Постанова
від 03.09.2014 по справі п/811/2781/14
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 25006, м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 40 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 вересня 2014 року справа № П/811/2781/14

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Жука Р.В., за участю секретаря Мусієнко Л.О. та представників:

позивача : Швидкого Д.Д. та Корєнєва С.І.;

відповідача : Джус С.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовомОб'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Луначарське» доУправління Державного агентства земельних ресурсів України у Кіровоградському районі Кіровоградської області провизнання недійсною державну реєстрацію та скасування відповідного запису, - В С Т А Н О В И В :

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Луначарське» звернулось до Кіровоградського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Управління Державного агентства земельних ресурсів України у Кіровоградському районі Кіровоградської області про визнання недійсною державну реєстрацію договору оренди землі від 08.09.2010 року №213-а, укладеного між Кіровоградською міською радою та ПП «Титан-Кір» (реєстраційний №041039100105 від 16.11.2010 року), та скасування відповідного запису у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди.

В обґрунтування позовних вимог представник позивача зазначив, що ОСББ «Луначарське» подало до Управління Держземагентства у Кіровоградському районі Кіровоградської області заяву про внесення відомостей до Державного земельного кадастру.

21.05.2014 року Державним кадастровим реєстратором Управління Держземагентства у Кіровоградському районі Кіровоградської області прийнято Рішення № РВ-3500042442014 про відмову у внесенні відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру.

Підставою відмови стало наявність запису про державну реєстрацію договору оренди землі № 213 від 08.09.2010 року (реєстраційний № 041039100105 від 16.11.2010 року), укладеного між Кіровоградською міською радою та ПП «Титан-Кір» який на даний момент скасований, а тому, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Представник відповідача заперечував проти задоволення позовних вимог відповідно до наданих до суду заперечень (а.с.35-38).

Суд, вивчивши доводи позову, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши зібрані по справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які врегульовують спірні правовідносини, виходить з таких підстав та мотивів.

Судом встановлено, що рішенням тринадцятої сесії п'ятого скликання Кіровоградської міської ради від 09.07.2009 року № 2369 «Про затвердження матеріалів вибору та надання об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Луначарське» дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вул. Луначарського, 10» вирішено затвердити матеріали вибору місця розташування земельної ділянки, надати об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Луначарське» дозвіл та вимоги на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність площею 1716,80 кв.м. (землі одно- та двоповерхової житлової забудови) по вул. Луначарського, 10, під розміщення багатоквартирного житлового будинку за рахунок земель житлової та громадської забудови.

На підставі зазначеного рішення розроблено проект землеустрою щодо відведення у власність об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Луначарське» земельної ділянки для обслуговування багатоквартирного житлового будинку, а також належних до нього будівель, споруд та прибудинкової території (присадибна ділянка), що розташована у м. Кіровограді по вул. Луначарського, 10, загальною площею 1716,80 кв.м. без зміни цільового призначення щодо розташування (саду).

15.04.2010 року на чотирнадцятій сесії Кіровоградської міської ради п'ятого скликання було прийнято рішення №3456 «Про передачу ОСББ «Луначарське» земельної ділянки по вул. В'ячеслава Чорновіла, 10», яким затверджено об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Луначарське» проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вул. В'ячеслава Чорновіла, 10 у власність для обслуговування багатоквартирного житлового будинку, а також належних до нього будівель і споруд та прибудинкової території (присадибна ділянка) загальною площею 1716,80 кв.м та акт визначення розміру збитків для відшкодування власникам землі та землекористувачам, пов'язаних із вилученням земельної ділянки і передано вищезазначену земельну ділянку у власність.

21.05.2014 року ОСББ «Луначарське» подало до Управління Держземагентства у Кіровоградському районі Кіровоградської області заяву про внесення відомостей до Державного земельного кадастру (реєстраційний № ЗВ-3501115052014).

21.05.2014 року Державним кадастровим реєстратором Управління Держземагентства у Кіровоградському районі Кіровоградської області прийнято Рішення № РВ-3500042442014 про відмову у внесенні відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру. Підставою відмови є невідповідність електронного документа установленим вимогам, а саме: перетин з ділянкою 3510100000:28:193:0020 (а.с.13).

Позивач звернувся до Управління Держземагентства у Кіровоградському районі Кіровоградської області із заявою (а.с.15).

Управління Держземагентства у Кіровоградському районі Кіровоградської області надало відповідь №4318/05/1114 від 10.06.2014 року відповідно до якої позивачу роз'яснено, що відмова у реєстрації внесення відомостей до Державного земельного кадастру прийнята у зв'язку з наявнісю запису про державну реєстрацію договору оренди землі № 213 від 08.09.2010 року (реєстраційний № 041039100105 від 16.11.2010 року), укладеного між Кіровоградською міською радою та ПП «Титан-Кір».

Внести запис про скасування державної реєстрації договорів оренди землі Управління Держземагентства у Кіровоградському районі Кіровоградської області не має повноважень (с.а.16-17).

Судом встановлено, що рішенням господарського суду Кіровоградської області від 19.09.2012 року яке залишено без змін постановою Вищого господарського суду України від 27.02.2014 року, договір оренди землі від 08.09.2010 року № 213-а, укладений між Кіровоградською міською радою та ПП «Титан-Кір», який зареєстрований у Кіровоградській регіональній філії Державного підприємства Центру державного земельного кадастру при Держкомземі України по земельним ресурсам, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 16.11.2010 року за №041039100105, визнано недійсним.

Як встановлено абзацом 2 пункту 41 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 р. N 1141, у разі скасування на підставі рішення суду державної реєстрації прав, проведеної до 1 січня 2013 р. відповідно до законодавства, що діяло на момент такої реєстрації, записів про державну реєстрацію прав, що містяться в інформаційних системах, документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав до 1 січня 2013 р., за відсутності державної реєстрації таких прав у Державному реєстрі прав державний реєстратор переносить до Державного реєстру прав записи про державну реєстрацію прав, що містяться в інформаційних системах, та вносить запис про скасування державної реєстрації прав.

Правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державної реєстрації договорів оренди землі та її скасування визначено Цивільним та Земельним кодексами України, Законами України «Про державний земельний кадастр», «Про оренду землі», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» та підзаконними нормативними актами.

Відповідно до ст.210 Цивільного кодексу України правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації. Перелік органів, які здійснюють державну реєстрацію, порядок реєстрації, а також порядок ведення відповідних реєстрів встановлюються законом.

Згідно із ст.20 Закону України «Про оренду землі» в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин, укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації. Право оренди земельної ділянки виникає з дня державної реєстрації цього права відповідно до закону, що регулює державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Відповідно до ч.1 ст.193 Земельного кодексу України державний земельний кадастр - єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах кордонів України, їх цільове призначення, обмеження у їх використанні, а також дані про кількісну і якісну характеристику земель, їх оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами. Склад відомостей Державного земельного кадастру визначається законом (ст.196). Відповідно до ст.202 Земельного кодексу України державна реєстрація земельних ділянок здійснюється у Державному земельному кадастрі в порядку, встановленому Законом.

Частиною 1 ст.216 Цивільного кодексу України визначено, що недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю.

Відповідно до ст.6 Закону України «Про державний земельний кадастр» ведення та адміністрування Державного земельного кадастру забезпечуються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Згідно з ч.2 ст.26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», в редакції на час виникнення спірних правовідносин, записи скасовуються, якщо підстави, за яких вони були внесені, визнані судом недійсними.

Постановою Кабінету Міністрів України від 09.09.2009 року № 1021 (далі - Постанова №1021), що діяла до 01.01.2013 року, повноваження щодо здійснення державної реєстрації правовстановлюючих документів на земельні ділянки з 01.01.2011 року були віднесені до компетенції територіальних органів Держкомзему.

Пунктом 27 Порядку ведення Поземельної книги (Постанова №1021) передбачалося, що запис у Поземельній книзі скасовується (поновлюється) посадовою особою територіального органу Держземагентства на підставі рішення суду.

Пунктом 22 Порядку ведення Книги записів (Постанова №1021) визначалося, що запис про державну реєстрацію документа, що посвідчує право на земельну ділянку, в розділі Книги записів скасовується (поновлюється) посадовою особою на підставі рішення суду.

Також, суд зазначає, що з 01.01.2013 року (на час звернення позивача до адміністративного суду) діє новий порядок державної реєстрації договорів оренди землі та скасування записів, зокрема Порядок ведення Державного земельного кадастру, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 р. за N 1051 (далі - Порядок №1051), згідно з якою Постанова №1021 втратила чинність.

Так, відповідно до п.п. 4, 5 Порядку №1051, ведення Державного земельного кадастру здійснює Держземагентство та його територіальні органи. Держателем Державного земельного кадастру є Держземагентство. До складу Держземагентства та його територіальних органів входять державні кадастрові реєстратори, які здійснюють внесення відомостей до Державного земельного кадастру і надання таких відомостей в межах повноважень, визначених Законом України "Про Державний земельний кадастр" та цим Порядком. Державний кадастровий реєстратор має доступ до всіх відомостей Державного земельного кадастру, самостійно приймає рішення про внесення відомостей до нього, надання таких відомостей, а також відмову у внесенні або наданні відомостей.

Згідно з п.60 Порядку №1051 запис у Поземельній книзі скасовується (поновлюється) на підставі рішення суду. Відповідно до п.61 Порядку №1051 скасування (поновлення) запису в Поземельній книзі здійснюється шляхом внесення до Державного земельного кадастру відомостей про його скасування (поновлення) із зазначенням дати та підстави для скасування (поновлення), посади, прізвища та ініціалів Державного кадастрового реєстратора, який скасував (поновив) запис, та формування з використанням програмного забезпечення Державного земельного кадастру нових аркушів Поземельної книги.

Відповідно до ч.ч. 1, 4, 8 ст. 9 Закону України «Про державний земельний кадастр» внесення відомостей до Державного земельного кадастру і надання таких відомостей здійснюються державними кадастровими реєстраторами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин. Державний кадастровий реєстратор: здійснює реєстрацію заяв про внесення відомостей до Державного земельного кадастру, надання таких відомостей; перевіряє відповідність поданих документів вимогам законодавства; формує поземельні книги на земельні ділянки, вносить записи до них, забезпечує зберігання таких книг; здійснює внесення відомостей до Державного земельного кадастру або надає відмову у їх внесенні; присвоює кадастрові номери земельним ділянкам; надає відомості з Державного земельного кадастру та відмову у їх наданні; здійснює виправлення помилок у Державному земельному кадастрі; передає органам державної реєстрації речових прав на нерухоме майно відомості про земельні ділянки. Державна реєстрація земельних ділянок, обмежень у їх використанні, ведення поземельних книг, внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки здійснюються Державними кадастровими реєстраторами.

Приймаючи до уваги викладене, суд дійшов висновку, що оскільки відповідач здійснює ведення Державного земельного кадастру, до складу цього відповідача входять державні кадастрові реєстратори, які здійснюють внесення відомостей до Державного земельного кадастру, до повноважень відповідача належить внесення відомостей до Державного земельного кадастру, в тому числі скасування запису про державну реєстрацію договору оренди на підставі рішення суду.

Оскільки рішенням Господарського суду Кіровоградської області від 19.09.2012 року по справі № 5013/993/12, яке набрало законної сили, визнано недійсним договір оренди від 08.09.2010 року № 213-а, укладений між Кіровоградською міською радою та ПП «Титан-Кір», а недійсний правочин не створює юридичних наслідків, то наразі відпали правові підстави для існування державної реєстрації договору оренди.

В силу приписів ч.1 ст.72 КАС України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Згідно з частиною першою статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Відповідно до частини другої статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Оцінивши докази, які є у справі, та враховуючи всі дійсні обставини, Кіровоградський окружний адміністративний суд вважає, що адміністративний позов Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Луначарське» підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 8-14, 71, 86, 159, 160-163, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов - задовольнити.

Визнати недійсною державну реєстрацію договору оренди землі від 08.09.2010 року №213-а, укладеного між Кіровоградською міською радою та ПП «Титан-Кір» (реєстраційний №041039100105 від 16.11.2010 року), та скасувати відповідний запису у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі.

Присудити з Державного бюджету України на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Луначарське» (ід. код - 35084435) судові витрати у розмірі 73,08 грн. зобов'язавши Державне казначейство України в Кіровоградській області стягнути 73 (сімдесят три) грн. 08 коп. з Державного бюджету України шляхом їх безспірного списання із рахунку Управління Державного агентства земельних ресурсів України у Кіровоградському районі Кіровоградської області (ід. код - 38802831).

Постанова набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Р.В. Жук

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.09.2014
Оприлюднено18.11.2014
Номер документу41368203
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/2781/14

Постанова від 03.09.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

Ухвала від 03.09.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

Постанова від 03.09.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

Ухвала від 03.09.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

Ухвала від 18.08.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні