Постанова
від 02.12.2014 по справі 826/11636/14
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251 КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 826/11636/14 Головуючий у 1-й інстанції: Шулежко В.П.

Суддя-доповідач: Пилипенко О.Є.

ПОСТАНОВА

Іменем України

02 грудня 2014 року м. Київ

Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді - Пилипенко О.Є.

суддів - Глущенко Я.Б. та Шелест С.Б.,

при секретарі - Грабовській Т.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Києві апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетична компанія «Іріда» на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 08 вересня 2014 року у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетична компанія «Іріда» до Державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів України у м. Києві про визнання протиправними дій, зобов'язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИЛА:

У серпні 2014 року позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Енергетична компанія «Іріда» звернувся до Окружного адміністративного суду м. Києва з адміністративним позовом до Державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів України у м. Києві про визнання протиправними дій, що виразились у внесенні до АІС «Податковий блок» «Підсистеми автоматизованого співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» коригування показників податкового кредиту та податкових зобов'язань ТОВ «Енергетична компанія «Іріда» з податку на додану вартість на підставі довідки від 01.07.2014р. №631/26-58-22-07-17/37687423, складеній за результатами зустрічної звірки; зобов'язання вилучити з АІС «Податковий блок» «Підсистеми автоматизованого співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» інформацію про результати зустрічної звірки, оформлені довідкою від 01.07.2014р. №631/26-58-22-07-17/37687423; зобов'язання відновити в АІС «Податковий блок» «Підсистеми автоматизованого співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» дані податкової звітності ТОВ «Енергетична компанія «Іріда», шляхом внесення до них даних визначених у податкових деклараціях з податку на додану вартість ТОВ «Енергетична компанія «Іріда» за період - лютий 2014 року.

Постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 08 вересня 2014 року в задоволенні позовних вимог відмовлено повністю.

Не погоджуючись із прийнятим судовим рішенням позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 08 вересня 2014 року та прийняти нову, якою позовні вимоги задовольнити. Свої вимоги апелянт обґрунтовує тим, що судом першої інстанції при постановленні оскаржуваного рішення було неповно досліджено докази, не встановлено дійсних обставин, порушено норми процесуального та матеріального права.

У судове засідання не з'явилися всі особи, які беруть участь у справі, причини неявки суду невідомі, про розгляд справи були повідомлені належним чином.

Враховуючи, що в матеріалах справи достатньо письмових доказів для правильного вирішення апеляційної скарги, а особиста участь сторін в судовому засіданні - не обов'язкова, колегія суддів у відповідності до ч. 4 ст. 196 КАС України визнала можливим проводити апеляційний розгляд справи за відсутності представників сторін.

Згідно ст. 41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає необхідним апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетична компанія «Іріда» - задовольнити, а постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 08 вересня 2014 року - скасувати, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 159 КАС України судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин у адміністративній справі, підтверджених такими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

У відповідності до ст. 202 КАС України суд апеляційної інстанції скасовує рішення суду першої інстанції та ухвалює нове якщо встановить порушення норм матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання та судом не повно з'ясовано обставини, що мають значення для справи.

Приймаючи рішення про відмову в задоволенні позовних вимог суд першої інстанції виходив з того, що до єдиної системи «Податковий блок» та її підсистеми «Аналітична система» вноситься службова інформація, одержана податковими органами за результатами контролюючих заходів, ця інформація не визначає податкових зобов'язань платників податків, є аналітичною і використовується виключно з метою здійснення податкового контролю, а тому не може порушувати законні права свободи чи інтереси позивача та сама по собі не тягне за собою для позивача жодних зобов'язань.

Колегія суддів не погоджується з такими висновками суду першої інстанції, оскільки вони суперечать нормам чинного законодавства, виходячи з наступного.

Як вбачається з наявних матеріалів справи, ТОВ «Енергетична компанія «Іріда» зареєстроване 16.05.2011року Головним управлінням юстиції у місті Києві, Свідоцтво про державну реєстрацію від 16.05.2011року №10731020000020713, Код суб'єкта господарювання за ЄДРПОУ: 37687423.

ТОВ «Енергетична компанія «Іріда» взято на податковий облік в органах державної податкової служби від 17.05.2011року за №32316 та перебуває на обліку в ДПІ у Солом'янському районі м. Києва.

Відповідачем 01.07.2014року в приміщенні податкового органу проведена зустрічна звірка щодо документального підтвердження господарських відносин ТОВ «Енергетична компанія «Іріда» із ТОВ «Енергетичний альянс «Амаетон» (код ЄДРПОУ 38039563) та ТОВ «Міжнародна Архівна Група» (код ЄДРПОУ 38997155) за період з 01.02.2014року по 28.02.2014року.

Зустрічна звірка проводилась на підставі Акту ДПІ у Дарницькому районі ГУ Міндоходів у м. Києві від 08.05.2014року №291/26-51-22-03/38997155 «Про неможливість проведення зустрічної звірки суб'єкта господарювання ТОВ «Міжнародна Архівна Група» (код ЄДРПОУ 38997155) за період діяльності 01.02.2014 року по 31.03.2014року».

За результатами проведеної зустрічної звірки відповідачем складено довідку від 01.07.2014року №631/26- 58-22-07-17/37687423.

Згідно з висновками, викладеними в довідці, податковим органом встановлено відсутність об'єктів оподаткування при придбанні та продажу робіт, послуг, які підпадають під визначення ст. 22, ст. 138, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198, ст. 185, п. 201.4, п. 201.6, п. 201.10 ст.201 Податкового кодексу України; задекларований податковий кредит ТОВ «Енергетична компанія «Іріда» сформований на підставі податкових накладних від підприємства-постачальника ТОВ «Міжнародна Архівна Група» за період лютий 2014 року сформований неправомірно та перевіркою не підтверджується; задекларовані податкові зобов'язання ТОВ «Енергетична компанія «Іріда» за період лютий 2014 року по ланцюгу товарів (робіт, послуг), придбаних у підприємства-постачальника ТОВ «Міжнародна Архівна Група», реалізовані ТОВ «Енергетичний альянс «Амаетон» сформовані неправомірно та перевіркою не підтверджуються.

На підставі зазначених висновків податковим органом здійснено коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту в ІС «Податковий блок».

Вважаючи дії по внесенню до АІС «Податковий блок» «Підсистеми автоматизованого співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» коригування показників податкового кредиту та податкових зобов'язань протиправними, позивач звернувся до адміністративного суду з даним позовом.

Обговорюючи правомірність вимог апеляційної скарги, колегія суддів приходить до наступного.

Підпунктом 62.1.3 пункту 6.2.1 статті 62 Податкового кодексу України передбачено, що податковий контроль здійснюється шляхом: перевірок та звірок відповідно до вимог цього Кодексу, а також перевірок щодо дотримання законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, у порядку, встановленому законами України, що регулюють відповідну сферу правовідносин.

Відповідно до статті 74 Податкового кодексу України податкова інформація, зібрана відповідно до цього Кодексу, може зберігатися та опрацьовуватися в інформаційних базах органів державної податкової служби або безпосередньо посадовими (службовими) особами органів державної податкової служби. Перелік інформаційних баз, а також форми і методи опрацювання інформації визначаються центральним органом державної податкової служби.

Зібрана податкова інформація та результати її опрацювання використовуються для виконання покладених на органи державної податкової служби функцій та завдань.

За правилами пункту 86.1 статті 86 названого Кодексу результати перевірок (крім камеральних) оформлюються у формі акта або довідки, які підписуються посадовими особами органу державної податкової служби та платниками податків або їх законними представниками (у разі наявності). У разі встановлення під час перевірки порушень складається акт. Якщо такі порушення відсутні, складається довідка.

Згідно з пунктом 58.1 статті 58 та пунктом 86.8 статті 86 Податкового кодексу України на підставі акта перевірки податковим органом приймається податкове повідомлення-рішення.

З метою удосконалення процесу адміністрування податків було створено інформаційну систему „Податковий блок", що включає чотири підсистеми-сегменти операційної діяльності органів податкової служби, таких як: реєстрація платників податків; обробка податкової звітності та платежів; облік платежів; податковий аудит.

Ця система призначена для виконання основних завдань органів ДПС, як-от: інформування платників податків про їх податкові зобов'язання та надання роз'яснень податкового законодавства; податковий облік та реєстрація платників податків; прийом та обробка документів податкової звітності та облік платежів; перевірка податкової звітності на відповідність вимогам та нормам, встановленим законодавчими та нормативними актами України; застосування заходів із погашення податкового боргу у випадках порушення податкової дисципліни з боку платників податків; вирішення спірних питань щодо сум податкових донарахувань та податкового боргу тощо.

Відповідно до пункту 7 Порядку проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року №1232, який визначає механізм проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок, встановлено, що за результатами проведеної зустрічної звірки складається довідка.

З метою впровадження єдиного порядку направлення запитів на проведення зустрічних звірок, а також оформлення, передачі та накопичення матеріалів зустрічних звірок органами державної податкової служби наказом Державної податкової адміністрації України від 22 квітня 2011 року №236 затверджено Методичні рекомендації щодо організації та проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок (далі по тексту - Методичні рекомендації).

Згідно з пунктом 4.4 Методичних рекомендацій у разі встановлення фактів, що не дають змогу провести зустрічну звірку суб'єкта господарювання, зокрема у зв'язку із зняттям з обліку, встановленням відсутності суб'єкта господарювання та/або його посадових осіб за місцезнаходженням (податковою адресою), відповідальний підрозділ не пізніше двох робочих днів від дати надходження запиту складає Акт про неможливість проведення зустрічної звірки суб'єкта господарювання (далі - Акт) (додаток 3), реєструє його у Журналі реєстрації довідок про результати проведення зустрічної звірки (актів про неможливість проведення зустрічної звірки суб'єкта господарювання, неявки для підписання, відмови від писання Довідки про результати проведення зустрічної звірки) (далі - Журнал реєстрації довідок/актів) (додаток 4) та вживає відповідних заходів, передбачених актами ДПС України.

Складення такого документу, як "довідка про неможливість проведення зустрічної звірки" Порядком та Методичними рекомендаціями або іншим актом не передбачено.

Разом з тим, з матеріалів справи убачається, що інформацію довідки про неможливість проведення зустрічної звірки відповідач вніс до інформаційної системи "Податковий блок", зокрема відповідні зміни по взаємовідносинам з ТОВ «Міжнародна Архівна Група» за період з лютий 2014року.

Наведене, фактично свідчить, що відповідач змінив дані, задекларовані ТОВ «Енергетична компанія «Іріда» у податкових деклараціях з податку на додану вартість за лютий 2014 року, що суперечить загальним засадам оподаткування та нормам Податкового кодексу України.

Відповідач, як контролюючий орган, може змінити задекларовані платником податків дані податкової звітності лише шляхом визначення суми грошових зобов'язань, зменшення (збільшення) суми бюджетного відшкодування та/або зменшення (збільшення) від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість, у випадках, передбачених пунктом 54.3 статті 54 Податкового кодексу України.

При цьому, як вбачається з інформаційного повідомлення на офіційному порталі Міністерства доходів і зборів України (http://minrd.gov.ua/modernizatsiya-dps-ukraini/povidomlenia_/2013-rik-/88461.html) систему "Податковий блок" введено в експлуатацію в органах податкової служби з 01 січня 2013 року згідно наказу Державної податкової служби України від 24 грудня 2012 року №1197.

Суд апеляційної інстанції звертає увагу, що оскільки зустрічна звірка не є податковою перевіркою, то висновки податкового органу, зроблені за наслідками проведення такої звірки, не підлягають відображенню в інформаційних базах податкового органу.

Такі висновки суду узгоджуються із висновками Вищого адміністративного суду України викладеними в постанові від 28 серпня 2014 року №К/800/35272/14.

З урахуванням того, що висновки довідки про неможливість проведення зустрічної звірки не можуть бути підставою для внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість суд приходить до висновку, що дії ДПІ у Солом'янському районі щодо коригування шляхом зменшення в автоматизованій інформаційній системі "Податковий блок" показників податкових зобов'язань та податкового кредиту з податку на додану вартість, задекларованих позивачем є протиправними, а тому ДПІ у Солом'янському районі зобов'язана відновити в автоматизованій інформаційній системі "Податковий блок" задекларовані позивачем показники податкових зобов'язань та податкового кредиту з податку на додану вартість згідно податкових декларацій з податку на додану вартість за період лютий 2014 року.

Крім того, колегія суддів приймає до уваги зауваження позивача наведені в апеляційній скарзі щодо неправомірного застосування судом першої інстанції положень наказу Державної податкової адміністрації України №266 від 18.04.2008р. "Про організацію взаємодії органів державної податкової служби при проведенні перевірок податкових декларацій з податку на додану вартість з урахуванням інформації розшифровок податкових зобов'язань та податкового кредиту з податку на додану вартість у розрізі контрагентів", який втратив чинність згідно з наказом Міністерства доходів і зборів України від 14 червня 2013 року N 165.

За таких обставин, колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інстанції було не вірно встановлено фактичні обставини справи, застосовано норми матеріального та процесуального права, що призвело до ухвалення неправомірного рішення. В зв'язку з цим колегія суддів вважає необхідним апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетична компанія «Іріда» - задовольнити, а постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 08 вересня 2014 року - скасувати та прийняти нову, якою адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетична компанія «Іріда» задовольнити.

Керуючись ст.ст. 195, 196, 198, 202, 205, 206, 212, 254 КАС України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетична компанія «Іріда» - задовольнити.

Постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 08 вересня 2014 року - скасувати та прийняти нову, якою адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетична компанія «Іріда» - скасувати.

Визнати протиправними дії Державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів України у м. Києві, що виразились у внесенні до АІС «Податковий блок» «Підсистеми автоматизованого співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» коригування показників податкового кредиту та податкових зобов'язань ТОВ «Енергетична компанія «Іріда» з податку на додану вартість на підставі довідки від 01.07.2014р. №631/26-58-22-07-17/37687423, складеній за результатами зустрічної звірки.

Зобов'язати Державну податкову інспекцію у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів України у м. Києві вилучити з АІС «Податковий блок» «Підсистеми автоматизованого співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» інформацію про результати зустрічної звірки, оформлені довідкою від 01.07.2014р. №631/26-58-22-07-17/37687423.

Зобов'язати Державну податкову інспекцію у Солом'янському районі Головного управління Міндоходів України у м. Києві відновити в АІС «Податковий блок» «Підсистеми автоматизованого співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» дані податкової звітності ТОВ «Енергетична компанія «Іріда», шляхом внесення до них даних визначених у податкових деклараціях з податку на додану вартість ТОВ «Енергетична компанія «Іріда» за період- лютий 2014 року.

Постанова набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів в касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя О.Є.Пилипенко

Судді Я.Б. Глущенко

С.Б. Шелест

Головуючий суддя Пилипенко О.Є.

Судді: Глущенко Я.Б.

Шелест С.Б.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.12.2014
Оприлюднено11.12.2014
Номер документу41777080
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/11636/14

Ухвала від 13.12.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Маринчак Н.Є.

Ухвала від 15.07.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Зайцев М.П.

Ухвала від 20.07.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Зайцев М.П.

Ухвала від 17.12.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Зайцев М.П.

Постанова від 02.12.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Пилипенко О.Є.

Постанова від 08.09.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шулежко В.П.

Ухвала від 12.08.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шулежко В.П.

Ухвала від 12.08.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шулежко В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні