Ухвала
від 10.11.2014 по справі 643/12642/14-к
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 643/12642/14-к

Номер провадження 1-кп/643/671/14

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.11.2014 року м. Харків

Московський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2

за участю прокурора: ОСОБА_3

обвинувачених: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6

адвокатів: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9

у підготовчому судовому засіданні в м. Харкові розглянув обвинувальний акт про звинувачення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Потсдам, Німеччина, громадянина України, раніше не судимого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 205 КК України;

ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки м. Ніжневартовськ, Тюменської області РФ, громадянки України, раніше не судимої, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 , фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_3 ,

за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 205 КК України;

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця м. Харкова, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_4 ,

за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 205 КК України;

встановив:

ОСОБА_4 діючи умисно з корисливих спонукань, за попередньою змовою в групі з ОСОБА_11 та ОСОБА_12 з метою прикриття незаконної діяльності організували придбання фіктивного суб`єкту підприємницької діяльності (юридичної особи): ТОВ «П-Комп`ютери» (код ЄДРПОУ 24271643) за наступних обставин:

У вересні 2012 року ОСОБА_11 , діючи умисно з метою організації діяльності низки юридичних осіб для їх використання у прикритті незаконної діяльності з надання послуг підприємствам-контрагентам з мінімізації бази оподаткування та конвертації, переведення з безготівкової форми в готівкову, грошових коштів шляхом документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій, розробив злочинний план придбання суб`єктів підприємницької діяльності юридичних осіб та їх використання у прикритті вищевказаної незаконної діяльності. Згідно з розробленим ОСОБА_11 злочинним планом, він організовує придбання низки юридичних осіб на підставну особу, якій не буде відомо про використання придбаних на її ім`я юридичних осіб з метою прикриття незаконної діяльності. Розуміючи, що для успішної реалізації розробленого ним злочинного плану, він самостійно виконати усі дії з придбання фіктивних юридичних осіб не в змозі, ОСОБА_11 прийняв рішення про залучення до підготовки та вчинення вказаного злочину інших осіб. Разом з цим, не маючи наміру ділити отримані від незаконної діяльності грошові кошти з іншими особами, ОСОБА_11 прийняв рішення про залучення цих осіб до незаконної діяльності лише одного з придбаних ним фіктивних підприємств.

Відповідно до розробленого злочинного плану, ОСОБА_11 , планував залучити для вчинення злочину осіб, якими у подальшому виступили: ОСОБА_12 для організації підписання підставною особою реєстраційних документів про придбання юридичних осіб, державної реєстрації вказаних змін у статутних документах та постановки юридичних осіб на облік у податкових органах; ОСОБА_4 для підшукання підставної особи, на ім`я якої відбудеться придбання фіктивної юридичної особи; ОСОБА_10 для забезпечення ведення бухгалтерського та податкового обліків, складання податкової звітності фіктивної юридичної особи; ОСОБА_6 для забезпечення пошуку підприємств-контрагентів для надання послуг з мінімізації бази оподаткування шляхом документального оформлення безтоварних фінансово господарських операцій фіктивною юридичною особою та конвертації грошових коштів.

Згідно з розробленим ОСОБА_11 злочинним планом юридичні особи, які будуть придбані на ім`я підставної особи, повинні використовуватись ним та ОСОБА_12 для прикриття наступної незаконної діяльності: підприємства-контрагенти, зацікавлені в переведенні грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, та мінімізації бази оподаткування, перераховують на поточні рахунки придбаних юридичних осіб безготівкові кошти, які перераховуються на поточні рахунки підприємств, зацікавлених у документальному оформленні реалізації товарів, робіт та послуг та переведенні коштів з готівкової форми у безготівкову. Одночасно, представники суб`єктів господарської діяльності, які зацікавлені у переведенні грошових коштів з готівкової форми у безготівкову, передають готівкові грошові кошти, які в подальшому за відрахуванням винагороди, повертаються представникам підприємств-контрагентів, які здійснювали перерахування безготівкових коштів. При цьому, у податковій та бухгалтерській звітностях здійснюється відображення безтоварних фінансово-господарських операцій з підприємствами-контрагентами, під приводом яких здійснювалось перерахування грошових коштів, шляхом віднесення вартості товарів, робіт та послуг до складу податкового кредиту та податкових зобов`язань з податку на додану вартість, а на адресу підприємств-контрагентів здійснюється видача відповідних податкових накладних та первинних фінансово-господарських документів, в яких документально зафіксовані вказані безтоварні операції. Таким чином, після отримання вказаних документів, підприємства-контрагенти всупереч вимог ст. 198 Податкового кодексу України відносять суми, перераховані на поточні рахунки фіктивних підприємств під приводом оплати безтоварних фінансово-господарських операцій, до складу податкового кредиту з податку на додану вартість, зменшуючи тим самим всупереч вимог ст. 200 Податкового кодексу України суму податку на додану вартість, яка підлягає сплаті до бюджету, та здійснюючи таким чином ухилення від сплати податків підприємствами-контрагентами шляхом незаконної мінімізації бази оподаткування.

При цьому, суми податкових зобов`язань з податку на додану вартість, сформовані у фіктивних юридичних осіб в результаті вказаної незаконної діяльності, компенсуються за рахунок сум податкового кредиту, які будуть сформовані в результаті відображення в податковій звітності безтоварних фінансово-господарських операцій з підприємствами, які зацікавлені у документальному оформленні реалізації товарів, робіт та послуг та переведенні грошових коштів з готівкової у безготівкову форму.

Остаточно обміркувавши свій злочинний план ОСОБА_11 , перебуваючи у вересні 2012 року у м. Харкові, розуміючи перевагу скоєння фіктивного підприємництва за попередньою змовою групою осіб, діючи умисно, розповів усі обставини розробленого ним злочинного плану з придбання та використання фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, своєму знайомому ОСОБА_12 , з яким був особисто знайомим з 2011 року. Детально пояснивши ОСОБА_12 розроблений ним злочинний план, ОСОБА_11 запропонував йому взяти участь у придбанні фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності та їх використанні для прикриття незаконної діяльності з надання підприємствам-контрагентам послуг мінімізації бази оподаткування шляхом документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій та конвертації грошових коштів. ОСОБА_12 , діючи умисно з корисних спонукань, надав згоду на участь у придбанні суб`єктів підприємницької діяльності з метою їх використання для прикриття запропонованої ОСОБА_11 незаконної діяльності.

Так, у вересні 2012 року ОСОБА_11 , діючи умисно, за попередньою змовою з ОСОБА_12 , згідно з раніше розробленим злочинним планом, звернувся до свого двоюрідного брата ОСОБА_4 , мешканця м. Харкова, з проханням підібрати особу, на ім`я якої буде придбаний суб`єкт підприємницької діяльності, що у подальшому буде використовуватись у прикритті незаконної діяльності з надання послуг підприємствам-контрагентам з мінімізації бази оподаткування та конвертації грошових коштів, на що ОСОБА_4 відповів згодою.

У подальшому ОСОБА_4 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_11 , бажаючи усунути перешкоду останньому в придбанні суб`єкту підприємницької діяльності для прикриття незаконної діяльності, запропонував мешканцю Харківської області ОСОБА_13 за грошову винагороду придбати на своє ім`я юридичну особу та покласти на себе обов`язки директора підприємства. При цьому, ОСОБА_4 , розуміючи, що юридична особа, яка буде оформлена на ім`я ОСОБА_13 . використовуватиметься для прикриття незаконної діяльності, не повідомив останньому дійсного наміру використовувати суб`єкт господарської діяльності для прикриття незаконної діяльності.

ОСОБА_4 , отримавши від ОСОБА_13 згоду на придбання суб`єкту підприємницької діяльності, познайомив останнього з ОСОБА_11 , виконавши таким чином функцію пособника та сприяв у придбанні юридичної особи для прикриття незаконної діяльності з надання послуг підприємствам-контрагентам з мінімізації бази оподаткування та конвертації грошових коштів.

Таким чином, ОСОБА_4 вказаними умисними діями усунув перешкоди з підбору необхідної особи, на ім`я якої буде придбана юридична особа, з метою прикриття незаконної діяльності.

У подальшому у вересні 2012 року ОСОБА_11 , діючи умисно з метою реалізації узгодженого злочинного плану з придбання фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності для прикриття незаконної діяльності, домовився з засновником ТОВ «П-Комп`ютери» (код ЄДРПОУ 24271643, м. Харків, вул. Полтавський Шлях, 4) ОСОБА_14 щодо продажу належної йому частки у статутному капіталі ТОВ «П-Комп`ютери» ОСОБА_13 ..

Крім того, ОСОБА_11 , діючи умисно, згідно з розробленим ним злочинним планом, розуміючи, що він самостійно не в змозі виконати усі дії з організації роботи фіктивних юридичних осіб, прийняв рішення про залучення до вчинення вказаного злочину особи, яка буде займатися веденням бухгалтерського та податкового обліків придбаної юридичної особи. ОСОБА_11 знову звернувся до ОСОБА_4 з проханням підібрати особу для ведення бухгалтерського та податкового обліків придбаного суб`єкту підприємницької діяльності.

ОСОБА_4 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_11 , бажаючи усунути перешкоду останньому у придбанні суб`єкту підприємницької діяльності для прикриття незаконної діяльності познайомив ОСОБА_11 зі своєю знайомою мешканкою м. Харкова ОСОБА_10 , яка має навики ведення бухгалтерського на податкового обліків.

ОСОБА_11 , діючи умисно, з метою усунення перешкод у веденні бухгалтерського та податкового обліків придбаної юридичної особи, що є необхідною обставиною для використання вказаної юридичної особи у прикритті вищезазначеної незаконної діяльності, розповів усі обставини розробленого ним злочинного плану з придбання та використання фіктивного суб`єкту підприємницької діяльності ОСОБА_10 . Детально пояснивши розроблений ним злочинний план, ОСОБА_15 запропонував ОСОБА_10 взяти участь у діяльності фіктивного підприємства, а саме здійснювати ведення бухгалтерського та податкового обліків придбаної юридичної особи, яка буде використовуватись з метою надання послуг з мінімізації бази оподаткування та конвертації грошових коштів. ОСОБА_10 , діючи умисно, з метою усунення перешкод з ведення бухгалтерського та податкового обліку придбаної юридичної особи, що є необхідною обставиною для використання вказаної юридичної особи у прикритті вищезазначеної незаконної діяльності, надала згоду на участь у діяльності фіктивного підприємства, шляхом ведення бухгалтерського та податкового обліків, чим сприяла вчиненню злочину.

У вересні 2012 року ОСОБА_13 , будучи введеним ОСОБА_4 та ОСОБА_11 в оману щодо законності здійснення підприємством фінансово-господарської діяльності, погодився виступити засновником та придбати на своє ім`я юридичну особу ТОВ «П-Комп`ютери», поклавши на себе обов`язки директора підприємства, та зареєструвати зміни у статутних документах підприємства в органах державної реєстрації. Отримавши від ОСОБА_16 згоду, ОСОБА_11 повідомив про це ОСОБА_12 , ОСОБА_10 та ОСОБА_4 , які погодили придбання на ім`я ОСОБА_13 ТОВ «П-Комп`ютери» з метою його використання для прикриття незаконної діяльності з надання послуг підприємствам-контрагентам з мінімізації бази оподаткування та конвертації грошових коштів шляхом документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій, а також узгодили спільні дії.

При цьому ОСОБА_17 , вирішив забезпечити підготовку документів, необхідних для придбання ТОВ «П-Комп`ютери» на ім`я ОСОБА_13 та дав вказівку ОСОБА_12 забезпечити державну реєстрацію ТОВ «П-Комп`ютери» та підписання вказаних документів ОСОБА_13 . Одночасно, ОСОБА_11 з метою залучення ОСОБА_13 для придбання на його ім`я підприємства, визначив грошову винагороду останнього у розмірі 3 тисяч гривень на місяць, про що ОСОБА_11 повідомив ОСОБА_13 ..

При цьому, ОСОБА_11 за попередньою змовою з ОСОБА_12 за допомогою невстановленої особи, яка надає юридичні послуги, підготували для підписання ОСОБА_18 наступні документи: заяву про продаж на користь останнього частки у статутному капіталі ТОВ «П-Комп`ютери», протокол загальних зборів учасників ТОВ «П-Комп`ютери», нову редакцію статуту ТОВ «П-Комп`ютери», згідно з яким ОСОБА_13 входить до складу засновників підприємства, отримує частку статутного капіталу у розмірі 100 процентів та призначається на посаду директора підприємства.

04 вересня 2012 року, в ранковий час, ОСОБА_13 , перебуваючи у приміщенні приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_19 , за невстановленою у ході досудового розслідування адресою, за вказівкою ОСОБА_11 підписав заяву від 04.09.2012, згідно з якою ОСОБА_14 уступає на користь ОСОБА_13 частку статутного капіталу підприємства у розмірі 100 процентів, протокол загальних зборів учасників ТОВ «П-Комп`ютери» № 2012 від 04.09.2012, згідно з яким ОСОБА_13 увійшов до складу юридичної особи ТОВ «П-Комп`ютери» та був призначений на посаду директора підприємства. Увійшовши до складу засновників ТОВ «П-Комп`ютери» ОСОБА_13 затвердив нову редакцію статуту вказаного підприємства від 04.09.2012, згідно з п.1.5. якого єдиним засновником товариства є він.

ОСОБА_12 , діючи умисно, за попередньою змовою з ОСОБА_11 , з метою придбання фіктивного суб`єкту підприємницької діяльності, 05.09.2012 надав підписані ОСОБА_13 заяву від 04.09.2012 та протокол загальних зборів учасників у статутному капіталі №2012 від 04.09.2012 Державному реєстратору виконавчого комітету Харківської міської ради для проведення державної реєстрації змін у статутних документах ТОВ «П-Комп`ютери». В цей же день, Державним реєстратором виконавчого комітету Харківської міської ради зміни у статутних документах ТОВ «П-Комп`ютери» зареєстровано за номером 14801070008018642.

Таким чином, ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_4 та ОСОБА_10 з метою прикриття спільної незаконної діяльності з надання послуг підприємствам-контрагентам по мінімізації бази оподаткування та конвертації грошових коштів шляхом документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій, використовуючи підставну особу ОСОБА_13 , у встановленому законом порядку придбали юридичну особу товариство з обмеженою відповідальністю «П-Комп`ютери» (код 24271643), зареєстроване за адресою: м. Харків, вул. Полтавський Шлях, 4.

ОСОБА_11 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_12 , використовуючи отримані статутні документи ТОВ «П-Комп`ютери», організували отримання 03.10.2012 у Західній МДПІ м. Харкова Харківської області ДПС довідки про взяття на облік платника податків ТОВ «П-Комп`ютери» №350 від 03.10.2012.

Крім того, ОСОБА_13 за вказівкою ОСОБА_11 , використовуючи отримані статутні документи ТОВ «П-Комп`ютери», 01.11.2012 відкрив поточний рахунок ТОВ «П-Комп`ютери» № НОМЕР_1 у філії АБ «Південний» в м. Харкові, МФО 350761. Вказаний поточний рахунок ТОВ «П-Комп`ютери» ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_10 почали використовувати, згідно з розробленим ОСОБА_11 планом, для перерахування грошових коштів підприємствам-контрагентам, зацікавленим у мінімізації бази оподаткування та конвертації грошових коштів шляхом документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій.

Після придбання юридичної особи «П-Комп`ютери» ОСОБА_10 , діючи відповідно до розробленого ОСОБА_11 плану та заздалегідь укладеної домовленості, на підставі отриманої від останнього первинної фінансово-господарської та бухгалтерської документації ТОВ «П-Комп`ютери», якими оформлялись безтоварні фінансово-господарські операції з підприємствами-контрагентами, здійснювала ведення бухгалтерського обліку ТОВ «П-Комп`ютери», а також складала податкову звітність підприємства, в якій відображалися фінансово-господарські операції з підприємствами-контрагентами.

Таким чином, ОСОБА_10 , з метою отримання прибутку від незаконної діяльності заздалегідь надала обіцянку усунути перешкоди шляхом ведення бухгалтерського обліку та складання документів податкової звітності придбаної фіктивної юридичної особи, чим сприяла вчиненню злочину з придбання та подальшого використання вказаної юридичної особи з метою прикриття незаконної діяльності.

Отримавши статутні документи ТОВ «П-Комп`ютери» після його державної реєстрації, ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_10 почали використовувати ТОВ «П-Комп`ютери» для прикриття спільної незаконної діяльності з надання послуг підприємствам-контрагентам по мінімізації бази оподаткування та конвертації грошових коштів шляхом документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій.

Згідно з актом №586/20-33-22-03-07/24271643 від 10.12.2013 Західної ОДПІ м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області про неможливість проведення перевірки ТОВ «П-Комп`ютери» (код ЄДРПОУ 24271643), щодо документального підтвердження господарських відносин із платниками податків їх реальності та повноти відображення в обліку за жовтень 2010 року-вересень 2013 року встановлено, що всі наведені в акті ознаки, як кожний окремо, так і у сукупності, дають обґрунтовані підстави вважати, що у ТОВ «П-Комп`ютери» наявні ознаки відсутності реального здійснення господарської діяльності за період жовтня 2010 року-вересня 2013 року.

ОСОБА_6 діючи умисно, з корисливих спонукань, за попередньою змовою в групі з ОСОБА_11 та ОСОБА_12 з метою прикриття незаконної діяльності організували придбання фіктивного суб`єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «Комп`ютери-В» (код ЄДРПОУ 24275090) за наступних обставин:

У вересні 2012 року ОСОБА_11 , за попередньою змовою з ОСОБА_12 , діючи умисно з метою реалізації узгодженого злочинного плану з придбання фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності для прикриття незаконної діяльності, домовився з засновником ТОВ «Комп`ютери-В» (код ЄДРПОУ 24275090, м. Харків, вул. Червоноармійська, 8/10 «В», кв. №3) ОСОБА_14 щодо продажу належної йому частки у статутному капіталі ТОВ «Комп`ютери-В».

ОСОБА_11 , отримавши згоду на придбання юридичної особи, діючи умисно, прийняв рішення про залучення до вчинення вказаного злочину особи, яка буде займатись пошуком підприємств-контрагентів, яким потрібні послуги з мінімізації бази оподаткування та конвертації грошових коштів шляхом документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій.

ОСОБА_11 , діючи умисно, з метою усунення перешкод з пошуку підприємств-контрагентів, яким потрібні послуги з мінімізації бази оподаткування та конвертації грошових коштів шляхом документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій придбаної юридичної особи, що є необхідною обставиною для використання вказаної юридичної особи у прикритті вищезазначеної незаконної діяльності, розповів усі обставини розробленого ним злочинного плану з придбання та використання фіктивного суб`єкту підприємницької діяльності ОСОБА_6 . Детально пояснивши ОСОБА_6 розроблений ним злочинний план, ОСОБА_11 запропонував йому взяти участь у діяльності лише одного фіктивного підприємства та займатись пошуком підприємств-контрагентів, яким потрібні послуги з мінімізації бази оподаткування та конвертації грошових коштів шляхом документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій. ОСОБА_6 з метою усунення перешкод з пошуку підприємств-контрагентів, яким потрібні послуги з мінімізації бази оподаткування та конвертації грошових коштів шляхом документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій придбаної юридичної особи, що є необхідною умовою для використання вказаної юридичної особи у прикритті вищезазначеної незаконної діяльності, надав згоду на участь у діяльності фіктивного підприємства та пошук підприємств-контрагентів, яким потрібні послуги з мінімізації бази оподаткування та конвертації грошових коштів шляхом документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій, чим сприяв вчиненню злочину.

У подальшому ОСОБА_11 , діючи умисно, згідно з розробленим злочинним планом, повторно, запропонував ОСОБА_13 , зареєструвати на його ім`я ще одну юридичну особу. ОСОБА_13 , будучи введеним ОСОБА_11 в оману щодо законності здійснення підприємством фінансово-господарської діяльність, погодився виступити засновником та придбати на своє ім`я ще одну юридичну особу ТОВ «Комп`ютери-В», поклавши при цьому на себе обов`язки директора підприємства, та зареєструвати зміну у статутних документах підприємства в органах державної реєстрації. Отримавши від ОСОБА_16 згоду, ОСОБА_11 повідомив про це ОСОБА_12 та ОСОБА_6 , які у свою чергу погодили придбання вищевказаної юридичної особи на ОСОБА_13 для прикриття вищевказаної незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_17 вирішив забезпечити підготовку документів, необхідних для придбання ТОВ «Комп`ютери-В», зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_5 , на ім`я ОСОБА_13 та дав вказівку ОСОБА_12 забезпечити державну реєстрацію ТОВ «Комп`ютери-В» та підписання вказаних документів ОСОБА_13 .

Одночасно, з метою залучення ОСОБА_13 для придбання на його ім`я ще одного підприємства, ОСОБА_11 визначив ОСОБА_13 грошову винагороду у розмірі 3 тисяч гривень на місяць.

При цьому ОСОБА_11 за попередньою змовою з ОСОБА_12 , за допомогою невстановленої особи, яка надає юридичні послуги, підготували для підписання ОСОБА_18 документи, необхідні для придбання та реєстрації змін у статутних документах підприємства: заяву про передачу на користь ОСОБА_13 частки у статутному капіталі ТОВ «Комп`ютери-В», протокол загальних зборів учасників ТОВ «Комп`ютери-В», нову редакцію статуту ТОВ «Комп`ютери-В», згідно з яким ОСОБА_13 входить до складу засновників підприємства, отримує частку статутного капіталу у розмірі 100 відсотків та призначається на посаду директора підприємства та інші документи.

Після підготовки вказаних документів, ОСОБА_13 , перебуваючи у приміщенні приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_19 , за невстановленою у ході досудового розслідування адресою, за вказівкою ОСОБА_11 підписав заяву від 04.09.2012, згідно з якою ОСОБА_14 уступає на користь ОСОБА_13 частку статутного капіталу підприємства у розмірі 100 відсотків, протокол загальних зборів учасників ТОВ «Комп`ютери-В» №08-2012 від 04.09.2012, згідно з яким ОСОБА_13 увійшов до складу засновників юридичної особи ТОВ «Комп`ютери-В», та був призначений на посаду директора підприємства. Увійшовши до складу засновників ТОВ «Комп`ютери-В», ОСОБА_13 затвердив нову редакцію статуту ТОВ «Комп`ютери-В» від 04.09.2012, згідно з п.1.5. якого він став єдиним засновником підприємства.

ОСОБА_12 , діючи умисно, за попередньою змовою з ОСОБА_11 та ОСОБА_6 , з метою придбання фіктивного суб`єкту підприємницької діяльності, 05.09.2012 надав Державному реєстратору виконавчого комітету Харківської міської ради для проведення державної реєстрації змін у статутних документах ТОВ «Комп`ютери-В» наступні підписані ОСОБА_13 документи: заяву від 04.09.2012 та протокол загальних зборів учасників статутному капіталі №2012 від 04.09.2012, заяву від 04.09.2012 та протокол загальних зборів учасників у статутному капіталі №08-2012 від 04.09.2012.

В цей же день, Державним реєстратором виконавчого комітету Харківської міської ради зміни у статутних документах ТОВ «Комп`ютери-В» зареєстровані за номером 14801070006018643.

Таким чином, ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_6 з метою прикриття спільної незаконної діяльності з надання послуг підприємствам-контрагентам з мінімізації бази оподаткування та конвертації грошових коштів шляхом документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій, використовуючи підставну особу ОСОБА_13 , у встановленому законом порядку придбали юридичну особу товариство з обмеженою відповідальністю «Комп`ютери-В» (код 24275090), зареєстроване за адресою: м. Харків, вул. Червоноармійська, 8/10 «В», кв. №3.

У подальшому ОСОБА_11 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_12 , використовуючи отримані статутні документи ТОВ «Комп`ютери-В», організували отримання 03.10.2012 у Західній МДПІ м. Харкова Харківської області ДПС довідки про взяття на облік платника податків ТОВ «Комп`ютери-В» №351 від 03.10.2012.

Крім того, ОСОБА_13 за вказівкою ОСОБА_11 , використовуючи отримані статутні документи ТОВ «Комп`ютери-В», відкрив 06.11.2012 поточний рахунок ТОВ «Комп`ютери-В» № НОМЕР_2 у філії АБ «Південний» в місті Харкові, МФО 350761. Вказаний поточний рахунок ТОВ «Комп`ютери-В» ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_20 почали використовувати згідно з розробленим ОСОБА_11 планом для перерахування грошових коштів підприємствам-контрагентів, зацікавленим у мінімізації бази оподаткування та конвертації грошових коштів шляхом документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій.

У вказаний період часу ОСОБА_6 , діючи відповідно до розробленого злочинного плану здійснював пошук підприємств-контрагентів, яким потрібні послуги ТОВ «Комп`ютери-В» з конвертації грошових коштів та мінімізації бази оподаткування шляхом документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операції з підприємствами-контрагентами, які фактично носили безтоварний характер.

Таким чином, ОСОБА_6 своїми вказаними умисними діями з усунення перешкод здійснення пошуку підприємств-контрагентів, яким потрібні послуги фіктивної юридичної особи, сприяв вчиненню злочину.

Отримавши статутні документи ТОВ «Комп`ютери-В» після їх державної реєстрації, ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_6 почали використовувати ТОВ «Комп`ютери-В» для прикриття спільної незаконної діяльності з надання послуг підприємствам-контрагентам з мінімізації бази оподаткування та конвертації грошових коштів згідно з розробленим ОСОБА_11 злочинним планом.

Згідно з актом №42/20-33-22-03-07/24275090 від 17.01.2014 Західної ОДПІ м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківської області про неможливість проведення перевірки ТОВ «Комп`ютери-В» (код ЄДРПОУ 24275090), щодо документального підтвердження господарських відносин із платниками податків їх реальності та повноти відображення в обліку за жовтень 2010 року вересень 2013 року встановлено, що наведені в акті ознаки, як кожний окремо, так і у сукупності, дають обґрунтовані підстави вважати, що у ТОВ «Комп`ютери-В» наявні ознаки відсутності факту реального здійснення господарської діяльності за період жовтня 2010 року вересня 2013 року.

Обвинувачені ОСОБА_4 , ОСОБА_10 і ОСОБА_6 звінувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ч. 28 і ч. 1 ст. 205 КК України пособництво, у формі усунення перешкод, сприяння вчиненню злочину, придбання суб`єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності (фіктивне підприємництво), вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Обвинувачені ОСОБА_4 , ОСОБА_10 і ОСОБА_6 заявили клопотання про звільнення їх від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності за скоєні ними злочини.

Вислухавши думку прокурора, який не заперечував проти задоволення клопотання, адвокатів, які підтримали клопотання обвинувачених, суд клопотання задовольняє з наступних підстав.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 49 КК Украины особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло два роки у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш сурове, ніж обмеження волі.

Відповідно до обвинувального акту всі обвинувачені звінувачується в скоєнні злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у вигляді штрафу, з часу скоєння ними злочину минуло два роки, всі обвинувачені згодні на звільнення них від кримінальної відповідальності, потерпілих від скоєного ними злочину немає.

З урахуванням наведеного суд задовольняє їх клопотання, закриває кримінальне провадження і звільняє обвинувачених від кримінальної відповідальності.

Керуючись ст. ст. 284 ч. 2 п. 1, 286 ч. 4,88, 314 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Кримінальне провадження відносно обвинувачених ОСОБА_4 , ОСОБА_10 і ОСОБА_6 за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 205 КК України закрити.

Звільнити обвинувачених ОСОБА_4 , ОСОБА_10 і ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 205 КК України.

Міри запобіжного заходу обвинуваченим ОСОБА_4 , у вигляді застави на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 18.10.2013 року, ОСОБА_21 , у вигляді застави на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 18.12.2013 року, ОСОБА_6 , у вигляді застави на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 18.10.2013 року, скасувати.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Харківської області протягом 7 діб з дня її оголошення.

Копію ухвали негайно вручити обвинуваченим і прокуророві, а інші учасники судового провадження можуть отримати копію ухвали в суді.

Суддя:

Дата ухвалення рішення10.11.2014
Оприлюднено12.01.2023
Номер документу41292829
СудочинствоКримінальне
Сутьзвинувачення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Потсдам, Німеччина, громадянина України, раніше не судимого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 205 КК України; ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки м. Ніжневартовськ, Тюменської області РФ, громадянки України, раніше не судимої, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 , фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_3 , за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 205 КК України; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця м. Харкова, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_4 , за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 205 КК України

Судовий реєстр по справі —643/12642/14-к

Ухвала від 01.10.2015

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Малихін О. Р.

Ухвала від 16.10.2015

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Малихін О. Р.

Ухвала від 15.04.2015

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Малихін О. Р.

Ухвала від 15.04.2015

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Малихін О. Р.

Ухвала від 05.03.2015

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Малихін О. Р.

Ухвала від 10.11.2014

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Малихін О. Р.

Ухвала від 02.09.2014

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Малихін О. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні