);

- відзив по суті позовної заяви на державній мові з посиланням на номер справи (копії доданих документів засвідчити належним чином (ст. 36 ГПК України), докласти до відзиву згідно оформленого переліку додатків);

- докази надсилання відзиву позивачу;

- докази на обґрунтування відзиву і заперечень проти позову;

4. Звернути увагу сторін на те, що відповідно до п.5 ст.83 ГПК України Господарський суд має право стягнути в доход державного бюджету з винної сторони штраф до 1700 грн. за ненадання витребуваних судом матеріалів, а також за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.

5. Явка представників сторін з належним чином оформленими повноваженнями в судове засідання обов'язкова.

6. Копію даної ухвали направити на адресу сторін, а також ТОВ «Миколаївський центральний ринок» (54001, м. Миколаїв, вул. Велика Морська, 49), ТОВ «Карлет» (54029, м. Миколаїв, пр-т. Леніна, 101), Миколаївського міського управління юстиції в особі Реєстраційної служби ММУЮ (54030, м. Миколаїв, вул. Потьомкінська, 17/4).

Суддя


О.Г. Смородінова

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення27.10.2014
Оприлюднено31.10.2014
Номер документу41096569
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/1707/14

Постанова від 01.12.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 04.11.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 08.10.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Постанова від 22.09.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

Ухвала від 14.09.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

Ухвала від 24.06.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 26.05.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 30.03.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 12.03.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Туренко В.Б.

Ухвала від 17.01.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Туренко В.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні