Постанова
від 24.10.2014 по справі 343/1907/14-а
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 343/1907/14-а

Провадження №: 2-а/0343/78/14

ПОСТАНОВА

I М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 жовтня 2014 року м. Долина

Долинський районний суд Iвано-Франкiвської областi в складi:

головуючої суддi - Монташевич С. М.,

секретаря - Менделяк А. І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Долинського районного суду Івано-Франківської області справу за адміністративним позовом ПП "Золото Карпат" в особі директора Мумінової Анастасії Аліжонівни до начальника відділу містобудування та архітектури Долинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області Шияка Ярослава Михайловича про визнання дій протиправними, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача, в якому просить визнати дії начальника відділу містобудування та архітектури Долинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області протиправними та зобов'язати надати висновок щодо погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), яка розташована на території Малотур'янської сільської ради Долинського району Івано-Франківської області в урочищі "Біля телевишки", кадастровий номер 2622083000:02:001:0039.

Свої вимоги мотивує наступним. В листопаді 2013 року в землевпорядну організацію ПП "Золото Карпат" із заявою про виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), яка розташована на території Малотур'янської сільської ради Долинського району Івано-Франківської області в урочищі "Біля телевишки", кадастровий номер 2622083000:02:001:0039, звернувся ОСОБА_4 Дана земельна ділянка належить останньому на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки від 22 жовтня 2013 року. Після підготовлення відповідної документації, ПП "Золото Карпат" направило проект землеустрою до відділу містобудування та архітектури Долинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області. Порушивши вимоги закону, начальник відділу містобудування та архітектури районної державної адміністрації Шияк Я. видав просту відписку у вигляді повідомлення від 26.06.2014 року, яким фактично відмовив у наданні висновку, посилаючись на те, що у вищезазначений відділ проект землеустрою направлено без заяви щодо видачі висновку відділу по земельній ділянці, погодження з місцевими органами самоврядування та з порушенням проекту детального планування масиву індивідуальної житлової забудови "Біля телевишки". Враховуючи те, що проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) ПП "Золото Карпат" виконаний у відповідності до всіх вимог ст. 50 ЗУ "Про землеустрій", немає жодних підстав у відмові його погодження начальником відділу містобудування та архітектури Долинської районної державної адміністрації.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав, зіславшись на вищеописані факти, додатково пояснив, що ОСОБА_4 в листопаді 2013 року звернувся в землевпорядну організацію "Золото Карпат" із заявою про виготовлення проекту землеурою щодо відведення вищевказаної земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка). Після виготовлення відповідної документації, керуючись ч. 2 ст. 186-1 Земельного кодексу України, вони звернулись з заявою на її погодження до начальника відділу містобудування та архітектури, від якого отримали лист з відмовою. Вважає, що така відмоває є неправомірною, враховуючи наступне. Відповідач вказує на те, що при надсиланні технічної документації на погодження, був відсутній супровідний лист-звернення або заява на вчинення дії щодо представленої документації. Проте підтвердженням того, що до начальника відділу архітектури та містобудування були направлені всі неодхідні документи, є супровідний лист та рекомендоване повідомленням про вручення поштового відправлення.

Однією з підстав для відмови у погодженні проекту землеустрою є посилання відповідача на те, що вказана документація не була узгоджена з сільською радою. З таким твердженням не можна погодитись, оскільки згода від органу місцевого самоврядування в разі зміни цільового призначення необхідна була б, якщо дана земельна ділянка перебувала б у комунальній власності. У їхньому випадку земельна ділянка перейшла у власність фізичній особі від фізичної особи на підставі договору купівні-продажу. Тому відповідно до ст. 20 Земельного кодексу України зміна цільового призначення здійснюється з ініціативи власника та не потребує погодження з органом місцевого самоврядування.

Щодо посилань відповідача на те, що проект землеустрою щодо відведення земельної ділняки виконано з порушенням вимог містобудівної документації, то вони є безпідставними, оскільки надіслана технічна документація відповідає генеральному плану села: у ньому визначені всі поворотні точки, є ситуаційні схеми, детальний план території. До того ж, посилаючись на невідповідність проекту землеустрою плану містобудівної документації, відповідачем не враховано те, що вказана документація виконана з порушенням вимог закону та без врахування плану розбивки, який затверджує конфігурацію земельних ділянок, не змінюючи їх розміри, чим порушені вимоги ст. 16 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності".

Відповідачем також зазначається, що на кадастровому плані проекту відводу відсутні зовнішні межі земельної ділянки, а також відсутня адреса (назва вулиці та номер ділянки), проте відповідно до ст. 198 Земельного кодексу України у компетенцію відділу архітектури та містобудування не входять питання вирішення меж земельної ділянки. До того ж номер і вулиця для земельної ділянки присвоюється тільки після зміни цільового призначення, а дана земельна ділянка була куплена для особистого селянського господарства і адреси не могла мати. Враховуючи вищевикладене, просить позов задоволити.

Відповідач у судовому засіданні заперечив проти задоволення позовних вимог та пояснив, що 23.06.2014 року до нього, як до начальника відділу містобудування та архітектури Долинської районної державної адміністрації звернувся працівник ПП "Золото Карпат" з проханням розглянути та надати позитивний висновок по проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється. Ділянка знаходиться в с. Мала Тур'я, в урочищі "Біля телевишки", належить ОСОБА_4 на підставі договору купівлі-продажу. В ході розгляду документації ним було виявлено ряд недоліків, про які працівника ПП "Золото Карпат" поінформовано як в усній, так і в письмовій формах. Зокрема, був відсутній супровідний лист -звернення або заява про вчинення дії щодо представленої документації, чим порушено Примірну інструкцію з діловодства у міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, в якій зазначається, що у разі виявлення відсутності додатків, зазначених у документах, або окремих аркушів, а також помилок в оформленні документа, що унеможливлює його виконання, документ не реєструється і відправникові надсилається письмовий запит, або йому повідомляється про це телефоном.

В надісланій проектній документації також були відсутні узгодження з органом місцевого самоврядування щодо розташування земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється, що порушує вимоги ч. 3 ст. 20 Земельного кодексу України, відповідно до якої зміна цільового призначення земельних ділянок приватної власності щодо земельних ділянок, розташованих у межах населеного пункту провадиться сільською, селищною, міською радою. Тобто саме сільська рада контролює протягом усього часу виготовлення документації: вказує межі земельних ділянок, погоджує червоні лінії, визначає адреси. Окрім того щодо земельних ділянок в урочищі "Біля телевишки" є багато нез'ясованих питань, на окремі земельні ділянки є по кілька власників.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки виконано з порушенням містобудівної документації, тобто згідно кадастрового плану передбачено земельні ділянки прямокутної форми розміром 25.0 х 40.0 м та площею 0.10 га, а ПП "Золото Карпат" представило земельну ділянку неправильної трапецевої форми, розміром, де дві паралельні сторони мають 25.0 м та 20.0 м, а повздовжні 30.0 х 40.0м, площею 0.092 га.

Також на кадастровому плані проекту відводу відсутні зовнішні межі земельної ділянки та обмежень у використанні земельної ділянки. Це пов'язано з тим, що на суміжні земельні ділянки під одним номером за однією адресою є декілька проектів відводу, тому не можливо встановити межі та номери суміжних земельних ділянок, їх власників чи користувачів.

Окрім того в проектній документації щодо відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється, відсутня її адреса (назва вулиці та номер ділянки), що не дає можливості ідентифікувати місце знаходження земельної ділянки на детальному плані мікрорайону. По технічній документації, розробленій ПП "Золото Карпат" в урочищі "Біля телевишки" знаходиться одна земельна ділянка, але реально там 186 земельних ділянок. Позивач зазначає, що спірна ділянка - це земельна ділянка під НОМЕР_1, він вважає, що це ділянка під НОМЕР_2. Проте, на земельну ділянку НОМЕР_1 уже є погоджено проект відводу іншому власнику, а на земельну ділянку НОМЕР_2 йому на погодження представлено чотири проекти відводу, і всі на інших власників. По документах ніде не зазначено, на яку конкретно земельну ділянку в урочищі "Біля телевишки" виготовлено проект землеустрою.

Він вважає, що правильно вчинив, що не надав висновок на одну і ту ж саму земельну ділянку, оскільки в ході виготовлення документації допущено ряд порушень і не можливо встановити, де саме знаходиться ця земельна ділянка, так як відсутня прив'язка земельної ділянки до місцевості, на вказану земельну ділянку за одною адресою є декілька проектів землеустрою. На містобудівній документації та на представленому проекті зазначені зовсім інші межівники, що також призводить до сумніву щодо правильності конфігурації ділянки. До того ж сільською радою було надіслано лист, з якого вбачається, що проекти щодо зміни цільового призначення земельних ділянок в урочищі "Біля телевишки" не проводити без погодження з сільською радою. Просить відмовити в задоволенні позову в повній мірі.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, відповідача, дослідивши здобуті та перевірені в судовому засіданні докази, вважає, що у задоволенні адміністративного позову слід відмовити, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або інтереси.

Судом встановлено, що земельна ділянка, площею 0,0922 га для ведення підсобного господарства, яка розташована на території Малотур'янської сільської ради Долинського району Івано-Фракнівської області в урочищі "Біля телевишки", кадастровий номер 2622083000:02:001:0039, належить на праві власності ОСОБА_4, що підтверджується копією договору купівлі-продажу від 22.10.2013 року та копією витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 22.10.2013 року (а.с. 14, 17).

Відповідно до ч. 1 ст. 50 Закону України "Про землеустрій" у разі зміни цільового призначення земельних ділянок складаються проекти землеустрою, щодо відведення земельних ділянок.

19.11.2013 року ОСОБА_4 звернувся з заявою до землевпорядної організації ПП "Золото Карпат", у якій просить виготовити проект землеустрою щодо відведення вищезазначеної земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) (а.с. 13).

Позивачем укладено відповідну угоду з ПП «Золото Карпат» та проведено всі необхідні роботи для виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється (а.с. 9-30).

Згідно ч. 2 ст. 50 Закону України "Про землеустрій" проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок погоджуються та затверджуються в порядку, встановленому Земельним кодексом України.

Відповідно до ст. 21 Закону України "Про основи містобудування", ст.ст. 24, 25 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", ст.ст. 39, 186-1 Земельного Кодексу України проект землеустрою був наданий на погодження до відділу містобудування та архітектури Долинської районної державної адміністрації.

Ч. 1 ст. 186-1 Земельного кодексу України визначено, що проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок усіх категорій та форм власності підлягає обов'язковому погодженню з територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що здійснює реалізацію державної політики у сфері земельних відносин.

Як вбачається з повідомлення № 69 від 19.06.2014 року ПП "Золото Карпат" направило проект землеустрою до відділу містобудування та архітектури Долинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області з проханням погодити його та надати висновок про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється, ОСОБА_4 (а.с. 54).

Частиною 5 ст. 186-1 Земельного кодексу України передбачено, що структурний підрозділ районної державної адміністрації (у даному випадку - відділ містобудування та архітектури Долинської районної державної адміністрації) протягом десяти робочих днів з дня одержання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або копії такого проекту повинен безоплатно надати або надіслати рекомендованим листом з повідомленням розробнику свої висновки про його погодження або про відмову в такому погодженні з обов'язковим посиланням на закони та прийняті відповідно до них нормативно-правові акти, що регулюють відносини у відповідній сфері.

Відповідно ч. 6 ст. 186-1 Земельного кодексу України підставою для відмови у погодженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки може бути лише невідповідність його положень вимогам законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, документації із землеустрою або містобудівній документації.

Згідно листа № ПП-380 від 26.06.2014 року начальником відділу містобудування та архітектури Долинської районної державної адміністрації Шияком Я. повернуто вищеописаний проект ПП "Золото Карпат". Зі змісту цього повідомлення вбачається, що підставою для повернення стало те, що проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється, було направлено без заяви щодо видачі висновку відділу по земельній ділянці, без погодження з місцевими органами самоврядування та з порушенням проекту детального планування масиву індивідуальної житлової забудови "Біля телевишки". Вказно, що документацію буде розглянуто після виконання вищевказаних зауважень (а.с. 50).

Відповідач в судовому засіданні підкреслив, що йому була надіслана суто технічна документація, без супровідного листа-звернення або заяви про вчинення дій щодо проекту землеустрою, у зв"язку з чим його навіть не можна було зареєструвати. Суд не бере до уваги посилання представника позивача на те, що поштове повідомлення про вручення є підтвердженням того, що разом із проектом землеустрою до начальника відділу містобудування і архітектури була надіслана і відповідна заява (а.с. 55), оскільки останнє тільки констатує факт отримання вказаної документації, не зазначаючи переліку документів, які були направлені.

Твердження відповідача про те, що проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється, для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) ОСОБА_4 виконаний неналежним чином, з порушенням містобудівної документації, підтверджується наступним: детальним планом території в с. Мала Тур'я в урочищі "Біля Телевишки" передбачено земельні ділянки прямокутної форми, розміром 25,0*40,0 м та площею 0,10 га (а.с. 53), однак ПП "Золото Карпат" представило земельну ділянку неправильної трапецевої форми розміром, де дві паралельні сторони мають 25,0 м та 20,0 м, а поздовжні 30,0 м та 40,0 м, площею 0,092 га.(а.с. 19, 21). Оскільки на вказаній території розроблений генеральний план та детальний план території, якими визначені окремі зони, встановлені червоні лінії та лінії регулювання забудови, композиційно розроблені житлові та іншого призначення території, при виготовленні проекту землеустрою слід керуватися ст. 53 Закону України "Про землеустрій", у якій вказано, що проекти землеустрою складаються на основі генеральних планів. Відповідно до п. 4 ст. 24 ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності" зміна цільового призначення земельної ділянки, яка не відповідає плану зонування та/або детальному плану території забороняється.

Твердження представника позивача про те, що містобудівна документація розроблена з порушенням вимог закону і ОСОБА_5, посилаючись на неї відмовив у погодженні проекту землеустрою, не заслуговує уваги, оскільки архітектор не надає оцінку правильності виготовлення містобудівної документації, а бере його за основу при погодженні проектів землеустрою.

Як встановлено в судовому засіданні, у проектній докумантації відсутня адреса земельної ділянки (назви вулиці та номера ділянки), що не дає можливості ідентифікувати місце знаходження земельної ділянки на детальному плані мікрорайону. Враховуючи те, що є розроблений детальний план території мікрорайону в с. Мала Тур'я в урочищі "Біля телевишки", в якому чітко визначені назви вулиць та номери ділянок, тому суд критично оцінює доводи позивача про те, що дана ділянка не може мати адреси, оскільки номер і вулиця присвоюється їй тільки після зміни цільового призначення.

Як випливає з матеріалів справи, фактично ділянкою щодо якої розроблявся проект землеустрою ПП "Золото Карпат" для ОСОБА_4 є ділянка НОМЕР_1, про те, як зазначив відповідач, на вказану земельну ділянку вже є розроблені кілька проектів землеустрою. Підтвердженням цьому є копія проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, яка знаходиться за адресою АДРЕСА_1, ОСОБА_6, яка підтверджує наявність проекту землеустрою на земельну ділянку НОМЕР_1, який погоджений Шияком Я.М., про що свідчить його підпис у вказаній документації (а.с. 69-72). Тому, зважаючи на те, що відповідна технічна документація на земельну ділянку НОМЕР_1 вже розроблена і погоджена, відповідач не має права надавати висновок на одну і ту ж земельну ділянку.

Відповідачем до матеріалів справи також були долучені проекти землеустроїв суміжних з ділянкою НОМЕР_1 ділянок, щодо яких розроблені кілька проектів землеустрою (а.с. 73-75, 76-78, 79-81, 82-82), що унеможливлює встановлення меж суміжних земельних ділянок та їх власників.

Позивачем були також порушені вимоги ч. 3 ст. 20 Земельного кодексу України, відповідно до яких зміна цільового призначення земельних ділянок приватної власності провадиться щодо земельних ділянок, розташованих у межах населеного пункту - сільською, селищною, міською радою. Згідно ст.ст. 31, 33 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" до відання виконавчих органів сільських, селищних і міських рад належить встановлення на відповідність територій режиму використання та забудови земель, на яких передбачена перспективна містобудівна діяльність; координація на відповідній території діяльності суб'єктів містобудування щодо комплексної забудови населених пунктів та здійснення у встановленому порядку державного контролю за дотриманням законодавства, затвердженої містобудівної документації при плануванні та забудові відповідних територій; організація і здійснення землеустрою, погодження проектів землеустрою, містобудівної документації при плануванні та забудові відповідних територій.

Окрім того, з довідки за № 221 від 15.09.2014 року вбачається, що Малотур'янська сільська рада повідомила начальника відділу містобудування та архітектури Долинської РДА та начальника відділу Держземагенства Тишківського В.В. про те, що погодження проектів зміни цільового призначення земельних ділянок в урочищі "Біля телевишки" в с. Мала Тур"я не проводити, без погодження з сільською радою (підпису землевпорядника, сільського голови) в зв'язку з тим, що по даних державних актах ведуться суди, а саме ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13 (продано ОСОБА_14.), ОСОБА_15 (продано ОСОБА_14.), ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18 (а.с. 86).

Що стосується позовних вимог про зобов'язання відповідача погодити проект землеустрою з відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється, позивачу для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), вказані позовні вимоги не підлягають задоволенню з огляду на те, що питання погодження проекту землеустрою відносяться до власної компетенції відповідача і не відноситься до компетенції суду, адже функціональний поділ єдиної системи державної влади передбачає врівноваження повноважень владних суб'єктів шляхом розмежування предметів відання, що виключає можливість ущемлення або підкорення одних органів державної влади іншим. Саме дотримання вищевказаного забезпечує реальне втілення конституційного принципу стримувань та противаг. Таким чином суд не може зобов'язати начальника відділу архітектури і містобудування Долинської РДА надати той чи інший висновок, оскільки це входить до його компетенції і не потребує додаткового вирішення судом. А тому в задовленні позовних вимог слід відмовити повністю.

На підставі вищевикладеного, ст.ст. 39, 186-1 Земельного кодексу України, ст. 50 Закону України "Про землеустрій", ст. 21 закону України "Про основи містобудування", ст.ст. 24, 25 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", ст. 31, 33 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", керуючись ст.ст. 10-12, 15, 71, 158-163, 186 Кодексу адміністративного судочинства України, -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні адміністративного позову ПП "Золото Карпат" в особі директора Мумінової Анастасії Аліжонівни до начальника відділу містобудування та архітектури Долинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області Шияка Ярослава Михайловича про визнання його дій протиправними та зобов'язання надати висновок щодо погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), яка розташована на території Малотур'янської сільської ради Долинського району Івано-Франківської області в урочищі "Біля телевишки", кадастровий номер 2622083000:02:001:0039, відмовити.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Долинський районний суд протягом 10 днів з дня отримання її копії.

Суддя:

СудДолинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення24.10.2014
Оприлюднено04.11.2014
Номер документу41148648
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —343/1907/14-а

Постанова від 24.10.2014

Адміністративне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Постанова від 23.09.2014

Адміністративне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 12.08.2014

Адміністративне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 23.07.2014

Адміністративне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні