Рішення
від 22.10.2014 по справі 397/671/14-ц
ОЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія

Справа № 397/671/14-ц

н/п : 2/397/358/14

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22.10.2014 року Олександрівський районний суд Кіровоградської області в складі : головуючого судді КОМЛАЧ О.Ф.,

при секретарі СТУПАК Л.О.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду сел. Олександрівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ТОВ "Імені Князя Потьомкіна" про розірвання договору оренди землі

в с т а н о в и в :

Позивач звернулася до суду з позовом в якому просить розірвати договір оренди землі, укладений нею з відповідачем 05 листопада 2008 року із-за невиконання орендарем умов договору.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав. Суду пояснив, що між сторонами було укладено договір оренди землі, яка знаходиться на території Розумівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області. Відповідач неналежним чином виконує умови договору, несвоєчасно сплачує орендну плату. Так орендна плата за 2013 рік виплачена в квітні-травні 2014 року. Також договором передбачено перегляд розміру орендної плати, але останній не переглядався. При визначенні нормативної оцінки землі не застосовується коефіцієнт, передбачений відповідною постановою КМУ. Орендна плата виплачувалася як в грошовій так і натуральній формі, і форма її оплати не визначена договором. Ціни на продукцію були встановлені самовільно, без урахування цін, які діяли на внутрішньому ринку України. Відповідач безпідставно підвищив ціну продукції, а тому недоплачувалася орендна плата. Просить задовольнити позовні вимоги та розірвати договір.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнав. Пояснив, що позивач бажає припинити формально взаємовідносини з позивачем, а тому не ставить питання про доплату орендної плати. Позивач не зверталася з вимогами про внесення змін до договору. Вона отримала в повному обсязі орендну плату за договором, останній раз в натуральній формі. Відповідач виконує свої обов'язки за договором. Позивач отримала орендну плату в розмірі 5% ціни земельної ділянки, про що є відповідний наказ. Орендна плата за 2013 рік виплачена з запізненням, але про це орендодавця повідомлялося. На даний час заборгованості по орендній платі не має. Позивач вже отримала орендну плату і за 2014 рік. Просить відмовити в задоволенні позову.

Заслухавши думку учасників процесу та вивчивши матеріали цивільної справи, суд вважає, що позов не підлягає задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні було достовірно встановлено, що позивач є власником земельної ділянки кадастровий номер 3520585500:02:000:0534, що підтверджено копією Державного акта на право власності на земельну ділянку (а.с.12, 63).

Дійсно між позивачем та відповідачем було укладено Договір оренди землі від 05 листопада 2008 року, згідно якого позивач передав в оренду відповідачу земельну ділянку площею 4,22 га., терміном на 10 років, і даний Договір було зареєстровано відділом Держкомзему у Олександрівському районі за №352058554000368 від 04 серпня 2011 року (а.с.15-16).

Згідно Акту приймання - передачі земельної ділянки позивач передав, а відповідач прийняв в оренду земельну ділянку площею 4,22 га. (а.с.17).

Розширеною довідкою ТОВ "Імені Князя Потьомкіна" та копіями відомостей на видачу кукурудзи, ячменю, олії рафінованої, пшениці, соняшнику в рахунок орендної плати за земельні паї підтверджується, що розрахунки з орендної плати за 2012 рік, 2013 рік проведено в повному обсязі (а.с. 74-90). Крім того, в судовому засіданні вивчалися оригінали вищевказаних бухгалтерських документів, які дійсно підтверджують сплату орендної плати.

Правовідносини, що склалися між позивачем та відповідачем, регулюються Земельним кодексом України та Законом України "Про оренду землі".

Згідно ст. 141 Земельного кодексу України однією з підстав для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Згідно ч.2 ст. 31 Закону України "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

Згідно ч.1 ст. 32 Закону України "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору.

Згідно ч. 1 ст.24 Закону України "Про оренду землі" орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Згідно п.11 Договору оренди землі орендна плата вноситься у такі строки - до 1 січня року, наступного за звітним (а.с. 15).

Згідно ст.21 Закону України "Про оренду землі" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Згідно п.9 Договору оренди землі орендна плата вноситься орендарем у грошовій та натуральній формі у розмірі 3 відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки (а.с. 15).

Відповідно до ст. ст. 93, 125 ЗК України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності; право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації цього права.

Згідно положень ст.526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного Кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст.530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ч.2 та ч.3 ст.10 ЦК України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно ч.1 та ч.2 ст.60 ЦК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі.

Твердження позивача про необхідність перегляду розміру орендної плати, про застосування коефіцієнту, про те, що не визначена конкретно форма орендної плати, безпідставне завищення ціни сільськогосподарської продукції не може бути підставами для розірвання договору, оскільки позивач не зверталася до відповідача з пропозицією змінити відповідні умови договору, а також ці обставини не передбачені чинним законодавством як підстави для розірвання договору.

В судовому засіданні було встановлено, що позивач в 2012 році отримала в натуральній формі орендну плату за 2012 рік на суму - 1369,81 грн.; в натуральній та грошовій формі отримала в повному обсязі орендну плату за 2013 рік, також отримала орендну плату за 2014 рік, що підтверджується відповідними документами (а.с. 74-90) та показами представника відповідача.

Отже, суд вважає за необхідним відмовити в задоволенні позовних вимог позивача про розірвання Договору оренди землі, укладеного між позивачем та відповідачем, оскільки відповідачем дотримано умови договору.

Так як позов не підлягає задоволенню, тому, в силу вимог ст.88 ЦПК України, понесені позивачем судові витрати (а.с.2) необхідно віднести за його рахунок.

Керуючись ст.ст.10, ст.11, ст.60, ст. 214, ст.215 ЦПК України суд,-

в и р і ш и в :

Відмовити ОСОБА_1 в задоволенні позову до ТОВ "Імені Князя Потьомкіна" про розірвання договору оренди землі укладеного 05 листопада 2008 року відносно оренди земельної ділянки кадастровий номер 3520585500:02:000:0534, площею 4,22 гектари, зареєстрованого в Державному реєстрі 04 серпня 2011 року за №352058554000368.

На рішення суду може бути подана через Олександрівський районний суд в Кіровоградський апеляційний суд апеляційна скарга протягом 10 днів з дня його проголошення.

Особи які брали участь у справі, але не були присутні під час проголошення судового рішення можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії рішення.

Суддя: (підпис)

Копія вірна:

Суддя Олександрівського районного суду

Кіровоградської області О.Ф.КОМЛАЧ

Рішення набрало законної сили


.

Оригінал рішення знаходиться в цивільній справі №397/671/14-ц (н/п 2/397/358/14).

Суддя Олександрівського районного суду

Кіровоградської області О.Ф. КОМЛАЧ

СудОлександрівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення22.10.2014
Оприлюднено31.10.2014
Номер документу41106561
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —397/671/14-ц

Ухвала від 17.12.2014

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Авраменко Т. М.

Ухвала від 02.12.2014

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Авраменко Т. М.

Рішення від 22.10.2014

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Комлач О. Ф.

Рішення від 22.10.2014

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Комлач О. Ф.

Ухвала від 22.04.2014

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Комлач О. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні