Рішення
від 09.12.2014 по справі 924/1049/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"09" грудня 2014 р.Справа № 924/1049/14

Господарський суд Хмельницької області у колегіальному складі суддів: Муха М.Є. головуючий, Танасюк О.Є., Виноградова В.В., розглянувши матеріали справи

за позовом Публічного акціонерного товариства "Проскурів" с. Розсоша, Хмельницького району, Хмельницької області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-ТІМ-Проскурів" с. Нижчі Вовківці, Хмельницького району, Хмельницької області

до Хмельницького міськрайонного управління юстиції в особі відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Реєстраційної служби

про скасування державної реєстрації змін до установчих документів

Представники сторін:

позивача: не з'явився

відповідача 1: не з'явився

відповідача 2: не з'явився

В судовому засіданні відповідно до ч.2 ст.85 ГПК України проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть спору: позивач звернувся з позовом до суду про скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів", щодо: виключення із складу учасників ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" учасника ВАТ "Проскурів" у зв'язку із порушенням статутної діяльності; включення до складу учасників ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" Ковбасюка А.В., надання дозволу на перерозподіл часток у зв'язку із зміною складу учасників ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів"; затвердження змін до статуту ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" у зв'язку із зміною складу учасників товариства та перерозподілом часток в статутному фонді товариства, обґрунтовуючи позовні вимоги наявними в матеріалах справи доказами.

Позивач явку повноважного представника в судове засідання не забезпечив, причин неявки суду не повідомив.

Представник відповідача 1 в судове засідання не з'явився. У надісланому на адресу суду 13.10.14р. відзиві на позов проти позовних вимог заперечує та зазначає, що скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТзОВ "Агро-Тім-Проскурів" щодо: виключення зі складу учасників ТОВ "Агро-Тім- Проскурів" у зв'язку із порушенням статутної діяльності; включення до складу учасників ТОВ "Агро Тім - Проскурів" Ковбасюка А.В. надання дозволу на перерозподіл часток у зв'язку із зміною складу учасників, затвердження змін до Статуту ТзОВ "Агро-Тім-Проскурів" у зв'язку із зміною складу учасників товариства та перерозподілом часток в статутному фонді товариства в майбутньому на думку відповідача призведе до скасування всіх реєстраційних дій, вчинених після реєстраційної дії, якою було виключено ПАТ "Проскурів". Тому, відповідач вважає що вирішення цього питання призведе до порушення прав існуючих учасників ТзОВ "Агро-Тім-Проскурів", як добросовісних набувачів корпоративних прав у статутному капіталі товариства. Зокрема, для поновлення у складі учасників ТзОВ "Агро-Тім-Проскурів" - ПАТ "Проскурів", якому належало лише 10% статутного капіталу товариства, саме шляхом скасування всіх реєстраційних дій вчинених після виключення ПАТ "Проскурів", призведе до порушень прав учасників-добросовісних набувачів, які володіють іншими добросовісно набутими 90% корпоративних прав у статутному капіталі ТзОВ "Агро-Тім-Проскурів". Отже, враховуючи все вищезазначене, відповідач просить суд відмовити в повному обсязі ПАТ "Проскурів" у задоволенні його позову до ТзОВ "Агро-Тім-Проскурів" про скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Представник відповідача 2 в судове засідання не з'явився. У відзиві на позов проти позовних вимог заперечує та повідомляє, що реєстраційну дію "Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи" Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Тім-Проскурів" (код ЄДРПОУ № 36195942) проведену 18.11.2011 року (реєстраційний запис № 16681050005002898) щодо зміни складу або інформації про засновників, зокрема, виключення із складу учасників ТОВ "Агро-Тім-Проскурів" учасника -ВАТ "Проскурів" у зв'язку із порушенням статутної діяльності; включення до складу учасників ТОВ "Агро-Тім-Проскурів" Ковбасюка А.В., надання дозволу на перерозподіл часток у зв'язку із зміною складу учасників ТОВ "Агро-Тім-Проскурів", було скасовано державним реєстратором 19.03.2014р. (реєстраційний запис № 16681050005002898) на підставі рішення Господарського суду Хмельницької області від 30.07.2013р. у справі № 924/652/13. Таким чином, зазначає, що рішення суду області від 30.07.2013р. у справі № 924/652/13 щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ "Агро-Тім-Проскурів" проведених 18.11.2011р. державним реєстратором Відділу державної реєстрації виконано в повному обсязі з дотриманням передбачених чинним у сфері державної реєстрації законодавством процесуальних норм. Наголошує, що вимога щодо скасування змін до установчих документів, зокрема, щодо "Затвердження змін до Статуту ТОВ "Агро-Тім-Проскурів" у зв'язку із зміною складу учасників товариства та перерозподілом часток в статутному фонді товариства", не є змінами до установчих документів а є одним із питань порядку денного зборів учасників, тобто, даний запис є некоректним, тому розгляду не підлягає. З огляду на зазначене, в позові просить відмовити.

Розглядом матеріалів справи встановлено.

Рішенням господарського суду Хмельницької області від 30.07.13р. у справі 924/652/13 за позовом Публічного акціонерного товариства "Проскурів" с. Розсоша Хмельницького району до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-ТІМ-Проскурів", с. Нижчі Вовківці Хмельницького району Хмельницької області за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Ковбасюка Анатолія Володимировича, с. Нижні Вовківці Хмельницького району визнано недійсним рішення зборів учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів", затверджене протоколом №10 зборів учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" від 02.09.11р. в частині: виключення із складу Учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" учасника - ВАТ "Проскурів" у зв'язку із порушенням статутної діяльності; включення до складу учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" Ковбасюка А.В., надання дозволу на перерозподіл часток у зв'язку зі зміною складу учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів"; затвердження змін до Статуту ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" у зв'язку із зміною складу учасників товариства та перерозподілом часток в статутному фонді товариства.

12.03.14р. позивач звернувся із листом до державного реєстратора відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Реєстраційної служби Хмельницького міськрайонного управління юстиції із проханням внести відповідні зміни до державного реєстру щодо скасування рішення зборів учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" від 02.09.11р. в частині виключення із складу Учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" учасника - ВАТ "Проскурів" у зв'язку із порушенням статутної діяльності; включення до складу учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" Ковбасюка А.В., надання дозволу на перерозподіл часток у зв'язку зі зміною складу учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів"; затвердження змін до Статуту ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" у зв'язку із зміною складу учасників товариства та перерозподілом часток в статутному фонді товариства, а також поновити ПАТ "Проскурів у складі учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" із часткою в статутному фонді, яка належала ПАТ "Проскурів" до його виключення із складу учасників товариства, а саме в розмірі 10 часток, що складає 10% голосів при голосуванні на зборах учасників.

У відповіді (від 28.03.14р. № 025-16-В8) на вказаний лист Відділ державної реєстрації повідомив ПАТ "Проскурів", що на виконання рішення суду від 30.07.13р. та на підставі ч.1.ст.31 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб - підприємців" 19.03.14р. до ЄДРПОУ реєстратором було здійснено запис (реєстраційна дія № 16739990012010414) про судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" проведених 18.11.11р. (реєстраційна дія № 16681050005002898) на підставі наданого ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" рішення зборів учасників (протокол № 10 від 02.09.11р.). Крім того, зазначено, що керуючись абз.4 ч.1 ст.31 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб - підприємців", державний реєстратор звернувся до господарського суду області, який прийняв судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, з приводу прийняття додаткового рішення про скасування реєстраційних дій, проведених після реєстрації дії, стосовно якої прийнято судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Ухвалою суду від 15.04.14р. у справі № 924/652/13 в задоволенні заяви відділу державної реєстраційної служби Хмельницького міськрайонного управління юстиції Хмельницької області про винесення додаткового рішення відмовлено.

Згідно наданого державним реєстратором витягу із ЄДРПОУ станом на 27.11.14р. реєстраційну дію "Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи" ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" проведену 18.11.11р. (реєстраційний запис № 16681050005002898) щодо зміни складу або інформації про засновників, зокрема, щодо: виключення із складу Учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" учасника - ВАТ "Проскурів" у зв'язку із порушенням статутної діяльності; включення до складу учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" Ковбасюка А.В., було скасовано державним реєстратором 19.03.14р. (реєстраційний запис № 16681050005002898) на підставі рішення господарського суду Хмельницької області від 30.07.13р. у справі № 924/652/13.

Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх у сукупності, суд до уваги бере таке :

Відповідно до ст.1 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду мають підприємства , установи, організації , інші юридичні особи ( в тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Статтею 11 Цивільного кодексу України передбачено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Частиною першою статті 15 ЦК України унормовано, що особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно з п.1 ст.16 Цивільного кодексу України - кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Матеріалами справи встановлено, що позивач звернувся з позовом до суду про скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів", щодо: виключення із складу учасників ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" учасника ВАТ "Проскурів" у зв'язку із порушенням статутної діяльності; включення до складу учасників ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" Ковбасюка А.В., надання дозволу на перерозподіл часток у зв'язку із зміною складу учасників ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів"; затвердження змін до статуту ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів".

Натомість судом враховується, що відповідно до ст. 4 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осі-підприємців" від 15.05.2003р. №755-IV" (із змінами та доповненням) Державною реєстрацією юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців є - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Статтею 6 вказаного Закону передбачено, що державний реєстратор на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці проводить державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. Відповідно до ст.7 вказаного закону до компетенції державного реєстратора віднесено зокрема, проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичних осіб та державну реєстрацію зміни імені або місця проживання фізичних осіб - підприємців.

З огляду на зазначені норми чинного законодавства ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" не є тим органом (особою), який (яка) вчиняє дії щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів товариства, а тому в позові до ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" про скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів", щодо: виключення із складу учасників ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" учасника ВАТ "Проскурів" у зв'язку із порушенням статутної діяльності; включення до складу учасників ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" Ковбасюка А.В., надання дозволу на перерозподіл часток у зв'язку із зміною складу учасників ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів"; затвердження змін до статуту ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" належить відмовити за безпідставністю та необгрунтованістю.

Поряд із цим судом береться до уваги, що відповідно до ч.1 ст.12 ГПК України господарським судам підвідомчі: 1) справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні господарських договорів, у тому числі щодо приватизації майна, та з інших підстав, крім: спорів про приватизацію державного житлового фонду; спорів, що виникають при погодженні стандартів та технічних умов; спорів про встановлення цін на продукцію (товари), а також тарифів на послуги (виконання робіт), якщо ці ціни і тарифи відповідно до законодавства не можуть бути встановлені за угодою сторін; спорів, що виникають із публічно-правових відносин та віднесені до компетенції Конституційного Суду України та адміністративних судів; інших спорів, вирішення яких відповідно до законів України та міжнародних договорів України віднесено до відання інших органів; 2) справи про банкрутство; 3) справи за заявами органів Антимонопольного комітету України, Рахункової палати з питань, віднесених законодавчими актами до їх компетенції; 4) справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов'язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів; 5) справи у спорах щодо обліку прав на цінні папери; 6) справи у спорах, що виникають із земельних відносин, в яких беруть участь суб'єкти господарської діяльності, за винятком тих, що віднесено до компетенції адміністративних судів.

Із матеріалів справи вбачається, що позивач просить скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів", щодо: виключення із складу учасників ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" учасника ВАТ "Проскурів" у зв'язку із порушенням статутної діяльності; включення до складу учасників ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" Ковбасюка А.В., надання дозволу на перерозподіл часток у зв'язку із зміною складу учасників ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів"; затвердження змін до статуту ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" як відповідної дії реєструючого органу, на який законом покладено обов'язок проведення таких реєстраційних дій. Відтак, вчинення державної реєстрації змін до установчих документів юридичних осіб є публічною дією державного реєстратора.

Пунктом 17 Постанови пленуму Вищого господарського суду України № 10 від 24 жовтня 2012 року „Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам" передбачено, що до компетенції господарських судів не відноситься розгляд справ у спорах: а) про оскарження рішень (нормативно-правових актів чи актів індивідуальної дії), ухвалених суб'єктом владних повноважень, яким останній зобов'язує суб'єкта господарювання вчинити певні дії, утриматись від вчинення певних дій або нести відповідальність; б) про оскарження суб'єктом господарювання дій (бездіяльності) органу державної влади, органу місцевого самоврядування, іншого суб'єкта владних повноважень, їхньої посадової чи службової особи, що випливають з наданих їм владних управлінських функцій, якщо ці дії (бездіяльність) не пов'язані з відносинами, врегульованими господарським договором; в) між суб'єктами владних повноважень з приводу їхньої компетенції у сфері управління; г) з приводу укладання та виконання адміністративних договорів; д) за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Згідно частин 1, 2 статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України юрисдикція адміністративних судів поширюється на правовідносини, що виникають у зв'язку з здійсненням суб'єктом владних повноважень владних управлінських функцій, а також у зв'язку з публічним формуванням суб'єкта владних повноважень шляхом виборів або референдуму. Юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема: 1) спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності; 2) спори з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби; 3) спори між суб'єктами владних повноважень з приводу реалізації їхньої компетенції у сфері управління, у тому числі делегованих повноважень; 4) спори, що виникають з приводу укладання, виконання, припинення, скасування чи визнання нечинними адміністративних договорів; 5) спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених Конституцією та законами України; 6) спори щодо правовідносин, пов'язаних з виборчим процесом чи процесом референдуму.

Із врахуванням вищевикладеного, суд вважає, що спір в частині скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" де відповідачем є Хмельницьке міськрайоне управління юстиції в особі відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Реєстраційної служби є публічно-правовим та не підлягає розгляду в господарських судах України. Відтак, провадження про справі в цій частині підлягає припиненню згідно п.1 ч.1 ст.80 ГПК України.

Відповідно до ст.44, 49 ГПК України судові витрати на відповідачів не покладаються.

Керуючись ст.ст.1, 12, 33, 34, 43, 44, 49, ч.1 п.1 ст.80, ст.ст.82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

У позові Публічного акціонерного товариства "Проскурів" с. Розсоша, Хмельницького району, Хмельницької області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-ТІМ-Проскурів" с. Нижчі Вовківці, Хмельницького району, Хмельницької області про скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" щодо: виключення із складу учасників ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" учасника ВАТ "Проскурів" у зв'язку із порушенням статутної діяльності; включення до складу учасників ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" Ковбасюка А.В., надання дозволу на перерозподіл часток у зв'язку із зміною складу учасників ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів"; затвердження змін до статуту ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" у зв'язку із зміною складу учасників товариства та перерозподілом часток в статутному фонді товариства відмовити.

Провадження у справі за позовом Публічного акціонерного товариства "Проскурів" с. Розсоша, Хмельницького району, Хмельницької області до Хмельницького міськрайонного управління юстиції в особі відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Реєстраційної служби про скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" щодо: виключення із складу учасників ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" учасника ВАТ "Проскурів" у зв'язку із порушенням статутної діяльності; включення до складу учасників ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" Ковбасюка А.В., надання дозволу на перерозподіл часток у зв'язку із зміною складу учасників ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів"; затвердження змін до статуту ТзОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" у зв'язку із зміною складу учасників товариства та перерозподілом часток в статутному фонді товариства припинити.

Повний текст рішення складено 12.12.2014р.

Головуючий суддя М.Є. Муха

Суддя О.Є. Танасюк

Суддя В.В. Виноградова

Віддрук. 5 прим. : 1 - до справи, 2,3 - позивачу (31362, Хмельницька область, Хмельницький район, с. Розсоша, вул. Леніна, 4/1; м. Хмельницький, вул. Кам"янецька, 257), 4,5 - відповідачам (31362, Хмельницька область, Хмельницький район, с. Нижчі Вовківці, вул. Леніна, 1; м. Хмельницький, вул. Соборна, 16).

Дата ухвалення рішення09.12.2014
Оприлюднено15.12.2014
Номер документу41871192
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/1049/14

Ухвала від 11.08.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

Ухвала від 27.11.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

Ухвала від 19.11.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

Ухвала від 13.10.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

Ухвала від 13.11.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

Ухвала від 27.10.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

Рішення від 09.12.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

Ухвала від 24.07.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні