Ухвала
від 10.11.2014 по справі 923/1649/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


УХВАЛА

про повернення заяви про порушення справи без розгляду

"10" листопада 2014 р. Справа № 923/1649/14

Суддя господарського суду Херсонської області Пінтеліна Т.Г., розглянувши матеріали

за заявою: Новокаховської об'єднаної державної податкової інспекції Головного Управління Міндоходів у Херсонській області м. Нова Каховка, Херсонської області

до: Приватного підприємства "Махаон-9" (місцезнаходження: 74988, Херсонська область, м. Нова Каховка, м. Таврійськ, вул. Польова, 9, код ЄДРПОУ 34675499

про порушення справи про банкрутство

в с т а н о в и в:

Новокаховська об'єднана державна податкова інспекція, м. Нова Каховка, Херсонської області звернулася до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство боржника приватного підприємства «Махаон - 9» ( місцезнаходження: 74988, Херсонська область, м. Нова Каховка, м. Таврійськ, вул. Польова, 9, код ЄДРПОУ 34675499 ) мотивуючи свої вимоги неспроможністю останнього задовольнити на протязі більше трьох місяців вимоги по сплаті податкових платежів, безспірний розмір яких сукупно становить більше трьохсот мінімальних заробітних плат.

До заяви додано копії документів, що підтверджують безспірність грошових вимог, а саме судове рішення, що набрало законної сили - Постанова Херсонського окружного адміністративного суду від 11 липня 2014 року у справі № 821/2161/14 про стягнення 176845,32 грн. податкового боргу з податку на додану вартість та 592991,96грн. податкового боргу з податку на прибуток , копії інкасових доручень від 18 серпня 2014р. про безспірне списання коштів з рахунків боржника та інші докази здійснення ДПІ погашення податкового боргу як органом стягнення.

Заява підлягає поверненню без розгляду з наступних підстав.

Відповідно до ч. 3 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом. Безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника. До складу цих вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", боржник - суб'єкт підприємницької діяльності (юридична особа або фізична особа-підприємець), неспроможний виконати протягом трьох місяців свої грошові зобов'язання після настання встановленого строку їх виконання, які підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили та постановою про відкриття виконавчого провадження, якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до заяви про порушення справи про банкрутство серед інших додаються: докази того, що сума безспірних вимог кредитора (кредиторів) сукупно становить не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, якщо інше не передбачено цим Законом; рішення суду про задоволення вимог кредитора, що набрало законної сили; відповідна постанова органу державної виконавчої служби про відкриття виконавчого провадження з виконання вимог кредитора; докази того, що сума вимог кредитора (кредиторів) не забезпечена повністю заставою майна боржника (за наявності застави). До заяви кредитора додаються також: копія виконавчого документа; докази надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів.

В той же час, кредитором не подано доказів відкриття виконавчого провадження державною виконавчою службою.

Суд зауважує, що трьохмісячний строк невиконання боржником своїх грошових зобов'язань перед кредитором обчислюється лише для тих вимог, які виконуються примусово саме державною виконавчою службою на підставі відповідної постанови державного виконавця відповідно до Закону України "Про виконавче провадження", а не ДПІ як органом стягнення відповідно до Податкового Кодексу України.

Відповідно до ч. 3 ст. 10 Закону підставою для порушення справи про банкрутство є не лише факт безспірності вимог кредитора, який підтверджується судовим рішенням, що набрало законної сили і підлягає обов'язковому виконанню. Додатковими фактами, що мають юридичне значення є наступні: факт розміру вимог; факт отримання виконавчого документа стягувачем; факт відкриття виконавчого провадження державною виконавчою службою; факт невиконання судового рішення протягом трьох місяців від дня відкриття виконавчого провадження.

Заявник надав лише докази існування фактів безспірності вимог та їх розміру, що перевищує триста мінімальних заробітних плат. Інші докази підтверджують відсутність майнових активів у боржника.

Інших доказів, які мають вирішальне юридичне значення для вирішення питання про порушення справи про банкрутство заявником не надано, не підтверджено факт відкриття виконавчого провадження державною виконавчою службою, а також пов'язаного з першим факту невиконання судового рішення протягом трьох місяців від дня відкриття виконавчого провадження.

Частиною 3 ст. 10 Закону в імперативній формі встановлено засоби доказування, які згідно приписів ГПК України не дозволяється замінювати іншими.

Так, згідно ст. 34 ГПК України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство повертає її та додані до неї документи без розгляду, зокрема якщо: заява не відповідає змісту вимог, зазначених у цьому Законі; заявник-кредитор не подав доказів неспроможності боржника виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами в розмірі, визначеному частиною третьою статті 10 цього Закону, протягом трьох місяців після відкриття виконавчого провадження; з інших підстав, передбачених статтею 63 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Закону.

За таких обставин та правових підстав, заява Кредитора Новокаховської об'єднаної державної податкової інспекції, м. Нова Каховка, Херсонської області про порушення господарським судом справи про банкрутство Боржника - приватного підприємства «Махаон - 9» ( місцезнаходження: 74988, Херсонська область, м. Нова Каховка, м.Таврійськ, вул. Польова,9, код ЄДРПОУ 34675499 повертається судом без розгляду.

Після усунення обставин, що зумовили повернення даної заяви без розгляду, Кредитор має право знову звернутися до господарського суду у загальному порядку.

Враховуючи викладене, керуючись ч. 1 ст. 15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", п. 3 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, суддя, -

у х в а л и в:

Заяву Новокаховської об'єднаної державної податкової інспекції, м. Нова Каховка Херсонської області про порушення господарським судом справи про банкрутство Боржника - приватного підприємства «Махаон - 9» ( місцезнаходження: 74988, Херсонська область, м. Нова Каховка, м. Таврійськ, вул. Польова, 9, код ЄДРПОУ 34675499 ) повернути без розгляду.

Додаток: заява та матеріали, всього на 39 ( тридцяти дев'яти ) аркушах.

Суддя Т.Г. Пінтеліна

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення10.11.2014
Оприлюднено12.11.2014
Номер документу41278250
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1649/14

Ухвала від 25.03.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Постанова від 10.03.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Куровський C.B.

Ухвала від 03.03.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Куровський C.B.

Ухвала від 10.02.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Куровський C.B.

Постанова від 09.12.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 24.11.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 10.11.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні