Рішення
від 25.09.2014 по справі 388/801/14-ц
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 388/801/14-ц

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А І Н И

25.09.2014 року Долинський районний суд Кіровоградської області в

складі : головуючого судді Бойка П.М.

при секретарі Кортхонджії О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Долинській справу за позовом фермерського господарства «АСК» до ОСОБА_1 , ТОВ «Інтерагроком-К», відділу Держземагенства у Долинському районі Кіровоградської області , третя особа , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача : реєстраційна служба Долинського РУЮ Кіровоградської області про визнання недійсним правочину - договору оренди земельної ділянки та усунення перешкод у користуванні майном ,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідачів про визнання недійсним правочину - договору оренди земельної ділянки та усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, мотивуючи свої вимоги тим, 31.08.2005 року між ФГ «АСК» та ОСОБА_1укладено договір оренди землі. Згідно якого ФГ «АСК» приймає в строкове платне користування земельну ділянку № НОМЕР_1, яка знаходиться на території Кіровської сільської ради Долинського району, загальною площею 7,26 га. Цей договір зареєстрований у відділі Держкомзему в Долинському районі , про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 26.09.2005 р. за № 1278. Договір укладено на 10 років .

ОСОБА_1 отримувала орендну плату в повному обсязі та нарікань стосовно виконання умов договору від неї не надходило. До позивача звернулася ОСОБА_1 і повідомила, що вона 03.02.2014 року уклала договір оренди належної їй земельної ділянки з ТОВ "Інтерагроком-К". В результаті зазначеного просила припинити орендні відносини між нею та ФГ «АСК».

Позивач вважає, що ОСОБА_1не мала права укладати з іншими особами будь-яких договорів оренди, знаючи, що її земельна ділянка вже перебуває в оренді у ФГ «АСК», а вона отримує орендну плату. Більше того в даному випадку має місце невідповідність змісту договору оренди земельної ділянки площею 7,26 га, № НОМЕР_1 , розташованої на території Кіровської сільської ради Долинського району Кіровоградської області, укладеного в лютому 2014 року між ОСОБА_1 та ТОВ "Інтерагроком-К", Цивільному кодексу та іншим актам цивільного законодавства, зокрема ч. 1 ст. 5 ЗУ «Про оренду землі», моральним засадам суспільства.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав до суду заяву , в якій наполягає на задоволенні позовних вимог , просить справу розглянути у його відсутність .

Відповідач ОСОБА_1.в судове засідання не з'явилася , про день розгляду справи була повідомлена в установленому законом порядку .

Представник відповідача ТОВ «Інтерагроком-К» в судове засідання не з'явився, про день розгляду справи був належним чином повідомлений , що підтверджується копією книги розносної кореспонденції .

Представник Держкомзему у Долинському районі Кіровоградської області в судове засідання не з»явився , надав клопотання , в якому просить справу розглянути без його участі . Згідно письмового пояснення вважає , що вимоги щодо визнання недійсним договору оренди земельної ділянки підлягають задоволенню так як попередній договір укладений 26.09.2005р. між ОСОБА_1 та ФГ « АСК » строком на 10 років зареєстрований відповідно до чинного на той момент законодавства. Заперечує , що відділ держземагенства по справі є співвідповідачем , оскільки на даний час відділом не здійснюється реєстрація договорів оренди землі та угод про розірвання таких договорів.

Представник реєстраційної служби Долинського управління юстиції в судове засідання не з'явився, про день розгляду справи був повідомлений належним чином , в установленому законом порядку .

На підставі ст.169 ч.4 ЦПК України є підстави для винесення заочного рішення.

Дослідивши письмові докази по справі суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 638 ЦК України передбачено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Згідно ст. 18 Закону України «Про оренду землі», договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Згідно з ч. 5 ст. 126 ЗК України право оренди земельної ділянки посвідчується договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до закону, або договором оренди землі та договором відчуження права оренди землі, зареєстрованими відповідно до закону. На договорі оренди земельної ділянки орган державної реєстрації речових прав на нерухоме майно робить відмітку про перехід права оренди земельної ділянки із зазначенням документа, на підставі якого відбувся такий перехід.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Згідно із наказом Держкомзему України від 23.05.2003р. № 135, до створення єдиної системи органів реєстрації прав, а також до формування Державного реєстру прав у складі державного земельного кадастру, ведення реєстру земель та реєстрація державних актів на право власності на землю проводиться Державним підприємством "Центр державного земельного кадастру", його філіями та відділеннями на місцях.

Відповідно до Постанови КМУ від 17.07.2003р. №1088 «Про створення єдиної системи державної реєстрації земельних ділянок, нерухомого майна та прав на них у складі державного земельного кадастру», встановлено, що до створення Державного реєстру прав на землю та нерухоме майно, Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті по земельних ресурсах проводить реєстрацію земельних ділянок та прав на них шляхом внесення записів про реєстрацію земельних ділянок та прав на них до бази даних державного реєстру земель, а комунальні підприємства бюро технічної інвентаризації вносять дані про об'єкти нерухомого майна, що об'єкти нерухомого майна, розташовані на земельних ділянках, та права на них до бази даних державного реєстру прав власності на нерухоме майно; адміністратором бази даних державного реєстру земель є Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті земельних ресурсах.

Відповідно до п. 4.2 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, затвердженого наказом Держкомзему України від 02.07.2003р. № 174, зареєстрованим в Мін'юсті України 25.07.2003р. за № 641/7965 державна реєстрація державного акта на право власності на земельну ділянку, державного акта на право постійного користування земельною ділянкою, договору оренди землі здійснюється шляхом внесення записів реєстрації до книги реєстрації.

Із копії договору оренди землі від 31.08.2005 р. укладеного між ФГ «АСК» та ОСОБА_1 слідує, що укладено договір оренди землі. Згідно якого ФГ «АСК» приймає в строкове платне користування земельну ділянку № НОМЕР_1, яка знаходиться на території Кіровської сільської ради Долинського району, загальною площею 7,26 га. Цей договір зареєстрований у відділі Держкомзему у Долинському районі про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 26.09.2005 року за № 1278 .Договір укладено на 10 років.

Згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії КР № 3521984400:04:00:НОМЕР_1 , виданого 19.10.2000 року земельна ділянка № НОМЕР_1 , яка знаходиться на території Кіровської сільської ради Долинського району, загальною площею 7,26 га на праві власності належить ОСОБА_1 .

Із копії договору оренди земельної ділянки від 10.10.2013 року укладеного між ОСОБА_1 та ТОВ «Інтерагроком-К» слідує, що ОСОБА_1 передала, а ТОВ «Інтерагроком-К» прийняв в оренду земельну ділянку № НОМЕР_1 загальною площею 7,26 га, кадастровий номер 3521984400:02:00:НОМЕР_1. Об'єкт оренди належить орендодавцю згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-КР № 020789 виданого 22.09.2000 року. Договір укладено строком на 5 років.

Актом приймання-передачі об'єкту оренди б/н від 13.12.2013 р. ОСОБА_1 передала, а ТОВ «Інтерагроком-К» в особі директора прийняв земельну ділянку площею 7,26 га., яка належить ОСОБА_1

Із копії витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права реєстраційної служби Долинського районного управління юстиції Кіровоградської області № 17235443 від 03.02.2014 року слідує, що договір оренди земельної ділянки площею 7,26 га від 10.10.2013 року укладений між ОСОБА_1 та ТОВ «Інтерагроком-К» зареєстрований 03.02.2014 року, строком на 5 років.

Із копії акту прийомки-передачі межових знаків на зберігання від 10.12.2013 року слідує, що межі земельної ділянки площею 2,81 га, наданої власнику ОСОБА_1 земельної ділянки закріплені в натурі (на місцевості) межовими знаками у кількості 5 шт.

Із копії кадастрового плану земельної ділянки площею 2,81 га, належної ОСОБА_1 слідує, що кадастровий номер земельної ділянки 3521984400:02:000: 4017.

Із копії акту прийомки-передачі межових знаків на зберігання від 10.12.2013 року слідує, що межі земельної ділянки площею 4,44 га, наданої власнику ОСОБА_1 земельної ділянки закріплені в натурі (на місцевості) межовими знаками у кількості 5 шт.

Із копії кадастрового плану земельної ділянки площею 4,44 га, належної ОСОБА_1 слідує, що кадастровий номер земельної ділянки 3521984400:02:000: 2017 .

Відповідно до положень ч. 2 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державний реєстратор встановлює відповідність заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» у разі скасування на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав.

Згідно норми ст. 6 Закону України "Про оренду землі" в редакції, яка діє з 01.01.2013, право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

За визначенням ч.1 ст.2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державна реєстрація речових прав на нерухоме майно (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Нормами Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" від 1 липня 2004 року № 1952-IV (в редакції, яка діє після 01.01.2013) визначено, що: права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.(ч.3 ст.3); права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав та їх обтяжень була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав та їх обтяжень діяло законодавство, що не передбачало обов'язкової реєстрації таких прав та їх обтяжень. (ч.4 ст.3); обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно, розміщене на території України, що належить фізичним та юридичним особам, державі в особі органів, уповноважених управляти державним майном, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування, зокрема, право оренди земельної ділянки. (п.2 ч.1 ст. 4).

Відповідно до ч.1 ст.4 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно, розміщене на території України, що належить фізичним та юридичним особам, державі в особі органів, уповноважених управляти державним майном, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування.

На час прийняття рішення державним реєстратором про державну реєстрацію договору оренди з ТОВ "Інтерагроком-К", договір оренди з ФГ «АСК» не було припинено, розірвано чи визнано недійсним, про що свідчить інформація надана Управлінням Держземагентства у Долинському районі Кіровоградської області та відсутність інших документів, які підтверджують факт припинення дії договору оренди землі між власником землі та ФГ « АСК ».

Таким чином, матеріалами справи підтверджено обставини, на які посилається позивач в обґрунтування позовних вимог.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державний реєстратор встановлює відповідність

заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями.

Судом встановлено, що земельна ділянка № НОМЕР_1 площею 7,26 га, яка розташована на території Кіровської сільської ради Долинського району та належить на праві власності ОСОБА_1, яка була передана ФГ «АСК» за договором оренди землі від 31.08.2005 року, зареєстрованого відділом Держкомзему в Долинському районі за № 1278 від 26.09.2005 року, в лютому 2014 року передана в оренду ТОВ «Інтерагроком-К» .

Відповідно до ч. 1 ст. 203 ЦК України, зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Згідно із ст. 215 ЦК України, підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Таким чином, суд приходить до висновку, що договір оренди землі між ОСОБА_1 та ТОВ "Інтерагроком-К" укладено неправомірно, так як він порушує публічний порядок укладення та державної реєстрації правочинів оренди нерухомого майна. Відповідно були відсутні підстави, як для укладення такого правочину так і для його державної реєстрації.

Суд приходить до висновку, що наявність одночасно на одну й ту саму земельну ділянку права оренди у двох різних орендарів є не припустимим.

Враховуючи вищевикладене підлягають задоволенню вимоги позивача про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою до припинення дії договору оренди землі від 31.08.2005 р. зареєстрованого відділом Держкомзему в Долинському районі за № 1278 від 26.09.2005 року , укладеного між ОСОБА_1 та ФГ «АСК».

Стягненню з належних відповідачів на користь позивача підлягають понесені останнім та документально підтверджені судові витрати на сплату судового збору 243 , 60 грн. в рівних частках з кожного в сумі 121 грн. 80 коп.

Керуючись ст. ст. 213, 215, 226 ЦПК України , суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ФГ «АСК » задовольнити .

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки, площею 7,26 га, № НОМЕР_1 розташованої на території Кіровської сільської ради Долинського району Кіровоградської області, укладений 10.10.2013 р. між орендодавцем - ОСОБА_1 та орендарем - товариством з обмеженою відповідальністю "Інтерагроком-К" (місцезнаходження: 28500 , м.Долинська Кіровоградської області , вул. Нова ,86 кв.1, ідентифікаційний код 38758348) і зареєстрований реєстраційною службою Долинського районного управління юстиції Кіровоградської області 03.02.2014 року, номер запису про інше речове право 4536387.

Усунути перешкоди в користуванні майном, а саме : земельною ділянкою № НОМЕР_1 площею 7,26 га , розташованої на території Кіровської сільської ради Долинського району Кіровоградської області шляхом заборони ТОВ "Інтерагроком-К" (місцезнаходження: 28500, Кіровоградська область, м. Долинська, вул. Нова, 86 кв. 1, ідентифікаційний код 38758348) користуватися у будь-який спосіб земельною ділянкою площею 7,26 га, № НОМЕР_1, розташованою на території Кіровської сільської ради Долинського району Кіровоградської області, яка належить ОСОБА_1 , до припинення дії договору оренди землі від 31.08.2005 р. зареєстрованого відділом Держкомзему в Долинському районі за № 1278 від 26.09.2005 року , укладеного між ОСОБА_1 та ФГ «АСК».

Усунути перешкоди в користуванні майном, а саме земельною ділянкою № НОМЕР_1 площею 7,26 га, розташованої на території Кіровської сільської ради Долинського району Кіровоградської області шляхом заборони ОСОБА_1 (адреса: 28514 , Кіровоградської області , Долинський район , с.Кірово ) розпоряджатися (окрім відчуження у дозволених законом випадках) земельною ділянкою площею 7,26 га, № НОМЕР_1 , розташованою на території Кіровської сільської ради Долинського району Кіровоградської області, яка належить ОСОБА_1 , до припинення дії договору оренди землі від 31.08.2005 р. зареєстрованого відділом Держкомзему в Долинському районі за № 1278 від 26.09.2005 року , укладеного між ОСОБА_1 та ФГ «АСК».

Стягнути з ОСОБА_1 та ТОВ « Інтерагроком -К» на користь ФГ « АСК» судові витрати по справі в рівних часках по 121 грн. 80 коп.

Рішення може бути переглянуте Долинським районним судом за заявою відповідача

відповідно до ст.228 ЦПК України.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Кіровоградської області відповідно до ст.294 ЦПК України.

Суддя Долинського районного суду П. М. Бойко

СудДолинський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення25.09.2014
Оприлюднено04.11.2014
Номер документу41144642
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —388/801/14-ц

Ухвала від 30.12.2014

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Бойко П. М.

Ухвала від 12.11.2014

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Бойко П. М.

Рішення від 25.09.2014

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Бойко П. М.

Ухвала від 12.05.2014

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Бойко П. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні