Рішення
від 04.12.2014 по справі 382/785/14-ц
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Яготинський районний суд Київської області

справа № 382/785/14

2/382/307/14.

РІШЕННЯ

іменем України

04 грудня 2014 року Яготинський районний суд

Київської області в складі:

головуючого-судді Карпович В.Д.

при секретарі Шипота Я.В.

представників позивача- Ковальчук В.І.

представника відповідачів- адвокат ОСОБА_1

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Яготині, справу за позовом Дочірного підприємства "Богданівське" Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Інвест Україна" до ОСОБА_3, Фермерського господарства "Лаос-Агро", та до Реєстраційної служби Яготинського районного управління юстиції у Київській області, про визнання договору недійсним та скасування державної реєстрації.

Встановив:

В позові до суду позивач вказав наступне;

05 квітня 2006 року Дочірнє підприємство "Богданівське" ВАТ "Яготинський маслозавод" та ОСОБА_3, уклали Договір оренди землі яка належить останньому на праві приватної власності, кадастровий номер земельної ділянки (паю) 3225580900:01:003:0039.Договір зареєстровано 29.09. 2006 року за № 040633500388 в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії ДП " Центр державного земельного кадастру", при Держкомземі України, про що було в чинено запис в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області.

Згідно пункту 8 Договору строк дії договору - до 31.08.2009 року з наступною автоматично пролонгацією до 31.08.2021 року на тих самих умовах, у випадку відсутності заяви Орендодавця не менш як за 180 днів про наміри змінити умови договору або припинити його з 31.08.2009 року.

Дочірне підприємство Богданівське ТОВ "Агро Інвест Україна" створене в результаті зміни повного найменування з дочірнього підприємства "Богданівське ВАТ "Яготинський маслозавод", що підтверджується п.1.1. Статуту .Таким чином, зазначений договір діє та є обов'язковим як для ДП "Богданівське" ТОВ "Агро Інвест Україна" так і для відповідачів / фізичних осіб /.

Відповідно до частини четвертої статті 32 Закону України "Про оренду землі" перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи - орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

Проте, не зважаючи на те, що строк дії договору не закінчився та не зважаючи на те, що ДП Богданівське ТОВ "Агро Інвест Україна" не повернуло орендодавцю предмет оренди, Орендодавець уклав з ФГ " Лаос-Агро"" договір оренди вказаної земельної ділянки, підписавши одночасно з договором оренди акт приймання передачі земельної ділянки, згідно з яким земельну ділянку передано в користування селянському фермерському господарству "Лаос-Агро", зазначений договір зареєстровано в Єдиному державному реєстрі речових прав, про що представник фермерського господарства "Лаос-Агро" повідомив ДП "Богданівське" ТОВ "Агро Інвест України, надавши список пайовиків, з якими укладено та зареєстровано договори оренди..

Згідно з ч.І ст. 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Відповідно до ст. 215 Цивільного кодексу України Підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Просили:

Визнати недійсним Договір оренди землі, укладені між ОСОБА_3 та Фермерським господарством "Лаос-Агро".

Скасувати державну реєстрацію права оренди земельної ділянки кадастровий №3225580900:01:003:0039, що належить на праві власності ОСОБА_6 зареєстрованого за фермерським господарством "Лаос-Агро" .

В судовому засіданні представник позивача підтримав свої позовні вимоги. Представник відповідача позов не визнала посилаючись на законність Договору про внесення змін до договору оренди землі, відповідно до якого договір між позивачем та власниками земельних ділянок укладено до 31.12. 2013 року.

Із показів свідка ОСОБА_7 видно, що в 2006 році ДП " Богданівське" вийшли з пропозицією до власників земельних ділянок / фізичних осіб", про передачу їм в оренду земельні ділянки. На загальних зборах з участю представників ДП " Богданівське" та власників земельних ділянок було обговорено проект майбутнього договору оренди земельних ділянок, в якому був зазначений пакет соціальних умов, а саме; надання послуг з обробки городів, продаж силосу та жому по собівартості, надання допомоги на поховання орендодавців та тому подібне. Після укладення договорів оренди та ознайомившись власники и земельних ділянок виявили, що в договорі нічого взагалі не вказано про соціальний пакет, а в пункті 8 договору було вказано що договір укладено до 31.08. 2009 року з його наступною автоматичною пролонгацією до 31.08. 2021 року, проте в проекті договору запис про наступну автоматичну пролонгацію був відсутній і про це на зборах взагалі мови не велося. По цьому питанню до нього як / на той час заступника голови Яготинської РДА почали звертатися власники земельних ділянок. З метою вирішення даного питання він звернувся до відділку земельних ресурсів по поводу наступної автоматичної пролонгації договору оренди, але йому роз"яснили що автоматична пролангація не передбачена законодавством і так як договір в ДЗК були зареєстровані до 31.12. 2009 року, то дійсно воно так і є. На загальних зборах власників земельних ділянок с. Богданівка він заспокоїв власників земельних ділянок пояснивши, що договора укладені до 31.12. 2009 року, а запис про наступну пролонгацію немає не якого значення. На цьому власники земельних ділянок заспокоїлись та перестали піднімати питання пролонгації. Так як Агроінвест із самого початку укладення договорів не виконував соціальний пакет який було обговорено на загальних зборах власників земельних ділянок перед укладенням договору оренди що потягнуло за собою невдоволення власників земельних ділянок. І в результаті цього, в 2008 році власники земельних ділянок на загальних зборах з участю представників Агро інвесту поставили питання про розірвання договору оренди. В свою чергу представники Агроінвесту запропонували пункт 8 договору викласти в наступній редакції відповідно до якого ; договір укладався до 31.12.2013 року, та запропонували внести в Договір про зміну договору соціальний пакет який влаштував власників земельних ділянок. Реєстрацією договору про внесення змін до договору оренди землі займався Агроінвест. Договора були зареєстровані в Яготинському райвідділі Київської регіональної філії " Центр державного земельного кадастру".

Із показів свідка ОСОБА_8 / голови фермерського господарства " Лаос-Агро", яка є одним із власників земельної ділянки, яка дала аналогічні покази показам свідка ОСОБА_7 та доповнила наступне:

Договора про внесення змін до договору власниками земельних ділянок підписувались в приміщенні контори ДП " Богданівське", з боку ДП " Богданівське" ТОВ " Агроінвест" договір підписував директор ДП " Богданівське" ОСОБА_9. Після реєстрації договорів про внесення змін до договору оренди, вони були повернуті до контори ДП " Богданівське", але за розпорядженням Агроінвесту їх оригінали власникам земельних ділянок роздані не були. Власники земельних ділянок зверталися до керівництва ДП " Богданівське" про видачу їм оригіналів договору, але їм безпричинно в цьому відмовляли.

Відповідно до Договору про внесення змін до договору оренди землі, пункт 8 було викладено в такій редакції" Договір укладено до 31.12. 2013 року. До закінчення строку дії договору орендар повинен не пізніше ніж за 180 днів повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Після укладення договору про зміни до договору в якому були вказані соціальні умови, Агроінвест їх не виконував. За 180 днів до закінчення дії договору орендар не повідомив власників земельних ділянок про намір продовжити договір. В зв"язку з тим, що деякі власники земельних ділянок небажали продовжувати договір оренди, то влітку 2013 року останні звернулися до Агроінвесту із письмовими заявами з проханням не засівати восени їх земельні ділянки, так як вони не бажають продовжувати договора оренди , проте дані заяви від них не приймали мотивуючи тим, що дані заяви необхідно направити до них рекомендованим листом, після чого власники які не бажали продовжувати договори оренди надіслали вказані заяви рекомендованим листом. Так як деякі власники земельних ділянок виявили бажання укласти договір оренди з ФГ " Лаос Агро" головою якого є вона, то вона надала до Агроінвесту список осіб власників земельних ділянок які мали намір не продовжувати договір оренди з Агроінвестом. Не дивлячись на це, восени 2013 року Агроінвест засіяв земельні ділянки власників які не бажали продовжувати договір оренди. В другій половині січня 2014 року були укладені договора оренди між ФГ " Лаос Агро" та близько 50 -ма власниками земельних ділянок. Маючи договора оренди вона як голова фермерського господарства не могла використовувати орендовані земельні ділянки, так як вони ще з восени були засіяні Агроінвестом. В результаті звернення із скаргами в різні вище стоячі інстанціїх, Агроінвест вимушений був укласти з ФГ " Лаос Агро" договір обміну земельними ділянками, передавши фермерському господарству земельні ділянки такої ж площі але які не засіяні з восени.

Із показів свідка ОСОБА_9 видно, що у вересні 2006 року між позивачем та фізичними особами відповідачами були укладені договори оренди землі, відповідно до яких; власники земельних ділянок - фізичні особи передали свої земельні ділянки ДП " Богданівське" ТОВ " Агро Інвест Україна" в аренду до 31.08. 2009 року. Відповідно до у сної домовленості між сторонами договору, ДЧ "Богданівське" брало на себе зобов"язання надавати допомогу власникам земельних ділянок а саме; продавати силос та жом в зимовий період по собівартості, надавати послуги з обробки городів за мінімальними цінами, щорічно надавати послугу з доставки соломи, надавати допомогу при похованні орендодавця надаючи безкоштовно домовину, автотранспорт, проводити продаж м"яса по його собівартості. Так як ДЧ " Богданівське" не виконувало вказані усні зобов"язання, то в 2008 році власники земельних ділянок почали ставити питання про розірвання договорів оренди землі, так як як договори були у кладені до серпня 2009 року. В період з 2008 по 2011 роки він займав посаду виконавчого директора трьох господарств, а саме; в селах Черняхівка, Фарбоване та Богданівці. І так як ці невдоволення наростали все з більшою силою, то він заручившись підтримкою керівництва району звернувся з даним питанням до Генерального директора ТОВ " Агро Інвест Україна", на що останній дав згоду переглянути договора оренди землі. ТОВ " Агро Інвестом" були. Після цього з участю представника ТОВ " Агро Інвест" в с. Богданівка були проведені загальні збори власників земельних ділянок, на яких вирішувалось питання про внесення змін до Договору оренди землі. Від власників земельних ділянок були обрані три представники / ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_7 / які безпосередньо займались питанням про внесення змін до Договору. Текст Договору про внесення змін розробляв ТОВ " Агро Інвест". Потім, ТОВ " Агоро Інвест" були виготовлені та віддруковані бланки договорів про внесення змін до Договорів оренди, від імені орендаря було вказане його прізвище як директора ДП " Богданівське" ТОВ " Агро Інвест Україна", які були передані до ДЧ "Богданівське". На загальних зборах власників земельних ділянок з його участю всі були ознайомлені із змінами до Договору оренди землі. Після чого, йому на підпис були надані договори про внесення змін до Догоовру оренди, які він підписував та с секретар ставив на них печатки. Підписи власників земельних ділянок на договорах не стояли. Договорів було близько 600-700. Підписані обома сторонами договори були передані юристу ТОВ " Агро Інвест" яка і займалась їх реєстрацією. Втрати по реєстрації договорів несли ТОВ " Агро Інвест". Після реєстрації Договорів вони були повернуті до ДЧ " Богданівське", де ОСОБА_11, ОСОБА_10 та ОСОБА_7 повинні були їх видати власникам земельних ділянок.

В судовому засіданні встановлено наступне:

05 квітня 2006 року Дочірнє підприємство "Богданівське" ВАТ "Яготинський маслозавод" та ОСОБА_3, уклали Договір оренди землі яка належить останньому на праві приватної власності, кадастровий номер земельної ділянки (паю) 3225580900:01:003:0039.Договір зареєстровано 29.09. 2006 року за № 040633500388 в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії ДП " Центр державного земельного кадастру", при Держкомземі України, про що було в чинено запис в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області.

Згідно пункту 8 Договору договір з ОСОБА_3. укладено до 31.08. 2009 року / а.с. 5 /, Після закінчення терміну дії договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 180 днів до закінчення договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію. з наступною автоматичною пролонгацією до 31.08.2021 року на тих самих умовах, у випадку відсутності заяви Орендодавця не менш як за 180 днів про наміри змінити умови договору або припинити його з 31.08.2009 року.

Відповідно до п. 36 / Договорів оренди землі /, зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв"язується у судовому порядку.

Відповідно до договору про внесення змін до договору оренди землі укладений між орендодавцем ОСОБА_3 та орендарем Дочірним підприємством " Богданівське", ТОВ " Агро Інвест Україна" в особі директора ОСОБА_9 в 2008 році / без вказівки дати та місяця / пункт 8 договорів оренди землі було викладено в наступній редакції;" Договір укладено до 31.12. 2013 року. До закінчення строку дії договору орендар повинен не пізніше ніж за 180 днів повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію/. Договори про внесення змін до договору оренди землі, зареєстровані в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії " Центр державного земельного кадастру" при Держкомземі України в книзі записів реєстрації договорів оренди землі Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області, про що у державному реєстрі земель вчинено запис від 29 грудня 2008 року за № 545833500113

В силу ст.. 33 Закону України " Про оренду" / який діяв станом на 01.01. 2006 року /;-" Після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки відповідно до умов договору, має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору. У разі поновлення договору оренди землі на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, то за відсутності письмових заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору він підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. Письмове заперечення здійснюється листом-повідомленням.

Таким чином з врахуванням договору про внесення змін до договорів оренди землі укладені між орендодавцем та орендарем в 2008 році, зареєстровані в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії " Центр державного земельного кадастру" при Держкомземі України в книзі записів реєстрації договорів оренди землі Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області, про що у державному реєстрі земель вчинено запис від 29 грудня 2008 року", в силу пункту 8 / Договору про внесення змін /та з врахуванням вимог ст.. 33 Закону " Про оренду землі" який діяв станом на 01.01. 2006 року, а саме станом на час укладання основного договору оренди землі : " Договір укладено до 31.12. 2013 року. До закінчення строку дії договору орендар повинен не пізніше ніж за 180 днів повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

До закінчення дії договору оренди землі / до 31.12. 2013 року /орендар повинен був не пізніше ніж за 180 днів повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію, проте вказані дії орендар не вчинив. Орендодавець в свою чергу маючи намір про розірвання договору оренди після закінчення строку його дії / 31.12. 2013 року / своєю заявою -повідомленнями попередили директора ТОВ " Агроінвест України" про те, що в зв"язку із змінами умов договору оренди землі укладені в 2006 році відповідно до пункту 8 /змін до договору / строк дії договору оренди землі вважати до31 грудня 2013 року, та просив не використовувати його земельну ділянку з метою отримання врожаю сільгоспкультур в 2014 сільськогосподарському році, а також не проводити на його земельній ділянці ніяких підготовчих робіт під посівну компанію 2013-2014 років, постільки має намір використовувати вказану земельну ділянку самостійно.

Виконавши вимоги ст.. 33 Закону про оренду, який діяв станом на 01.01. 2006 року, а саме на час укладання основного договору оренди землі , після закінчення строку оренди передбаченого в Договорах про внесення змін до договорів оренди землі, власник земельної ділянки ОСОБА_3 уклав 25.01. 2014 року договір оренди землі з Фермерським господарством " Лаос-Агро, який зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 26.01. 2014 році, номер запису 4414596. Земельна ділянка передана орендодавцем орендарю в натурі відповідно до акту приймання-передачі земельної ділянки від 25.01. 2014 року.

Рішенням Яготинського районного суду від 29.09. 2014 року, в позовах ДП " Богданівське" ТОВ " Агро Інвест Україна" до ОСОБА_3, третя особа; Київська обласна філія центру державного земельного кадастру, про визнання договорів про внесення змін до договорів оренди землі недійсними та скасування державної реєстрації вказаних договорів, відмовлено. Ухвалою Апеляційного суду Київської області від 11.11.2014 року, рішення Яготинського районного суду від 29.09. 2014 року залишено в законній силі. / а.с. 33-35 /

Перевіривши матеріали справи, заслухавши п пояснення представників сторін, покази свідків суд вважає, що позовні вимоги не знайшли свого підтвердження в судовому засіданні, а тому, в їх задоволенні необхідно відмовити.

В силу п.3 ст. 10 ЦПК України, кожна сторона повинан довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Керуючись

ст.. ст. 10, 60, 212-215 ЦПК України, ст.. ст.. 203, 215 ЦК України, Законом України " Про оренду землі", суд-

ВИРІШИВ:

В позові Дочірного підприємства "Богданівське" Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Інвест Україна" до ОСОБА_3, Фермерського господарства "Лаос-Агро", та до Реєстраційної служби Яготинського районного управління юстиції у Київській області, про визнання договору недійсним та скасування державної реєстрації, відмовити.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Київської області, протягом 10 днів з дня його проголошення.

Суддя Карпович В.Д.

СудЯготинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення04.12.2014
Оприлюднено11.12.2014
Номер документу41782855
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —382/785/14-ц

Ухвала від 14.10.2014

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Карпович В. Д.

Рішення від 04.12.2014

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Карпович В. Д.

Рішення від 04.12.2014

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Карпович В. Д.

Ухвала від 26.11.2014

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Карпович В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні