Рішення
від 27.10.2014 по справі 354/1135/13-ц
ЯРЕМЧАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

Справа № 354/1135/13-ц

Провадження по справі № 2/354/56/14

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 жовтня 2014 року м.Яремче Яремчанський міський суд Івано-Франківської області в складі головуючого-судді Марчака Ю.І. секретаря Абрам'юка В.М. з участю: позивачки представника позивачки ОСОБА_1, відповідача представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті ОСОБА_3 справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 про визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки,-

в с т а н о в и в:

Позивачка звернулася в суд з позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, укладеного сторонами вчиненого під впливом насильства та обману.

В судовому засіданні позивачка та її представник позовні вимоги підтримали в повному обсязі та суду пояснили, що ОСОБА_4 30.09.2013 р. з відповідачем ОСОБА_5 уклала договір купівлі-продажу земельної ділянки площею 0.6 га, розташованої в урочищі Подина , с.Поляниця, Яремчанської міської ради , Івано-Франківської області , кадастровий номер 2611092001:22:001:0656, державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯД881478. Вказаний правочин було вчинено в м.Яремче і посвідчений приватним нотаріусом ОСОБА_6 та зареєстровано в реєстрі за №2398.

Згідно домовленості із відповідачем було передбачено , що позивачка та відповідач будуть перебувати в м.Яремче в нотаріуса де підготовлять до підписання всі документи. В цей же час брат позивачки разом із зятем позивачки поїдуть в м. Івано-Франківськ де представник відповідача передасть їм гроші за вказану земельну ділянку. Після передачі грошей буде підписано договір купівлі продажу земельної ділянки. На такому порядку передачі грошей настояв відповідач , який відмовлявся передавати кошти за придбану земельну ділянку в нотаріуса або шляхом переказу коштів на банківський рахунок. Відповідно до вказаних погоджень брат позивачки ОСОБА_7 та її зять ОСОБА_3 поїхали в м.Івано-Франківськ, де зустрілись із представником відповідача ОСОБА_8 та ріелтором з якими під'їхали до банківської установи неподалік Івано-Франківської ОДА по вул. Грушевського де мали отримати гроші за земельну ділянку. В цей час позивачка знаходилася в приватного нотаріуса ОСОБА_6 в м.Яремче та чекала дзвінка ОСОБА_7 про отримання грошей. Приблизно біля 14 год. ОСОБА_7 подзвонив ОСОБА_4 і дивним голосом повідомив, що гроші отримав та крикнув , що б позивачка підписувала договір. На запитання позивачки, що сталось ОСОБА_7 знову крикнув, щоб підписувала договір, що ОСОБА_4 і виконала. Через декілька годин позивачка зустрілась з ОСОБА_7 який повідомив , що в м. Івано-Франківську їм кошти за продану земельну ділянку не передали і на сьогоднішній день розрахунку за договором не відбулося. Також із пояснень ОСОБА_7 та ОСОБА_3 позивачці стало відомо , що в м. Івано-Франківську ОСОБА_7 зустріла ОСОБА_8, яка мала передати гроші. Згідно домовленості ОСОБА_7 та ОСОБА_8 зайшли у відділення банку де ОСОБА_8 показала гроші ОСОБА_7, які він мав отримати після підписання договору. Вказані кошти поклали в банківську ячейку, а ОСОБА_7 отримав довіреність на отримання ключа від банківської ячейки. Тобто вказані кошти можна було забрати тільки вдвох із ОСОБА_8. Після цього ОСОБА_7 передзвонив до позивачки, яку повідомив, що гроші є. Одразу ж ОСОБА_7 та ОСОБА_8 вийшли із банку та залишились чекати в машині неподалік банку.Через деякий час до автомобіля в якому перебував ОСОБА_7 ОСОБА_3, ОСОБА_8 та ріелтор підійшли невідомі і забрали ОСОБА_7 та ОСОБА_3 до себе в машину де в ОСОБА_7 забрали довіреність на отримання ключа ключ від банківської ячейки куди помістили гроші. Після цього невідомі відпустили ОСОБА_7 та ОСОБА_3 з автомобіля, а коли вони вийшли з машини від невідомих, то не побачили ОСОБА_8 Внаслідок цього гроші не забрали з банку і позивачка їх не отримала.

Позивачка просить її вимоги задоволити та визнати недійсним вчинений під впливом насильства та обману договір купівлі-продажу земельної ділянки від 30.09.2013 р., укладений між ОСОБА_4 та ОСОБА_5 земельної ділянки площею 0.6 га, розташованої в урочищі Подина , с.Поляниця, Яремчанської міської ради , Івано-Франківської області , кадастровий номер 2611092001:22:001:0656, державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯД881478. посвідчений приватним нотаріусом ОСОБА_6 та зареєстрований в реєстрі за №2398. Так згідно ч.3 ст.203 ЦК України волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі. Правочин, вчинений під впливом обману, на підставі ст.230 ЦК України може бути визнаний судом недійсним у випадку навмисного цілеспрямованого введення іншої сторони в оману щодо фактів, які впливають на укладення правочину. Частина перша ст.231 ЦК України передбачає, що правочин, вчинений особою проти її справжньої волі внаслідок застосування до неї фізичного чи психічного насильства з боку другої сторони або з боку іншої особи, визнається недійсним. Згідно роз'яснення Пленуму Верховного суду України, наведених у п.21 постанови №9 від 06.11.2009 р. "Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними", насильство має виражатися в незаконних, однак не обов'язково злочинних діях. Насильницькі дії можуть вчинятися як стороною правочину, так і іншою особою як щодо іншої сторони правочину, так і щодо членів її сім'ї, родичів тощо або їх майна. В даний час на позивачку та членів її сім'ї чиниться тиск з боку правоохоронних органів, в зв'язку з чим порушено кримінальне провадження, яке зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

Враховуючи викладене позивачка та її представник просять позов задоволити в повному обсязі, а також просять всі судові витрати стягнути з відповідача в користь позивачки.

В судовому засіданні відповідач та його представник позовні вимоги не визнали, просять відмовити в задоволенні позову з наступних підстав. Так дійсно відповідач 30.09.2013 р., уклав договір купівлі продажу земельної ділянки із ОСОБА_4 площею 0.6 га, розташованої в урочищі Подина , с.Поляниця, Яремчанської міської ради, Івано-Франківської області, кадастровий номер 2611092001:22:001:0656, державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯД881478 . Вказаний договір було укладено в м.Яремче та посвідчено приватним нотаріусом ОСОБА_6 і одразу ж зареєстровано в реєстрі за №2398. В договорі вартість земельної ділянки було зазначено 50000грн. хоча реально за придбану земельну ділянку ОСОБА_5 повинен був сплатити 120000доларів США. Вказану суму позивачці ОСОБА_5 особисто не передавав . Передати 120000доларів США відповідач ОСОБА_5 уповноважив ОСОБА_8, яка частинами вказану суму передала ОСОБА_7 , а останній в подальшому мав передати вказану суму ОСОБА_4. Із пояснень ОСОБА_8 йому відомо, що остання спочатку передала ОСОБА_7 20тисяч доларів США , потім ОСОБА_8 передала ОСОБА_7, 80тисяч доларів США . Решту суми ОСОБА_8 передала ОСОБА_7 в м. Івано-Франківську в день підписання договору купівлі-продажу земельної ділянки. Тобто 30.09.2013року згідно попередньої домовленості ОСОБА_8 та ОСОБА_7 зустрілись в м.Івано-Франківську де у відділенні банку по вул.. Грушевського ОСОБА_8 залишок суми боргу по вказаній земельній ділянці , а також аванс по інших земельних ділянках , які мали намір придбати в майбутньому, поклали в сейф відділення банку . Одночасно ОСОБА_7 отримав довіреність на одержання ключа від сейфа у відділенні банку. Механізм розрахунку був наступним: гроші ставляться в сейф у відділенні банку, а уповноважена позивачкою особа їх забирає. Представник ствердив, що гроші з сейфу були забрані тобто відбувся повний розрахунок за придбану земельну ділянку. Представник вважає позов безпідставним і просить відмовити в його задоволенні. Заслухавши пояснення сторін, свідків ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_3, всебічно, повно та об'єктивно дослідивши письмові докази та оцінивши досліджені докази в сукупності суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Із договору купівлі продажу земельної ділянки від 30.09.2013року вбачається , що 30.09.2013 р. ОСОБА_4 з відповідачем ОСОБА_5 уклала договір купівлі-продажу земельної ділянки площею 0.6 га, розташованої в урочищі Подина , с.Поляниця, Яремчанської міської ради , Івано-Франківської області , кадастровий номер 2611092001:22:001:0656, державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯД881478. , вказаний правочин вчинено в м.Яремче і посвідчений приватним нотаріусом ОСОБА_6 та зареєстровано в реєстрі за №2398. Вартість проданої земельної ділянки згідно договору - купівлі продажу складає 50000грн. Факт підписання вказаного договору визнала позивачка та відповідач. Згідно пояснень позивача, його представника, відповідача та його представника вбачається, що особисто ОСОБА_5 не передавав жодних коштів ОСОБА_4 за придбану земельну ділянку на виконання договору купівлі-продажу земельної ділянки. Також сторони не надали суду належних доказів, які б підтверджували , що ОСОБА_4 та ОСОБА_5 уповноважували ОСОБА_7 та ОСОБА_8 передавати та отримувати кошти за придбану земельну ділянку і що такі кошти передавались на виконання умов договору купівлі продажу земельної ділянки кадастровий номер 2611092001:22:001:0656. Із пояснення ОСОБА_8 вбачається, що 110 тисяч доларів США отриманих ОСОБА_7 фактично передавались для придбання в майбутньому іншої земельної ділянки, а вказана земельна ділянка позивачки фактично мала бути гарантією реального отримання першого траншу коштів . І у випадку виконання ОСОБА_7 взятих на себе зобов'язань по підготовці та продажу їм земельної ділянки вони мали повернути позивачці придбану земельну ділянку кадастровий номер 2611092001:22001:0656.. Із ОСОБА_7 вона зустрілась 30.09.2013р. в м.Івано-Франківську де вона показала ОСОБА_7 кошти, які призначались для придбання 4га. земельних ділянок в с. Поляниця . Одразу ж ОСОБА_7 отримав довіреність на одержання ключа від сейфа у відділенні банку. В подальшому гроші було поставлено в сейф відділення банку , а особа , яка має довіреність на отримання ключа могла забрати гроші із сейфу. Після цього ОСОБА_7 передзвонив до позивачки та повідомив про те , що договір можна підписувати. Коли вийшли на вулицю і сіли в машину до них підійшли незнайомі хлопці , які забрали із автомобіля ОСОБА_7, та ОСОБА_3. Вона вважала , що вказані особи є знайомими і тому одразу ж поїхала додому. На сьогоднішній день нею були забрані кошти із банківської ячейки , які вона показувала ОСОБА_7

Із пояснень ОСОБА_7 вбачається, що ОСОБА_5 та його знайомі виявили бажання придбати земельні ділянки в с.Поляниця і ОСОБА_8 дала завдаток 20тисяч доларів США. Він знайшов дві земельні ділянки, які відповідач погодився придбати одну в його дочки, а другу в його сестри ОСОБА_4 за 120тисяч доларів США. Відповідач відмовився проводити розрахунок в м.Яремче і вони дійшли згоди, що всі кошти будуть передані в м.Івано-Франківську у відділенні банку. Згідно домовленості він та зять позивачки ОСОБА_3 поїхали в м.Івано-Франківськ, де зустрілись із ОСОБА_8, яка мала передати гроші. Він разом із ОСОБА_8 зайшли у відділення банку де ОСОБА_8 показала йому всі кошти за дві земельні ділянки , які мав купити відповідач . Вказані кошти поклали в банківську ячейку, а йому дали довіреність на отримання ключа від банківської ячейки. Другий ключ від банківської ячейки мала ОСОБА_8 Тобто вказані кошти можна було забрати тільки вдвох із ОСОБА_8. Після цього він передзвонив до позивачки, яку повідомив, що гроші є. Вийшовши з банку вони сіли в автомобіль ОСОБА_8 та залишились чекати в машині неподалік банку. Оскільки відділення банку закрили на обідню перерву то всі стали чекати на відкриття відділення після обідньої перерви. Через деякий час до автомобіля в якому вони всі перебували підійшли невідомі і забрали його та ОСОБА_3 до себе в машину де під психологічним тиском змусили подзвонити до позивачки і повідомити про отримання грошей і необхідності підписання договору купівлі -продажу землі, а потім в нього забрали довіреність на отримання ключа від банківської ячейки, куди було покладено гроші. Після цього невідомі відпустили його та ОСОБА_3 з автомобіля, а коли вони вийшли з машини, то не побачили що ОСОБА_8поїхала геть. Внаслідок цього гроші вони не забрали з банку і позивачка їх не отримала. Аналогічні пояснення суду надав свідок ОСОБА_3

Із постанови про закриття кримінального провадження від 09.04.2014року вбачається, що кошти в сумі 20 тисяч доларів США , які отримав в липні 2013року ОСОБА_7 від ОСОБА_8 були передані декільком жителям с. Поляниця і серед них позивачка відсутня. Вказані кошти були призначені не на оплату земельної ділянки позивачки В судовому засіданні із показів позивачки, відповідача , показів свідка ОСОБА_7, ОСОБА_3, ОСОБА_8, записами в постанові про закриття кримінального провадження, встановлено, що гроші за придбану земельну ділянку повинна була передати свідок ОСОБА_8 свідку ОСОБА_7 в м.Івано-Франківську в день укладання договору до його підписання. Також в сукупності оцінюючи докази досліджені в судовому засіданні суд прийшов до переконання, що ОСОБА_5, ОСОБА_8 або інші особи не передавали позивачці ОСОБА_4 або уповноваженим нею особам гроші за продану земельну ділянку.

Суд вважає неправдивими і такими , що не відповідають дійсним обставинам справи пояснення відповідача та свідка ОСОБА_8 в частині того, що свідок ОСОБА_8 в повному обсязі розрахувалась із позивачкою за придбану земельну ділянку шляхом передачі ОСОБА_7 120 тисяч доларів США. Вказані твердження ОСОБА_8 про обставини передачі грошей суперечать поясненням ОСОБА_5, оскільки ОСОБА_8 зазначає , що кошти ОСОБА_7, передавались як завдаток під майбутні придбання земельних ділянок площею 4га , а земельна ділянка позивачки виступала фактично як застава по факту передачі першого траншу кошті. Це ж фактично встановлено і в постанові про закриття кримінального провадження. Окрім цього ОСОБА_8 в судовому засіданні визнала, що кошти , які вона показувала ОСОБА_7 30.09.2014року у відділенні банку нею було забрано особисто з банківської установи. Також пояснення представника відповідача суперечать поясненням відповідача та свідка ОСОБА_8 про місце і спосіб передачі грошей, а показання свідка ОСОБА_8 у судовому засіданні суперечать її показанням, наведених у постанові про закриття кримінального провадження. Тому пояснення відповідача, його представника і свідка ОСОБА_8 про передачу грошей за придбану земельну ділянку суд вважає неправдивими і такими , що спростовуються поясненнями позивачки та показаннями свідків ОСОБА_7 і ОСОБА_3 , які суд вважає правдивими і такими , що відповідають дійсним обставинам справи.

Відповідно до правил ч.1 ст.230 ЦК України, якщо одна із сторін правочину навмисно ввела другу сторону в оману щодо обставин, які мають істотне значення (частина перша статті 229 цього Кодексу), такий правочин визнається судом недійсним.

Аналіз дій відповідача та уповноважених ним осіб щодо розрахунку за придбану ділянку: вибір місця передачі грошей із залученням банківської установи, видача довіреності на користування банківським сейфом, дають підстави зробити висновок, що відповідач навмисно ввів в оману позивачку. Проте позивачка не довела, що правочин було вчинено під впливом насильства. Вона не довела, що насильство відносно уповноважених нею ОСОБА_7 і ОСОБА_3 було вчинено до підписання договору. Тому названа підстава для визнання правочину недійсним відсутня. Враховуючи викладене суд вважає , що позов підлягає до задоволення і слід визнати недійсним договір купівлі-продажу земельної ділянки від 30.09.2013 р., укладений між ОСОБА_4 та ОСОБА_5, посвідчений приватним нотаріусом Яремчанського міського нотаріального округу ОСОБА_6, зареєстрований в реєстрі за №2398.

Відповідно до вимог ст.. 216 ЦК України у разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні все, що вона одержала на виконання цього правочину. Оскільки судом встановлено , що ОСОБА_4 не отримувала від ОСОБА_5 жодних грошових коштів за продану земельну ділянку тому не має підстав для зобов'язання позивачки повернути отримані кошти відповідачу.

Судові витрати позивачки складають 344 грн. 10 коп. і стверджуються квитанціями тому вказану суму слід стягнути із відповідача в користь позивача .

На підставі ст.ст. 215-216, 230 ЦК України та керуючись ст.ст. 209, 213-215 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

позов задоволити.

Визнати недійсним договір купівлі-продажу земельної ділянки від 30.09.2013 р., укладений між ОСОБА_4 та ОСОБА_5, посвідчений приватним нотаріусом Яремчанського міського нотаріального округу ОСОБА_6, зареєстрований в реєстрі за №2398.

Стягнути з ОСОБА_5 в користь ОСОБА_4 344 гривні 10 копійок понесених судових витрат.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом 10 днів з дня проголошення рішення до Апеляційного суду Івано-Франківської області через Яремчанський міський суд. Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: Ю. І. Марчак

СудЯремчанський міський суд Івано-Франківської області 
Дата ухвалення рішення27.10.2014
Оприлюднено31.10.2014
Номер документу41103817
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —354/1135/13-ц

Ухвала від 03.04.2015

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Марчак Ю. І.

Рішення від 18.12.2014

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Фединяк В.Д. В. Д.

Рішення від 27.10.2014

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Марчак Ю. І.

Ухвала від 10.12.2013

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Марчак Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні